2008. október 20., hétfő

Zakuszka


Kissé lejárt ugyan az ideje a zakuszkának, de azért még lehet találni hozzávalókat. Mi főleg ősz elején szoktuk eltenni, amikor szezonja van a paradicsompaprikának, padlizsánnak, esetleg zsengebabnak.

Zakuszka 

Az alapreceptbe kell:
5 kg gogos/paradicsompaprika (lehetőleg piros, de vegyesen is jó), 2 kg hagyma, 5 kg padlizsán (vagy 3 kg sült padlizsánhús - mi általában már azután zakuszkázunk, miután eltettük a padlizsánt), 0,5-1 liter olaj, 1 liter paradicsomlé, só, babérlevél, őrölt bors.
Elkészítés (ahogy én csinálom):
A paprikát megmosom, kicsumázom és feldarabolom. Kevés vízben, de tényleg nagyon kevésben, odateszem párolódni. Ha kell, mindig öntök utána egy kevés forró vizet, de csak annyit, hogy ne kapjon oda. Közben a nyers hagymát (természetesen, megpucolva) ledarálom vagy turmixolom és kb. fél liter olajban odateszem dinsztelődni egy nagy lábosban/fazékban. A padlizsánhúst pépesítem. Amikor puha a paprika, akkor paradicsomdarálón átnyomom, így a héja ügyesen kiválasztódik és nem marad csak a paprikahús és valamennyi lé. (Muszáj így készítenem, mert különben nem tudom megenni, a paprika héja állandóan savat csinál, bántja a gyomrom. És így sokkal könnyebben emészthető, bátran adom a lányoknak is. ) Ahogy passzírozom, tányéronként adom hozzá a dinsztelődő hagymához és tovább főzöm együtt. Amikor már a hagyma is puha, akkor hozzáteszem a padlizsánpépet, a paradicsomlevet és ha túl száraznak találom, még olajat is töltök hozzá (vagy mehet még paradicsomlé is). Sóval, őrölt borssal ízesítem (van, aki szemeset tesz, de én nem szeretem, mert amikor ráharapsz egy szemre, nagyon kellemetlen) és pár levél babérlevelet is beledobok. Állandóan kavargatva addig főzöm, míg a levét elfővi és az olaj kezd kicsapódni, azaz "feljönni a tetejére". Amikor elzárom a lángot, akkor hozzákeverek 1 kiskanálnyi befőzési szalicilt, rögtön, forrón üvegekbe teszem, jól lezárom és száraz dunsztba teszem pár napig. Lehet hidegen is üvegekbe tenni, de akkor utána ki kell gőzölni, biztos, ami biztos alapon. A száraz dunszt nem más, mint hogy jó vastag plédek közé rakom az üvegeket, hogy csak nagyon lassan hűljenek ki. Pár nap után kerülhetnek az üvegek a kamrába.

Most jöjjön még néhány magyarázat, pontosítás.
- Ha friss padlizsánod van, akkor előbb (természetesen) meg kell sütni, a húsukat kikaparni vagy letisztítani és hagyni, hogy lefolyjon. Jó előző nap megcsinálni ezt, hogy a savas lének legyen ideje lefolyni. A padlizsán süthető sütőben vagy nyílt lángon is. A padlizsán süthető sütőben vagy nyílt lángon is. Sütőben sütve könnyebben tisztítható, de a húsa úgy csúnyább színű lesz.
- Padlizsán helyett lehet szárazbabbal is készíteni, azt is előre meg kell főzni, majd ledarálni-turmixolni. Kb. 1-1,5 kg mehet belé. 
- Készülhet zsengebabbal, de azt meg lehet hagyni egészben.
- Az alaprecept millióegy féle képpen variálható, lehet répát tenni bele, készítettem már almásan is, padlizsán helyett, de ezt Krisztának csináltam, miniben, van, aki gombásan készíti, szóval csak a fantázia szabhat határt.
- Ha nincs paradicsomlé, a püré is megteszi, de akkor kevesebbet kell főzni.
- Ha a lábos, amiben főzöd (vagy esetleg fazék) befér a sütőbe, ott is lehet készíteni, valamivel hamarabb megvan, nem kell csak időnként kavargatni, nem spriccel ezerfelé és biztos, hogy nem ég oda. Talán legfelül, ami az edény oldalára spriccel kissé megég, de azt nem szaad belekavarni a többibe, és akkor semmi baj. Én, ha tehetem, így készítem.

Lehet, hogy bonyolult így, első olvasatra, de egyáltalán nem az.
Jó étvágyat!

EK - 2010/9



3 megjegyzés:

Timi írta...

Hát, kár, hogy ilyen "tökölődős"... ugyanis ennyi gyerek mellett képtelen vagyok órákat főzőcskézni :(((- pedig de jó lenne egy vagon zakuszka ide nekem a konyhámba :)))))

Így hát asszem maradok a késznél, ha Ági barátnőm meglep 1-2 adaggal :))))

Edith, azért minden tiszteletem a Tied, hogy ezt meg tudod csinálni, ügyes vagy!
pussz:Timi

Turák Kinga írta...

a babosnál is lehet padlizsánt tenni bele? mondjuk fele-fele arányban?

sedith írta...

SZia, Kinga, ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Az oldalsávban lévő hozzászólásos lista nem mindig látszik nálam, ezért csak most vettem észre.
Persze, hogy lehet vegyesen is készíteni, van, aki csakis úgy szereti/készíti. Mint írtam, ahány ház annyi szokás, és ki-ki kikísérletezheti a kedvenc változatát. :)

Related Posts with Thumbnails

2008. október 20., hétfő

Zakuszka


Kissé lejárt ugyan az ideje a zakuszkának, de azért még lehet találni hozzávalókat. Mi főleg ősz elején szoktuk eltenni, amikor szezonja van a paradicsompaprikának, padlizsánnak, esetleg zsengebabnak.

