2010. február 8., hétfő

Muffin, újra - édesen és sósan

Nem azért teszek be ismét muffint, mert jaj, de miylen különlegeset alkottam volna, sőt, a megszokott módon sütögettem. Hanem az az érdekes most, hogy miben. Természetesen muffinformában. De rögtön megmagyarázom...

Mindig irigykedve olvastam a muffinokról szóló bejegyzéseket, illetve néztem a képeket. Mindegyiken (vagy majdnem) ottvolt a papírkapszli, amit én a legnagyobb jóindulat mellett sem találtam itt. A szilikontepsiről meg nem is beszélve. Muffinsütő szilikontepsit még sehol sem láttam itt, de ha látnék sem hinném, hogy az én zsebemhez való lenne. Aztán egyszer panaszkodtam a szomszédasszonyomnak, hogy milyen jó lenne csak beledobigálni a kis papírkákat a tepsibe és már mehetne is beléjük a massza, amikor újságolta, hogy az egyik hiperben látott ilyesmit, de nem papírból voltak, hanem szilikonból. Megnéztem egyszer én is és valóban volt, de tényleg drágán. Aztán, említett szomszédasszonyom decemberben Németországba költözött ideiglenesen és lelkesen írta az egyik mailben, hogy miket látott, mennyire élvezi, és, hogy mennyire élvezném és is ezeket a dolgokat. Aztán gyorsan történt minden. Szülei utaztak hozzájuk, nekem meg muszáj volt igent mondanom. :) Küldött nekem 3 csomag (húgommal együtt vettük) nyolcdarabos szilikonos muffinformát és egy csomag színes papírkapszlit. Egy hete sincs, hogy meghozták őket, de már vagy 5x sütöttem muffint, mikor milyet. A papírkapszliban nagyot csalódtam, nekem beleragadt a süti, amúgy kellett lehúzni róla, de a szilikonos? Na, az megérte a pénzt, ami - nem mellesleg - nem is volt olyan sok (5 Euró a 8 db.) Hogy szép színesek, a lányaim élvezik legjobban. :) A papírkapszlikat pedig meghagyom a tálaláshoz, amikor vendégeket is kínálok muffinnal.



Most pedig leírok egy alaprecept-féleséget. Tudom, hogy rengeteg recept kering a neten, eleinte keresgéltem is, de aztán, ahogy mind rutinosabb lettem a készítésében, kezdtem elhagyni a papírokat, site-okat. Kialakítottam a magam receptjét, amit mindig egyformán készítek, csupán az ízesítése szokott más-más lenni.

Muffin - alaprecept (saját kísérletezés)

Hozzávalók: másfél bögre liszt, 1/4 -1/2 bögre cukor (ha édeset készítek), 1 csapott tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 tojás, 4 ek. olaj vagy olvasztott vaj, 3 ek. tejföl, 1,5-2 dl tej.
Ezenkívül, attól függően, hogy milyen ízesítésűt készítünk: adagonként: 10 dkg csokoládé darabokra törve, 1 kis üveg meggy leszűrve, 2 db hámozott alma kb 1x1 cm-es kockákra darabolva, 3 mandarin, darabolva, 1-2 ek. kakaó vagy 2-3 tk. neszkávé (por), de a variációk száma végtelen. A meglévő hozzávalók és a fantázia szabhat csak ahtárt. Sós változatokat lehet készíteni sonkával, zöldségekkel, hagymával, répával, sajttal, itt is csak a fantázia szab határt! Adagot nem érdemes írnom, annyit használunk belőlük, amennyi van vagy éppen jónak látunk. Pl. nagyon jól fel lehet használni a maradék sonkát, sajtvéget. Természetesen,a sós változatba nem teszünk cukrot, a só mennyiségét pedig növeljük min. fél teáskanálnyira.

