2009. december 9., szerda

Téli zebrák



Ezeket a sütiket próbaképpen - inkluzíve pedig ovis karácsonyi ünnepségre (ami végül elmaradt:()- készítettem, de azt hiszem, megismétlem az ünnepekre! Egy 2004-es lapban találtam, a Secretele bucatariei (A konyha titkai - a Burda konyha román változata) decemberi számában, és azóta minden évben terveztem elkészíteni. Még sosem jutottam viszont odáig, hogy megsüssem. Múltkor összeszedtem az összes decemberi lapszámot (más évekbelieket), hogy további ötleteket merítsek ételekhez, süteményekhez. És akkor újra megláttam. Nem sokat teketóriáztam, másnap már sütöttem is. Bevallom, kicsit féltem tőle, mert kcisinek találtam az adagot ahhoz, hogy 40 db aprósüti legyen belőle, de végül 44-et sikerült kihoznom. :) És azt is bevallom, hogy elég nehéz volt dolgozni a tésztájával, különösen a nyújtás volt komplikált, mivel nagyon porhanyós volt. És bár már szinte közhely, de a végeredmény megérte volna a dupla munkát is!!!:)

ÜNNEP - 2011.

Zebrasütemények (Spirál- és sakktáblakeksz)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 18 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír - én ezt használtam), 15 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 ek. tejszín (én tejet használtam), 2 tk. kakaó, 5 dkg reszelt keserűcsoki (helyette még egy tk. kakaót és 2 tk. feketekávét tettem), 1 tojásfehérje.

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral és sóval, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat és a tejszínt. Az egészet összegyúrjuk, majd 20 dkg-t levágunk a tésztából. Ebbe belegyúrjuk a kakaót és a csokit. Ha esetleg túl száraz lenne, még lehet 1-2 tk. tejszínt vagy tejet tenni hozzá. A kétféle tésztát, külön befóliázva, 30 percre a hűtőbe tesszük.
A barna tésztának levágjuk egyharmadát és a fehérből levágunk egy szintén ugyanakkora darabot. Ezeket visszatesszük a hűtőbe.
A maradék fehér tésztát kettéosztjuk. Az egyikből egy kb. 15x18 cm-es lapot (tanácsos egy folpackon végezni a műveletet, mert végül könnyebb lesz vele dolgozni), a másik feléből pedig egy kb. 9x18 cm-es téglalapot nyújtunk. Ez utóbbit 9 csíkra szabdaljuk. A maradék barna tésztát is 9x18-assá nyújtjuk és ezt is 9-be vágjuk. Végül a kinyújtott fehér lapot lekenjük tojásfehérjével és ráhelyezünk egymás mellé két fehér és egy barna csíkot (a barna lesz középen).

Ezeket is lekenjük, majd rájuk helyezünk két barna és egy fehér csíkot, természetesen úgy, hogy az ellentétes színűek kerüljenek egymásra. Ezt is lekenjük tojásfehérjével és a műveletet addig folytatjuk, amíg a csíkok tartanak.

Végül az összeillesztett csíkokat körbetekerjük a lapocskával, a fóliával jól leszorítjuk és egy órára hűtőbe tesszük. A félretett 1/3 barna és ugyanannyi fehér tésztát elővesszük a hűtőből, mindkettőt kb. egyforma mnagyságú és vastagságú lappá nyújtjuk, majd a barna lapot ráhelyezzük a fehérre. Ezeket is ajánlatos fólián nyújtani, mert könnyebb utána azzal emelgetni (utólagos tapasztalat, sajnos én nem így csináltam!) A lapokat végül jó szorosan feltekerjük és szép hengerré formáljuk a fólia segítségével. 1 órára ez is visszamegy a hűtőbe.
Amikor lejárt a pihentetés, éles késsel félcentis lapocskákká daraboljuk a hengereket és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 15 percig sütjük. (Ezeket a lapban írta, nem magamtól adom az időt és a hőt.)


