2010. május 19., szerda

Boeuf bourguignon



Hogy amit én főztem, nem burgundi marha lett, az biztos, de hogy ilyen finomat rég nem ettünk, az még biztosabb. Nem tudom, mikor volt utoljára, ha egyáltalán volt olyan, hogy Férjecském minden falat után élvezettel hümmögött volna egyet vagy valamilyen dicsérő szót mindenképpen mondjon. Most viszont megtörtént.

Amióta - kb. egy hónappal ezelőtt - megnéztem a Julia és Julie-t ez boeuf bourguignon állandóan szembejön velem. Hol a Kifőztükből, hol román és angol nyelvű blogokról, hol pedig Maimonitól. A végső lökést Maimoni írása és receptje adta, és nagyjából éppen az ő receptje szerint készítettem el az ételt. És bár a színe (nem marhából, hanem borjúból készítettem, a borom pedig nem vörös volt) és az állaga (a lisztet eleinte kifelejtettem belőle) nem olyan lett, mint az ő fotóján láttam, meg vagyok győződve róla, hogy az íze ugyanolyan finom volt, mint amilyen az övé lehetett. Az ételhez viszont még hozzátettem Tündér receptjéből a zellert és a gombát és a magam fejétől poréhagyma, illetve salottahagyma helyett egyszerű újhagymát vágtam bele.

No, de nem papolok tovább, írom inkább a receptet, és arra buzdítok mindenkit, hogy ha alkalma van rá, mindenképpen próbálja ki, mert nem fog csalódni.

Boeuf bourguignon (kissé hamisan)

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, kevés olaj, 2 vöröshagyma, 90 dkg borjú- vagy marhahús, 1 ek. liszt, 2-3 ek. paradicsompüré, 3 dl vörösbor, 5-6 dl víz, 1 babérevél és egy kisebb ág csombor (borsikafű), 3 közepes szál sárgarépa, egy közepes zeller fele, 80 dkg aprószemű újkrumpli, 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, 3 jókora gomba, só, bors.

Elkészítése:
A szalonnát feldaraboljuk és pici olajat öntve alá kiolvasztjuk a zsírját, majd rádobjuk a csíkokra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A szalonnát és hagymát kiszedjük a zsírból és megpirítjuk rajta a felkockázott húst. (Érdemes kisebb adagokban végezni ezt, hogy a hús tényleg piruljon.) Amikor az összes húst megpirítottuk, kuktába tesszük, megszórjuk egy ek. liszttel, jól elkeverjük és ráönjük a hagymás szalonnát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a csombort és a paradicsompürét, ráöntjük a bort és a vizet, rácsukjuk a fedelét és addig főzzük, míg a hús félpuhára fő. Ha marhából készül, min. 40 percig kell főzni, de ha borjúból, akkor a sípolástól számított 20 perc után meg lehet már nézni, hogy hogy áll. (Amikor én észbe kaptam, hogy hát az én borjúm hamarabb elkészül, már félóra is lejárt, így a legvégére a hús kissé szétesett, de az étel finomságán ez mit sem változtatott!)
Ezalatt a sárgarépát meghámozzuk és kb. ujjnyi karikákra vágjuk, a zellert szintén meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, az újkrumplit pedig jól megsikáljuk vagy lekapargatjuk. Az újhagymát és -fokhagymát megtisztítjuk, ezeket is kb. félujjnyi hosszú darabokra karikázzuk. (A zöldjéből is mehet egy kevés, ileltve a fokhagymát mindenestől beletesszük.) A félpuha húsra rádobjuk először a répát, majd kb. 10 perc után rádobjuk a zellert, a krumplit és a zöldhagymát-fokhagymát is.

Ezután visszatesszük a kukta fedelét és további max. 15 percig főzzük. Közben a gombát félbe, majd szintén nagyobb darabokra vágjuk, hozzátesszük az ételhez és néhány perc alatt összerottyantjuk. Sóval utánaízesítünk, ha kell, kiszedjük belőle a csombort és a babérlevelet, és már tálalható is. Friss kenyérrel ettük, semmi más nem hiányzott mellőle.

