2010. július 27., kedd

Gombás-zöldséges rizssaláta

Továbbra is a Kifőztükből "élek".

Annak ellenére, hogy szeretjük a húst, mégsem eszünk mindig mindent azzal. Az alábbi saláta nagy sikert aratott a férjemnél is, pedig a rizzsel nincs túl jó barátságban. Próbálják ki ezt a könnyű, finom fogást akár ebédre, akár vacsorára egy friss saláta kíséretében, de köretként is tálalható valamilyen húsféle mellé.

Hozzávalók – 4 személyre: 2 csésze rizs, 30 dkg gomba, 30 dkg zöldborsó, 3 paradicsom, 1 csokor újhagyma vagy 1 közepes lilahagyma, só, petrezselyemzöld, olaj

A salátához és az öntethez: 2 fejes saláta, 1 csapott teáskanál szezámmag, 1 csapott teáskanál lenmag, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, 1 csapott teáskanál cukor, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál apróra vágott ecetes tárkony, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál tárkonyecet, 0,5 dl víz (vagy ízlés szerint), 0,5 dl olívaolaj vagy tárkonyolaj

Elkészítése:
A rizset szárazon megfuttatjuk 2-3 evőkanál olajon és amikor kezd kifehéredni, felöntjük 4 csésze vízzel. Sózzuk, majd lassú tűzön hagyjuk 10-15 percet főni. Ezután elzárjuk a lángot, lefedjük, és hagyjuk puhulni mindaddig, amíg az összes vizet magába szívja. Végül szűrőbe öntjük és hideg vízzel átmossuk, majd hagyjuk jól lecsepegni.
Amíg a rizs készül, sós vízben megfőzzük a zöldborsót, és, szintén 2-3 evőkanál olajon, megdinszteljük a felszeletelt gombát. A borsót leszűrjük, a gombát félretesszük, mindkettőt hagyjuk hűlni. Közben a paradicsomot és a zöldhagymát felszeleteljük-karikázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Mindent egy nagyobbacska tálba teszünk és jól összekavarjuk. Csak sóval ízesítjük, mert a salátaöntet amúgyis karakteres ízű lesz.

A mellé tálalt salátához a fejes salátát leveleire bontjuk, megmossuk, lerázogatjuk, majd darabokra tépkedjük. A szezám- és lenmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk (használjunk fedőt, különben mindenfelé szétpattognak) és az öntet többi hozzávalóival együtt (kivéve az olajat) egy 3,5 dl-es befőttesüvegbe tesszük. A kupakot rátéve, az egészet jól összerázzuk, majd felöntjük az olajjal és azzal is rázogatjuk néhány másodpercig. Fogyasztás előtt öntjük a salátánkra. Ez az öntet más salátánál is használható, különösen finom lesz vele az egyszerű káposztasaláta.

6 megjegyzés:

iméon írta...

Szia! Segítséget szeretnék kérni tőled. Egyszer láttam egy főzős műsorban egy jónak ígérkező fasírtot. Darált pulykamell, reszelt alma és zabpehely fűszerekkel. Meg szeretném csinálni, de nem emlékszem pontosan, hogy miből mennyit kell. Azt tudom, hogy 30 dkg hús, 20 dkg ? és 10 dkg ?. Na, nem tudom, hogy alma vagy zabpehely kell-e bele 20 dkg. Szerinted? Nem vagyok túl tapasztalt konyhatündér és zabpehellyel még nem is főztem sosem, csak zabkását.
Gondolom az alma levet enged és a zabpehely szívja fel. Előre is köszi. Noémi

sedith írta...

Noémi, érdekes receptről írsz, még sosem hallottam ilyenről! :) Azért leírom, hogy én hogyan csinálnám. Előkészíeném a szükséges hozzávalókat: a húst, az almát, pelyhet és ami még jár bele. Az almát lereszelném, majd kifacsarnám, hoyg kevesebb leve legyen. A zabpehely kivételével mindent tálba tennék (esetleges tojást, áztatott zsemlét, fűszereket, mindent), majd kezdeném adagolni a zabpelyhet. És addig tenném, amíg a massza jól formázhatóvá válik. Az olajat forrsítsd jól fel és égezz egy próbasütést egy gombóccal. Ha összeáll, nem esik szét, sütheted, ha nem, akkor valószínű, hoyg még kell bele tojás vagy zabpehely. Mindenesetre, vigyázz, ne süssél túl sokat egyszerre, hogy ne hűljön le túlságosan az olaj.
Remélem, sikerül kihozni valamit belőle, sőt, hoyg finom is lesz! Alkalomadtán (ha lesz darált csirke- vagy pulykahúsom), én is kipróbálom, mert izgalmasan hangzik, a férjem amúgysincs oda a klasszikus fasírtért!

iméon írta...

Szia!!! Köszönöm!!! Képzeld, rákerestem a tvpaprika honlapján, és megtaláltam, mert rájöttem, hogy az Ételem az életem c. műsorukban láttam anno. A recept->

Almás vagdalt:
Hozzávalók 4 személyre:
• 300 g darálthús csirke/pulyka mellből
• 200 g reszelt alma
• 2 db tojásfehérje
• 100 g zabpehely
• só, borsikafű
• 5 g olaj
_____________________________
A hozzávalókat összedolgozzuk, rúddá formáljuk, olajozott sütőedénybe helyezzük. Olajozott kézzel átsimítjuk, lassan sütjük. 30-40 percig, 180 fokon.
Kihűtve szeleteljük, tálaláskor a szeletek közé almaszeleteket tehetünk díszítésként.
Energiatart. 1 főre: 224, 5 kcal, szénhidráttartalom: 19, 5 g
***

Én a tojásfehérjét nem tettem bele, de így is összeállt a rúd.
Csak mindent összekevertem, nem csavartam ki az almát, hagytam állni, hogy a pehely kicsit megpuhuljon az alma levétől, és ment is a formába 180 fokon 50 percre.

Nekünk ízlik, salátával ettük. Köszi a segítségedet, és jó étvágyat hozzá, ha kipróbáljátok!

sedith írta...

Noémi, köszi szépen! Most már igencska megjött hozzá a kedvem!:)

M írta...

Szoktam hasonló gombás rizst készíteni, nagyon szeretem. Ez salátaöntet nagyon finom lehet.

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, gusztán néz ki

Related Posts with Thumbnails

2010. július 27., kedd

Gombás-zöldséges rizssaláta

Továbbra is a Kifőztükből "élek".

Annak ellenére, hogy szeretjük a húst, mégsem eszünk mindig mindent azzal. Az alábbi saláta nagy sikert aratott a férjemnél is, pedig a rizzsel nincs túl jó barátságban. Próbálják ki ezt a könnyű, finom fogást akár ebédre, akár vacsorára egy friss saláta kíséretében, de köretként is tálalható valamilyen húsféle mellé.

Hozzávalók – 4 személyre: 2 csésze rizs, 30 dkg gomba, 30 dkg zöldborsó, 3 paradicsom, 1 csokor újhagyma vagy 1 közepes lilahagyma, só, petrezselyemzöld, olaj

A salátához és az öntethez: 2 fejes saláta, 1 csapott teáskanál szezámmag, 1 csapott teáskanál lenmag, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, 1 csapott teáskanál cukor, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál apróra vágott ecetes tárkony, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál tárkonyecet, 0,5 dl víz (vagy ízlés szerint), 0,5 dl olívaolaj vagy tárkonyolaj

Elkészítése:
A rizset szárazon megfuttatjuk 2-3 evőkanál olajon és amikor kezd kifehéredni, felöntjük 4 csésze vízzel. Sózzuk, majd lassú tűzön hagyjuk 10-15 percet főni. Ezután elzárjuk a lángot, lefedjük, és hagyjuk puhulni mindaddig, amíg az összes vizet magába szívja. Végül szűrőbe öntjük és hideg vízzel átmossuk, majd hagyjuk jól lecsepegni.
Amíg a rizs készül, sós vízben megfőzzük a zöldborsót, és, szintén 2-3 evőkanál olajon, megdinszteljük a felszeletelt gombát. A borsót leszűrjük, a gombát félretesszük, mindkettőt hagyjuk hűlni. Közben a paradicsomot és a zöldhagymát felszeleteljük-karikázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Mindent egy nagyobbacska tálba teszünk és jól összekavarjuk. Csak sóval ízesítjük, mert a salátaöntet amúgyis karakteres ízű lesz.

A mellé tálalt salátához a fejes salátát leveleire bontjuk, megmossuk, lerázogatjuk, majd darabokra tépkedjük. A szezám- és lenmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk (használjunk fedőt, különben mindenfelé szétpattognak) és az öntet többi hozzávalóival együtt (kivéve az olajat) egy 3,5 dl-es befőttesüvegbe tesszük. A kupakot rátéve, az egészet jól összerázzuk, majd felöntjük az olajjal és azzal is rázogatjuk néhány másodpercig. Fogyasztás előtt öntjük a salátánkra. Ez az öntet más salátánál is használható, különösen finom lesz vele az egyszerű káposztasaláta.

6 megjegyzés:

iméon írta...

Szia! Segítséget szeretnék kérni tőled. Egyszer láttam egy főzős műsorban egy jónak ígérkező fasírtot. Darált pulykamell, reszelt alma és zabpehely fűszerekkel. Meg szeretném csinálni, de nem emlékszem pontosan, hogy miből mennyit kell. Azt tudom, hogy 30 dkg hús, 20 dkg ? és 10 dkg ?. Na, nem tudom, hogy alma vagy zabpehely kell-e bele 20 dkg. Szerinted? Nem vagyok túl tapasztalt konyhatündér és zabpehellyel még nem is főztem sosem, csak zabkását.
Gondolom az alma levet enged és a zabpehely szívja fel. Előre is köszi. Noémi

sedith írta...

Noémi, érdekes receptről írsz, még sosem hallottam ilyenről! :) Azért leírom, hogy én hogyan csinálnám. Előkészíeném a szükséges hozzávalókat: a húst, az almát, pelyhet és ami még jár bele. Az almát lereszelném, majd kifacsarnám, hoyg kevesebb leve legyen. A zabpehely kivételével mindent tálba tennék (esetleges tojást, áztatott zsemlét, fűszereket, mindent), majd kezdeném adagolni a zabpelyhet. És addig tenném, amíg a massza jól formázhatóvá válik. Az olajat forrsítsd jól fel és égezz egy próbasütést egy gombóccal. Ha összeáll, nem esik szét, sütheted, ha nem, akkor valószínű, hoyg még kell bele tojás vagy zabpehely. Mindenesetre, vigyázz, ne süssél túl sokat egyszerre, hogy ne hűljön le túlságosan az olaj.
Remélem, sikerül kihozni valamit belőle, sőt, hoyg finom is lesz! Alkalomadtán (ha lesz darált csirke- vagy pulykahúsom), én is kipróbálom, mert izgalmasan hangzik, a férjem amúgysincs oda a klasszikus fasírtért!

iméon írta...

Szia!!! Köszönöm!!! Képzeld, rákerestem a tvpaprika honlapján, és megtaláltam, mert rájöttem, hogy az Ételem az életem c. műsorukban láttam anno. A recept->

Almás vagdalt:
Hozzávalók 4 személyre:
• 300 g darálthús csirke/pulyka mellből
• 200 g reszelt alma
• 2 db tojásfehérje
• 100 g zabpehely
• só, borsikafű
• 5 g olaj
_____________________________
A hozzávalókat összedolgozzuk, rúddá formáljuk, olajozott sütőedénybe helyezzük. Olajozott kézzel átsimítjuk, lassan sütjük. 30-40 percig, 180 fokon.
Kihűtve szeleteljük, tálaláskor a szeletek közé almaszeleteket tehetünk díszítésként.
Energiatart. 1 főre: 224, 5 kcal, szénhidráttartalom: 19, 5 g
***

Én a tojásfehérjét nem tettem bele, de így is összeállt a rúd.
Csak mindent összekevertem, nem csavartam ki az almát, hagytam állni, hogy a pehely kicsit megpuhuljon az alma levétől, és ment is a formába 180 fokon 50 percre.

Nekünk ízlik, salátával ettük. Köszi a segítségedet, és jó étvágyat hozzá, ha kipróbáljátok!

sedith írta...

Noémi, köszi szépen! Most már igencska megjött hozzá a kedvem!:)

M írta...

Szoktam hasonló gombás rizst készíteni, nagyon szeretem. Ez salátaöntet nagyon finom lehet.

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, gusztán néz ki