Garantálom, hogy a gyerekek kedvence lesz, sőt, már a szemükkel elkezdik megenni!!!:)

Már tálcára sorakoztatva az ovis bulira szánva:

19 megjegyzés:

Jade írta...

O, de szepsegesek lettek! Igazan gyonyoruek!

szannalina írta...

Bánom, hogy nem maradtam, az elkészítésénél!

iri írta...

Nagyon jol nez ki!

sedith írta...

Judith, köszönöm! És nagyon finomak. Ma reggelre olyan jó puhák lettek, hogy még a férjem is beismerte finomságukat! (Ő nem nagy édesszájú.)

Lina, bánhatod is, még egy darab árválkodik a tálcán, de azt felfalják a csajok egy-kettőre!:):P

sedith írta...

Iri, köszönöm Neked is! Csak rajta, ezt is szeretnék az unokák!;):)
Puszi

Gál Edith írta...

Gyönyörűek! Annyira ügyes vagy! És tetszik nekem, hogy több Edith is van, aki gyűjti az itthoni "kajás-lapokat" :))
egyik Edith a sok közül :))

sedith írta...

Edith, igen, gyűlünk, gyűlünk, lassan, de biztosan!:) És éppen olvastam a diplomata tortádat, amit a Carticicaból vettél ki! Én is szoktam venni azt, meg a Practic-ot is, sőt, már volt, hogy nyertem tőlük pénzt is egy-egy receptemmel. :)

Andi/cuki írta...

Naggggyon tetszik,ezt is elkészítem!?.)))

Gál Edith írta...

De jó!!! Valamikor egyszer én is nyertem tőlük pénz-utalványt egy téli káposztás- recivel, de mostmár kicsit leálltam a vásárlással, mert már jó pár éve veszem és rengeteg receptem van rajtuk kivül is. Hiába, Anyukám, hugom és én is megfertőződtünk evvel a betegséggel, amit "SÜTÉS- FŐZÉS JÓKEDVVEL" neveznek.:))))
Szép napot neked és köszi, hogy olvasóm lettél!

Wise Lady írta...

Nagyon szépek lettek! Irtó látványosak.

sedith írta...

Edith, én is karácsonyi töltött káposztával és szilveszteri csavart hússal nyertem a 100 lejt (hú, de már vagy 4-5 éve), illetve még kétszer 30-30 lejt küldtek. :) Jólesett! :) Ezeken kívül a Corvintól nyertem még sok ajándéktárgyat, már nem is tudom mennyit, de nnan sokszor érkezett ez-az.

Wise Lady, köszönöm, tényleg látványosak, de finomak is!:)

chriesi írta...

Nagyon ügyes vagy!

Vera írta...

Hahó,

jövök jelenteni, hogy megcsináltam! Közel sem lett olyan szép, mint a tied, de elfogyott az oviban, mert oda vittük.
Én kocka margarinnal csináltam, és lehetett nyújtani ugyan, de a felvágott csíkokat csak darabokban tudtam odatenni egymásra. A kakaós is valahogy kevesebb lett, így azoknál ügyeskedni kellett, hogy végigérjenek. ezért lett az, hogy a kakósok alatt összenyomódott a fehér csík, és így tényleg zebracsíkos lett a süti. :-P ráadásul lapos, kekszszerűek maradtak. De fiiiinom!!! :-)
szóval, nem lett igazán profi az enyém, de vérszemet kaptam, és újra megcsinálom! Most már tapasztaltabb vagyok. Lehet, hogy én is zsírral próbálkozom, pedig ez a margarin is az egyik legjobb, nem tudom, miért lett olyan szétesős. Csokit nem mertem belerakni: nem tudtam, hogy olvasszam-e vagy csak darabokban, ha utóbbi, hogy fogom nyújtani ha előbbi, nem lesz-e túl merev dermedés után? A plusz kakaó bele nekem is bevált, finom lett így is.
Köszi, hogy közzétetted a receptet!
Itt van a süti "története" és kép:
http://turicsalad.blogspot.com/2009/12/az-5-ovis-nap.html
Puszi,
vera

sedith írta...

