2010. február 14., vasárnap

Napocska-kenyér



Gesztenyetorta végett ütöttem fel néhány régebbi lapszámot a Príma Konyhából. És bár gesztenyetortát nem találtam, de ráakadtam egy gyönyörűséges magvakkal megszórt kenyérféleségre. (Príma Konyha magazin, 2008. 3. szám) Éppen valami pogácsafélével szerettem volna várni haza kicsinyeimet, így aztán kapóra jött a mutatós kenyerecske.

"Napocska"

Hozzávalók: 1,5 dl tej, 1,5 dl víz (nekem még kellett kb. 0,5 dl), 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 kk. só (még mehetett volna egy pici), 4 ek. olaj.

A tetejére: joghurt vagy tejföl (nálam aludttej), magvak: mák és szezámmag vagy bármi, ami van otthon. Eredetileg minden cipócskára más-más magvakat szórtak (szezámmag, mák, lenmag, napraforgómag, tökmag és mandulaforgács)

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. meleg helyen hagyjuk felfutni (habosodni). Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót, meglangyosítjuka vizet. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, majd a közepébe öntjük az élesztős tejet. Elkezdjük összekavarni és közben lassan a langyos vizet is adagoljuk és az olajat is beledolgozzuk. Közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle kb. 15 perc alatt. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. (45 percet írt erre, de az interjúalanyom igen bőbeszédű volt, úgyhogy több, mint egy órát is kelt az enyém.) A tésztát deszkára borítottam, átgyúrtam, majd 6 egyforma részre osztottam. Mindegyikből szép kerek cipót formáztam és egy sütőpapírral bélelt 22 centis kapcsos tortaformába helyeztem őket: középre egyet, a többi ötöt pedig egyforma távolságokra egymástól, a középső köré. Talán a 24 centis forma jobb lett volna, jobban megmaradt volna cipók kerek formája kelés után.

Ezután még kb. 15-20 percet kelesztettem, amíg a "sugarak" összeértek kissé, majd lekentem aludttejjel és megszórtam a magvakkal: középre mákot, a szélekre pedig szezámmagot szórtam.

Forró sütőben, közepes lángon kb. félórát sütöttem. Az elején letakartam egy darab sütőpapírral, csak kb. félidő után vettem le. A lencsesaláta mellé ettük, de másnap reggel, zsíroskenyérnek is nagyon finom volt!

15 megjegyzés:

Zita írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Edó írta...

En is keszitettem mar Napocskat,szep lett a tied!

Moha írta...

A jó kis napocska, pont a napokban akartam sütni! Szép lett! Én nem szoktam tortaformába tenni, csak simán a tepsin sül, úgy is szép lesz.

Gál Edith írta...

Nagyon szép:)))

Ottis írta...

Guszta lett! Ezt mi is szeretjük, én is készítettem már és a gyerekek nagyon élvezték.

szepyke írta...

A mákosat kérem a közepéről!:)

Tündér írta...

Guszta lett!Régóta készülök az elkészítésére, több blogon is találkoztam vele, lehet majd most hozzáfogok:)

sedith írta...

:O:O:O
Ki törült megjegyzést? Megbánta, amit írt? Vagy olyan kritika volt, hogy örüljek, ha nem látom? Mindenesetre, kicsit értetlenül állok...

Mindenkinek: Nem is tudtam, hogy ez a Napocska ennyire közismert kenyérke, még sosem láttam sehol, azt hittem, felfedeztem a spanyolviaszt!:) De örülök, hogy legalább ti is smeritek és így már ti is tanúsíthatjátok, hogy finom. :)

Zita írta...

:D
Én töröltem le, de csak mert ügyetlen vagyok, kipróbáltam, hogy jé, az enyémet lehet szerkeszteni.
Na mindegy, pont ez nem kellett volna, mert...
Az volt benne, hogy nagyon szép lett a napocska kenyered, most állok neki hogy kipróbáljam.
A második meg azt volt hogy SEGÍTSÉG. Megkaptam a receptjeid között az almás fahéjas rózsákat, de nem tudom elkészíteni, mert nem kapok itt Lingenben sehol levelestésztát és gondoltam kisegítesz egy recepttel. :D

Zita írta...

