2010. szeptember 4., szombat

Kekszes-mazsolás pudingkupola

Csütörtökön este jött az email. 7 óra körül, majdnem 50 perccel azután olvastam, hogy megkaptam.
"Szia
Ha olvasod, hamar jelezz vissza.
Kéne kis segítség, de nem tudom ha van időd.
A tesómnak ma van a szülinapja, senki itthon nincs, és még tortát sem akar magának sütni.
Nem tudnál összedobni neki valami sima piskótát krémmel? Valami egyszerűt, ami egy óra alatt mondjuk megvan.
Tudom, hogy későn szólok, de na, nem tudtam, hogy teljesen egyedül lesz, ma beszéltünk.
Csak ha van időd, ok?
Köszi szépen, ha hazamegyünk kifizetem :)
Puszi"
A válaszom rá:
"Most olvasom, Zita...
Hmmm... kicsit (nagyon:P) időszűkében vagyok, éppen kalendáriumozok (basszus, mekkora munka), de valamit kiagyalok, jó? A pénzedet meg "fúdd fel".:P:P:P:D:D:D
Puszillak :)"

Az, hogy piskótát süssek krémmel, tudtam, hogy nem jön össze, a munkámat sem hagyhattam csak úgy abba beláthatatlan időre, nemsokára jött a fektetés is, és éppen tojásom sem volt, mert megtükörtöjásozták előtte nem sokkal a lányok. De a tekervények beindultak már, s bár a kerekek recsegtek-ropogtak a hirtelen jött rozsdámentesítés miatt, hamarosan elvégezték feladatukat. Gyorsan átfutottam, mi van otthon, miből lehetne valami tortaszerűt kihozni: liszt, cukor, pudingpor, tej, étcsoki, tejszín, mazsola, szilva, kókuszreszelék ... ezek vannak. Hmmm. Mi legyen ezekből? És valahonnan eszembe jutott az a karamelles-kekszes puding, amit Bianca lakótársnőmmel annyiszor készítettünk egyetemista korunkban! "Hi-hi, van kekszem is! Nem is kell bele annyi minden! ... De az krém volt, nem torta! ... No, de mi lesz, ha kiborítom és így kupola lesz? ... Jó lesz... Csak éppen nem lesz meg fél-egy óra alatt! ... De meglesz... Kihűtöm..." És meglett! Az ünnepelt pedig tátott szájjal bámulta, amikor átadtam neki, és, ha nem szégyellte volna, szerintem elsírta volna magát!:D:D:D Isten éltessen, Zsuzsi!:)

Hozzávalók: 2 csokis pudingpor, 9 dl tej, 3 kis csomag keksz (kb. 15 dkg), 1 maréknyi mazsola (vagy ízlés szerint), 3-4 evőkanál vaníliás vodka az áztatáshoz, 5 evőkanál cukor, tortadara vagy csokireszelék.

Elkészítése:
Legelőször egy tálkába tesszük a mazsolát, ráöntjük a vodkát és felöntjük annyi langyos vízzel, amennyi kell, hogy a mazsolát ellepje. A pudingporból a hideg tejjel és a cukorral sűrű pudingot főzünk. Egy kupola formájú tálat vagy tésztaszűrőt (nálam ez utóbbi volt) kibélelünk fóliával, majd az aljára teszünk 2-3 evőkanálnyi pudingot. Ezt megszórjuk mazsolával és rátördelünk egy réteg kekszet. Erre is pudingot, ismét mazsolát és kekszet teszünk, majd újra egy réteg puding és mazsola jön. A tetejét kirakjuk kekszkockákkal, de ezeket már egészben hagyjuk, nem tördeljük. A kekszrétegeket meg lehet locsolni a mazsola áztatólevével, de ha gyerekek is esznek belőle, ez helyettesíthető édesített tejjel is. Végül a lerakott pudingot hagyjuk kihűlni-megdermedni és borítsuk tányérra vagy tálra. Vonjuk be teszínhabbal, díszítsük kedvünk szerint, vagy egyszerűen szórjuk meg tortadarával vagy csokoládéreszelékkel.

9 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyszerű! Jó ötlet a kibélelt szűrő:)

iri írta...

Tenyleg egyszeru de nagyszeru!

Fulop írta...

es nagyon finom, koszi :D

Zita írta...

:D Én is kipróbálom, köszi szépen a segítséget. Puszi

Alíz írta...

Egyszerű és nagyszerű. A hét végén én is "hirtelen felindulásból" készitettem egy tortát, mert öcséméknél nagy buli lesz. :) De az egy Charlotte lett, még ott van a hűtőben, dermed. :))) Majd megirom, milyen lett a fogadtatása. :)))

sedith írta...

Ildy, Iri, köszönöm !:)

Ildy, bizony.:) Ez egy régi szűrő és szép kerek az alja. Ugyanezt használtam tavaly a focilabda-torta készítésénél.:)

Zsu, nehogy azt mondd, hogy csak azért regisztráltál, hogy megköszönhesd!? Isten éltessen - még egyszer!:)

Zita, szívesen, jó, hogy megtehettem.

Alíz, kíváncsian várom

Bianka írta...

Nagyon-nagyon finom lehet és igazán guszta, bár a mazsolát én kihagynám :))))

Edó írta...

Ez de jó sztori!!:) Nagyon ügyes vagy,én is örültem volna,s el is sírtam volna magam.Szép lett nagyon!

sedith írta...

