2010. április 28., szerda

Megáll az ész!

Nagyon "elmaradott", felvilágosulatlan vagyok.

Holnap tortát készülök sütni sógornőmnek, amihez kellett vásárolnom néhány "apróságot", mint mascarpone, tejszín, porcukor (fondanthoz), illetve egyéb igazi apróságok. Elmentem a közeli Nagyüzletbe és egyúttal kihasználtam az alkalmat, hogy kissé ráérősebben nézelődjek, vásároljak. És az egyik részlegen mit láttak szemeim? Na, vajon mit? Ügyes, szép, gyönyörű, színes dobozokat különféle feliratokkal: Túrószuflé, Tiramisu, Krémes-krém 3 perc alatt, Hófehérke-krém 5 perc alatt, Pizza-alap, palacsinta-keverék, Muffin-alap, vagy háromféle torta és a Jóisten tudja, még mik voltak. Micsoda? Megállt az eszem. Alig hittem, hogy jól látok.

Kíváncsiságból megfordítottam egy-egy dobozt és elolvastam mit tartalmaz, illetve kíváncsi voltam, hogyan lesz pl. túrószuflé egy zacskó porból. Hát, kérem szépen úgy, hogy otthon fogod a csodaport és hozzáadsz még CSUPÁN: 5 tojást, vagy félkiló túrót, nemtommennyi cukrot és valamenyni tejet és már kész is a szuflé. De könyörgöm, akkor mi kerül 2,50-be? A liszt + sütőpor, ami összesen vagy 6-7 kanállal, ha lenne? Vagy mi? Hiszen 1,40-ért megveszel egy kg lisztet! Vagy a Krémes-krémhez csupán 7,5 dl tej kell. de akkor mi van abban a tasakban? Hol a tojás, a hab, amitől igazán finom lesz a krémes? Le merem fogadni, hogy egyszerű, cukrozott pudingpor van benne, amit negyedáron megvehetnél pudingporként.

Na mindegy. Már beletörődtem, hogy szörnyen maradi vagyok. Mert én 10 perc alatt sütöm a palacsintát, amikor 10 perc alatt is készen lehetnék vele, ha a csodaport használnám; maradi vagyok, mert majdnem féláron veszek 1 kiló lisztet, holott nagystílűen 15 dekát is megvehetnék duplájáért; maradi vagyok, mert érdekel, hogy mit eszem és mit veszek. Sajnos, viszont, hogy mások túl modernek, és az ilyeneket rögtön meg lehet "etetni" egy jólsikerült reklámszöveggel, -fogással.

26 megjegyzés:

Bianka írta...

Bevallom a muffint már kipróbáltam (minden van benne, papír, csoki, por stb..., csak tej kell külön), az nagyon bevált, de a többinek én sem látom értelmét :)

Csilla írta...

a muffin is a világ legegyszerűbb sütije, csak össze kell kutyulni a hozzávalókat, és tényleg marha drága így összevállogatva. Érvényes ez a különféle fixekre omlós sült alapokra stb, ha bele kell tenni a csirkét, a tejszínt és a sajtot akkor mi van a zacsiban ízfokozó, esetleg némi keményítő és só. Ez nem maradiság kérdése hanem szerintem az emberi butaság itt a fő tényező, mármint azoké akik bedőlnek az instant palacsinta szövegnek.
Viszont láttam most itt a Reálban, tutti nálatok is van, kicsike szuflé formákat, 4 cm magas és 8 cm átmérőjű, kettő van egy dobozban, 3,79 lej. Kissebb mint az átlag de rendest még csak netes boltban láttam. Erről már akartam neked írni, hátha éredekel és nem tudsz róla.

M írta...

Nos, hát én is ebbe a maradi táborba tartozom. S ahogy elnézem magam, egyre maradibb leszek. :)

Edó írta...

