2009. június 14., vasárnap

Krumpligombóc paradicsommártással

Ezt a könnyű kis fogást ebédeltük tegnap, de bevallom, Férjecském csak fél szájjal ette. Tudom, hogy a paradicsomos dolgok nem éppen ínyére valók, de annyira nem volt paradicsomos. Na, mindegy, szerintem nagyon finom volt és a Lányok sem reklamáltak!

Elkészítés: 5 db nagyobb krumplit héjában megfőztem, majd kihűtöttem. Mivel nagyon morzsolódos volt, csak kézzel szétnyomtam, de át is lehet törni vagy lereszelni. Ütöttem bele egy tojást, beleaprítottam egy jó csokor petrezselyemzöldet, sóztam, borsoztam és szórtam bele még egy csipetnyi szárított majoránnát is. Jól összegyúrtam és mivel elég keménynek találtam a masszát, már formáltam is a gombócokat. Ha esetleg túl lágy lenne, akkor zsemlemorzsával lehet igazítani az állagán.
Egy kisebb tepsit jól kiolajoztam és belehelyeztem a ping-ponglabdánál picivel nagyobb gombócokat. Nekem 15 db. lett. Betettem az előmelegített sütőbe és kb. 20-25 percig sütöttem, amíg pirulni kezdtek.



Ezalatt megcsináltam a mártást. 2 ek. olajon 1 ek. lisztet csak éppenhogy felforraltam és már fel is öntöttem 2 dl paradicsomlével. Csomómentesre kavartam, majd 1 dl tejjel hígítottam (hogy ne legyen túl paradicsomos, de ez lehet további paradicsomlé is vagy víz) és jól kiforraltam. Pici cukorral még igazítottam a savanyúságán, megszórtam borssal és egy fél tk. fokhagymaporral (csak, hogy sejtelmes legyen), majd belekavartam 15 dkg reszelt edami sajtot (bármilyen jó). Elkavartam, kivettem a sütőből a gombócokat, bevontam őket a sajtos paradicsommártással, még kb. 5 dkg sajtot a tetejére reszeltem és 5 percre ment vissza a sütőbe.


6 megjegyzés:

anitka írta...

Szia! Tegnap megsütöttem a napraforgó-kenyeret és nagy sikert aratott! Az enyém sajna nem lett olyan szép, mint a tiéd, de így is elfogyott. Még Anna is csak úgy tömte befele. Duende cseresznyés pitéje pedig épp most van tesztelés alatt... Még sok-sok ilyen kiváló receptet kívánok! Sok puszi: Anna, Anita

sedith írta...

Anita, gratulálok! És örülök, hogy kipróbáltad!Küldj egy fotót is róla, ha esetleg készítettél!:) Persze, hogy Anna is gyúrta magába, hiszen a tésztája nagyon finom! Remélem, a pite is ízleni fog! Én már 3x sütöttem!:D
Puszi

duende írta...

Nem mondod Edit! :) Tényleg háromszor is megcsináltad már? Akkor tényleg és biztosan ízlett, annyira örülök!

Ellenben, a krumpligombócaid zseniálisak! Ezt feltétlenül kipróbálom és én imádom a paradicsommártást is! Nagyon tetszik! :)

Kati írta...

Ezt nem szerette a férjed??? :-o
Képen keresztül is érzem a finom illatát. ;-)

sedith írta...

Duende, tényleg háromszor készítettem el, és ezt sem bántuk meg, bárki kóstolta, el volt ragadtatva tőle. Végül annyit módosítottam rajta, hogy kb. 14 dkg lisztet használtam a tésztájához és 2-3 ek. tejjel többet.:)
Neked biztos ízlene ez a gombóc. Nekem is nagyon ízlett.:)

sedith írta...

Kati, finom is volt, de Istvánom - bár sokmindent megeszik - van, mit nem szívesen teszi. Pl. rizs, tésztás ételek, káposztás ételek, paradicsomos szószok. Bár egyedül a zöldbab az, amit semmilyen formában nem eszik meg. Úgyhgy, ha mindig azt főznék, amit nagyon szívesen eszik, lehet, hogy csak hús és krumpli lenne. :D No de nem, mert megetetek én vele mást is, csak sokkal ritkábban készítek olyasmit és esetleg úgy álcázom.:D Pl. a fasírtot hamburgernek.:D Amit végülis szeret, de nem csinálhatom túl fokhagymásan, mert bántja a gyomrát. A fokhagyma, igaz, nekem is!
Na, puszi!

