2009. március 10., kedd

Hagymás puliszka hamis kolbásszal


Puliszkát szerettem volna enni tegnap, de későre „ébredtem fel” és a túró már nem olvadt volna ki idejében. Mi mással lehetne enni? – morfondíroztam. És akkor beugrott, hogy pirított hagymával, de persze, szépen megbolondítva ezzel-azzal.

Meghámoztam és közepesen apróra vágtam 4 hagymát. 3 szelet szalonnát vékony csíkokra vágtam és a zsírját kiolvasztottam. Erre dobtam rá a feldarabolt hagymát és pár percig dinszteltem. Megszórtam pici pirospaprikával és felöntöttem 2-2,5 decinyi vízzel. Megsóztam, borsoztam és hagytam párolódni, míg zsírjára nem sült.
Közben puliszkát főztem, de ezúttal kissé keményebbre kell készíteni a szokásosnál, hogy ügyesen lehessen kiszaggatni. Az sem baj, ha ezt készítjük el hamarabb és hagyjuk állni, hűlni egy kicsit.
Végül a megfőtt puliszkából egy kanállal galuskákat szaggattam és egymás mellé helyeztem a pirított hagymán. Közben meg is locsolgattam a zsíros hagymával. Végül ráöntöttem és elterítettem rajta egy doboz tejfölt és jól megszórtam reszelt sajttal. Én serpenyőben készítettem ezt, ezért csak egyszerűen lefedtem egy fedővel és pár percig a tűzön hagytam még, hogy a sajt jól ráolvadjon, de persze a sütőben is be lehet fejezni. Ahogy én csináltam, viszont, egyszerűbb, gyorsabb.
Férjecském szerint tökéletes krízisbeli étel volt. :D Hordós savanyúkáposztával ettük.



Ehhez az ételhez nem is kellett volna semmi plusz, a hamis kolbász csak hirtelen felindulásból és próbából készült. Ha pedig már megvolt, odabigyesztettem a tányérokra. Na nem mintha annál finomabb nem létezik a világon, de azért meg lehet enni. Csak éppenséggel senki ne úgy álljon hozzá, hogy most húst fog enni.
Éppen Tündinek a receptes füzetéből írogattam ki ezt-azt, amikor megláttam ezt a hamis kolbászt benne. Mindenem volt hozzá, így gondoltam, kipróbálom.

3 ek. tejben feloldottam 1 kiskanál cukrot és 1 dkg élesztőt. Felvertem 3 tojást, amibe belekavartam 4 ek. prézlit és 6 ek. grízet. Hozzáöntöttem az élesztős tejet is, belenyomtam 4-5 kisebb cikk fokhagymát (de lehetett volna fokhagymásabb is), belemorzsoltam egy ételízesítő kockát, borsoztam és még egy pici sót is tettem bele. Jól elkavartam és meleg helyen pihenni hagytam.
35-40 perc múlva a masszát még egyszer összegyúrtam, olajat hevítettem, a kezemmel kb. 10 centis kolbászkákat formáltam és a forró olajban szép pirosra sütöttem őket. Papírtörlőre szedtem ki, hogy felszívja a fölösleges olajat. Egy edényben vizet forraltam és amikor megsültek a kolbászok, az összeset beledobtam és 1-2 percig főztem őket. Így jó puhák lettek. Mustárba mártva nekem nagyon ízlettek. Langyosan a legjobbak, ha teljesen kihűlnek már nem olyan finomak.

8 megjegyzés:

Katbo írta...

Te jó ég, én is ezt készítettem tegnap, csak hamis kolbászka nem volt. Píritott szalcsi, hagyma, túró, tejföl,és persze a puliszka összesütve.
Én is ma akartam feltenni, de aztán úgy döntöttem, hogy ma a csiga, holnap a puliszka. Sajnálom, mert vicces lett volna:-)

sedith írta...

Szerintem, ha van időd, mégis inkább tedd fel ma, tényleg jó móka lenne!:D Örülök, hoyg benéztél! Amúgy nálam találsz még hasonló klasszikus ételeket!:)

Emmi, Marci, Kati írta...

A kisült "kolbászokat" még főzni kell? :o Milyen fura! Kipróbálom. :)
A puliszka annyira nem jönne be a Zuramnak (múltkor a túrós-szalonnás csuszának sem volt sikere :s).

A spenótom sűrű rántás nélkül is. :) Azt a klasszikus kocka alakút vásárolom, nem tudom, hány gramm. Kevesebb vizet meg tejet öntök hozzá valószínűleg. :)

Nem tudom, drága Edith! Mármint a gasztro-s dolgot. Nem fognak kinevetni? :$ Annyira amatőr szakács vagyok...

sedith írta...