Elkészítés:
Előszöris eldöntjük, hogy milyen muffint szeretnénk. Ehhez pl. leszűrjük a meggyet, megdaráljuk vagy feldaraboljuk a diót, meghámozzuk-feldaraboljuk a gyümölcsöt. Ezután kimérjük egy tálba a száraz hozzávalókat és belekavarjuk az ízesítő anyagot is (csoki, sonka, zöldfűszerek, bármi). A tojást egy másik tálban felverjük, elkavarjuk az olajjal vagy olvasztott vajjal és a tejföllel. Amikor egynemű a massza, felhígítjuk 1,5 dl tejjel és az egészet hozzáöntjük a száraz anyagokhoz. Jól elkeverjük és ha a massza túl száraz, akkor további tejjel hígítjuk, de csak kicsinként töltsük ezután hozzá. Folyékonynak nem szabad lennie, de azért azt tapasztaltam, hogy inkább egy picit lágyabb legyen a massza, mintsem kemény, mert akkor finomabb sütés után. Ha kemény volt, akkor nagyon fullasztó tud lenni evéskor! Olyannak szoktam "beállítani", hogy kanállal könnyen kiadagolhassam, de ne folyjon le róla. A muffinformákat (ha tepsink van, kikenjük és az alját enyhén belisztezzük) háromnegyedig töltjük meg a masszával és kb. 20-25 percig sütjük őket. Hőfokot nem tudok, de jó forró sütőbe szoktam tenni az első 5-6 percben, majd visszaveszem a lángot. Akkor kész, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót és nem ragad rá semmi a masszából.

A fotókon sonkás-hagymás és csokidarabos muffin látható:

23 megjegyzés:

Ottis írta...

Nekem is pont ilyenek vannak és imádom.Nálunk Csíkban az edényüzletben lehet kapni :-) Ha valamit nem találsz, írj nekem hátha közelebbről is beszerezhető :-)

Csilla írta...

Itt is, Szatmáron lehet kapni ilyesmit. Nekem szilikon muffin tepsim van, 12 darabos, csak kisebbek a mélyedések benne mint a fém tepsinél. Nem is volt drága, csupán 12 lej volt. Ilyen szilikon kapszlik is vannak, de nem tudom már mennyiért. Na meg szilikon ecset, sütőlap, nyujtólap, szűrő, húskötöző gumi, göngyölt husikhoz, három darabos tojásfőző, meg talán egyéb is csak én ennyire emlékszem. Papir kapszil szokott lenni pl a Kauflandban is meg más hiprerekben, fakelman fajta 100 darabos 10 lejért, de abba is beleragad a muffin. A teflonos 12 darabos muffin tepsi is 12 lejért volt. Ha esetleg kelle valami ami nálatok nincs én is szívesen segítek :)

Vörösbor írta...

Nagyon szépek. Én a Corában láttam szilikonos formát, tepsit is, szerintem drága. De sütöttem már konzervdobozban is....

nelly írta...

Én is láttam a Corában, de nekem már van. Az ára egyébként nem volt sok érte, bár én szilikonos tepsi formában sütöm. Igaz, már régen vettem ezt a muffin sütő formát.... Egyébként jó, hogy Rád találtam, mert a múltkor figyelmetlen voltam. Olvastam az Erdélyi Konyháról, és mindenhol azt kerestem. Hiába mondták, hogy még nem látták, én erősködtem, hogy de biztos van már...DDDD Most olvastam, hogy igen, van, de nem Szegeden. És Te írtad, hogy megjelent nálatok. DDDDD

szepyke írta...

Nekem is van ilyen, meg minimuffinból is van ilyenem, viszont ez a fejléc, hát kész vayok!:)

Jade írta...

Ez az uj fejlec egyszeruen csodas!

Szitya írta...

Muffin... Nálunk hetente egyszer minimum... De most majd kipróbálom a sós verziót is!
Edith! Ez a blog-külső viszont nagyon tetszik, és itt a lassú betöltés problémája is megszűnt!
Klassz, sőt "class" !
Puszi,

Szilvi

Natimi írta...

Ó,ez a te alaprecepted máris az enyém:))Sósat még nem csináltam,de majd ezután!

Nagyon jól néznek ki!
Puszillak,
Timi

Virág írta...

Szia! Feltetted már a blogomat oda? Mert vagy a látogatószámlálóm bolondult meg, vagy te nézel rá az ország különböző tájairól folyton... Mármint egyszer veszprémből, egyszer orosházáról, a te neved alatt... :-O Ha tudnád magad teleportálni, tudnék róla?

Virág írta...