2009. június 14., vasárnap

Krumpligombóc paradicsommártással

Bejegyezte: sedith dátum: 7:31
Ezt a könnyű kis fogást ebédeltük tegnap, de bevallom, Férjecském csak fél szájjal ette. Tudom, hogy a paradicsomos dolgok nem éppen ínyére valók, de annyira nem volt paradicsomos. Na, mindegy, szerintem nagyon finom volt és a Lányok sem reklamáltak!

Elkészítés: 5 db nagyobb krumplit héjában megfőztem, majd kihűtöttem. Mivel nagyon morzsolódos volt, csak kézzel szétnyomtam, de át is lehet törni vagy lereszelni. Ütöttem bele egy tojást, beleaprítottam egy jó csokor petrezselyemzöldet, sóztam, borsoztam és szórtam bele még egy csipetnyi szárított majoránnát is. Jól összegyúrtam és mivel elég keménynek találtam a masszát, már formáltam is a gombócokat. Ha esetleg túl lágy lenne, akkor zsemlemorzsával lehet igazítani az állagán.
Egy kisebb tepsit jól kiolajoztam és belehelyeztem a ping-ponglabdánál picivel nagyobb gombócokat. Nekem 15 db. lett. Betettem az előmelegített sütőbe és kb. 20-25 percig sütöttem, amíg pirulni kezdtek.



Ezalatt megcsináltam a mártást. 2 ek. olajon 1 ek. lisztet csak éppenhogy felforraltam és már fel is öntöttem 2 dl paradicsomlével. Csomómentesre kavartam, majd 1 dl tejjel hígítottam (hogy ne legyen túl paradicsomos, de ez lehet további paradicsomlé is vagy víz) és jól kiforraltam. Pici cukorral még igazítottam a savanyúságán, megszórtam borssal és egy fél tk. fokhagymaporral (csak, hogy sejtelmes legyen), majd belekavartam 15 dkg reszelt edami sajtot (bármilyen jó). Elkavartam, kivettem a sütőből a gombócokat, bevontam őket a sajtos paradicsommártással, még kb. 5 dkg sajtot a tetejére reszeltem és 5 percre ment vissza a sütőbe.


6 megjegyzés on "Krumpligombóc paradicsommártással"

anitka on 2009. június 14. 13:43 írta...

Szia! Tegnap megsütöttem a napraforgó-kenyeret és nagy sikert aratott! Az enyém sajna nem lett olyan szép, mint a tiéd, de így is elfogyott. Még Anna is csak úgy tömte befele. Duende cseresznyés pitéje pedig épp most van tesztelés alatt... Még sok-sok ilyen kiváló receptet kívánok! Sok puszi: Anna, Anita

sedith on 2009. június 15. 7:40 írta...

Anita, gratulálok! És örülök, hogy kipróbáltad!Küldj egy fotót is róla, ha esetleg készítettél!:) Persze, hogy Anna is gyúrta magába, hiszen a tésztája nagyon finom! Remélem, a pite is ízleni fog! Én már 3x sütöttem!:D
Puszi

duende on 2009. június 15. 21:36 írta...

Nem mondod Edit! :) Tényleg háromszor is megcsináltad már? Akkor tényleg és biztosan ízlett, annyira örülök!

Ellenben, a krumpligombócaid zseniálisak! Ezt feltétlenül kipróbálom és én imádom a paradicsommártást is! Nagyon tetszik! :)

Kati on 2009. június 15. 23:44 írta...

Ezt nem szerette a férjed??? :-o
Képen keresztül is érzem a finom illatát. ;-)

sedith on 2009. június 16. 8:58 írta...

Duende, tényleg háromszor készítettem el, és ezt sem bántuk meg, bárki kóstolta, el volt ragadtatva tőle. Végül annyit módosítottam rajta, hogy kb. 14 dkg lisztet használtam a tésztájához és 2-3 ek. tejjel többet.:)
Neked biztos ízlene ez a gombóc. Nekem is nagyon ízlett.:)

sedith on 2009. június 16. 9:09 írta...

Kati, finom is volt, de Istvánom - bár sokmindent megeszik - van, mit nem szívesen teszi. Pl. rizs, tésztás ételek, káposztás ételek, paradicsomos szószok. Bár egyedül a zöldbab az, amit semmilyen formában nem eszik meg. Úgyhgy, ha mindig azt főznék, amit nagyon szívesen eszik, lehet, hogy csak hús és krumpli lenne. :D No de nem, mert megetetek én vele mást is, csak sokkal ritkábban készítek olyasmit és esetleg úgy álcázom.:D Pl. a fasírtot hamburgernek.:D Amit végülis szeret, de nem csinálhatom túl fokhagymásan, mert bántja a gyomrát. A fokhagyma, igaz, nekem is!
Na, puszi!

Related Posts with Thumbnails