Igen, Kati, meg kell főzni, mert így lesz jó puha, gondolom, a grízszemek így szívják meg jól magukat nedvességgel. Nekem is nagyon fura volt, ezért először csak egyet főztem meg, majd kóstolás után megfőztem a többit is. Gondolom, azért kell előtte megsütni, hoyg szép színe legyen és ne essen szét fővés közben. És az is érdekes, ahoygan az élesztő dolgozik sülés közben: akkor duzzadnak meg egy kicsit a kolbászkák, mert "kelés" közben nem sokat változik a massa állaga, talán csak épp levegősebb lesz.

A spenót, természetesen, sokkal egészségesebb rántás, habarás nélkül!

Csak semmi pánik, senki nem szokott nevetni itt senkin. Amikor látok egy-egy klassz receptet, fotót másnál, mindig elszégyellem magam, hogy mit tudok én ehhez képest? De megyek tovább! Amíg engedi az időm.
Puszi

Virág írta...

Mindig ámulok, hogy 2 gyerkőc mellett mire nincs időd... :-O

sedith írta...

Virág, enni muszáj, és a férjemet nem igazán lehet "hamarpapákkal" etetni. (Bár rengeteget fejlődött e téren az utóbbi években) Persze, úgysem tudja , hoyg mi mennyi idő alatt készül el, de finomnak kell lennie. És igyekszem a gyorsan összeüthető dolgokat választani, de néha kell a bonyolultabb is. Már csak azért is, hyoga lelkem jól érezze magát%;):)
A lányok néha segítenek, máskor csak ott vannak mellettem, máskor alszanak vagy mesét néznek. A főzés része napjaimnak és szerencsére szeretem is csinálni. :)

Seafalcon írta...

Valami gubanc van a blogoddal, minden bejegyzés duplázva jelenik meg (lehet, hogy nálam van bibi?).

Jaj, nagyon élvezem a gyermekkori ételekre emlékezéseidet! Minden receptet begyűjtök...

sedith írta...

István, nem, nem nálad van a gubanc, hanem nálam. Már régóta így van, egy háttércsere miatt. Akkor történt valami, ami miatt duplázza a bejegyzéseket. És azóta sem találtam senkit, aki "biztos kézzel" tudná, hogy hol orvosolja. Én próbáltam ezt-azt, belebújtam még a vezérlősablonokba is, de semmi eredmény. (Még jó, hogy valamit nem rontottam el teljesen:P.)
Végülis nem zavar, nincs semmi plusz hátránya, csak éppen kétszer mutat mindent. :D

2009. március 10., kedd

Hagymás puliszka hamis kolbásszal

Bejegyezte: sedith dátum: 15:41

Puliszkát szerettem volna enni tegnap, de későre „ébredtem fel” és a túró már nem olvadt volna ki idejében. Mi mással lehetne enni? – morfondíroztam. És akkor beugrott, hogy pirított hagymával, de persze, szépen megbolondítva ezzel-azzal.

Meghámoztam és közepesen apróra vágtam 4 hagymát. 3 szelet szalonnát vékony csíkokra vágtam és a zsírját kiolvasztottam. Erre dobtam rá a feldarabolt hagymát és pár percig dinszteltem. Megszórtam pici pirospaprikával és felöntöttem 2-2,5 decinyi vízzel. Megsóztam, borsoztam és hagytam párolódni, míg zsírjára nem sült.
Közben puliszkát főztem, de ezúttal kissé keményebbre kell készíteni a szokásosnál, hogy ügyesen lehessen kiszaggatni. Az sem baj, ha ezt készítjük el hamarabb és hagyjuk állni, hűlni egy kicsit.
Végül a megfőtt puliszkából egy kanállal galuskákat szaggattam és egymás mellé helyeztem a pirított hagymán. Közben meg is locsolgattam a zsíros hagymával. Végül ráöntöttem és elterítettem rajta egy doboz tejfölt és jól megszórtam reszelt sajttal. Én serpenyőben készítettem ezt, ezért csak egyszerűen lefedtem egy fedővel és pár percig a tűzön hagytam még, hogy a sajt jól ráolvadjon, de persze a sütőben is be lehet fejezni. Ahogy én csináltam, viszont, egyszerűbb, gyorsabb.
Férjecském szerint tökéletes krízisbeli étel volt. :D Hordós savanyúkáposztával ettük.



Ehhez az ételhez nem is kellett volna semmi plusz, a hamis kolbász csak hirtelen felindulásból és próbából készült. Ha pedig már megvolt, odabigyesztettem a tányérokra. Na nem mintha annál finomabb nem létezik a világon, de azért meg lehet enni. Csak éppenséggel senki ne úgy álljon hozzá, hogy most húst fog enni.
Éppen Tündinek a receptes füzetéből írogattam ki ezt-azt, amikor megláttam ezt a hamis kolbászt benne. Mindenem volt hozzá, így gondoltam, kipróbálom.