EK - 2012/8

9 megjegyzés:

Maimoni írta...

Hát nagyon jól néz ki, az biztos.:))

Bianka írta...

Nagyon guszta, és főleg ebben a tálban :D

Kata írta...

Edit, hogy ez milyen jól mutat!!! nekem is tervben van (még kb. száz más étel mellett:), még nem jutottam ide, de most ihletet kaptam:)

mandy tarragon írta...

Nagyon guszta :)

Kati írta...

Ez olyan "gulyás-féle"? Nagyon guszta! :-)

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Kata, én is így voltam vele, mind csak halogattam, de Móninál meglátva elhatároztam, hogy meg is csinálom.

Kati, hááát, nem tudom, nekem semmi sem emlékeztetett benne a gulyásra, hacsak annyi nem, hogy húst és krumplit is tartalmazott. Amúgy én legtöbbször még húst sem teszek a gulyásba, zöldségeket és bort meg pláne nem. De mindenesetre, a klasszikus ízek kedvelőinek (és nemcsak) nagy élmény, Tomi is nagyon lelkesedne érte. :)

iméon írta...

Ejha! :) De válogatós férjecskéd van. :) :) :) :) Én minden nap, minden közzétett főztöd minden kanala után hümmögnék, nyammognék, dicsérgetnék. Már így a képek alapján is. Viccet félretéve, "marha" jól néz ki. :) Hamis vagy sem, isteninek tűnik.
Sok puszi. Noémi

duende írta...

Hát igen. Én is a film óta fejben tartom, hogy ezt az ételt egyszer meg kell főznöm! Ha hasonlóan jó, mint a Coq au vin - márpedig kategóriájában hasonló ónak érzem - akkor mindenképpen! :)

Virág írta...

Böff. :P :P Ha ügyes lennék én is megcsinálnám! De lehet, hogy ha lesznek új- zöldségek, megpróbálom! Max. nem kapok ennyi dicsérő szót, meg böfit. :)

Related Posts with Thumbnails

2010. május 19., szerda

Boeuf bourguignon



Hogy amit én főztem, nem burgundi marha lett, az biztos, de hogy ilyen finomat rég nem ettünk, az még biztosabb. Nem tudom, mikor volt utoljára, ha egyáltalán volt olyan, hogy Férjecském minden falat után élvezettel hümmögött volna egyet vagy valamilyen dicsérő szót mindenképpen mondjon. Most viszont megtörtént.

Amióta - kb. egy hónappal ezelőtt - megnéztem a Julia és Julie-t ez boeuf bourguignon állandóan szembejön velem. Hol a Kifőztükből, hol román és angol nyelvű blogokról, hol pedig Maimonitól. A végső lökést Maimoni írása és receptje adta, és nagyjából éppen az ő receptje szerint készítettem el az ételt. És bár a színe (nem marhából, hanem borjúból készítettem, a borom pedig nem vörös volt) és az állaga (a lisztet eleinte kifelejtettem belőle) nem olyan lett, mint az ő fotóján láttam, meg vagyok győződve róla, hogy az íze ugyanolyan finom volt, mint amilyen az övé lehetett. Az ételhez viszont még hozzátettem Tündér receptjéből a zellert és a gombát és a magam fejétől poréhagyma, illetve salottahagyma helyett egyszerű újhagymát vágtam bele.

No, de nem papolok tovább, írom inkább a receptet, és arra buzdítok mindenkit, hogy ha alkalma van rá, mindenképpen próbálja ki, mert nem fog csalódni.

Boeuf bourguignon (kissé hamisan)

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, kevés olaj, 2 vöröshagyma, 90 dkg borjú- vagy marhahús, 1 ek. liszt, 2-3 ek. paradicsompüré, 3 dl vörösbor, 5-6 dl víz, 1 babérevél és egy kisebb ág csombor (borsikafű), 3 közepes szál sárgarépa, egy közepes zeller fele, 80 dkg aprószemű újkrumpli, 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, 3 jókora gomba, só, bors.