JAj dejo hogy bejegyzest irtal errol!Engem mar olyan szinten idegesitenek ezek a dolgok,hogy multkoriban a szupermarketben (miutan kiakadtam,hogy meg hazicsokiban sem vehetek egy egyszeru,normalisat)nem birtam ki es hangosan beszoltam az alkalmazottaknak,hogy "Most mar tenyleg semmi normalisat nem lenne venni???" KOnyorgom,tenyleg kiabrandito,hogy hol vannak azok az egyszeru es normalis dolgok,amiket keresunk,bezzeg helyettuk vannak Hofeherke-kremek,tasakos tiramisuk(!?!) s egyeb marhasagok.Ha csak ezekre nezek,mar akkor elborul az agyam,nemhogy meg ha elolvasom miket tartalmaz,ja es el tudom kepzelni mi minden van meg benne amit fel sem tuntetnek!Rohano vilag,igen,igen,na de ez mar tobb a soknal,de tenyleg.
Engem mar a kesz tesztalapok is sokkolnak (kremeshez,mezeshez stb) es egyenesen csodaom,aki azokat meg tudja vasarolni.En biztos sosem leszek kepes ilyesmiket venni,akkor inkabb nem is sutok.
Na,jol felmergelodtem ismet,pedig hiaba:)))
Ja,es en azt is el tudom kepzelni,hogy azon vesszuk eszre magunkat,hogy mar tasakos tortakat is lehet kesziteni,emeleteset meg melleje.

sedith írta...

Bianka, Csilla, Gyöngyi, köszönöm, hoyg írtatok. :)

Bianka, akkor lehet, hogy az megéri, de szerintem is olyan gyorsan elő lehet készíteni, hogy inkább ki sem próbálom.

Csilla, persze, azokat az "alapokat" már volt alkalmam megismerni a sarki boltban, azon annakidején akadtam ki.
HAnem a szufléformákról köszi az infót, tényleg nem tudtam róla. Nagyon régen jártam Reálban, ha már a város másik végére kalandozunk, általában az Auchanba szoktunk menni. De majd szerét ejtem egy reálozásnak is hamarosan! Vajon meddig tart az akció?

Gyöngyi, bizony, bizony, te már menthetetlen vagy: házi túró, levesgyöngy, prézli házilag. Nem is tudom, hogyan lehet így élni. :D:P Még szerencse, hogy én is ilyen vagyok!:):):)

sedith írta...

Edó, igen, rohanó világ, és közben az ember teljes hülyének nézése, lealacsonyítása. És sajnos, sokan beveszik.
És igen, ha már krémest szeretnék, akkor inkább megveszem a leveles fagyasztottat és megsütöm. Bár miylen egyszerű lenne krémelap 3 perces krémes-krémmel, nem?:P:P:P Az ostyalapot viszont mégis megveszem, mert azt én nem tudom előállítani semmiképpen. Gondolom, valami spéci és nagyméretű pászkasütő kéne hozzá.

Hát nem, nem fogunk olyan tortákat sütni, mert akkor ott van a babapiskóta és a túró meg cukor pl. és szintén 10 perc alatt össze lehet valamit dobni. Nem?

Zsazsa írta...

Régebb, valamikor 17 éves korom körül vettem, egyszer egy úgy nevezett hangyaboly tortát ígérő ilyen torta alapot. NA hát jó nagy becsapás volt, erre már akkor rá jöttem, végül is csak meg kellett sütnöm a csokis piskótát csak nem lisztet tettem bele, hanem az ő keveréküket, a banán is kellett bele még pluszba ez meg az, simán megtudtam volna csinálni ugyanannyi idő alatt a "segítségük" nélkül is.
Én már feléjük sem nézek a boltokban, nem érdekelnek még annyira sem hogy bosszankodjak miattuk.
más...
Múltkor egyik ismerősöm, megkért ,hogy segítsek neki valami sütit csinálni egyik barátja szülinapjára. Ajánlottam,hogy csináljuk tiramisut mert, hogy az gyorsan megy és előtte való nap meg csináljuk és már a buli napján nem lesz gondja vele. Erre ő,hogy az nem jó mert olyant már csinált azt ő is meg tudja csinálni vesz hozzá Dr.Oetker-es alapot. Mikor mondtam neki hogy álljon meg a menet, mert az igazi tiramisu köszönő viszonyba sincs azzal ami abban a dobozban lehet, csak nézett nagyokat, meg volt róla győződve ,hogy mindenki úgy csinálja a tiramisut. Borzalom, hogy lassan mindent dobozból eszünk, és egyesek még el s hiszik,hogy ez a természetes.

Csilla írta...

Ezek a kis formák azokon a polcokon voltak ahol minen ennyiért volt, tudod sok kis limi-lomi halomban, nem külön promós cucc.

sedith írta...

Demyke, hát igen, ez az, hoyg ak egyszer kipróbálja, a legjobb esetben rájön, hogy átverés az egézs, de sokan azért nem. És, végül tiramisu lett?:)

Csilla, köszi az újabb infót. Akkor rögtön a bejárat után kell keresnem, emrt azok a cuccok ott szoktak lenni!:)

jókaja írta...

