2010. június 5., szombat

Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval



Hónapok óta először, múlt vasárnap ismét elővettem a "nagykönyvemet", Lajos Mari 66 húsételt tartalmazó kötetét. Kétfélét néztem ki belőle, kétfélét is készítettem el: a cordon bleu borjúszeleteket és a mozzarellás szűzérméket. Míg az előbbiről túl sokat nincs mit írnom azonkívül, hogy isteni finom, az utóbbi megérdemli, hogy lejegyezzem a receptet. Azért a zöldségragut módosítottam, nem került bele sem paradicsom, sem paprika, hogy ne lecsó legyen belőle. És a fűszerezése sem az eredeti volt, mert mediterrán zöldfűszereket, főleg a receptben foglalt mennyiségben (rozmaring is, bazsalikom is, kakukkfű is), nem használhatok, ha a férjem is eszik belőle. Helyette csupán egy csipetnyi Provence-i fűszerkeveréket tettem a húsra és semmilyen más karakteres fűszert nem használtam. Eredetileg a kétféle húst (szűzérmék+cordon bleu) friss zöldségsalátával terveztük enni, de mivel végül a húgomékat is megvendégeltük, még melléjött az "arany" krumpli is köretként.

Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval

Hozzávalók:
- a húshoz: 60 dkg borjúszűzpecsenye, 20 dkg mozzarella, só, bors, egy csipetnyi Provence-i fűszerkeverék, 1 ek. vaj, 3-4 ek. olaj
- a zöldséghez: 1 kötés (5-6 db) újmurok (sárgarépa), 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, 3 nagy gomba, 1 ek. vaj, 2-3 ek. olaj
- a körethez: 80 dkg apróbb szemű, héjában főtt újkrumpli, só

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és megszórjuk a fűszerekkel. Félretesszük, és ha van időnk, hagyjuk állni egy ideig. A raguhoz a répákat megsikáljuk és 2-3 cm-es karikákra szabdaljuk. A vajat az olajjal felhevítjük és rádobjuk a répakarikákat. Pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a szintén akkorára karikázott újhagymát, az újfokhagymát és a nagyobb darabokra vágott gombát. 5-6 percig pároljuk őket együtt, majd egy tűzálló tál aljára terítjük.
Egy serpenyőben felhevítjük a húsnak való vajat és olajat és ezen a húsokat mindkét felükön hirtelen megpirítjuk. Ezután ráhelyezzk a zöldségragura, mindegyikre egy-egy szelet mozzarellát teszünk és forró sütőbe toljuk. Nem kell sokáig sütni, csak néhány percig, tulajdonképpen addig, amíg a mozzarella szépen ráolvad. Vagy, ha úgy tűnik, hogy több időre van szükség, akkor a mozzarellát nem kell rárakni az elején, csak valamivel később.
A körethez a főtt krumplit meghámozzuk és egészben hagyva, átforgatjuk-forrósítjuk azon a zsiradékon, ami a hús sütésétől visszamaradt. Megszórjuk sóval és már tálalhatunk is. Friss, uborka-paradicsom-hagymasalátát kínálunk mellé. Jó étvágyat!
Borjúszűz helyett disznóból is elkészíthető. Krumpli nélkül pedig ideális húsnapi étel.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, isteni lehet

ginko írta...

Nagyon finom lehet, könnyed ételnek tűnik,de biztos laktató. Igazi finom nyári ebéd, én innék hozzá egy pohár jól behűtött fehérbort....hm...nagyon jó lehet.

Andici írta...

Mindig élmény elkalandozni a konyhádban :) Nagyon finom lehet :)

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)
Elnézést, hogy rövid vagyok, de bele vagyok fulladva a munkákba.

2010. június 5., szombat

Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval

Bejegyezte: sedith dátum: 10:31


Hónapok óta először, múlt vasárnap ismét elővettem a "nagykönyvemet", Lajos Mari 66 húsételt tartalmazó kötetét. Kétfélét néztem ki belőle, kétfélét is készítettem el: a cordon bleu borjúszeleteket és a mozzarellás szűzérméket. Míg az előbbiről túl sokat nincs mit írnom azonkívül, hogy isteni finom, az utóbbi megérdemli, hogy lejegyezzem a receptet. Azért a zöldségragut módosítottam, nem került bele sem paradicsom, sem paprika, hogy ne lecsó legyen belőle. És a fűszerezése sem az eredeti volt, mert mediterrán zöldfűszereket, főleg a receptben foglalt mennyiségben (rozmaring is, bazsalikom is, kakukkfű is), nem használhatok, ha a férjem is eszik belőle. Helyette csupán egy csipetnyi Provence-i fűszerkeveréket tettem a húsra és semmilyen más karakteres fűszert nem használtam. Eredetileg a kétféle húst (szűzérmék+cordon bleu) friss zöldségsalátával terveztük enni, de mivel végül a húgomékat is megvendégeltük, még melléjött az "arany" krumpli is köretként.

Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval

Hozzávalók:
- a húshoz: 60 dkg borjúszűzpecsenye, 20 dkg mozzarella, só, bors, egy csipetnyi Provence-i fűszerkeverék, 1 ek. vaj, 3-4 ek. olaj
- a zöldséghez: 1 kötés (5-6 db) újmurok (sárgarépa), 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, 3 nagy gomba, 1 ek. vaj, 2-3 ek. olaj
- a körethez: 80 dkg apróbb szemű, héjában főtt újkrumpli, só

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és megszórjuk a fűszerekkel. Félretesszük, és ha van időnk, hagyjuk állni egy ideig. A raguhoz a répákat megsikáljuk és 2-3 cm-es karikákra szabdaljuk. A vajat az olajjal felhevítjük és rádobjuk a répakarikákat. Pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a szintén akkorára karikázott újhagymát, az újfokhagymát és a nagyobb darabokra vágott gombát. 5-6 percig pároljuk őket együtt, majd egy tűzálló tál aljára terítjük.
Egy serpenyőben felhevítjük a húsnak való vajat és olajat és ezen a húsokat mindkét felükön hirtelen megpirítjuk. Ezután ráhelyezzk a zöldségragura, mindegyikre egy-egy szelet mozzarellát teszünk és forró sütőbe toljuk. Nem kell sokáig sütni, csak néhány percig, tulajdonképpen addig, amíg a mozzarella szépen ráolvad. Vagy, ha úgy tűnik, hogy több időre van szükség, akkor a mozzarellát nem kell rárakni az elején, csak valamivel később.
A körethez a főtt krumplit meghámozzuk és egészben hagyva, átforgatjuk-forrósítjuk azon a zsiradékon, ami a hús sütésétől visszamaradt. Megszórjuk sóval és már tálalhatunk is. Friss, uborka-paradicsom-hagymasalátát kínálunk mellé. Jó étvágyat!
Borjúszűz helyett disznóból is elkészíthető. Krumpli nélkül pedig ideális húsnapi étel.

4 megjegyzés on "Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval"

Bianka on 2010. június 5. 17:17 írta...

Nagyon guszta, isteni lehet

ginko on 2010. június 8. 7:27 írta...

Nagyon finom lehet, könnyed ételnek tűnik,de biztos laktató. Igazi finom nyári ebéd, én innék hozzá egy pohár jól behűtött fehérbort....hm...nagyon jó lehet.

Andici on 2010. június 8. 13:23 írta...

Mindig élmény elkalandozni a konyhádban :) Nagyon finom lehet :)

sedith on 2010. június 9. 9:07 írta...

Köszönöm mindenkinek!:)
Elnézést, hogy rövid vagyok, de bele vagyok fulladva a munkákba.

Related Posts with Thumbnails