2009. február 2., hétfő

Köményes fokhagymaleves tárkonnyal és palacsinta


Lehet, hogy lesz, aki „nagyot néz” ezen a címen, vagyis az ízek ezen társításán, de higgyétek el, e trió szenzációs ízkavalkádot képes teremteni. Ez egy nagyon régi levesem, gyors, és nagyon, nagyon finom.


Most így készült: 3 nagy murkot (sárgarépát) lereszeltem a nagylyukú reszelőn. Két cikk fokhagymát áttörtem és kevés olajon átfuttattam, majd rögtön rádobtam a lereszelt répát. Pár percig együtt pirítottam, állandóan kavargatva, ezalatt az olaj szépen kioldotta a répa színét. Ezután egy ek. darált paprikát dobtam rá (ez anyósom eltevése, sós) és miután gyorsan elkavartam, fel is öntöttem vízzel. Kb. két liternyi kell, de lehet, hogy majd pótolni szükséges, ha a rizs felveszi. Még sóztam picit, beledobtam egy marék rizset és lefedve addig főztem, míg a murok és a rizs megpuhult. Kb. 10-15 perc. Ekkor 1 ek. lisztből és 2 dl aludttejből (joghurt, tejföl, tej, bármi jó hozzá) eresztéket (habarást) készítettem és beleöntöttem a levesbe. Még töltöttem hozzá vizet és hagytam felforrni. Közben apróra vágtam az ecetben-sóban eltett tárkonyt, még hámoztam és áttörtem egy cikk fokhagymát és a levesbe tettem. Még került bele 1 ek. vágott petrezselyem is. Utánasóztam, tárkonyecettel savanyítottam és végül egy fél teáskanálnyi őrölt köményt is elkavartam benne. Kész.

EK - 2010/10

Más készítési mód: Egy kiskanálnyi egész köményt olajban pirítok 1 percig, rádobom az áttört fokhagymát és megszórom 1 kanál liszttel. Elkavarom, felengedem vízzel, majd átszűröm. Ezután jöhet bele a paprikaörlemény, friss reszelt vagy eltett, darált zöldség (én pl. sárgarépát, petrezselyemgyökeret és petrezselyemzöldet szoktam összedarálni és egyszerűen sóban elteszem. Ilyenkor kell vigyázni a sózással.), a rizs, a többi pedig ugyanaz. Lisztes habarás már nem jár bele, csak simán tejföl, joghurt vagy tej.

Palacsinta
Most először készítettem pontos recept szerint, eddig mindig csak úgy, szemre készítettem. Végülis a lényeg ugyanaz, de ha nem kukucskáltam volna meg Duende receptjét, akkor most nem tudnám leírni. Hecsedliízzel (csipkebogyólekvárral) töltöttem meg őket. Az utolsó három, Kisebbikemnek megmentett darab:


Kisebbikem, indián törzsfőnöki díszben, persze, palacsintaevés közben:

5 megjegyzés:

duende írta...

:)

Ez a leves nagyon tetszik nekem! Ecetben-sóban teszitek el a tárkonyt? Írnál erről? Nagyon szeretem, finom fűszer. Sajnos a szárított tárkony sokat veszít az ízéből. De ez az ecetes-sós variáció nagyon jól hangzik! Le is fotózhatnád, szerintem mást is érdekelne.
És más fűszert is szoktatok így tartósítani?

Annyira szép a kisányod! :)
Gyönyörű. :)

Kati írta...

Jajj,de finom lehetett a palacsinta!!! :) Édes!
Én sem hallottam még ilyen eltevésről, mi, ha fűszerfélét tartósítjuk, azt általában szárítjuk és tényleg nagyon sokat veszít az ízéből.
Engem az is érdekelne, hoyg a répákat hogyan teszed el. Főzve, vagy nyersen megsózod és üvegbe, vagy fagyasztóba?

sedith írta...

Írok nemsokára az eltevésekről is. Annyi mindent jegyzeteltem, fotóztam még az ősszel, nyáron, csak aztán elmaradtam velük és most nem tudom hogyan beszúrni, nincs időm rá. De most akkor írok egy-két dologról majd!

duende írta...

Köszi! :)

írta...