Nem tudom visszatenni az eredeti megjegyzést valahonnan? Ha már próbálgatok, tudjam ezt is hogy kell...

sedith írta...

Te voltál, Zita? :D
Ha sütöd a Napocskát, vagy tedd nagyobb formába vagy csak simán tepsibe, hogy maradjon meg a cipók szép, kerek formája!

Sajnos, házi rétestésztával nem tudlak kisegíteni, de esetleg nézz szét Limaránál, Yasmine-nál, Wise Ladynél vagy Mohánál. Ők eléggé jártasak iylen területen.

Wise Lady tudná, hoyg vissza lehet-e tenni a kitörült megjegyzést, de én nem tudom. Mindenesetre, egyszer segített valakinek kitörült bejegyzés visszavarázsolásában, úgyhogy szerintem ezt is lehet, de már mindegy, úgyis leírtad, amit szerettél volna!

Zita írta...

Köszi szépen. Még megnézem azért, hátha kapok itt rétestésztát. Azért elképesztő, ezek a németek mindent készen akarnak. Rengeteg kész torta, vagy süti hogy éppen csak be kell tedd a sütőbe, félkész pizza 5 méter hosszú fagyasztóban. De nyers tésztát nem láttam. Azért még reménykedem.

Wise Lady írta...

Tényleg szép!

Kati írta...

SZép! :-)

iri írta...

Egybol olyan hianyerzetem lett!Szoval ez a bajom !Mar harom napja nem lattalak!Hat csak ugy beneztem!

2010. február 14., vasárnap

Napocska-kenyér

Bejegyezte: sedith dátum: 11:00


Gesztenyetorta végett ütöttem fel néhány régebbi lapszámot a Príma Konyhából. És bár gesztenyetortát nem találtam, de ráakadtam egy gyönyörűséges magvakkal megszórt kenyérféleségre. (Príma Konyha magazin, 2008. 3. szám) Éppen valami pogácsafélével szerettem volna várni haza kicsinyeimet, így aztán kapóra jött a mutatós kenyerecske.

"Napocska"

Hozzávalók: 1,5 dl tej, 1,5 dl víz (nekem még kellett kb. 0,5 dl), 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 kk. só (még mehetett volna egy pici), 4 ek. olaj.

A tetejére: joghurt vagy tejföl (nálam aludttej), magvak: mák és szezámmag vagy bármi, ami van otthon. Eredetileg minden cipócskára más-más magvakat szórtak (szezámmag, mák, lenmag, napraforgómag, tökmag és mandulaforgács)

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. meleg helyen hagyjuk felfutni (habosodni). Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót, meglangyosítjuka vizet. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, majd a közepébe öntjük az élesztős tejet. Elkezdjük összekavarni és közben lassan a langyos vizet is adagoljuk és az olajat is beledolgozzuk. Közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle kb. 15 perc alatt. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. (45 percet írt erre, de az interjúalanyom igen bőbeszédű volt, úgyhogy több, mint egy órát is kelt az enyém.) A tésztát deszkára borítottam, átgyúrtam, majd 6 egyforma részre osztottam. Mindegyikből szép kerek cipót formáztam és egy sütőpapírral bélelt 22 centis kapcsos tortaformába helyeztem őket: középre egyet, a többi ötöt pedig egyforma távolságokra egymástól, a középső köré. Talán a 24 centis forma jobb lett volna, jobban megmaradt volna cipók kerek formája kelés után.

Ezután még kb. 15-20 percet kelesztettem, amíg a "sugarak" összeértek kissé, majd lekentem aludttejjel és megszórtam a magvakkal: középre mákot, a szélekre pedig szezámmagot szórtam.

Forró sütőben, közepes lángon kb. félórát sütöttem. Az elején letakartam egy darab sütőpapírral, csak kb. félidő után vettem le. A lencsesaláta mellé ettük, de másnap reggel, zsíroskenyérnek is nagyon finom volt!