Vera, ekkora távlatból, most már azt is el tudom mondani, hoyg jót tesz nekik, ha állanak pár napot. Ugye, vasárnap sültek és tegnapra olyanok lettek, mint a vaj. Még a férjem is azt mondta: na, ez már igen, most nagyon finomak. :) Szóval, legközelebb, ha lesz iylen:), pár nappal előre készítsd el, vagy esetleg adj nekik egy kis turbó puhulást úgy, hogy egy jól záródó dobozba teszed őket és melléjük fólia közé teszel pár szelet almát. :)

szepyke írta...

Uramanyám, de babra munkának néz ki, viszont nagyon kis mutatós lett!
És milyen szép színe van!:)

sedith írta...

Szepy, nem igaz, hogy nincs munka vele (mivel nincs?), de korántsem olyan vészes, ha még egyzser bele merek majd vágni, minimum dupla adaggal!:)

Vera írta...

Edith, köszönöm, ki fogom próbálni, mert hogy én is megcsinálom újra! Nekünk itthonra egy-két darab maradt, nem volt idő tárolni, mert én elpusztítottam, khm, :-P, esélyük nem volt, hogy a pár napos kort megéljék, de legközelebb, persze, így tervezem! :)
egyáltalán nem veszélyes az összerakós része, egyedül nekem valamiért "porhanyós" lett a tészta, ezért esett darabjaira a pakolgatásnál, de még ettől függetlenül sem volt nehéz. Inkább a sok pihentetési időt kell jól kiszámítani, azért húzódott nekem az egész, de kiválóan eltöltöttem az időt zuhanyzással, csatatér felszámolással! :-)

Kati írta...

Ezezk nagyon szépek,mutatósak!!! Ha csak feleennyire finomak, már megérte. :-) Nem ígérem, hogy vállalkozom az elkészítésére. :-P

Anazar írta...

Csíkosan is, kockásan is jól mutat!

Related Posts with Thumbnails

2009. december 9., szerda

Téli zebrák



Ezeket a sütiket próbaképpen - inkluzíve pedig ovis karácsonyi ünnepségre (ami végül elmaradt:()- készítettem, de azt hiszem, megismétlem az ünnepekre! Egy 2004-es lapban találtam, a Secretele bucatariei (A konyha titkai - a Burda konyha román változata) decemberi számában, és azóta minden évben terveztem elkészíteni. Még sosem jutottam viszont odáig, hogy megsüssem. Múltkor összeszedtem az összes decemberi lapszámot (más évekbelieket), hogy további ötleteket merítsek ételekhez, süteményekhez. És akkor újra megláttam. Nem sokat teketóriáztam, másnap már sütöttem is. Bevallom, kicsit féltem tőle, mert kcisinek találtam az adagot ahhoz, hogy 40 db aprósüti legyen belőle, de végül 44-et sikerült kihoznom. :) És azt is bevallom, hogy elég nehéz volt dolgozni a tésztájával, különösen a nyújtás volt komplikált, mivel nagyon porhanyós volt. És bár már szinte közhely, de a végeredmény megérte volna a dupla munkát is!!!:)

ÜNNEP - 2011.

Zebrasütemények (Spirál- és sakktáblakeksz)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 18 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír - én ezt használtam), 15 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 ek. tejszín (én tejet használtam), 2 tk. kakaó, 5 dkg reszelt keserűcsoki (helyette még egy tk. kakaót és 2 tk. feketekávét tettem), 1 tojásfehérje.