Jaj, de szép kislányod van, Issstenem! Bezzeg-bezzeg :D Úgy látom nagy sikert aratott nála a főztöd ;)

Related Posts with Thumbnails

2009. február 2., hétfő

Köményes fokhagymaleves tárkonnyal és palacsinta


Lehet, hogy lesz, aki „nagyot néz” ezen a címen, vagyis az ízek ezen társításán, de higgyétek el, e trió szenzációs ízkavalkádot képes teremteni. Ez egy nagyon régi levesem, gyors, és nagyon, nagyon finom.


Most így készült: 3 nagy murkot (sárgarépát) lereszeltem a nagylyukú reszelőn. Két cikk fokhagymát áttörtem és kevés olajon átfuttattam, majd rögtön rádobtam a lereszelt répát. Pár percig együtt pirítottam, állandóan kavargatva, ezalatt az olaj szépen kioldotta a répa színét. Ezután egy ek. darált paprikát dobtam rá (ez anyósom eltevése, sós) és miután gyorsan elkavartam, fel is öntöttem vízzel. Kb. két liternyi kell, de lehet, hogy majd pótolni szükséges, ha a rizs felveszi. Még sóztam picit, beledobtam egy marék rizset és lefedve addig főztem, míg a murok és a rizs megpuhult. Kb. 10-15 perc. Ekkor 1 ek. lisztből és 2 dl aludttejből (joghurt, tejföl, tej, bármi jó hozzá) eresztéket (habarást) készítettem és beleöntöttem a levesbe. Még töltöttem hozzá vizet és hagytam felforrni. Közben apróra vágtam az ecetben-sóban eltett tárkonyt, még hámoztam és áttörtem egy cikk fokhagymát és a levesbe tettem. Még került bele 1 ek. vágott petrezselyem is. Utánasóztam, tárkonyecettel savanyítottam és végül egy fél teáskanálnyi őrölt köményt is elkavartam benne. Kész.

EK - 2010/10

Más készítési mód: Egy kiskanálnyi egész köményt olajban pirítok 1 percig, rádobom az áttört fokhagymát és megszórom 1 kanál liszttel. Elkavarom, felengedem vízzel, majd átszűröm. Ezután jöhet bele a paprikaörlemény, friss reszelt vagy eltett, darált zöldség (én pl. sárgarépát, petrezselyemgyökeret és petrezselyemzöldet szoktam összedarálni és egyszerűen sóban elteszem. Ilyenkor kell vigyázni a sózással.), a rizs, a többi pedig ugyanaz. Lisztes habarás már nem jár bele, csak simán tejföl, joghurt vagy tej.

Palacsinta
Most először készítettem pontos recept szerint, eddig mindig csak úgy, szemre készítettem. Végülis a lényeg ugyanaz, de ha nem kukucskáltam volna meg Duende receptjét, akkor most nem tudnám leírni. Hecsedliízzel (csipkebogyólekvárral) töltöttem meg őket. Az utolsó három, Kisebbikemnek megmentett darab:


Kisebbikem, indián törzsfőnöki díszben, persze, palacsintaevés közben:

5 megjegyzés:

duende írta...

:)

Ez a leves nagyon tetszik nekem! Ecetben-sóban teszitek el a tárkonyt? Írnál erről? Nagyon szeretem, finom fűszer. Sajnos a szárított tárkony sokat veszít az ízéből. De ez az ecetes-sós variáció nagyon jól hangzik! Le is fotózhatnád, szerintem mást is érdekelne.
És más fűszert is szoktatok így tartósítani?

Annyira szép a kisányod! :)
Gyönyörű. :)

Kati írta...

Jajj,de finom lehetett a palacsinta!!! :) Édes!
Én sem hallottam még ilyen eltevésről, mi, ha fűszerfélét tartósítjuk, azt általában szárítjuk és tényleg nagyon sokat veszít az ízéből.
Engem az is érdekelne, hoyg a répákat hogyan teszed el. Főzve, vagy nyersen megsózod és üvegbe, vagy fagyasztóba?

sedith írta...

Írok nemsokára az eltevésekről is. Annyi mindent jegyzeteltem, fotóztam még az ősszel, nyáron, csak aztán elmaradtam velük és most nem tudom hogyan beszúrni, nincs időm rá. De most akkor írok egy-két dologról majd!

duende írta...

Köszi! :)

írta...

Jaj, de szép kislányod van, Issstenem! Bezzeg-bezzeg :D Úgy látom nagy sikert aratott nála a főztöd ;)