2010. április 20., kedd

Karamelles-birsalmás tejbegríz


Hozzávalók (6-8 személyre):
kb. 1,5 l tej, 16 ek. gríz, 5 ek. cukor, vaníliás cukor, kb. 15 dkg birsbefőtt feldarabolva vagy 3 ek. birslekvár, 1 tojás, csipet só, 8 ek. cukor.

Elkészítés:
A 8 kanál cukrot karamellizáljuk és "kibélelünk" vele egy nagyobbacska őzgerinc- vagy kalácsformát. Kihűtjük. (Vigyázat, ne hagyjuk nagyon megbarnulni, mert könnyen megég és kesernyés lesz az íze, nekem kicsit igen megpirult.) Közben a tejet a csipet sóval, a cukorral és a vanílival felforraljuk és hagyományosan tejbegrízet főzünk belőle. Végül belekeverjük a feldarabolt birsbefőttet vagy a lekvárt és a felvert tojást, jól eldolgozzuk és az egészet beletöltjük a karamellel bevont formába. 15 percre forró sütőbe tesszük, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen könnyen szeletelhető, úgy szeleteljük, mint a tortát. Finom, különleges formája a tejbegríznek. :)

ÜNNEP - 2011.

Az ötletet ITT találtam.

13 megjegyzés:

duende írta...

De jól néz ki Edith! :) Hm... isteni finom lehet!

Melinda írta...

Remekül néz ki! És a birsalma milyen finom! Gratulálok a blogodhoz!

Bianka írta...

Isteni. Milyen finom lehet. A birsalma helyett jöhet sima alma? Ezt el kell mentenem :)

Ami írta...

Ez nagyon ötletes! Már napok óta tejbegrízt készítek a lábadozó zuramnak, ezt is ki kell próbálnom :).

Wise Lady írta...

Nagyon jól néz ki!

jókaja írta...

Hihi, amikor megláttam a képet, lestem, hogy milyen érdekesen díszítetted azt a szép darab paprikás szalonnát :-D

Kata írta...

Edit, ez roppant jól néz ki!

szannalina írta...

Hmmmm, biztos nagyon finom volt!

Edó írta...

Nagyon otletes es finom!Szep a foto!

Kati írta...

Jajj, de szép!!! :-)

sedith írta...

Köszönök szépen mindenkinek mindent!:)

Gábor, akkorát kacagtam a paprikás szalonnán!:)

Ági angyalai írta...

Biankának nem válaszoltál pedig én is ugyanazt kérdezném. Birsalma helyet mehet bele más gyümölcs? Mondjuk sima alma vagy körte?
No és simán kiborítható? Nem ragad bele a cukortól a tepsibe? Ha ezekre kapok választ, én is elkészítem tejbegrízimádó gyerekeimnek. :-))
Puszi
Ági

sedith írta...

Ági, tényleg nem vettem észre a kérdést, no meg, természetesen, bármi mehet bele. Szerintem akár eper vagy meggy, illetve cseresznye is. :) Én így olvastam a receptet és mivel éppen volt birsem, hát azzal készítettem. Sőt, minden gyümölcs nélkül is készülhet. Szóval, Ágnes, csak rajta, fantáziára fel!:)

És igen, simán kiborult, a karamell meglágyult sütés közben és miután kihűlt sem dermedt vissza. Sőt, inkább folyékony lett. Nekem oylan tepsim van, hogy két részből áll és méretre lehet állítani. Nos, az elemek találkozásánál ki is folyt a karamellből egy kevés, szerencsére, volt alatta valami, ami kifogta. :)
Hajrá!
Még valami: szerintem ne szólj nekik előre, hogy ne legyen gond kivárni, amíg megdermed. Igazából csak akkor lehet jól szeletelni.

2010. április 20., kedd

Karamelles-birsalmás tejbegríz

Bejegyezte: sedith dátum: 8:04

Hozzávalók (6-8 személyre):
kb. 1,5 l tej, 16 ek. gríz, 5 ek. cukor, vaníliás cukor, kb. 15 dkg birsbefőtt feldarabolva vagy 3 ek. birslekvár, 1 tojás, csipet só, 8 ek. cukor.

