2009. február 2., hétfő

Kapros káposztafőzelék


Ezt az ételt nem most készítettem, hanem már régebb, talán még az ünnepek előtt. A zöldségesnél járva megláttam és megéreztem (de lehet, hogy fordítva történt!) a friss kaprot és már tudtam, hogy mit készítek vele! Ezt általában tavasszal szoktam, új káposztából, de addig még várni kell, és az íze talán csak markánsabb valamivel ilyenkor, de semmiképpen sem rosszabb. Így is, úgy is a tavaszt hozta a lakásba, a színes virágos alátétekkel meg abszolút sikerült „igazzá” tenni a fílinget.



Kell hozzá: 1 kis fej káposzta, olaj, 1 hagyma, késhegynyi pirospaprika, 1 ek. liszt, tej, tejföl, só, bors 1 csokor kapor

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és olajon üvegesre párolom. Megszórom a pirospsprikával és rögtön felengedem egy kis vízzel. Amikor már majdnem elpárolgott ez a víz, rádobom a csíkokra vágott káposztát és összeforgatom a paprikás hagymával. Megsózom, ismét vizet öntök hozzá és lefedve megpárolom. Mindig csak kevés vizet szoktam önteni és állandóan pótolom azt, ami elfőtt, illetve olyankor jól össze is kavarom, hogy mindenütt egyformán párolodjék. Ha kész van, a lisztből és tejből eresztéket (habarást) készítek és besűrítem vele a főzeléket. Tejfölt is kavarok bele, illetve az állagán további tejjel vagy vízzel igazítok. Jól kiforralom, utánasózok, ha kell, teszek bele egy kis borsot (de sokszor ki is szoktam „felejteni” belőle, főleg, ha Kisebbikem is abból eszik) és beledobom a finomra vágott kaprot is. Összekavarom, azalatt még egyet-kettőt lobban, és kész! Jó étvágyat!

Még annyit, hogy ha valaki nem szereti ennyire „csórén”, azaz meztelenül, akkor lehet egy kis pirított szalonnát, sonkacsíkokat dobni a tetejére. Én viszont különösen szeretem, amikor nincs rajta semmi plusz.

FŰSZ - 2013.

3 megjegyzés:

duende írta...

Ez is nagyon jó!! Még sosem csináltam káposztafőzeléket, pedig imádom a káposztát! És a kaprot is. Na, ezt is kipróbálom! :)

Én is csórén szeretem a főzelékeket :))

Kati írta...

Hm! MÁr érzem is az illatát. Mi szinte ugyanígy csináljuk a kapros főzeléket, viszont nem káposztából, hanem tökből. És mivel a férjeink (meg apáink) nem szeretik csórén, pörköltet főzünk hozzá. :)Nálunk is a "tavaszt" hozza a lakásba. :)

sedith írta...

Kati, a tökfőzeléket is egy az egyben így készítem, csak az még hamarabb megvan!:)
Puszi

Related Posts with Thumbnails

2009. február 2., hétfő

Kapros káposztafőzelék


Ezt az ételt nem most készítettem, hanem már régebb, talán még az ünnepek előtt. A zöldségesnél járva megláttam és megéreztem (de lehet, hogy fordítva történt!) a friss kaprot és már tudtam, hogy mit készítek vele! Ezt általában tavasszal szoktam, új káposztából, de addig még várni kell, és az íze talán csak markánsabb valamivel ilyenkor, de semmiképpen sem rosszabb. Így is, úgy is a tavaszt hozta a lakásba, a színes virágos alátétekkel meg abszolút sikerült „igazzá” tenni a fílinget.



Kell hozzá: 1 kis fej káposzta, olaj, 1 hagyma, késhegynyi pirospaprika, 1 ek. liszt, tej, tejföl, só, bors 1 csokor kapor

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és olajon üvegesre párolom. Megszórom a pirospsprikával és rögtön felengedem egy kis vízzel. Amikor már majdnem elpárolgott ez a víz, rádobom a csíkokra vágott káposztát és összeforgatom a paprikás hagymával. Megsózom, ismét vizet öntök hozzá és lefedve megpárolom. Mindig csak kevés vizet szoktam önteni és állandóan pótolom azt, ami elfőtt, illetve olyankor jól össze is kavarom, hogy mindenütt egyformán párolodjék. Ha kész van, a lisztből és tejből eresztéket (habarást) készítek és besűrítem vele a főzeléket. Tejfölt is kavarok bele, illetve az állagán további tejjel vagy vízzel igazítok. Jól kiforralom, utánasózok, ha kell, teszek bele egy kis borsot (de sokszor ki is szoktam „felejteni” belőle, főleg, ha Kisebbikem is abból eszik) és beledobom a finomra vágott kaprot is. Összekavarom, azalatt még egyet-kettőt lobban, és kész! Jó étvágyat!

Még annyit, hogy ha valaki nem szereti ennyire „csórén”, azaz meztelenül, akkor lehet egy kis pirított szalonnát, sonkacsíkokat dobni a tetejére. Én viszont különösen szeretem, amikor nincs rajta semmi plusz.

FŰSZ - 2013.

3 megjegyzés:

duende írta...

Ez is nagyon jó!! Még sosem csináltam káposztafőzeléket, pedig imádom a káposztát! És a kaprot is. Na, ezt is kipróbálom! :)

Én is csórén szeretem a főzelékeket :))

Kati írta...

Hm! MÁr érzem is az illatát. Mi szinte ugyanígy csináljuk a kapros főzeléket, viszont nem káposztából, hanem tökből. És mivel a férjeink (meg apáink) nem szeretik csórén, pörköltet főzünk hozzá. :)Nálunk is a "tavaszt" hozza a lakásba. :)

sedith írta...

Kati, a tökfőzeléket is egy az egyben így készítem, csak az még hamarabb megvan!:)
Puszi