... Vagy ez azért van, mert tőled kattintanak át hozzám????

sedith írta...

Csilla, Vörösbor, Nelly, ha jól tudom, most jártok először nálam, legalábbis most írtok először. Üdvözöllek és remélem, még visszanéztek!:9

Köszönöm mindannyiótoknak a felajánlásokat, alkalomadtán majd élek velük, ne féljetek!;):D Az az igazság, hogy nem igazán hittem, hoyg itt ne lehessen kapni. Mindig csak arra gondoltam, ne jó helyen keresem. és valóban. Pl. Kauflandban nem néztem. Szinte sosem járunk ott. Cora meg nincs is. Legalábbis nem tudok róla.

sedith írta...

Szilvi, tudom, hoyg nálatok nagymenő a muffin!:) Egyszer készítettem is a csokis reeptedet, csak az a helyzet, hogy nekem könnyebb így zuttybeleminden módon, mint sorjában belekavargatva a hozávalókat. Bár kétségkívül, az úgy nagyon finom volt. Említett szomszédasszonyom is kóstolta anno és a tiedet sokkal finomabbnak találta, mint a másikat, amit akkor készítettem. :D Azonban azóta felfedeztem, hogy ha tejfölt tezsek bele, sokkal finomabb, mint nélküle, na azóta nem akarom a recepte(me)t elcserélni. :)

Timi, rajta, reggelire egy tea mellé máris újdonság a szokásos sajtos-sonkás szendvics helyett!:)

sedith írta...

Virág, neked válaszoltam Nálad!:)

Náncsi írta...

Ilyet én is szerzek:)) nálunk a Domi a nagy muffin sütögető, hetente legalább egyszer süt, meglepem őt ilyennel, hátha örül neki:))

Wise Lady írta...

Nagyon szépek a képek!

Csilla írta...

Már olvaslak egy ideje, csak bújócskázom :)A multkor megsütöttem a csőrögédet és nagyon jó lett :) és a halas kenyérkence is.

Virág írta...

ok! Már most sokan néztek be, ki is írtam rögtön, hogy még fejlesztés aléatt vagyok. A receptekkel nem lesz gond, mert úgy csinálom majd, hogy ha valamiről írok, akkor mellékelek egy receptet is. Majd én is elkészítem, és saját fotókat rakok.
Igen, csak azokról fogok írni, amiket mi termesztünk, és a fejleményekről is beszámolok majd. de ez még csak a töredéke annak, ami nálunk a földbe kerül. :-) :-S ősszel elültettük az 50. gyümölcsfát, zőcccségből is lesz egy csomó, apukám meg most rákattant a fűszernövényekre! :-) :-P
Van ám nálunk minden, mint a búcsuban, a kivitől az almán át a tüskétlen szederig...

Wise Lady írta...

http://bloggerbloggerek.blogspot.com/2010/02/szerkeszto-ceruza-quick-edit-pencil.html

sedith írta...

Wise Lady, nagyon köszönöm!:) Csak sajnos, nekem így sem teszi ki. Sem elől, sem hátul, nem tudom, mi van. :(

sedith írta...

No, mégis megvan. Nem teszi ki, de aktív.:) A bejegyzések végén, a megjegyzések linkje után, ahol mindigis szokott lenni (nálam). De ehhez azt kellett csinálnom, hogy kivegyem a bejegyzések küldése emailben opciót.
Hát, köszi szépen, akkor most már műkszik. :)

sedith írta...

Náncsi, ha szeret muffinozni, akkor biztos, hogy örül majd!:)

Csilla, örülök, hogy jók a tapasztalataid a leírt receptjeimmel szemben! Remélem, ezután sem okozok csalódást!:)

Kósa Márta írta...

Ízlésesek ezek a színes maffin formák, a papírt én sem kedvelem ragadós, s ha kiszámoljuk drága is, ahhoz, hogy pillanatok alatt a kukában landoljon. Töröm a fejem ki hoz majd ilyet nekem No-ból.

sedith írta...