Elkészítés:
A 8 kanál cukrot karamellizáljuk és "kibélelünk" vele egy nagyobbacska őzgerinc- vagy kalácsformát. Kihűtjük. (Vigyázat, ne hagyjuk nagyon megbarnulni, mert könnyen megég és kesernyés lesz az íze, nekem kicsit igen megpirult.) Közben a tejet a csipet sóval, a cukorral és a vanílival felforraljuk és hagyományosan tejbegrízet főzünk belőle. Végül belekeverjük a feldarabolt birsbefőttet vagy a lekvárt és a felvert tojást, jól eldolgozzuk és az egészet beletöltjük a karamellel bevont formába. 15 percre forró sütőbe tesszük, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen könnyen szeletelhető, úgy szeleteljük, mint a tortát. Finom, különleges formája a tejbegríznek. :)

ÜNNEP - 2011.

Az ötletet ITT találtam.

13 megjegyzés on "Karamelles-birsalmás tejbegríz"

duende on 2010. április 20. 8:41 írta...

De jól néz ki Edith! :) Hm... isteni finom lehet!

Melinda on 2010. április 20. 10:05 írta...

Remekül néz ki! És a birsalma milyen finom! Gratulálok a blogodhoz!

Bianka on 2010. április 20. 10:34 írta...

Isteni. Milyen finom lehet. A birsalma helyett jöhet sima alma? Ezt el kell mentenem :)

Ami on 2010. április 20. 11:08 írta...

Ez nagyon ötletes! Már napok óta tejbegrízt készítek a lábadozó zuramnak, ezt is ki kell próbálnom :).

Wise Lady on 2010. április 20. 11:35 írta...

Nagyon jól néz ki!

jókaja on 2010. április 20. 12:35 írta...

Hihi, amikor megláttam a képet, lestem, hogy milyen érdekesen díszítetted azt a szép darab paprikás szalonnát :-D

Kata on 2010. április 20. 21:56 írta...

Edit, ez roppant jól néz ki!

szannalina on 2010. április 20. 22:53 írta...

Hmmmm, biztos nagyon finom volt!

Edó on 2010. április 20. 23:48 írta...

Nagyon otletes es finom!Szep a foto!

Kati on 2010. április 21. 11:23 írta...

Jajj, de szép!!! :-)

sedith on 2010. április 22. 8:55 írta...

Köszönök szépen mindenkinek mindent!:)

Gábor, akkorát kacagtam a paprikás szalonnán!:)

Ági angyalai on 2010. április 27. 12:17 írta...

Biankának nem válaszoltál pedig én is ugyanazt kérdezném. Birsalma helyet mehet bele más gyümölcs? Mondjuk sima alma vagy körte?
No és simán kiborítható? Nem ragad bele a cukortól a tepsibe? Ha ezekre kapok választ, én is elkészítem tejbegrízimádó gyerekeimnek. :-))
Puszi
Ági

sedith on 2010. április 27. 15:12 írta...

Ági, tényleg nem vettem észre a kérdést, no meg, természetesen, bármi mehet bele. Szerintem akár eper vagy meggy, illetve cseresznye is. :) Én így olvastam a receptet és mivel éppen volt birsem, hát azzal készítettem. Sőt, minden gyümölcs nélkül is készülhet. Szóval, Ágnes, csak rajta, fantáziára fel!:)

És igen, simán kiborult, a karamell meglágyult sütés közben és miután kihűlt sem dermedt vissza. Sőt, inkább folyékony lett. Nekem oylan tepsim van, hogy két részből áll és méretre lehet állítani. Nos, az elemek találkozásánál ki is folyt a karamellből egy kevés, szerencsére, volt alatta valami, ami kifogta. :)
Hajrá!
Még valami: szerintem ne szólj nekik előre, hogy ne legyen gond kivárni, amíg megdermed. Igazából csak akkor lehet jól szeletelni.

Related Posts with Thumbnails