Elkészítése:
A szalonnát feldaraboljuk és pici olajat öntve alá kiolvasztjuk a zsírját, majd rádobjuk a csíkokra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A szalonnát és hagymát kiszedjük a zsírból és megpirítjuk rajta a felkockázott húst. (Érdemes kisebb adagokban végezni ezt, hogy a hús tényleg piruljon.) Amikor az összes húst megpirítottuk, kuktába tesszük, megszórjuk egy ek. liszttel, jól elkeverjük és ráönjük a hagymás szalonnát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a csombort és a paradicsompürét, ráöntjük a bort és a vizet, rácsukjuk a fedelét és addig főzzük, míg a hús félpuhára fő. Ha marhából készül, min. 40 percig kell főzni, de ha borjúból, akkor a sípolástól számított 20 perc után meg lehet már nézni, hogy hogy áll. (Amikor én észbe kaptam, hogy hát az én borjúm hamarabb elkészül, már félóra is lejárt, így a legvégére a hús kissé szétesett, de az étel finomságán ez mit sem változtatott!)
Ezalatt a sárgarépát meghámozzuk és kb. ujjnyi karikákra vágjuk, a zellert szintén meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, az újkrumplit pedig jól megsikáljuk vagy lekapargatjuk. Az újhagymát és -fokhagymát megtisztítjuk, ezeket is kb. félujjnyi hosszú darabokra karikázzuk. (A zöldjéből is mehet egy kevés, ileltve a fokhagymát mindenestől beletesszük.) A félpuha húsra rádobjuk először a répát, majd kb. 10 perc után rádobjuk a zellert, a krumplit és a zöldhagymát-fokhagymát is.

Ezután visszatesszük a kukta fedelét és további max. 15 percig főzzük. Közben a gombát félbe, majd szintén nagyobb darabokra vágjuk, hozzátesszük az ételhez és néhány perc alatt összerottyantjuk. Sóval utánaízesítünk, ha kell, kiszedjük belőle a csombort és a babérlevelet, és már tálalható is. Friss kenyérrel ettük, semmi más nem hiányzott mellőle.

EK - 2012/8

9 megjegyzés:

Maimoni írta...

Hát nagyon jól néz ki, az biztos.:))

Bianka írta...

Nagyon guszta, és főleg ebben a tálban :D

Kata írta...

Edit, hogy ez milyen jól mutat!!! nekem is tervben van (még kb. száz más étel mellett:), még nem jutottam ide, de most ihletet kaptam:)

mandy tarragon írta...

Nagyon guszta :)

Kati írta...

Ez olyan "gulyás-féle"? Nagyon guszta! :-)

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Kata, én is így voltam vele, mind csak halogattam, de Móninál meglátva elhatároztam, hogy meg is csinálom.

Kati, hááát, nem tudom, nekem semmi sem emlékeztetett benne a gulyásra, hacsak annyi nem, hogy húst és krumplit is tartalmazott. Amúgy én legtöbbször még húst sem teszek a gulyásba, zöldségeket és bort meg pláne nem. De mindenesetre, a klasszikus ízek kedvelőinek (és nemcsak) nagy élmény, Tomi is nagyon lelkesedne érte. :)

iméon írta...

Ejha! :) De válogatós férjecskéd van. :) :) :) :) Én minden nap, minden közzétett főztöd minden kanala után hümmögnék, nyammognék, dicsérgetnék. Már így a képek alapján is. Viccet félretéve, "marha" jól néz ki. :) Hamis vagy sem, isteninek tűnik.
Sok puszi. Noémi

duende írta...

Hát igen. Én is a film óta fejben tartom, hogy ezt az ételt egyszer meg kell főznöm! Ha hasonlóan jó, mint a Coq au vin - márpedig kategóriájában hasonló ónak érzem - akkor mindenképpen! :)

Virág írta...

Böff. :P :P Ha ügyes lennék én is megcsinálnám! De lehet, hogy ha lesznek új- zöldségek, megpróbálom! Max. nem kapok ennyi dicsérő szót, meg böfit. :)