Márta, nagyobb bevásárlóközpontokban azóta már itt is láttam, úgyhogy biztos van Magyarországon is.
NAgyon jó szolgálatot tesznek mind a mai napig.:)

Related Posts with Thumbnails

2010. február 8., hétfő

Muffin, újra - édesen és sósan

Nem azért teszek be ismét muffint, mert jaj, de miylen különlegeset alkottam volna, sőt, a megszokott módon sütögettem. Hanem az az érdekes most, hogy miben. Természetesen muffinformában. De rögtön megmagyarázom...

Mindig irigykedve olvastam a muffinokról szóló bejegyzéseket, illetve néztem a képeket. Mindegyiken (vagy majdnem) ottvolt a papírkapszli, amit én a legnagyobb jóindulat mellett sem találtam itt. A szilikontepsiről meg nem is beszélve. Muffinsütő szilikontepsit még sehol sem láttam itt, de ha látnék sem hinném, hogy az én zsebemhez való lenne. Aztán egyszer panaszkodtam a szomszédasszonyomnak, hogy milyen jó lenne csak beledobigálni a kis papírkákat a tepsibe és már mehetne is beléjük a massza, amikor újságolta, hogy az egyik hiperben látott ilyesmit, de nem papírból voltak, hanem szilikonból. Megnéztem egyszer én is és valóban volt, de tényleg drágán. Aztán, említett szomszédasszonyom decemberben Németországba költözött ideiglenesen és lelkesen írta az egyik mailben, hogy miket látott, mennyire élvezi, és, hogy mennyire élvezném és is ezeket a dolgokat. Aztán gyorsan történt minden. Szülei utaztak hozzájuk, nekem meg muszáj volt igent mondanom. :) Küldött nekem 3 csomag (húgommal együtt vettük) nyolcdarabos szilikonos muffinformát és egy csomag színes papírkapszlit. Egy hete sincs, hogy meghozták őket, de már vagy 5x sütöttem muffint, mikor milyet. A papírkapszliban nagyot csalódtam, nekem beleragadt a süti, amúgy kellett lehúzni róla, de a szilikonos? Na, az megérte a pénzt, ami - nem mellesleg - nem is volt olyan sok (5 Euró a 8 db.) Hogy szép színesek, a lányaim élvezik legjobban. :) A papírkapszlikat pedig meghagyom a tálaláshoz, amikor vendégeket is kínálok muffinnal.



Most pedig leírok egy alaprecept-féleséget. Tudom, hogy rengeteg recept kering a neten, eleinte keresgéltem is, de aztán, ahogy mind rutinosabb lettem a készítésében, kezdtem elhagyni a papírokat, site-okat. Kialakítottam a magam receptjét, amit mindig egyformán készítek, csupán az ízesítése szokott más-más lenni.

Muffin - alaprecept (saját kísérletezés)

Hozzávalók: másfél bögre liszt, 1/4 -1/2 bögre cukor (ha édeset készítek), 1 csapott tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 tojás, 4 ek. olaj vagy olvasztott vaj, 3 ek. tejföl, 1,5-2 dl tej.
Ezenkívül, attól függően, hogy milyen ízesítésűt készítünk: adagonként: 10 dkg csokoládé darabokra törve, 1 kis üveg meggy leszűrve, 2 db hámozott alma kb 1x1 cm-es kockákra darabolva, 3 mandarin, darabolva, 1-2 ek. kakaó vagy 2-3 tk. neszkávé (por), de a variációk száma végtelen. A meglévő hozzávalók és a fantázia szabhat csak ahtárt. Sós változatokat lehet készíteni sonkával, zöldségekkel, hagymával, répával, sajttal, itt is csak a fantázia szab határt! Adagot nem érdemes írnom, annyit használunk belőlük, amennyi van vagy éppen jónak látunk. Pl. nagyon jól fel lehet használni a maradék sonkát, sajtvéget. Természetesen,a sós változatba nem teszünk cukrot, a só mennyiségét pedig növeljük min. fél teáskanálnyira.