Az én kedvencem az egyik nagy tasakgyártó túrós palacsinta töltetlék alappora. Ehhez csak túrót és tejet kell adni. Ezek szerint elég lenne a zacskóba vaníliás cukor és mazsola. Nem vettem magamnak a fáradtságot, hogy milyen emulgálókkal, stabilizátorokkal, módosított keményítőkkel és egyéb nyalánkságokkal tupírozták fel.

Ez lesz a szép új világ természetes kiválasztódása, hogy ki miképp rövidíti meg az életét a műanyag kajákkal?

Hajrá maradiak, mi leszünk a túlélők! :-D

mandy tarragon írta...

Amin dobtam egy hátast nem olyan rég az a kolbászos rakottkrumpli alap volt. Nem kell bele semmi, csak kolbász, krumpli és tejföl. Akkor meg minek a por?!
Mondjuk egy csomó embernek fogalma sincs róla, hogy hogyan is készül a nemtasakos bolognai/milánói/akármi, így könnyű becsapni azzal, hogy rengeteg pénzért megkönnyítik az életét...

duende írta...

:)))
Én erre akkor csodálkoztam rá pár éve, mikor szomszédasszonyom lelkesen vette a dobozos császármorzsának valót. Egyszer láttam, hogy kell összerakni. Gyakorlatilag minden kell bele, talán csak gríz nem. És még bonyolultabb is. csak néztem, néztem és nem értettem.

Chef Viki írta...

Ez a halálom! De mindig vannak olyanok, akik megveszik, és eszükbe sem jut, hogy a: drága, b: ki tudja, mi a jóisten van benne, c: nem is biztos, hogy olcsóbb/egyszerűbb.

De veszik!

A kedvencem a kókuszgolyó por! Uramatyám!!!

De ugyanez, csak pepitában a sütőzacskós-zöldfűszeres csirke. Porból. Naponta többször nyomják a reklámot. Eeeeeeeez igen!

zsuzsiga írta...

Ne is mondd! En a minap egy roman nyelvu fozomusorban lattam egy not, aki eppenseggel egy "clatita pufoasa"-t keszitett markas csomagolasu dobozbol (gondolom a tamogatot csak kellett reklamozni). Nah, es mi is kellett meg a palacsintahoz, semmi egyeb mint tojas, vaj, tej, cukor, pici so, olaj a suteshez. Ekkor kerdezem a ferjem, h ezek megbolondultak??? Kepesek 4-5 vagy kitudja mennyi lejert eladni 10 dkg port, ami a lisztet helyettesiti, ami elvileg leroviditi az elfoglalt haziasszonyok munkajat. Pedik kozben egyaltalan nem. Sajnos ez a valosag:). Ezen mar csak mosolyogni lehet.

Sz. Zita írta...

Na igen, ez mind igaz. De ha látnátok mi van itt Németországban, a polcok tele vannak mindenféle félkész áruval, sokszor van amiből csak olyan lehet kapni. Rendesen meg kell keresni az alapanyagokat, ha az ember abból akar dolgozni.

Edith, segíts légyszi, ez nem ide tart, de jól láttam, hogy készítettél édes napraforgó kalácsot is? Nem kapom sehol, s már nagyon ki szeretném próbálni, de az édes változatot. Puszi

Sz. Zita írta...

Na jó, megvan, megtaláltam :) CSak kicsit ki kellett nyissam a szemem.

iméon írta...

Olyan isteni finom szendvicskrémet készítettem egy kolléganőm receptje alapján. És nem bolti!!! Nem por alapú! :)
Tejszínes sajtkrém, teavaj, kocka margarin és zúzott fokhagyma, só van benne. Szuper finom. Legalábbis nekem az, mert imádom a fokhagymát. :)Lehet bele tenni még őrölt majoránnát, de ezt én kihagytam.

Szép napot. Noémi

Ági írta...

Edith kedves. Gondolj kérlek az abszolút kezdőkre, a business macákra,az agglegényekre, a kétbalkezesekre, akik azért néha szeretnének valami finomat készíteni. Amerikában láttam először ilyeneket, hoztam is haza brownie és muffin port, mert a vendéglátó háziasszony is azzal kínált és ízlett, itthon pedig akkor még azt se tudták mi az..., nem volt recept dömping, mint most. Persze nem olvastam el akkor az alkotóelemeket..amióta gyerekeim vannak, már nem vennék ilyeneket.
Szóval nem vagy maradi csak éppen neked nincs rá szükséged. Akinek igen, az meg úgyis kifizeti az árát és ezt tudja jól a gyártó is.
Örüljünk annak, hogy nekünk erre nincs se szükségünk, se igényünk.
Ágnes

Kati írta...