15 megjegyzés on "Napocska-kenyér"

Zita on 2010. február 14. 12:37 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Edó on 2010. február 14. 12:42 írta...

En is keszitettem mar Napocskat,szep lett a tied!

Moha on 2010. február 14. 13:27 írta...

A jó kis napocska, pont a napokban akartam sütni! Szép lett! Én nem szoktam tortaformába tenni, csak simán a tepsin sül, úgy is szép lesz.

Gál Edith on 2010. február 14. 14:46 írta...

Nagyon szép:)))

Ottis on 2010. február 14. 19:37 írta...

Guszta lett! Ezt mi is szeretjük, én is készítettem már és a gyerekek nagyon élvezték.

szepyke on 2010. február 15. 13:31 írta...

A mákosat kérem a közepéről!:)

Tündér on 2010. február 15. 13:59 írta...

Guszta lett!Régóta készülök az elkészítésére, több blogon is találkoztam vele, lehet majd most hozzáfogok:)

sedith on 2010. február 16. 13:10 írta...

:O:O:O
Ki törült megjegyzést? Megbánta, amit írt? Vagy olyan kritika volt, hogy örüljek, ha nem látom? Mindenesetre, kicsit értetlenül állok...

Mindenkinek: Nem is tudtam, hogy ez a Napocska ennyire közismert kenyérke, még sosem láttam sehol, azt hittem, felfedeztem a spanyolviaszt!:) De örülök, hogy legalább ti is smeritek és így már ti is tanúsíthatjátok, hogy finom. :)

Zita on 2010. február 16. 13:25 írta...

:D
Én töröltem le, de csak mert ügyetlen vagyok, kipróbáltam, hogy jé, az enyémet lehet szerkeszteni.
Na mindegy, pont ez nem kellett volna, mert...
Az volt benne, hogy nagyon szép lett a napocska kenyered, most állok neki hogy kipróbáljam.
A második meg azt volt hogy SEGÍTSÉG. Megkaptam a receptjeid között az almás fahéjas rózsákat, de nem tudom elkészíteni, mert nem kapok itt Lingenben sehol levelestésztát és gondoltam kisegítesz egy recepttel. :D

Zita on 2010. február 16. 13:26 írta...

Nem tudom visszatenni az eredeti megjegyzést valahonnan? Ha már próbálgatok, tudjam ezt is hogy kell...

sedith on 2010. február 16. 14:36 írta...

Te voltál, Zita? :D
Ha sütöd a Napocskát, vagy tedd nagyobb formába vagy csak simán tepsibe, hogy maradjon meg a cipók szép, kerek formája!

Sajnos, házi rétestésztával nem tudlak kisegíteni, de esetleg nézz szét Limaránál, Yasmine-nál, Wise Ladynél vagy Mohánál. Ők eléggé jártasak iylen területen.

Wise Lady tudná, hoyg vissza lehet-e tenni a kitörült megjegyzést, de én nem tudom. Mindenesetre, egyszer segített valakinek kitörült bejegyzés visszavarázsolásában, úgyhogy szerintem ezt is lehet, de már mindegy, úgyis leírtad, amit szerettél volna!

Zita on 2010. február 16. 15:53 írta...

Köszi szépen. Még megnézem azért, hátha kapok itt rétestésztát. Azért elképesztő, ezek a németek mindent készen akarnak. Rengeteg kész torta, vagy süti hogy éppen csak be kell tedd a sütőbe, félkész pizza 5 méter hosszú fagyasztóban. De nyers tésztát nem láttam. Azért még reménykedem.

Wise Lady on 2010. február 16. 20:16 írta...

Tényleg szép!

Kati on 2010. február 16. 22:21 írta...

SZép! :-)

iri on 2010. február 17. 17:34 írta...

Egybol olyan hianyerzetem lett!Szoval ez a bajom !Mar harom napja nem lattalak!Hat csak ugy beneztem!

Related Posts with Thumbnails