Elkészítés:
Előszöris eldöntjük, hogy milyen muffint szeretnénk. Ehhez pl. leszűrjük a meggyet, megdaráljuk vagy feldaraboljuk a diót, meghámozzuk-feldaraboljuk a gyümölcsöt. Ezután kimérjük egy tálba a száraz hozzávalókat és belekavarjuk az ízesítő anyagot is (csoki, sonka, zöldfűszerek, bármi). A tojást egy másik tálban felverjük, elkavarjuk az olajjal vagy olvasztott vajjal és a tejföllel. Amikor egynemű a massza, felhígítjuk 1,5 dl tejjel és az egészet hozzáöntjük a száraz anyagokhoz. Jól elkeverjük és ha a massza túl száraz, akkor további tejjel hígítjuk, de csak kicsinként töltsük ezután hozzá. Folyékonynak nem szabad lennie, de azért azt tapasztaltam, hogy inkább egy picit lágyabb legyen a massza, mintsem kemény, mert akkor finomabb sütés után. Ha kemény volt, akkor nagyon fullasztó tud lenni evéskor! Olyannak szoktam "beállítani", hogy kanállal könnyen kiadagolhassam, de ne folyjon le róla. A muffinformákat (ha tepsink van, kikenjük és az alját enyhén belisztezzük) háromnegyedig töltjük meg a masszával és kb. 20-25 percig sütjük őket. Hőfokot nem tudok, de jó forró sütőbe szoktam tenni az első 5-6 percben, majd visszaveszem a lángot. Akkor kész, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót és nem ragad rá semmi a masszából.

A fotókon sonkás-hagymás és csokidarabos muffin látható:

23 megjegyzés:

Ottis írta...

Nekem is pont ilyenek vannak és imádom.Nálunk Csíkban az edényüzletben lehet kapni :-) Ha valamit nem találsz, írj nekem hátha közelebbről is beszerezhető :-)

Csilla írta...

Itt is, Szatmáron lehet kapni ilyesmit. Nekem szilikon muffin tepsim van, 12 darabos, csak kisebbek a mélyedések benne mint a fém tepsinél. Nem is volt drága, csupán 12 lej volt. Ilyen szilikon kapszlik is vannak, de nem tudom már mennyiért. Na meg szilikon ecset, sütőlap, nyujtólap, szűrő, húskötöző gumi, göngyölt husikhoz, három darabos tojásfőző, meg talán egyéb is csak én ennyire emlékszem. Papir kapszil szokott lenni pl a Kauflandban is meg más hiprerekben, fakelman fajta 100 darabos 10 lejért, de abba is beleragad a muffin. A teflonos 12 darabos muffin tepsi is 12 lejért volt. Ha esetleg kelle valami ami nálatok nincs én is szívesen segítek :)

Vörösbor írta...

Nagyon szépek. Én a Corában láttam szilikonos formát, tepsit is, szerintem drága. De sütöttem már konzervdobozban is....

nelly írta...

Én is láttam a Corában, de nekem már van. Az ára egyébként nem volt sok érte, bár én szilikonos tepsi formában sütöm. Igaz, már régen vettem ezt a muffin sütő formát.... Egyébként jó, hogy Rád találtam, mert a múltkor figyelmetlen voltam. Olvastam az Erdélyi Konyháról, és mindenhol azt kerestem. Hiába mondták, hogy még nem látták, én erősködtem, hogy de biztos van már...DDDD Most olvastam, hogy igen, van, de nem Szegeden. És Te írtad, hogy megjelent nálatok. DDDDD

szepyke írta...

Nekem is van ilyen, meg minimuffinból is van ilyenem, viszont ez a fejléc, hát kész vayok!:)

Jade írta...

Ez az uj fejlec egyszeruen csodas!

Szitya írta...

Muffin... Nálunk hetente egyszer minimum... De most majd kipróbálom a sós verziót is!
Edith! Ez a blog-külső viszont nagyon tetszik, és itt a lassú betöltés problémája is megszűnt!
Klassz, sőt "class" !
Puszi,

Szilvi

Natimi írta...

Ó,ez a te alaprecepted máris az enyém:))Sósat még nem csináltam,de majd ezután!

Nagyon jól néznek ki!
Puszillak,
Timi

Virág írta...

Szia! Feltetted már a blogomat oda? Mert vagy a látogatószámlálóm bolondult meg, vagy te nézel rá az ország különböző tájairól folyton... Mármint egyszer veszprémből, egyszer orosházáról, a te neved alatt... :-O Ha tudnád magad teleportálni, tudnék róla?