3 ek. tejben feloldottam 1 kiskanál cukrot és 1 dkg élesztőt. Felvertem 3 tojást, amibe belekavartam 4 ek. prézlit és 6 ek. grízet. Hozzáöntöttem az élesztős tejet is, belenyomtam 4-5 kisebb cikk fokhagymát (de lehetett volna fokhagymásabb is), belemorzsoltam egy ételízesítő kockát, borsoztam és még egy pici sót is tettem bele. Jól elkavartam és meleg helyen pihenni hagytam.
35-40 perc múlva a masszát még egyszer összegyúrtam, olajat hevítettem, a kezemmel kb. 10 centis kolbászkákat formáltam és a forró olajban szép pirosra sütöttem őket. Papírtörlőre szedtem ki, hogy felszívja a fölösleges olajat. Egy edényben vizet forraltam és amikor megsültek a kolbászok, az összeset beledobtam és 1-2 percig főztem őket. Így jó puhák lettek. Mustárba mártva nekem nagyon ízlettek. Langyosan a legjobbak, ha teljesen kihűlnek már nem olyan finomak.

8 megjegyzés on "Hagymás puliszka hamis kolbásszal"

Katbo on 2009. március 10. 16:09 írta...

Te jó ég, én is ezt készítettem tegnap, csak hamis kolbászka nem volt. Píritott szalcsi, hagyma, túró, tejföl,és persze a puliszka összesütve.
Én is ma akartam feltenni, de aztán úgy döntöttem, hogy ma a csiga, holnap a puliszka. Sajnálom, mert vicces lett volna:-)

sedith on 2009. március 10. 16:23 írta...

Szerintem, ha van időd, mégis inkább tedd fel ma, tényleg jó móka lenne!:D Örülök, hoyg benéztél! Amúgy nálam találsz még hasonló klasszikus ételeket!:)

Emmi, Marci, Kati on 2009. március 10. 23:04 írta...

A kisült "kolbászokat" még főzni kell? :o Milyen fura! Kipróbálom. :)
A puliszka annyira nem jönne be a Zuramnak (múltkor a túrós-szalonnás csuszának sem volt sikere :s).

A spenótom sűrű rántás nélkül is. :) Azt a klasszikus kocka alakút vásárolom, nem tudom, hány gramm. Kevesebb vizet meg tejet öntök hozzá valószínűleg. :)

Nem tudom, drága Edith! Mármint a gasztro-s dolgot. Nem fognak kinevetni? :$ Annyira amatőr szakács vagyok...

sedith on 2009. március 11. 6:50 írta...

Igen, Kati, meg kell főzni, mert így lesz jó puha, gondolom, a grízszemek így szívják meg jól magukat nedvességgel. Nekem is nagyon fura volt, ezért először csak egyet főztem meg, majd kóstolás után megfőztem a többit is. Gondolom, azért kell előtte megsütni, hoyg szép színe legyen és ne essen szét fővés közben. És az is érdekes, ahoygan az élesztő dolgozik sülés közben: akkor duzzadnak meg egy kicsit a kolbászkák, mert "kelés" közben nem sokat változik a massa állaga, talán csak épp levegősebb lesz.

A spenót, természetesen, sokkal egészségesebb rántás, habarás nélkül!

Csak semmi pánik, senki nem szokott nevetni itt senkin. Amikor látok egy-egy klassz receptet, fotót másnál, mindig elszégyellem magam, hogy mit tudok én ehhez képest? De megyek tovább! Amíg engedi az időm.
Puszi

Virág on 2009. március 11. 13:11 írta...

Mindig ámulok, hogy 2 gyerkőc mellett mire nincs időd... :-O

sedith on 2009. március 12. 11:36 írta...

Virág, enni muszáj, és a férjemet nem igazán lehet "hamarpapákkal" etetni. (Bár rengeteget fejlődött e téren az utóbbi években) Persze, úgysem tudja , hoyg mi mennyi idő alatt készül el, de finomnak kell lennie. És igyekszem a gyorsan összeüthető dolgokat választani, de néha kell a bonyolultabb is. Már csak azért is, hyoga lelkem jól érezze magát%;):)
A lányok néha segítenek, máskor csak ott vannak mellettem, máskor alszanak vagy mesét néznek. A főzés része napjaimnak és szerencsére szeretem is csinálni. :)

Seafalcon on 2013. február 24. 15:10 írta...

Valami gubanc van a blogoddal, minden bejegyzés duplázva jelenik meg (lehet, hogy nálam van bibi?).

Jaj, nagyon élvezem a gyermekkori ételekre emlékezéseidet! Minden receptet begyűjtök...

sedith on 2013. február 24. 16:12 írta...

István, nem, nem nálad van a gubanc, hanem nálam. Már régóta így van, egy háttércsere miatt. Akkor történt valami, ami miatt duplázza a bejegyzéseket. És azóta sem találtam senkit, aki "biztos kézzel" tudná, hogy hol orvosolja. Én próbáltam ezt-azt, belebújtam még a vezérlősablonokba is, de semmi eredmény. (Még jó, hogy valamit nem rontottam el teljesen:P.)
Végülis nem zavar, nincs semmi plusz hátránya, csak éppen kétszer mutat mindent. :D

Related Posts with Thumbnails