2009. március 8., vasárnap

Paradicsomos gomba


Gyönyörűszép közepes méretű gombákat vettem, méghozzá olcsón. Nem is olyan messze tőlünk, 10 percnyi kényelmes sétaidőre, gombát tenyésztenek. Már régebb tudomást szereztem róla, de nem tudtam pontosan, hogy hol. Még múltkoriban viszont, amikor szánkózni voltunk, felfedeztem és már egy ideje készültem, hogy vásároljak. Majdnem feleáron adják a zöldségesnél kaphatóhoz képest!

Gyorsan átmostam őket folyó víz alatt és hagytam, hogy lecsepegjenek. Ezalatt megtisztítottam 4 fej hagymát és nagyobb cikkelyekre vágva egy tepsi aljára terítettem. Egy fej fokhagymát is cikkekre szedtem és jól megmosva, de hámozatlanul a hagymára szórtam. Megsóztam, borsoztam, majd a gombákat is elterítettem a tepsiban. Sót szórtam rá, majd meglocsoltam kb. 2 decinyi paradicsomlével. Ha valakinek csak paradicsompüréje van, akkor azt némi vízzel hígítva öntse a gombára, de ne tegyen túl sok vizet, mert úgyis ereszt a gomba! Végül még sóztam egy picit, meglocsoltam egy pici olívaolajjal és őrölt borsot szórtam rá. Alufóliával letakarva kb. 25 percig pároltam, majd levéve a fóliát még vagy 10 percet sütöttem, hogy a leve jócskán elpárologjon. (A gombának nem kellene ennyi idő, de hogy a hagyma jó puha legyen, muszáj.) Sima krumplipürével tálaltam. A héjában sült fokhagymák külön élvezetet jelentenek, teljesen megmarad az aromájuk, miközben a teljes fogás is átveszi az ízüket. Csak „lefogjuk” őket a száruknál és a villával könnyedén kinyomjuk a húsukat.

NÚ - 2019/márc.11.

8 megjegyzés:

duende írta...

:))

Isteni gusztusos! Én is szeretem egyben sütni a gombát, nagyon ízletes marad, és van mibe harapni is! :)

Kati írta...

Hm! De jól néz ki! :)
Látom, te is nagyon szeretsz fokhagymával főzni. Én is mindenbe teszek, amihez egy picit illik az íze.
(A krinolin vastagra és hosszabbra töltött diétás virsli.)

Jutka írta...

Szia, van egy meglepetésem a számodra, nézz be hozzám kérlek.
Üdv. Jutka

Limara írta...

Nagyon jól néz ki! :))
Küldenél nekem egy mailt, hogy tudjak neked gluténmentes recepteket írni?!:))

sedith írta...

Duende, valóban! Bár persze, étele válogatja, hyog egészben megy bele vagy darabolva, szeletelve.:)

sedith írta...

Kati, amihez csak talál egy picit a fokhagyma, én tenni szoktam bele. Nem mindig, de elég gyakran használom.
A krinolinnal jól melléfogtam!:D Nálunk lengyelkolbásznak hívják az ilyent.

sedith írta...

Jutka, megnéztem és nagyon köszönöm. Én már játszottam viszont, már nem tudom továbbadni!

sedith írta...

Limara, nagyon köszönöm, megírtam már az utolsó bejegyzésedhez! Örök hálám üldözni fog érte!:D

Related Posts with Thumbnails

2009. március 8., vasárnap

Paradicsomos gomba


Gyönyörűszép közepes méretű gombákat vettem, méghozzá olcsón. Nem is olyan messze tőlünk, 10 percnyi kényelmes sétaidőre, gombát tenyésztenek. Már régebb tudomást szereztem róla, de nem tudtam pontosan, hogy hol. Még múltkoriban viszont, amikor szánkózni voltunk, felfedeztem és már egy ideje készültem, hogy vásároljak. Majdnem feleáron adják a zöldségesnél kaphatóhoz képest!

Gyorsan átmostam őket folyó víz alatt és hagytam, hogy lecsepegjenek. Ezalatt megtisztítottam 4 fej hagymát és nagyobb cikkelyekre vágva egy tepsi aljára terítettem. Egy fej fokhagymát is cikkekre szedtem és jól megmosva, de hámozatlanul a hagymára szórtam. Megsóztam, borsoztam, majd a gombákat is elterítettem a tepsiban. Sót szórtam rá, majd meglocsoltam kb. 2 decinyi paradicsomlével. Ha valakinek csak paradicsompüréje van, akkor azt némi vízzel hígítva öntse a gombára, de ne tegyen túl sok vizet, mert úgyis ereszt a gomba! Végül még sóztam egy picit, meglocsoltam egy pici olívaolajjal és őrölt borsot szórtam rá. Alufóliával letakarva kb. 25 percig pároltam, majd levéve a fóliát még vagy 10 percet sütöttem, hogy a leve jócskán elpárologjon. (A gombának nem kellene ennyi idő, de hogy a hagyma jó puha legyen, muszáj.) Sima krumplipürével tálaltam. A héjában sült fokhagymák külön élvezetet jelentenek, teljesen megmarad az aromájuk, miközben a teljes fogás is átveszi az ízüket. Csak „lefogjuk” őket a száruknál és a villával könnyedén kinyomjuk a húsukat.

NÚ - 2019/márc.11.

8 megjegyzés:

duende írta...

:))

Isteni gusztusos! Én is szeretem egyben sütni a gombát, nagyon ízletes marad, és van mibe harapni is! :)

Kati írta...

Hm! De jól néz ki! :)
Látom, te is nagyon szeretsz fokhagymával főzni. Én is mindenbe teszek, amihez egy picit illik az íze.
(A krinolin vastagra és hosszabbra töltött diétás virsli.)

Jutka írta...

Szia, van egy meglepetésem a számodra, nézz be hozzám kérlek.
Üdv. Jutka

Limara írta...

Nagyon jól néz ki! :))
Küldenél nekem egy mailt, hogy tudjak neked gluténmentes recepteket írni?!:))

sedith írta...

Duende, valóban! Bár persze, étele válogatja, hyog egészben megy bele vagy darabolva, szeletelve.:)

sedith írta...

Kati, amihez csak talál egy picit a fokhagyma, én tenni szoktam bele. Nem mindig, de elég gyakran használom.
A krinolinnal jól melléfogtam!:D Nálunk lengyelkolbásznak hívják az ilyent.

sedith írta...

Jutka, megnéztem és nagyon köszönöm. Én már játszottam viszont, már nem tudom továbbadni!

sedith írta...

Limara, nagyon köszönöm, megírtam már az utolsó bejegyzésedhez! Örök hálám üldözni fog érte!:D