Egyszer én is készítettem "vakondtúrás-tortát" tasakból. Azt hiszem, tej kellett hozzá, meg banán.
...mivel a nagybátyám a gyárban dolgozott, ingyen volt. :-P Nem hiszem, hogy pénzt adnék ilyenekért... épp olyan megfontolás alapján, mint te, vagyis, ha van receptem és külön megveszem a hozzávalókat, a tasakos porok töredékébe kerül. :-)
Én nem maradi vagyok, hanem zsugori. :-D

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! Bocsássatok meg, hoyg nem válaszolok külön-külön mindenkinek!

Ágnes, azért az nem kifogás, hoyg valaki "biznisz"maca! Mert attól, mert megveszi a port, még ugyanúgy fel kell törnie a tojást, ki kell kevernie a túrót (pl. a szufléhoz), szóval, csak látszólag nincs semmi munkája. De lelke rá! Tényleg az a lényeg, hogy vagyunk jópáran, akiknek nincs szüksége az ilyesmikre, mert tudjuk, hoyg igazából nem gyorsítják meg a munkánkat, nem állítjuk elő olcsóbban ugyanazt az ételt és főleg mert sokkal egészségesebben elkészíthetjük mi magunk.
Puszi

Andici írta...

Maradi vagyok én is. És nem csak süteményporokkal kapcsolatosan, hanem pl. az "omlósz" pipicombokkal kapcsolatosan is, mert hát sütőzacskót lehet külön is venni, és a fűszert úgy adagolom, ahogy akarom. Egyszer kipróbáltam a kiváncsiság kedvéért, de nem dobtam el magam tőle.

Meg aztán hol van a fííling azokban a porokban? Sokkal jobban esik megenni és kínálgatni a sajátunkat, mint azokat a műmicsodákat. Szerintem legalábbis.

Andici írta...

És egy nem ide tartozó kérdés: miért nem tudom beírni hozzád a blogom címét? :p

Anna írta...

én egyszer vettem valami főzés nélküli krémport... Többet SOHA! Borzasztó rossz íetlen íze volt. Csak hát annyira dícsérte a környezetem, ondoltam nehogy lemaradjak valmai jóról... Aztán arra gondoltam, vajon ezek mit esznek áltatában ha "ez" nekik FINOM!
NA, igen. Tudod mi kerül 2, akármennyi Ronba? A csomagolás! Az szép színesre nyomtatott papír. Me lassan ki kell fizetni a épet is amivel csomaolnak, me aki menyomja a gombot, és kocsiba rakja a kész dobozokat, kiszállítja a boltnak, na persze a bolt is kell egy kicsit nyerjen... stb...

sedith írta...

Andici, ne haragudj, de nem értem a kérdésedet.. Hová szeretnéd beírni a blogodat? Kisbogozzuk valahoyg , ne törődj, csak értsem meg, hogy mit szeretnél. :D

sedith írta...

Anna, igazad van, normális, hogy mindent meg kell fizetni, hogy mindenki élhessen!
Egy krémpor tualjdonképpen tényleg gyorsabb, mint egy igazi krém, hisz pépet főzni, kihűteni, vajat kikavarni, időigényesebb még gázon, illetve mixerrel is, de az íze, biztos, hoyg nem ugyanaz.
Bevallom, azért is vállaltam el a tortát sógornőmnek, hogy ne megint a cukrászdai tortát együk, amitől már borsódzik a hátam. Egyszer-kétszer finom, de amikor mindig ugyanazt eszed, bármilyet is rendelnél, akkor már eleged van.

Ewe írta...

:)))) Ez tetszett. Én is így jártam a szomszédasszonyommal. Mondja sütött muffint. Megkóstolóm, hááát. Mondom annyira nem rossz. Erre Ő, hogy hát dobozos és azért szereti, mert neki nincs érzéke a sütéshez. Mondom Neki dehát azokban csak liszt van meg sütőpor. Néz rám, lediktáltam a szerintem tuti muffin receptemet. Állt, pislogott nagyokat, röhögött és azt mondta, hogy Neki fogalma nem volt róla, hogy ez ilyen egyszerű lehet. Hát lehet. Azóta csak azt süti. Mi a Zolival azon röhögtünk, hogy "sültkrumpli fűszerkeverék" és ilyen van "tejfölös" ízesítésűben "magyarosban", "zöldfűszeresben" is. Biztos nagyon finom. Tele a sok mű dologgal.