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral és sóval, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat és a tejszínt. Az egészet összegyúrjuk, majd 20 dkg-t levágunk a tésztából. Ebbe belegyúrjuk a kakaót és a csokit. Ha esetleg túl száraz lenne, még lehet 1-2 tk. tejszínt vagy tejet tenni hozzá. A kétféle tésztát, külön befóliázva, 30 percre a hűtőbe tesszük.
A barna tésztának levágjuk egyharmadát és a fehérből levágunk egy szintén ugyanakkora darabot. Ezeket visszatesszük a hűtőbe.
A maradék fehér tésztát kettéosztjuk. Az egyikből egy kb. 15x18 cm-es lapot (tanácsos egy folpackon végezni a műveletet, mert végül könnyebb lesz vele dolgozni), a másik feléből pedig egy kb. 9x18 cm-es téglalapot nyújtunk. Ez utóbbit 9 csíkra szabdaljuk. A maradék barna tésztát is 9x18-assá nyújtjuk és ezt is 9-be vágjuk. Végül a kinyújtott fehér lapot lekenjük tojásfehérjével és ráhelyezünk egymás mellé két fehér és egy barna csíkot (a barna lesz középen).

Ezeket is lekenjük, majd rájuk helyezünk két barna és egy fehér csíkot, természetesen úgy, hogy az ellentétes színűek kerüljenek egymásra. Ezt is lekenjük tojásfehérjével és a műveletet addig folytatjuk, amíg a csíkok tartanak.

Végül az összeillesztett csíkokat körbetekerjük a lapocskával, a fóliával jól leszorítjuk és egy órára hűtőbe tesszük. A félretett 1/3 barna és ugyanannyi fehér tésztát elővesszük a hűtőből, mindkettőt kb. egyforma mnagyságú és vastagságú lappá nyújtjuk, majd a barna lapot ráhelyezzük a fehérre. Ezeket is ajánlatos fólián nyújtani, mert könnyebb utána azzal emelgetni (utólagos tapasztalat, sajnos én nem így csináltam!) A lapokat végül jó szorosan feltekerjük és szép hengerré formáljuk a fólia segítségével. 1 órára ez is visszamegy a hűtőbe.
Amikor lejárt a pihentetés, éles késsel félcentis lapocskákká daraboljuk a hengereket és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 15 percig sütjük. (Ezeket a lapban írta, nem magamtól adom az időt és a hőt.)


Garantálom, hogy a gyerekek kedvence lesz, sőt, már a szemükkel elkezdik megenni!!!:)

Már tálcára sorakoztatva az ovis bulira szánva:

19 megjegyzés:

Jade írta...

O, de szepsegesek lettek! Igazan gyonyoruek!

szannalina írta...

Bánom, hogy nem maradtam, az elkészítésénél!

iri írta...

Nagyon jol nez ki!

sedith írta...

Judith, köszönöm! És nagyon finomak. Ma reggelre olyan jó puhák lettek, hogy még a férjem is beismerte finomságukat! (Ő nem nagy édesszájú.)

Lina, bánhatod is, még egy darab árválkodik a tálcán, de azt felfalják a csajok egy-kettőre!:):P

sedith írta...

Iri, köszönöm Neked is! Csak rajta, ezt is szeretnék az unokák!;):)
Puszi

Gál Edith írta...

Gyönyörűek! Annyira ügyes vagy! És tetszik nekem, hogy több Edith is van, aki gyűjti az itthoni "kajás-lapokat" :))
egyik Edith a sok közül :))

sedith írta...

Edith, igen, gyűlünk, gyűlünk, lassan, de biztosan!:) És éppen olvastam a diplomata tortádat, amit a Carticicaból vettél ki! Én is szoktam venni azt, meg a Practic-ot is, sőt, már volt, hogy nyertem tőlük pénzt is egy-egy receptemmel. :)

Andi/cuki írta...

Naggggyon tetszik,ezt is elkészítem!?.)))

Gál Edith írta...

De jó!!! Valamikor egyszer én is nyertem tőlük pénz-utalványt egy téli káposztás- recivel, de mostmár kicsit leálltam a vásárlással, mert már jó pár éve veszem és rengeteg receptem van rajtuk kivül is. Hiába, Anyukám, hugom és én is megfertőződtünk evvel a betegséggel, amit "SÜTÉS- FŐZÉS JÓKEDVVEL" neveznek.:))))
Szép napot neked és köszi, hogy olvasóm lettél!