Zakuszka 

Az alapreceptbe kell:
5 kg gogos/paradicsompaprika (lehetőleg piros, de vegyesen is jó), 2 kg hagyma, 5 kg padlizsán (vagy 3 kg sült padlizsánhús - mi általában már azután zakuszkázunk, miután eltettük a padlizsánt), 0,5-1 liter olaj, 1 liter paradicsomlé, só, babérlevél, őrölt bors.
Elkészítés (ahogy én csinálom):
A paprikát megmosom, kicsumázom és feldarabolom. Kevés vízben, de tényleg nagyon kevésben, odateszem párolódni. Ha kell, mindig öntök utána egy kevés forró vizet, de csak annyit, hogy ne kapjon oda. Közben a nyers hagymát (természetesen, megpucolva) ledarálom vagy turmixolom és kb. fél liter olajban odateszem dinsztelődni egy nagy lábosban/fazékban. A padlizsánhúst pépesítem. Amikor puha a paprika, akkor paradicsomdarálón átnyomom, így a héja ügyesen kiválasztódik és nem marad csak a paprikahús és valamennyi lé. (Muszáj így készítenem, mert különben nem tudom megenni, a paprika héja állandóan savat csinál, bántja a gyomrom. És így sokkal könnyebben emészthető, bátran adom a lányoknak is. ) Ahogy passzírozom, tányéronként adom hozzá a dinsztelődő hagymához és tovább főzöm együtt. Amikor már a hagyma is puha, akkor hozzáteszem a padlizsánpépet, a paradicsomlevet és ha túl száraznak találom, még olajat is töltök hozzá (vagy mehet még paradicsomlé is). Sóval, őrölt borssal ízesítem (van, aki szemeset tesz, de én nem szeretem, mert amikor ráharapsz egy szemre, nagyon kellemetlen) és pár levél babérlevelet is beledobok. Állandóan kavargatva addig főzöm, míg a levét elfővi és az olaj kezd kicsapódni, azaz "feljönni a tetejére". Amikor elzárom a lángot, akkor hozzákeverek 1 kiskanálnyi befőzési szalicilt, rögtön, forrón üvegekbe teszem, jól lezárom és száraz dunsztba teszem pár napig. Lehet hidegen is üvegekbe tenni, de akkor utána ki kell gőzölni, biztos, ami biztos alapon. A száraz dunszt nem más, mint hogy jó vastag plédek közé rakom az üvegeket, hogy csak nagyon lassan hűljenek ki. Pár nap után kerülhetnek az üvegek a kamrába.

Most jöjjön még néhány magyarázat, pontosítás.
- Ha friss padlizsánod van, akkor előbb (természetesen) meg kell sütni, a húsukat kikaparni vagy letisztítani és hagyni, hogy lefolyjon. Jó előző nap megcsinálni ezt, hogy a savas lének legyen ideje lefolyni. A padlizsán süthető sütőben vagy nyílt lángon is. A padlizsán süthető sütőben vagy nyílt lángon is. Sütőben sütve könnyebben tisztítható, de a húsa úgy csúnyább színű lesz.
- Padlizsán helyett lehet szárazbabbal is készíteni, azt is előre meg kell főzni, majd ledarálni-turmixolni. Kb. 1-1,5 kg mehet belé. 
- Készülhet zsengebabbal, de azt meg lehet hagyni egészben.
- Az alaprecept millióegy féle képpen variálható, lehet répát tenni bele, készítettem már almásan is, padlizsán helyett, de ezt Krisztának csináltam, miniben, van, aki gombásan készíti, szóval csak a fantázia szabhat határt.
- Ha nincs paradicsomlé, a püré is megteszi, de akkor kevesebbet kell főzni.
- Ha a lábos, amiben főzöd (vagy esetleg fazék) befér a sütőbe, ott is lehet készíteni, valamivel hamarabb megvan, nem kell csak időnként kavargatni, nem spriccel ezerfelé és biztos, hogy nem ég oda. Talán legfelül, ami az edény oldalára spriccel kissé megég, de azt nem szaad belekavarni a többibe, és akkor semmi baj. Én, ha tehetem, így készítem.

Lehet, hogy bonyolult így, első olvasatra, de egyáltalán nem az.
Jó étvágyat!

EK - 2010/9



3 megjegyzés:

Timi írta...

Hát, kár, hogy ilyen "tökölődős"... ugyanis ennyi gyerek mellett képtelen vagyok órákat főzőcskézni :(((- pedig de jó lenne egy vagon zakuszka ide nekem a konyhámba :)))))

Így hát asszem maradok a késznél, ha Ági barátnőm meglep 1-2 adaggal :))))

Edith, azért minden tiszteletem a Tied, hogy ezt meg tudod csinálni, ügyes vagy!
pussz:Timi

Turák Kinga írta...

a babosnál is lehet padlizsánt tenni bele? mondjuk fele-fele arányban?

sedith írta...

SZia, Kinga, ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Az oldalsávban lévő hozzászólásos lista nem mindig látszik nálam, ezért csak most vettem észre.
Persze, hogy lehet vegyesen is készíteni, van, aki csakis úgy szereti/készíti. Mint írtam, ahány ház annyi szokás, és ki-ki kikísérletezheti a kedvenc változatát. :)