Related Posts with Thumbnails

2010. április 28., szerda

Megáll az ész!

Nagyon "elmaradott", felvilágosulatlan vagyok.

Holnap tortát készülök sütni sógornőmnek, amihez kellett vásárolnom néhány "apróságot", mint mascarpone, tejszín, porcukor (fondanthoz), illetve egyéb igazi apróságok. Elmentem a közeli Nagyüzletbe és egyúttal kihasználtam az alkalmat, hogy kissé ráérősebben nézelődjek, vásároljak. És az egyik részlegen mit láttak szemeim? Na, vajon mit? Ügyes, szép, gyönyörű, színes dobozokat különféle feliratokkal: Túrószuflé, Tiramisu, Krémes-krém 3 perc alatt, Hófehérke-krém 5 perc alatt, Pizza-alap, palacsinta-keverék, Muffin-alap, vagy háromféle torta és a Jóisten tudja, még mik voltak. Micsoda? Megállt az eszem. Alig hittem, hogy jól látok.

Kíváncsiságból megfordítottam egy-egy dobozt és elolvastam mit tartalmaz, illetve kíváncsi voltam, hogyan lesz pl. túrószuflé egy zacskó porból. Hát, kérem szépen úgy, hogy otthon fogod a csodaport és hozzáadsz még CSUPÁN: 5 tojást, vagy félkiló túrót, nemtommennyi cukrot és valamenyni tejet és már kész is a szuflé. De könyörgöm, akkor mi kerül 2,50-be? A liszt + sütőpor, ami összesen vagy 6-7 kanállal, ha lenne? Vagy mi? Hiszen 1,40-ért megveszel egy kg lisztet! Vagy a Krémes-krémhez csupán 7,5 dl tej kell. de akkor mi van abban a tasakban? Hol a tojás, a hab, amitől igazán finom lesz a krémes? Le merem fogadni, hogy egyszerű, cukrozott pudingpor van benne, amit negyedáron megvehetnél pudingporként.

Na mindegy. Már beletörődtem, hogy szörnyen maradi vagyok. Mert én 10 perc alatt sütöm a palacsintát, amikor 10 perc alatt is készen lehetnék vele, ha a csodaport használnám; maradi vagyok, mert majdnem féláron veszek 1 kiló lisztet, holott nagystílűen 15 dekát is megvehetnék duplájáért; maradi vagyok, mert érdekel, hogy mit eszem és mit veszek. Sajnos, viszont, hogy mások túl modernek, és az ilyeneket rögtön meg lehet "etetni" egy jólsikerült reklámszöveggel, -fogással.

26 megjegyzés:

Bianka írta...

Bevallom a muffint már kipróbáltam (minden van benne, papír, csoki, por stb..., csak tej kell külön), az nagyon bevált, de a többinek én sem látom értelmét :)

Csilla írta...

a muffin is a világ legegyszerűbb sütije, csak össze kell kutyulni a hozzávalókat, és tényleg marha drága így összevállogatva. Érvényes ez a különféle fixekre omlós sült alapokra stb, ha bele kell tenni a csirkét, a tejszínt és a sajtot akkor mi van a zacsiban ízfokozó, esetleg némi keményítő és só. Ez nem maradiság kérdése hanem szerintem az emberi butaság itt a fő tényező, mármint azoké akik bedőlnek az instant palacsinta szövegnek.
Viszont láttam most itt a Reálban, tutti nálatok is van, kicsike szuflé formákat, 4 cm magas és 8 cm átmérőjű, kettő van egy dobozban, 3,79 lej. Kissebb mint az átlag de rendest még csak netes boltban láttam. Erről már akartam neked írni, hátha éredekel és nem tudsz róla.

M írta...

Nos, hát én is ebbe a maradi táborba tartozom. S ahogy elnézem magam, egyre maradibb leszek. :)

Edó írta...