Virág írta...

... Vagy ez azért van, mert tőled kattintanak át hozzám????

sedith írta...

Csilla, Vörösbor, Nelly, ha jól tudom, most jártok először nálam, legalábbis most írtok először. Üdvözöllek és remélem, még visszanéztek!:9

Köszönöm mindannyiótoknak a felajánlásokat, alkalomadtán majd élek velük, ne féljetek!;):D Az az igazság, hogy nem igazán hittem, hoyg itt ne lehessen kapni. Mindig csak arra gondoltam, ne jó helyen keresem. és valóban. Pl. Kauflandban nem néztem. Szinte sosem járunk ott. Cora meg nincs is. Legalábbis nem tudok róla.

sedith írta...

Szilvi, tudom, hoyg nálatok nagymenő a muffin!:) Egyszer készítettem is a csokis reeptedet, csak az a helyzet, hogy nekem könnyebb így zuttybeleminden módon, mint sorjában belekavargatva a hozávalókat. Bár kétségkívül, az úgy nagyon finom volt. Említett szomszédasszonyom is kóstolta anno és a tiedet sokkal finomabbnak találta, mint a másikat, amit akkor készítettem. :D Azonban azóta felfedeztem, hogy ha tejfölt tezsek bele, sokkal finomabb, mint nélküle, na azóta nem akarom a recepte(me)t elcserélni. :)

Timi, rajta, reggelire egy tea mellé máris újdonság a szokásos sajtos-sonkás szendvics helyett!:)

sedith írta...

Virág, neked válaszoltam Nálad!:)

Náncsi írta...

Ilyet én is szerzek:)) nálunk a Domi a nagy muffin sütögető, hetente legalább egyszer süt, meglepem őt ilyennel, hátha örül neki:))

Wise Lady írta...

Nagyon szépek a képek!

Csilla írta...

Már olvaslak egy ideje, csak bújócskázom :)A multkor megsütöttem a csőrögédet és nagyon jó lett :) és a halas kenyérkence is.

Virág írta...

ok! Már most sokan néztek be, ki is írtam rögtön, hogy még fejlesztés aléatt vagyok. A receptekkel nem lesz gond, mert úgy csinálom majd, hogy ha valamiről írok, akkor mellékelek egy receptet is. Majd én is elkészítem, és saját fotókat rakok.
Igen, csak azokról fogok írni, amiket mi termesztünk, és a fejleményekről is beszámolok majd. de ez még csak a töredéke annak, ami nálunk a földbe kerül. :-) :-S ősszel elültettük az 50. gyümölcsfát, zőcccségből is lesz egy csomó, apukám meg most rákattant a fűszernövényekre! :-) :-P
Van ám nálunk minden, mint a búcsuban, a kivitől az almán át a tüskétlen szederig...

Wise Lady írta...

http://bloggerbloggerek.blogspot.com/2010/02/szerkeszto-ceruza-quick-edit-pencil.html

sedith írta...

Wise Lady, nagyon köszönöm!:) Csak sajnos, nekem így sem teszi ki. Sem elől, sem hátul, nem tudom, mi van. :(

sedith írta...

No, mégis megvan. Nem teszi ki, de aktív.:) A bejegyzések végén, a megjegyzések linkje után, ahol mindigis szokott lenni (nálam). De ehhez azt kellett csinálnom, hogy kivegyem a bejegyzések küldése emailben opciót.
Hát, köszi szépen, akkor most már műkszik. :)

sedith írta...

Náncsi, ha szeret muffinozni, akkor biztos, hogy örül majd!:)

Csilla, örülök, hogy jók a tapasztalataid a leírt receptjeimmel szemben! Remélem, ezután sem okozok csalódást!:)

Kósa Márta írta...

Ízlésesek ezek a színes maffin formák, a papírt én sem kedvelem ragadós, s ha kiszámoljuk drága is, ahhoz, hogy pillanatok alatt a kukában landoljon. Töröm a fejem ki hoz majd ilyet nekem No-ból.

sedith írta...

Márta, nagyobb bevásárlóközpontokban azóta már itt is láttam, úgyhogy biztos van Magyarországon is.
NAgyon jó szolgálatot tesznek mind a mai napig.:)