Wise Lady írta...

Nagyon szépek lettek! Irtó látványosak.

sedith írta...

Edith, én is karácsonyi töltött káposztával és szilveszteri csavart hússal nyertem a 100 lejt (hú, de már vagy 4-5 éve), illetve még kétszer 30-30 lejt küldtek. :) Jólesett! :) Ezeken kívül a Corvintól nyertem még sok ajándéktárgyat, már nem is tudom mennyit, de nnan sokszor érkezett ez-az.

Wise Lady, köszönöm, tényleg látványosak, de finomak is!:)

chriesi írta...

Nagyon ügyes vagy!

Vera írta...

Hahó,

jövök jelenteni, hogy megcsináltam! Közel sem lett olyan szép, mint a tied, de elfogyott az oviban, mert oda vittük.
Én kocka margarinnal csináltam, és lehetett nyújtani ugyan, de a felvágott csíkokat csak darabokban tudtam odatenni egymásra. A kakaós is valahogy kevesebb lett, így azoknál ügyeskedni kellett, hogy végigérjenek. ezért lett az, hogy a kakósok alatt összenyomódott a fehér csík, és így tényleg zebracsíkos lett a süti. :-P ráadásul lapos, kekszszerűek maradtak. De fiiiinom!!! :-)
szóval, nem lett igazán profi az enyém, de vérszemet kaptam, és újra megcsinálom! Most már tapasztaltabb vagyok. Lehet, hogy én is zsírral próbálkozom, pedig ez a margarin is az egyik legjobb, nem tudom, miért lett olyan szétesős. Csokit nem mertem belerakni: nem tudtam, hogy olvasszam-e vagy csak darabokban, ha utóbbi, hogy fogom nyújtani ha előbbi, nem lesz-e túl merev dermedés után? A plusz kakaó bele nekem is bevált, finom lett így is.
Köszi, hogy közzétetted a receptet!
Itt van a süti "története" és kép:
http://turicsalad.blogspot.com/2009/12/az-5-ovis-nap.html
Puszi,
vera

sedith írta...

Vera, ekkora távlatból, most már azt is el tudom mondani, hoyg jót tesz nekik, ha állanak pár napot. Ugye, vasárnap sültek és tegnapra olyanok lettek, mint a vaj. Még a férjem is azt mondta: na, ez már igen, most nagyon finomak. :) Szóval, legközelebb, ha lesz iylen:), pár nappal előre készítsd el, vagy esetleg adj nekik egy kis turbó puhulást úgy, hogy egy jól záródó dobozba teszed őket és melléjük fólia közé teszel pár szelet almát. :)

szepyke írta...

Uramanyám, de babra munkának néz ki, viszont nagyon kis mutatós lett!
És milyen szép színe van!:)

sedith írta...

Szepy, nem igaz, hogy nincs munka vele (mivel nincs?), de korántsem olyan vészes, ha még egyzser bele merek majd vágni, minimum dupla adaggal!:)

Vera írta...

Edith, köszönöm, ki fogom próbálni, mert hogy én is megcsinálom újra! Nekünk itthonra egy-két darab maradt, nem volt idő tárolni, mert én elpusztítottam, khm, :-P, esélyük nem volt, hogy a pár napos kort megéljék, de legközelebb, persze, így tervezem! :)
egyáltalán nem veszélyes az összerakós része, egyedül nekem valamiért "porhanyós" lett a tészta, ezért esett darabjaira a pakolgatásnál, de még ettől függetlenül sem volt nehéz. Inkább a sok pihentetési időt kell jól kiszámítani, azért húzódott nekem az egész, de kiválóan eltöltöttem az időt zuhanyzással, csatatér felszámolással! :-)

Kati írta...

Ezezk nagyon szépek,mutatósak!!! Ha csak feleennyire finomak, már megérte. :-) Nem ígérem, hogy vállalkozom az elkészítésére. :-P

Anazar írta...

Csíkosan is, kockásan is jól mutat!