JAj dejo hogy bejegyzest irtal errol!Engem mar olyan szinten idegesitenek ezek a dolgok,hogy multkoriban a szupermarketben (miutan kiakadtam,hogy meg hazicsokiban sem vehetek egy egyszeru,normalisat)nem birtam ki es hangosan beszoltam az alkalmazottaknak,hogy "Most mar tenyleg semmi normalisat nem lenne venni???" KOnyorgom,tenyleg kiabrandito,hogy hol vannak azok az egyszeru es normalis dolgok,amiket keresunk,bezzeg helyettuk vannak Hofeherke-kremek,tasakos tiramisuk(!?!) s egyeb marhasagok.Ha csak ezekre nezek,mar akkor elborul az agyam,nemhogy meg ha elolvasom miket tartalmaz,ja es el tudom kepzelni mi minden van meg benne amit fel sem tuntetnek!Rohano vilag,igen,igen,na de ez mar tobb a soknal,de tenyleg.
Engem mar a kesz tesztalapok is sokkolnak (kremeshez,mezeshez stb) es egyenesen csodaom,aki azokat meg tudja vasarolni.En biztos sosem leszek kepes ilyesmiket venni,akkor inkabb nem is sutok.
Na,jol felmergelodtem ismet,pedig hiaba:)))
Ja,es en azt is el tudom kepzelni,hogy azon vesszuk eszre magunkat,hogy mar tasakos tortakat is lehet kesziteni,emeleteset meg melleje.

sedith írta...

Bianka, Csilla, Gyöngyi, köszönöm, hoyg írtatok. :)

Bianka, akkor lehet, hogy az megéri, de szerintem is olyan gyorsan elő lehet készíteni, hogy inkább ki sem próbálom.

Csilla, persze, azokat az "alapokat" már volt alkalmam megismerni a sarki boltban, azon annakidején akadtam ki.
HAnem a szufléformákról köszi az infót, tényleg nem tudtam róla. Nagyon régen jártam Reálban, ha már a város másik végére kalandozunk, általában az Auchanba szoktunk menni. De majd szerét ejtem egy reálozásnak is hamarosan! Vajon meddig tart az akció?

Gyöngyi, bizony, bizony, te már menthetetlen vagy: házi túró, levesgyöngy, prézli házilag. Nem is tudom, hogyan lehet így élni. :D:P Még szerencse, hogy én is ilyen vagyok!:):):)

sedith írta...

Edó, igen, rohanó világ, és közben az ember teljes hülyének nézése, lealacsonyítása. És sajnos, sokan beveszik.
És igen, ha már krémest szeretnék, akkor inkább megveszem a leveles fagyasztottat és megsütöm. Bár miylen egyszerű lenne krémelap 3 perces krémes-krémmel, nem?:P:P:P Az ostyalapot viszont mégis megveszem, mert azt én nem tudom előállítani semmiképpen. Gondolom, valami spéci és nagyméretű pászkasütő kéne hozzá.

Hát nem, nem fogunk olyan tortákat sütni, mert akkor ott van a babapiskóta és a túró meg cukor pl. és szintén 10 perc alatt össze lehet valamit dobni. Nem?

Zsazsa írta...

Régebb, valamikor 17 éves korom körül vettem, egyszer egy úgy nevezett hangyaboly tortát ígérő ilyen torta alapot. NA hát jó nagy becsapás volt, erre már akkor rá jöttem, végül is csak meg kellett sütnöm a csokis piskótát csak nem lisztet tettem bele, hanem az ő keveréküket, a banán is kellett bele még pluszba ez meg az, simán megtudtam volna csinálni ugyanannyi idő alatt a "segítségük" nélkül is.
Én már feléjük sem nézek a boltokban, nem érdekelnek még annyira sem hogy bosszankodjak miattuk.
más...
Múltkor egyik ismerősöm, megkért ,hogy segítsek neki valami sütit csinálni egyik barátja szülinapjára. Ajánlottam,hogy csináljuk tiramisut mert, hogy az gyorsan megy és előtte való nap meg csináljuk és már a buli napján nem lesz gondja vele. Erre ő,hogy az nem jó mert olyant már csinált azt ő is meg tudja csinálni vesz hozzá Dr.Oetker-es alapot. Mikor mondtam neki hogy álljon meg a menet, mert az igazi tiramisu köszönő viszonyba sincs azzal ami abban a dobozban lehet, csak nézett nagyokat, meg volt róla győződve ,hogy mindenki úgy csinálja a tiramisut. Borzalom, hogy lassan mindent dobozból eszünk, és egyesek még el s hiszik,hogy ez a természetes.

Csilla írta...

Ezek a kis formák azokon a polcokon voltak ahol minen ennyiért volt, tudod sok kis limi-lomi halomban, nem külön promós cucc.

sedith írta...

Demyke, hát igen, ez az, hoyg ak egyszer kipróbálja, a legjobb esetben rájön, hogy átverés az egézs, de sokan azért nem. És, végül tiramisu lett?:)

Csilla, köszi az újabb infót. Akkor rögtön a bejárat után kell keresnem, emrt azok a cuccok ott szoktak lenni!:)

jókaja írta...

