2010. augusztus 29., vasárnap

Muffin - édesen és sósan (megint)

Nem tudom, valahogy úgy vagyok a muffinnal, hogy egy ideig gyakran készítem, majd, sokszor, hónapokra "elfeledkezem" róla. De aztán valahogy ismét rávetemedem és akkor megint többször készítem egymás után.

Így történt most is. Egész nyáron nem sült muffin a sütőmben, formáimban, valahogy nem úgy adódott. Aztán a hét elején mégis eszembe jutott. Abból készült, ami akadt: kb. egy maréknyi málna anyósom kertjéből, 1 barack, amivel nehezen tartottam volna jól két barackimádó lánykámat, és, erdei mogyoró a fagyasztóból.

Málnás-barackos muffin erdei mogyoróval
Azt, hogy hogyan szoktam muffint készíteni, már leírtam, most is hasonlóan csináltam: 25 dkg lisztből, 10 dkg cukorból, a többi meg ugyanaz. (Illetve a liszt és cukor is kb. anyni, mintha bögrével mértem volna ki, de most szándékosan lemértem mérleggel, hogy mennyi az annyi.) A málnát és az apró barackdarabokat a száraz hozzávalókhoz kevertem, mielőtt hozzáöntöttem volna a tojás, olaj, tejföl, tej keverékét. A masszát szétosztottam a formákban és bőven megszórtam erdeimogyoró-darabokkal. Kb. félórát sültek eleinte magas, majd mérsékeltebb lángon.
Ezt az utolsó darabot sikerült megmenteni belőle egy gyors fotózásra:


Vagy két napra rá megint muffint sütöttem. Citromos teával, vacsorára ettük. Kitűnő alternatívája a szendvicsnek vagy melegszendvicsnek.

Gombás-zöldséges muffin

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor, 2 közepes gomba, 1 közepes hagyma, 1 kisebb sárgarépa, 1 tojás, 5 evőkanál olaj, 1/2 dl tejföl, 1 pohár(2-2,5 dl tej).

Elkészítése: A zöldségeket megmostam-tisztítottam, a sárgarépát finomra reszeltem,a hagymát és a gombát nagyon apróra daraboltam. Beleraktam őket egy tálba, amibe előzőleg kimértem a lisztet és hozzáadtam a sót meg a sütőport. A tojást, az olajat, a tejfölt és a tejet elkevertem, majd hozzáöntöttem a liszthez. Eldolgoztam, majd szétosztottam a formákban és megsütöttem. Lehet fokhagymát, sonkát, sajtot és bármi mást is beletenni vagy kivenni.

EK - 2010/10

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finomak lehetnek és nem lehet megunni

trendo írta...

A gomás-zöldségesből beneveznék egy kóstolóra. Lesz második forduló a közeljövőben? :) Aranyos ez a kis szöszke (ahogy mifelénk mondják: megérheti a pénzét! :)

sedith írta...

Valóban, Bianka, a muffint megunni nem lehet. Éppen azért, mert szinte sosem készítek kétszer ugyanolyant!!!

Trendo, szerintem lesz, mert most rá vagyok állva. Aztán hónapokra elfelejtem. :) És, igen, megéri a pénzét a kis mókus, de a kisebbik méginkább!:P Nézd meg őket, ha akarod: http://krisztaboro.blogspot.com/

2010. augusztus 29., vasárnap

Muffin - édesen és sósan (megint)

Bejegyezte: sedith dátum: 18:26
Nem tudom, valahogy úgy vagyok a muffinnal, hogy egy ideig gyakran készítem, majd, sokszor, hónapokra "elfeledkezem" róla. De aztán valahogy ismét rávetemedem és akkor megint többször készítem egymás után.

Így történt most is. Egész nyáron nem sült muffin a sütőmben, formáimban, valahogy nem úgy adódott. Aztán a hét elején mégis eszembe jutott. Abból készült, ami akadt: kb. egy maréknyi málna anyósom kertjéből, 1 barack, amivel nehezen tartottam volna jól két barackimádó lánykámat, és, erdei mogyoró a fagyasztóból.

Málnás-barackos muffin erdei mogyoróval
Azt, hogy hogyan szoktam muffint készíteni, már leírtam, most is hasonlóan csináltam: 25 dkg lisztből, 10 dkg cukorból, a többi meg ugyanaz. (Illetve a liszt és cukor is kb. anyni, mintha bögrével mértem volna ki, de most szándékosan lemértem mérleggel, hogy mennyi az annyi.) A málnát és az apró barackdarabokat a száraz hozzávalókhoz kevertem, mielőtt hozzáöntöttem volna a tojás, olaj, tejföl, tej keverékét. A masszát szétosztottam a formákban és bőven megszórtam erdeimogyoró-darabokkal. Kb. félórát sültek eleinte magas, majd mérsékeltebb lángon.
Ezt az utolsó darabot sikerült megmenteni belőle egy gyors fotózásra:


Vagy két napra rá megint muffint sütöttem. Citromos teával, vacsorára ettük. Kitűnő alternatívája a szendvicsnek vagy melegszendvicsnek.

Gombás-zöldséges muffin

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor, 2 közepes gomba, 1 közepes hagyma, 1 kisebb sárgarépa, 1 tojás, 5 evőkanál olaj, 1/2 dl tejföl, 1 pohár(2-2,5 dl tej).

Elkészítése: A zöldségeket megmostam-tisztítottam, a sárgarépát finomra reszeltem,a hagymát és a gombát nagyon apróra daraboltam. Beleraktam őket egy tálba, amibe előzőleg kimértem a lisztet és hozzáadtam a sót meg a sütőport. A tojást, az olajat, a tejfölt és a tejet elkevertem, majd hozzáöntöttem a liszthez. Eldolgoztam, majd szétosztottam a formákban és megsütöttem. Lehet fokhagymát, sonkát, sajtot és bármi mást is beletenni vagy kivenni.

EK - 2010/10

3 megjegyzés on "Muffin - édesen és sósan (megint)"

Bianka on 2010. augusztus 30. 11:17 írta...

Nagyon finomak lehetnek és nem lehet megunni

trendo on 2010. augusztus 31. 6:14 írta...

A gomás-zöldségesből beneveznék egy kóstolóra. Lesz második forduló a közeljövőben? :) Aranyos ez a kis szöszke (ahogy mifelénk mondják: megérheti a pénzét! :)

sedith on 2010. augusztus 31. 9:01 írta...

Valóban, Bianka, a muffint megunni nem lehet. Éppen azért, mert szinte sosem készítek kétszer ugyanolyant!!!

Trendo, szerintem lesz, mert most rá vagyok állva. Aztán hónapokra elfelejtem. :) És, igen, megéri a pénzét a kis mókus, de a kisebbik méginkább!:P Nézd meg őket, ha akarod: http://krisztaboro.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails