2010. július 19., hétfő

Currys-joghurtos krumplileves


Szombaton volt 4 krumplim. Ekkora mennyiség csak leveshez volt elég! Még találtam a hűtőben egy darabka abált szalonnát, ami már senkinek sem kellett, így azt is feláldoztam. Plusz még két csík normál szalonnát. Egy hagyma is mindig szokott kerülni a háznál, tej, tejföl vagy joghurt szintén.
Abszolút hagyományos levesnek indítottam, aztán, amikor a pirospaprika után nyúltam, a kezem meg sem állt a currys tasakig. S ha már lúd, legyen kövér, néhány koriandermagot is beledobtam. A végeredmény finom lett. Féjecském megjegyezte: finom volt, de a krumplileves legyen krumplileves, és inkább akkor kísérletezgess, amikor én nem vagyok itthon!:D Pedig, aki szereti a keleties ízeket szaretné ezt a levest is!

Update: Az azóta eltelt több, mint 4 év alatt (ma 2014. szept. 30-a van) férjecském szépen hozzászokott a keleties ízekhez, és rendzseresen készítek valamilyen különleges fűszerezésű ételt. Valahol mindig el kell kezdeni. :) És ez is azt bizonyítja, hoyg az ízlés állandóan változik, alakul. Ha valaki nem szeret valamit, egy idő után mégis érdemes újra kóstolnia, mert sosem lehet tudni... :)

Hozzávalók: 4 krumpli, 1 hagyma, 5-10 dkg szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál currypor, 0,5 teáskanál koriandermag, 1 evőkanál liszt, 2 dl joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1 teáskanál házi ételízesítő, 1 teáskanál vargányapor.

Elkészítése: A szalonnát feldaraboljuk és az olajat aláöntve, kiolvasztjuk. Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre dinszteljük. Ekkor beleszórjuk a koriandermagot és néhányszor megkeverjük. Megszórjuk a curryporral is, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha felforrt, megsózzuk, beletesszük a vargányaport (házilag szárított vargánya ledarálva - Alíz ajándéka), az ételízesítőt, a kockára vágott krumplit, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. Végül behabarjuk a joghurttal (és vízzel) elkevert liszttel. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és ha kell, utánasózunk.

KRUMP. - 2015.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű de kívánatos, nagyon ennék belőle. Ebéd?

Kiskukta írta...

Ismerős férjed hozzáállása....:)

Kati írta...

A krumplileves legyen krumplileves? =D
...pedig finom lehetett...

trendo írta...

Ha olvasod :) a Gastrodamus blogot, láthatod, hogy jómagam is sokszor főzök abból, ami "adódik" :)
Ez bizony néha nagyobb kreativitást igényel, mint amikor valakinek a rendelkezésére áll mindenféle alapanyag hús, zöldség, fűszer, szezontól függetlenül. Gratulálok a blogodhoz és kívánok sok sikert az "Erdélyi konyha" fenntartásához...

Related Posts with Thumbnails

2010. július 19., hétfő

Currys-joghurtos krumplileves


Szombaton volt 4 krumplim. Ekkora mennyiség csak leveshez volt elég! Még találtam a hűtőben egy darabka abált szalonnát, ami már senkinek sem kellett, így azt is feláldoztam. Plusz még két csík normál szalonnát. Egy hagyma is mindig szokott kerülni a háznál, tej, tejföl vagy joghurt szintén.
Abszolút hagyományos levesnek indítottam, aztán, amikor a pirospaprika után nyúltam, a kezem meg sem állt a currys tasakig. S ha már lúd, legyen kövér, néhány koriandermagot is beledobtam. A végeredmény finom lett. Féjecském megjegyezte: finom volt, de a krumplileves legyen krumplileves, és inkább akkor kísérletezgess, amikor én nem vagyok itthon!:D Pedig, aki szereti a keleties ízeket szaretné ezt a levest is!

Update: Az azóta eltelt több, mint 4 év alatt (ma 2014. szept. 30-a van) férjecském szépen hozzászokott a keleties ízekhez, és rendzseresen készítek valamilyen különleges fűszerezésű ételt. Valahol mindig el kell kezdeni. :) És ez is azt bizonyítja, hoyg az ízlés állandóan változik, alakul. Ha valaki nem szeret valamit, egy idő után mégis érdemes újra kóstolnia, mert sosem lehet tudni... :)

Hozzávalók: 4 krumpli, 1 hagyma, 5-10 dkg szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál currypor, 0,5 teáskanál koriandermag, 1 evőkanál liszt, 2 dl joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1 teáskanál házi ételízesítő, 1 teáskanál vargányapor.

Elkészítése: A szalonnát feldaraboljuk és az olajat aláöntve, kiolvasztjuk. Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre dinszteljük. Ekkor beleszórjuk a koriandermagot és néhányszor megkeverjük. Megszórjuk a curryporral is, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha felforrt, megsózzuk, beletesszük a vargányaport (házilag szárított vargánya ledarálva - Alíz ajándéka), az ételízesítőt, a kockára vágott krumplit, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. Végül behabarjuk a joghurttal (és vízzel) elkevert liszttel. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és ha kell, utánasózunk.

KRUMP. - 2015.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű de kívánatos, nagyon ennék belőle. Ebéd?

Kiskukta írta...

Ismerős férjed hozzáállása....:)

Kati írta...

A krumplileves legyen krumplileves? =D
...pedig finom lehetett...

trendo írta...

Ha olvasod :) a Gastrodamus blogot, láthatod, hogy jómagam is sokszor főzök abból, ami "adódik" :)
Ez bizony néha nagyobb kreativitást igényel, mint amikor valakinek a rendelkezésére áll mindenféle alapanyag hús, zöldség, fűszer, szezontól függetlenül. Gratulálok a blogodhoz és kívánok sok sikert az "Erdélyi konyha" fenntartásához...