Az én kedvencem az egyik nagy tasakgyártó túrós palacsinta töltetlék alappora. Ehhez csak túrót és tejet kell adni. Ezek szerint elég lenne a zacskóba vaníliás cukor és mazsola. Nem vettem magamnak a fáradtságot, hogy milyen emulgálókkal, stabilizátorokkal, módosított keményítőkkel és egyéb nyalánkságokkal tupírozták fel.

Ez lesz a szép új világ természetes kiválasztódása, hogy ki miképp rövidíti meg az életét a műanyag kajákkal?

Hajrá maradiak, mi leszünk a túlélők! :-D

mandy tarragon írta...

Amin dobtam egy hátast nem olyan rég az a kolbászos rakottkrumpli alap volt. Nem kell bele semmi, csak kolbász, krumpli és tejföl. Akkor meg minek a por?!
Mondjuk egy csomó embernek fogalma sincs róla, hogy hogyan is készül a nemtasakos bolognai/milánói/akármi, így könnyű becsapni azzal, hogy rengeteg pénzért megkönnyítik az életét...

duende írta...

:)))
Én erre akkor csodálkoztam rá pár éve, mikor szomszédasszonyom lelkesen vette a dobozos császármorzsának valót. Egyszer láttam, hogy kell összerakni. Gyakorlatilag minden kell bele, talán csak gríz nem. És még bonyolultabb is. csak néztem, néztem és nem értettem.

Chef Viki írta...

Ez a halálom! De mindig vannak olyanok, akik megveszik, és eszükbe sem jut, hogy a: drága, b: ki tudja, mi a jóisten van benne, c: nem is biztos, hogy olcsóbb/egyszerűbb.

De veszik!

A kedvencem a kókuszgolyó por! Uramatyám!!!

De ugyanez, csak pepitában a sütőzacskós-zöldfűszeres csirke. Porból. Naponta többször nyomják a reklámot. Eeeeeeeez igen!

zsuzsiga írta...

Ne is mondd! En a minap egy roman nyelvu fozomusorban lattam egy not, aki eppenseggel egy "clatita pufoasa"-t keszitett markas csomagolasu dobozbol (gondolom a tamogatot csak kellett reklamozni). Nah, es mi is kellett meg a palacsintahoz, semmi egyeb mint tojas, vaj, tej, cukor, pici so, olaj a suteshez. Ekkor kerdezem a ferjem, h ezek megbolondultak??? Kepesek 4-5 vagy kitudja mennyi lejert eladni 10 dkg port, ami a lisztet helyettesiti, ami elvileg leroviditi az elfoglalt haziasszonyok munkajat. Pedik kozben egyaltalan nem. Sajnos ez a valosag:). Ezen mar csak mosolyogni lehet.

Sz. Zita írta...

Na igen, ez mind igaz. De ha látnátok mi van itt Németországban, a polcok tele vannak mindenféle félkész áruval, sokszor van amiből csak olyan lehet kapni. Rendesen meg kell keresni az alapanyagokat, ha az ember abból akar dolgozni.

Edith, segíts légyszi, ez nem ide tart, de jól láttam, hogy készítettél édes napraforgó kalácsot is? Nem kapom sehol, s már nagyon ki szeretném próbálni, de az édes változatot. Puszi

Sz. Zita írta...

Na jó, megvan, megtaláltam :) CSak kicsit ki kellett nyissam a szemem.

iméon írta...

Olyan isteni finom szendvicskrémet készítettem egy kolléganőm receptje alapján. És nem bolti!!! Nem por alapú! :)
Tejszínes sajtkrém, teavaj, kocka margarin és zúzott fokhagyma, só van benne. Szuper finom. Legalábbis nekem az, mert imádom a fokhagymát. :)Lehet bele tenni még őrölt majoránnát, de ezt én kihagytam.

Szép napot. Noémi

Ági írta...

Edith kedves. Gondolj kérlek az abszolút kezdőkre, a business macákra,az agglegényekre, a kétbalkezesekre, akik azért néha szeretnének valami finomat készíteni. Amerikában láttam először ilyeneket, hoztam is haza brownie és muffin port, mert a vendéglátó háziasszony is azzal kínált és ízlett, itthon pedig akkor még azt se tudták mi az..., nem volt recept dömping, mint most. Persze nem olvastam el akkor az alkotóelemeket..amióta gyerekeim vannak, már nem vennék ilyeneket.
Szóval nem vagy maradi csak éppen neked nincs rá szükséged. Akinek igen, az meg úgyis kifizeti az árát és ezt tudja jól a gyártó is.
Örüljünk annak, hogy nekünk erre nincs se szükségünk, se igényünk.
Ágnes

Kati írta...

