2009. január 27., kedd

… és más finomságok: túrógombóc


Sosem volt receptem a túrógombócra. Adott volt a túró, mikor mennyi, mert általában saját készítésűt használok, aztán tettem hozzá tojást, mikor mennyit, attól függően, mennyi volt itthon, és aztán tettem hozzá grízt, annyit, hogy jól formázható legyen a kapott masszám. Persze, még járt bele ez-az, de ezek voltak az alapjai. És azt mondhatom, hogy mindig finom volt.

Aztán a nyáron, amikor Meliéknél voltunk, ezt (is) készített és bár csak egy falatot ettem belőle (diétám utolsó gyümölcsnapja lévén), elég volt ahhoz, hogy elismerjem: nagyon finom, és másabb, mint az enyém.

Mostanában kezdett sok lenni a heti 6 l tej, amit hozni szoktak, ezért kettőt belőle meg szoktam alvasztani. Így elég gyakran van ismét friss házi túróm. Egy este pedig elkértem Melitől a receptet, hogy aszerint készíthessem én is. Falták a lányok, mintha soha életükben nem ettek volna!

Hozzávalók:
- 0,5 kg túró
- 3 tojás
- 1 jó evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 6-10 evőkanál gríz (ha jól emlékszem, 8-at tettem végül)
- csipetnyi só
- 1 ek. cukor (ez nem muszáj, de én úgy szeretem, hogy a gombóc is legyen picit édeskés)
- cukor, porcukor, fahéj, tejföl ízlés szerint
- zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: Egy nagy edényben vizet teszek főni.
Legegyszerűbb, hogyha van otthon robotgép, akkor abba mindent, egyszerre belepakolni és összedolgozni.
Ha nincs, az sem baj (nekem sem volt), a túrót, tojást, margarint, cukrot, sót és lisztet egy tálba tettem és botmixerrel dolgoztam össze, majd a grízet kanalanként adtam hozzá és fakanállal dolgoztam bele. Egy eléggé lágy, de azért formázható masszát kaptam belőle. De végül nem kézzel “golyóztam”, ahhoz mind a 10 ek. grízre szükség lett volna, hanem egyszerűbben oldottam meg: a fővő vízbe két evőkanál segítségével galuskákat szaggattam. Az újraforrástól számítva 15 percig kell főzni. Ezalatt egy serpenyőben a prézlit szárazon kissé megpirítottam, végül pedig 2-3 ek. olajjal összekevertem és ebben forgattam meg a kifőtt galuska-gombócokat. Mi fahéjas cukorral és tejföllel szoktuk enni.

NÚ - 2018/SZEP.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nyam! Ha az én "uram" egy kicsit tésztásabb lenne, még ki is próbálnám. Majd magamnak hétvégén! ;)

Related Posts with Thumbnails

2009. január 27., kedd

… és más finomságok: túrógombóc


Sosem volt receptem a túrógombócra. Adott volt a túró, mikor mennyi, mert általában saját készítésűt használok, aztán tettem hozzá tojást, mikor mennyit, attól függően, mennyi volt itthon, és aztán tettem hozzá grízt, annyit, hogy jól formázható legyen a kapott masszám. Persze, még járt bele ez-az, de ezek voltak az alapjai. És azt mondhatom, hogy mindig finom volt.

Aztán a nyáron, amikor Meliéknél voltunk, ezt (is) készített és bár csak egy falatot ettem belőle (diétám utolsó gyümölcsnapja lévén), elég volt ahhoz, hogy elismerjem: nagyon finom, és másabb, mint az enyém.

Mostanában kezdett sok lenni a heti 6 l tej, amit hozni szoktak, ezért kettőt belőle meg szoktam alvasztani. Így elég gyakran van ismét friss házi túróm. Egy este pedig elkértem Melitől a receptet, hogy aszerint készíthessem én is. Falták a lányok, mintha soha életükben nem ettek volna!

Hozzávalók:
- 0,5 kg túró
- 3 tojás
- 1 jó evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 6-10 evőkanál gríz (ha jól emlékszem, 8-at tettem végül)
- csipetnyi só
- 1 ek. cukor (ez nem muszáj, de én úgy szeretem, hogy a gombóc is legyen picit édeskés)
- cukor, porcukor, fahéj, tejföl ízlés szerint
- zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: Egy nagy edényben vizet teszek főni.
Legegyszerűbb, hogyha van otthon robotgép, akkor abba mindent, egyszerre belepakolni és összedolgozni.
Ha nincs, az sem baj (nekem sem volt), a túrót, tojást, margarint, cukrot, sót és lisztet egy tálba tettem és botmixerrel dolgoztam össze, majd a grízet kanalanként adtam hozzá és fakanállal dolgoztam bele. Egy eléggé lágy, de azért formázható masszát kaptam belőle. De végül nem kézzel “golyóztam”, ahhoz mind a 10 ek. grízre szükség lett volna, hanem egyszerűbben oldottam meg: a fővő vízbe két evőkanál segítségével galuskákat szaggattam. Az újraforrástól számítva 15 percig kell főzni. Ezalatt egy serpenyőben a prézlit szárazon kissé megpirítottam, végül pedig 2-3 ek. olajjal összekevertem és ebben forgattam meg a kifőtt galuska-gombócokat. Mi fahéjas cukorral és tejföllel szoktuk enni.

NÚ - 2018/SZEP.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nyam! Ha az én "uram" egy kicsit tésztásabb lenne, még ki is próbálnám. Majd magamnak hétvégén! ;)