2010. április 8., csütörtök

Csavart hús


Ezt a húsfélét mi mindig disznóvágáskor készítjük, de, természetesen, nemcsak akkor lehet. Többféleképpen is elkészíthető, variálható, én most kétféle módozatát írom le. Az egyik az, ahogy eredetileg szoktuk, a másik pedig az, amelyiket nénémtől kaptuk a télen és húsvétra főztem meg.

Csavart, füstölt hús

I. változat hozzávalói: 1 sertés hasaalja, kb. 50-60 dkg kolbászhús (készen fűszerezve) vagy ugyanennyi darálthús és fűszerek (só, bors, fokhagyma, kömény), só, bors, esetleg szűzpecsenyecsíkok, májszeletek, netán mexikói zöldségkeverék, illetve ami még eszünkbe jut.

II. változat hozzávalói: 1 sertésháló, kb. 1 kg kolbászhús, szűzpecsenyecsíkok, só, bors.

Elkészítés:
Az első változathoz a hasaalját megtisztítjuk a fölösleges zsiradékoktól, ahol vastagabb a hús, leszelhetünk belőle, hogy odategyük a levágott részt, ahol csak a vékony hártya van, azaz próbálunk egy többé-kevésbé egyenletes vastagságú húslapot nyerni. Ezt jól befűszerezzük sóval és borssal. Rásimítjuk a kolbászhúst és az egészet szorosan feltekerjük. Az extrákat (hús, máj) a húslap egyik szélére fektetjük, oda, ahonnan elkezdjük feltekerni, hogy majd a tekercs közepén legyenek. Ha zöldségkeveréket használunk, azt beledolgozzuk a kolbászhúsba. Miután feltekertük, spárgával szépen, szorosan körbetekerjük és megkötözzük. Hideg helyen hagyjuk megmerevedni, majd enyhén felfüstöljük. (Természetesen, füstölés nélkül is finom, úgyhogy, nyugodtan készítse az is, akinek nincs módja a füstölésre, esetleg nem bírja az epéje-mája!)

A második változat is hasonlóan készül, ahhoz először kiterítjük a sertéshálót, rásimítjuk a kolbászhúst és a hozzánk közelebb eső, hosszanti felére ráhelyezzük a szűzpecsenyecsíko(ka)t, sózzuk, borsozzuk ezt (vagy akár előre is bepácolható) és szorosan feltekerjük. Megkötözzük spárgával és felfüstöljük.

Ezek igazából hidegen fogyasztandók, nagyon jól mutatnak hidegtálokon, de valószínű, hogy melegen sem megvetendők!:)

KAL - 2013.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon gusztán néz ki

Kata írta...

Imádom az ilyen tekercseket, viszem a receptet!:)

Kati írta...

Mi a szűzpecsenyét (nálunk vesepecsenyének mondják) szoktuk "kolbásztöltelékkel" tölteni, nem füstöljük, de azonnal az jutott róla eszembe. Szintén esszük hidegen, melegen ... és nagyon finom! Az is... :-D

iméon írta...

Megérkezett a csomagról az értesítés, holnap megyek is érte a postára. Már nagyon kíváncsi vagyok rá. :)
Köszi, puszi: Noémi

2010. április 8., csütörtök

Csavart hús

Bejegyezte: sedith dátum: 9:54

Ezt a húsfélét mi mindig disznóvágáskor készítjük, de, természetesen, nemcsak akkor lehet. Többféleképpen is elkészíthető, variálható, én most kétféle módozatát írom le. Az egyik az, ahogy eredetileg szoktuk, a másik pedig az, amelyiket nénémtől kaptuk a télen és húsvétra főztem meg.

Csavart, füstölt hús

I. változat hozzávalói: 1 sertés hasaalja, kb. 50-60 dkg kolbászhús (készen fűszerezve) vagy ugyanennyi darálthús és fűszerek (só, bors, fokhagyma, kömény), só, bors, esetleg szűzpecsenyecsíkok, májszeletek, netán mexikói zöldségkeverék, illetve ami még eszünkbe jut.

II. változat hozzávalói: 1 sertésháló, kb. 1 kg kolbászhús, szűzpecsenyecsíkok, só, bors.

Elkészítés:
Az első változathoz a hasaalját megtisztítjuk a fölösleges zsiradékoktól, ahol vastagabb a hús, leszelhetünk belőle, hogy odategyük a levágott részt, ahol csak a vékony hártya van, azaz próbálunk egy többé-kevésbé egyenletes vastagságú húslapot nyerni. Ezt jól befűszerezzük sóval és borssal. Rásimítjuk a kolbászhúst és az egészet szorosan feltekerjük. Az extrákat (hús, máj) a húslap egyik szélére fektetjük, oda, ahonnan elkezdjük feltekerni, hogy majd a tekercs közepén legyenek. Ha zöldségkeveréket használunk, azt beledolgozzuk a kolbászhúsba. Miután feltekertük, spárgával szépen, szorosan körbetekerjük és megkötözzük. Hideg helyen hagyjuk megmerevedni, majd enyhén felfüstöljük. (Természetesen, füstölés nélkül is finom, úgyhogy, nyugodtan készítse az is, akinek nincs módja a füstölésre, esetleg nem bírja az epéje-mája!)

A második változat is hasonlóan készül, ahhoz először kiterítjük a sertéshálót, rásimítjuk a kolbászhúst és a hozzánk közelebb eső, hosszanti felére ráhelyezzük a szűzpecsenyecsíko(ka)t, sózzuk, borsozzuk ezt (vagy akár előre is bepácolható) és szorosan feltekerjük. Megkötözzük spárgával és felfüstöljük.

Ezek igazából hidegen fogyasztandók, nagyon jól mutatnak hidegtálokon, de valószínű, hogy melegen sem megvetendők!:)

KAL - 2013.

4 megjegyzés on "Csavart hús"

Bianka on 2010. április 8. 10:40 írta...

Nagyon gusztán néz ki

Kata on 2010. április 8. 11:27 írta...

Imádom az ilyen tekercseket, viszem a receptet!:)

Kati on 2010. április 8. 14:37 írta...

Mi a szűzpecsenyét (nálunk vesepecsenyének mondják) szoktuk "kolbásztöltelékkel" tölteni, nem füstöljük, de azonnal az jutott róla eszembe. Szintén esszük hidegen, melegen ... és nagyon finom! Az is... :-D

iméon on 2010. április 8. 19:00 írta...

Megérkezett a csomagról az értesítés, holnap megyek is érte a postára. Már nagyon kíváncsi vagyok rá. :)
Köszi, puszi: Noémi

Related Posts with Thumbnails