2009. február 17., kedd

Sóban sült csirke


Ezt készítettem pénteken, hazavárva Férjecskémet a háromnapos útról. Ahhoz képest, hogy
milyen jó hangulatban fogyasztottuk el az ebédet, és ahhoz képest, hogy kapcsolatunk 12. évfordulója volt a nap, eléggé rosszkedvű vége lett, és, ha babonás lennék, talán a péntek 13-ra fognám. Mindegy, lejárt, de pár napig nagyon érezhető volt első számú függőségem!

No, de ha jól emlékszem, csirkérőlvolt szó…



Akkoriban kaptam el a főzőlexikon egy adását, amiben megmutatták, hogyan kell csirkét és halat sütni sóban. Pontos adagokat nem mondtak, ezért úgy készítettem, ahogy a karácsony előtti gyurmázáshoz csináltam a só-liszt gyurmát. A csirkém épp kiolvadt.
3 csésze fehérlisztet összevegyítettem 2 csésze sóval és kb. másfél dl langyos víz segítségével eéggé kemény tésztát gyúrtam belőle. Sokat nem szabad babrálni vele, mert állandóan csak puhul magában. Kinyújtottam kb. fél centi vastagra, ráhelyeztem a szárazra törölgetett csirkét és kívül-belül bedörzsöltem fűszerkeverékkel. Borsot, pici őrölt köménymagot, fahéjat, őrölt kardamomot, durvára tört koriandermagot és pirospaprikát kevertem össze. A belsejébe nagyon kevés sót is szórtam, de lehet, hogy akár el is maradhatott volna. Gyorsan ráhajtogattam a tésztát, ellapogattam, majd úgy fektettem egy tepsibe, hogy a mellével legyen lefele, illetve a tészta összszehajtogatott részeivel. A tetején, ha véletlenül kiszakadt, emég odanyomtam némi tésztát a vastagabb helyekről. Jó órát sütöttem, amíg a tészta szépen megpirult és megkeményedett rajta. Végül lebontottam a krusztát és a  húst feldarabolva tálaltam, mellette szalmakrumplival és tejfölös muzsdéjjal.




3 megjegyzés:

Emmi, Marci, Kati írta...

Mosolyszünet? :s Előfordul, még a legjobb helyeken is.
A csirke nagyon jól néz ki. :)

Nem is férj az olyan, aki nem talál valami hibát - vagy afélét - a főztünkben/kenyerünkben. :s :p

duende írta...

Nagyon jól néz ki, Edit!
A sóban sült csirkének isteni íze van! :)

A férjek... férfiak. Nem is mondok inkább semmit! :)))

kata írta...

Fantasztikusak ezek a pék próbálkozásaid!
Limarához is belestem, de tátva maradt a szám, még azis lehet, hogy egyszer, én is...

No de, Edithem! Mi van veled?
Csak ebből a Blogból érzek valamit! Jól vagytok?
Miért hallgatsz?
Nem is akartam a lányok naplójában rákérdezni, tudom, hogy nem akarod, hogy nyom maradjon a mosolyszünetekről, rossz kedvekről!
Nem aggódom, tudom, hogy remek csaj vagy, de szívesen "meghallgatom" a nyűgöket is!

Pussz: Kata

2009. február 17., kedd

Sóban sült csirke

Bejegyezte: sedith dátum: 20:12

Ezt készítettem pénteken, hazavárva Férjecskémet a háromnapos útról. Ahhoz képest, hogy
milyen jó hangulatban fogyasztottuk el az ebédet, és ahhoz képest, hogy kapcsolatunk 12. évfordulója volt a nap, eléggé rosszkedvű vége lett, és, ha babonás lennék, talán a péntek 13-ra fognám. Mindegy, lejárt, de pár napig nagyon érezhető volt első számú függőségem!

No, de ha jól emlékszem, csirkérőlvolt szó…



Akkoriban kaptam el a főzőlexikon egy adását, amiben megmutatták, hogyan kell csirkét és halat sütni sóban. Pontos adagokat nem mondtak, ezért úgy készítettem, ahogy a karácsony előtti gyurmázáshoz csináltam a só-liszt gyurmát. A csirkém épp kiolvadt.
3 csésze fehérlisztet összevegyítettem 2 csésze sóval és kb. másfél dl langyos víz segítségével eéggé kemény tésztát gyúrtam belőle. Sokat nem szabad babrálni vele, mert állandóan csak puhul magában. Kinyújtottam kb. fél centi vastagra, ráhelyeztem a szárazra törölgetett csirkét és kívül-belül bedörzsöltem fűszerkeverékkel. Borsot, pici őrölt köménymagot, fahéjat, őrölt kardamomot, durvára tört koriandermagot és pirospaprikát kevertem össze. A belsejébe nagyon kevés sót is szórtam, de lehet, hogy akár el is maradhatott volna. Gyorsan ráhajtogattam a tésztát, ellapogattam, majd úgy fektettem egy tepsibe, hogy a mellével legyen lefele, illetve a tészta összszehajtogatott részeivel. A tetején, ha véletlenül kiszakadt, emég odanyomtam némi tésztát a vastagabb helyekről. Jó órát sütöttem, amíg a tészta szépen megpirult és megkeményedett rajta. Végül lebontottam a krusztát és a  húst feldarabolva tálaltam, mellette szalmakrumplival és tejfölös muzsdéjjal.




3 megjegyzés on "Sóban sült csirke"

Emmi, Marci, Kati on 2009. február 17. 23:36 írta...

Mosolyszünet? :s Előfordul, még a legjobb helyeken is.
A csirke nagyon jól néz ki. :)

Nem is férj az olyan, aki nem talál valami hibát - vagy afélét - a főztünkben/kenyerünkben. :s :p

duende on 2009. február 18. 9:33 írta...

Nagyon jól néz ki, Edit!
A sóban sült csirkének isteni íze van! :)

A férjek... férfiak. Nem is mondok inkább semmit! :)))

kata on 2009. február 18. 15:53 írta...

Fantasztikusak ezek a pék próbálkozásaid!
Limarához is belestem, de tátva maradt a szám, még azis lehet, hogy egyszer, én is...

No de, Edithem! Mi van veled?
Csak ebből a Blogból érzek valamit! Jól vagytok?
Miért hallgatsz?
Nem is akartam a lányok naplójában rákérdezni, tudom, hogy nem akarod, hogy nyom maradjon a mosolyszünetekről, rossz kedvekről!
Nem aggódom, tudom, hogy remek csaj vagy, de szívesen "meghallgatom" a nyűgöket is!

Pussz: Kata

Related Posts with Thumbnails