Egyszer én is készítettem "vakondtúrás-tortát" tasakból. Azt hiszem, tej kellett hozzá, meg banán.
...mivel a nagybátyám a gyárban dolgozott, ingyen volt. :-P Nem hiszem, hogy pénzt adnék ilyenekért... épp olyan megfontolás alapján, mint te, vagyis, ha van receptem és külön megveszem a hozzávalókat, a tasakos porok töredékébe kerül. :-)
Én nem maradi vagyok, hanem zsugori. :-D

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! Bocsássatok meg, hoyg nem válaszolok külön-külön mindenkinek!

Ágnes, azért az nem kifogás, hoyg valaki "biznisz"maca! Mert attól, mert megveszi a port, még ugyanúgy fel kell törnie a tojást, ki kell kevernie a túrót (pl. a szufléhoz), szóval, csak látszólag nincs semmi munkája. De lelke rá! Tényleg az a lényeg, hogy vagyunk jópáran, akiknek nincs szüksége az ilyesmikre, mert tudjuk, hoyg igazából nem gyorsítják meg a munkánkat, nem állítjuk elő olcsóbban ugyanazt az ételt és főleg mert sokkal egészségesebben elkészíthetjük mi magunk.
Puszi

Andici írta...

Maradi vagyok én is. És nem csak süteményporokkal kapcsolatosan, hanem pl. az "omlósz" pipicombokkal kapcsolatosan is, mert hát sütőzacskót lehet külön is venni, és a fűszert úgy adagolom, ahogy akarom. Egyszer kipróbáltam a kiváncsiság kedvéért, de nem dobtam el magam tőle.

Meg aztán hol van a fííling azokban a porokban? Sokkal jobban esik megenni és kínálgatni a sajátunkat, mint azokat a műmicsodákat. Szerintem legalábbis.

Andici írta...

És egy nem ide tartozó kérdés: miért nem tudom beírni hozzád a blogom címét? :p

Anna írta...

én egyszer vettem valami főzés nélküli krémport... Többet SOHA! Borzasztó rossz íetlen íze volt. Csak hát annyira dícsérte a környezetem, ondoltam nehogy lemaradjak valmai jóról... Aztán arra gondoltam, vajon ezek mit esznek áltatában ha "ez" nekik FINOM!
NA, igen. Tudod mi kerül 2, akármennyi Ronba? A csomagolás! Az szép színesre nyomtatott papír. Me lassan ki kell fizetni a épet is amivel csomaolnak, me aki menyomja a gombot, és kocsiba rakja a kész dobozokat, kiszállítja a boltnak, na persze a bolt is kell egy kicsit nyerjen... stb...

sedith írta...

Andici, ne haragudj, de nem értem a kérdésedet.. Hová szeretnéd beírni a blogodat? Kisbogozzuk valahoyg , ne törődj, csak értsem meg, hogy mit szeretnél. :D

sedith írta...

Anna, igazad van, normális, hogy mindent meg kell fizetni, hogy mindenki élhessen!
Egy krémpor tualjdonképpen tényleg gyorsabb, mint egy igazi krém, hisz pépet főzni, kihűteni, vajat kikavarni, időigényesebb még gázon, illetve mixerrel is, de az íze, biztos, hoyg nem ugyanaz.
Bevallom, azért is vállaltam el a tortát sógornőmnek, hogy ne megint a cukrászdai tortát együk, amitől már borsódzik a hátam. Egyszer-kétszer finom, de amikor mindig ugyanazt eszed, bármilyet is rendelnél, akkor már eleged van.

Ewe írta...

:)))) Ez tetszett. Én is így jártam a szomszédasszonyommal. Mondja sütött muffint. Megkóstolóm, hááát. Mondom annyira nem rossz. Erre Ő, hogy hát dobozos és azért szereti, mert neki nincs érzéke a sütéshez. Mondom Neki dehát azokban csak liszt van meg sütőpor. Néz rám, lediktáltam a szerintem tuti muffin receptemet. Állt, pislogott nagyokat, röhögött és azt mondta, hogy Neki fogalma nem volt róla, hogy ez ilyen egyszerű lehet. Hát lehet. Azóta csak azt süti. Mi a Zolival azon röhögtünk, hogy "sültkrumpli fűszerkeverék" és ilyen van "tejfölös" ízesítésűben "magyarosban", "zöldfűszeresben" is. Biztos nagyon finom. Tele a sok mű dologgal.