2010. május 26., szerda

Almás sütemény


A cím nem sokat mond, banális, de a végeredmény egyáltalán nem az. A recept Bodolai Gyöngyitől, a Maros megyei Népújság című napilap szerkesztőjétől származik, aki bepillantást engedett a konyhájába és mesélt magáról, gyermekkoráról, főzési szokásairól az Erdélyi konyha májusi számában:

Almás sütemény

Hozzávalók – egy min.28x40 cm-es tepsihez:
5 tojás, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál hideg víz, 5 evőkanál forró víz, csipet só, 1 tk. sütőpor, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 10-12 db. közepes alma, áfonya- vagy feketeribizli-lekvár, 1 teáskanál fahéj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál gríz., vaj és liszt a tepsi kenéséhez.

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk és magházukat kikaparjuk. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, a hideg vízzel, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval. Amikor kemény, 5 evőkanál forró vizet adunk kanalanként hozzá és még 1 percig verjük. A habot és a masszát összekeverjük, majd beledolgozzuk a sütőport, az olajat és a lisztet is. Kikent-lisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd belehelyezzük a félalmákat üregükkel felfelé. Minden alma közepébe teszünk egy teáskanálnyi lekvárt, az egészet megszórjuk fahéjjal, kristálycukorral és grízzel és közepesen forró sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk, de ha tejszínhabot nyomunk rá, akár ünnepi torta, sütemény is lehet. (Fontos, hogy nagy méretű tepsiben készüljön, különben a massza beboríthatja az almákat. Ha nincs ekkora tepsi, akkor csináljuk kevesebb tojásból a piskótát, arányosan csökkentve a többi hozzávalót is.)

EK - 2010/5

6 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Nagyon nagyon guszta!!!

Bianka írta...

Hát ez valami csúcs és milyen ötletes

sedith írta...

És milyen finom!!!:) Én is megsütöttem (a kész sütiről a fotó nálam készült, de nekem nem volt áfonyalekvárom vagy feketeribizlim, ezért oylan világos) és mindenkinek nagyon ízlett. Próbáljátok ki!:)

iri írta...

Nagyon otletes, erdekes!

Ottis írta...

Ezt a sütit a lapból én is kinéztem magamnak!Még nem került rá sor, de szerintem hamarosan kipróbálom én is!Guszta!

sedith írta...

Iri, köszi!:)

Otti, nem fogod megbánni!:)

2010. május 26., szerda

Almás sütemény

Bejegyezte: sedith dátum: 10:02

A cím nem sokat mond, banális, de a végeredmény egyáltalán nem az. A recept Bodolai Gyöngyitől, a Maros megyei Népújság című napilap szerkesztőjétől származik, aki bepillantást engedett a konyhájába és mesélt magáról, gyermekkoráról, főzési szokásairól az Erdélyi konyha májusi számában:

Almás sütemény

Hozzávalók – egy min.28x40 cm-es tepsihez:
5 tojás, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál hideg víz, 5 evőkanál forró víz, csipet só, 1 tk. sütőpor, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 10-12 db. közepes alma, áfonya- vagy feketeribizli-lekvár, 1 teáskanál fahéj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál gríz., vaj és liszt a tepsi kenéséhez.

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk és magházukat kikaparjuk. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, a hideg vízzel, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval. Amikor kemény, 5 evőkanál forró vizet adunk kanalanként hozzá és még 1 percig verjük. A habot és a masszát összekeverjük, majd beledolgozzuk a sütőport, az olajat és a lisztet is. Kikent-lisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd belehelyezzük a félalmákat üregükkel felfelé. Minden alma közepébe teszünk egy teáskanálnyi lekvárt, az egészet megszórjuk fahéjjal, kristálycukorral és grízzel és közepesen forró sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk, de ha tejszínhabot nyomunk rá, akár ünnepi torta, sütemény is lehet. (Fontos, hogy nagy méretű tepsiben készüljön, különben a massza beboríthatja az almákat. Ha nincs ekkora tepsi, akkor csináljuk kevesebb tojásból a piskótát, arányosan csökkentve a többi hozzávalót is.)

EK - 2010/5

6 megjegyzés on "Almás sütemény"

Gál Edith on 2010. május 26. 10:28 írta...

Nagyon nagyon guszta!!!

Bianka on 2010. május 26. 10:50 írta...

Hát ez valami csúcs és milyen ötletes

sedith on 2010. május 26. 11:03 írta...

És milyen finom!!!:) Én is megsütöttem (a kész sütiről a fotó nálam készült, de nekem nem volt áfonyalekvárom vagy feketeribizlim, ezért oylan világos) és mindenkinek nagyon ízlett. Próbáljátok ki!:)

iri on 2010. május 26. 11:53 írta...

Nagyon otletes, erdekes!

Ottis on 2010. május 26. 15:21 írta...

Ezt a sütit a lapból én is kinéztem magamnak!Még nem került rá sor, de szerintem hamarosan kipróbálom én is!Guszta!

sedith on 2010. május 27. 9:56 írta...

Iri, köszi!:)

Otti, nem fogod megbánni!:)

Related Posts with Thumbnails