Bianka, én is megkérdeztem, hoyg szereti-e a mazsolát, és bár végül nem vártam meg a választ (mert sürgősen kellett cselekedni) és beletettem, de szerencsére, hoyg szerette. :)

Edó, köszi, akkor legközelebb neked ütök össze valami gyorsat, finomat!:)

2010. szeptember 4., szombat

Kekszes-mazsolás pudingkupola

Bejegyezte: sedith dátum: 11:19
Csütörtökön este jött az email. 7 óra körül, majdnem 50 perccel azután olvastam, hogy megkaptam.
"Szia
Ha olvasod, hamar jelezz vissza.
Kéne kis segítség, de nem tudom ha van időd.
A tesómnak ma van a szülinapja, senki itthon nincs, és még tortát sem akar magának sütni.
Nem tudnál összedobni neki valami sima piskótát krémmel? Valami egyszerűt, ami egy óra alatt mondjuk megvan.
Tudom, hogy későn szólok, de na, nem tudtam, hogy teljesen egyedül lesz, ma beszéltünk.
Csak ha van időd, ok?
Köszi szépen, ha hazamegyünk kifizetem :)
Puszi"
A válaszom rá:
"Most olvasom, Zita...
Hmmm... kicsit (nagyon:P) időszűkében vagyok, éppen kalendáriumozok (basszus, mekkora munka), de valamit kiagyalok, jó? A pénzedet meg "fúdd fel".:P:P:P:D:D:D
Puszillak :)"

Az, hogy piskótát süssek krémmel, tudtam, hogy nem jön össze, a munkámat sem hagyhattam csak úgy abba beláthatatlan időre, nemsokára jött a fektetés is, és éppen tojásom sem volt, mert megtükörtöjásozták előtte nem sokkal a lányok. De a tekervények beindultak már, s bár a kerekek recsegtek-ropogtak a hirtelen jött rozsdámentesítés miatt, hamarosan elvégezték feladatukat. Gyorsan átfutottam, mi van otthon, miből lehetne valami tortaszerűt kihozni: liszt, cukor, pudingpor, tej, étcsoki, tejszín, mazsola, szilva, kókuszreszelék ... ezek vannak. Hmmm. Mi legyen ezekből? És valahonnan eszembe jutott az a karamelles-kekszes puding, amit Bianca lakótársnőmmel annyiszor készítettünk egyetemista korunkban! "Hi-hi, van kekszem is! Nem is kell bele annyi minden! ... De az krém volt, nem torta! ... No, de mi lesz, ha kiborítom és így kupola lesz? ... Jó lesz... Csak éppen nem lesz meg fél-egy óra alatt! ... De meglesz... Kihűtöm..." És meglett! Az ünnepelt pedig tátott szájjal bámulta, amikor átadtam neki, és, ha nem szégyellte volna, szerintem elsírta volna magát!:D:D:D Isten éltessen, Zsuzsi!:)

Hozzávalók: 2 csokis pudingpor, 9 dl tej, 3 kis csomag keksz (kb. 15 dkg), 1 maréknyi mazsola (vagy ízlés szerint), 3-4 evőkanál vaníliás vodka az áztatáshoz, 5 evőkanál cukor, tortadara vagy csokireszelék.

Elkészítése:
Legelőször egy tálkába tesszük a mazsolát, ráöntjük a vodkát és felöntjük annyi langyos vízzel, amennyi kell, hogy a mazsolát ellepje. A pudingporból a hideg tejjel és a cukorral sűrű pudingot főzünk. Egy kupola formájú tálat vagy tésztaszűrőt (nálam ez utóbbi volt) kibélelünk fóliával, majd az aljára teszünk 2-3 evőkanálnyi pudingot. Ezt megszórjuk mazsolával és rátördelünk egy réteg kekszet. Erre is pudingot, ismét mazsolát és kekszet teszünk, majd újra egy réteg puding és mazsola jön. A tetejét kirakjuk kekszkockákkal, de ezeket már egészben hagyjuk, nem tördeljük. A kekszrétegeket meg lehet locsolni a mazsola áztatólevével, de ha gyerekek is esznek belőle, ez helyettesíthető édesített tejjel is. Végül a lerakott pudingot hagyjuk kihűlni-megdermedni és borítsuk tányérra vagy tálra. Vonjuk be teszínhabbal, díszítsük kedvünk szerint, vagy egyszerűen szórjuk meg tortadarával vagy csokoládéreszelékkel.

9 megjegyzés on "Kekszes-mazsolás pudingkupola"

Ildy on 2010. szeptember 4. 12:14 írta...

Nagyszerű! Jó ötlet a kibélelt szűrő:)

iri on 2010. szeptember 4. 13:41 írta...

Tenyleg egyszeru de nagyszeru!

Fulop on 2010. szeptember 4. 16:18 írta...

es nagyon finom, koszi :D

Zita on 2010. szeptember 4. 17:06 írta...

:D Én is kipróbálom, köszi szépen a segítséget. Puszi

Alíz on 2010. szeptember 5. 8:27 írta...

Egyszerű és nagyszerű. A hét végén én is "hirtelen felindulásból" készitettem egy tortát, mert öcséméknél nagy buli lesz. :) De az egy Charlotte lett, még ott van a hűtőben, dermed. :))) Majd megirom, milyen lett a fogadtatása. :)))

sedith on 2010. szeptember 5. 8:43 írta...

Ildy, Iri, köszönöm !:)

Ildy, bizony.:) Ez egy régi szűrő és szép kerek az alja. Ugyanezt használtam tavaly a focilabda-torta készítésénél.:)

Zsu, nehogy azt mondd, hogy csak azért regisztráltál, hogy megköszönhesd!? Isten éltessen - még egyszer!:)

Zita, szívesen, jó, hogy megtehettem.

Alíz, kíváncsian várom

Bianka on 2010. szeptember 5. 9:05 írta...

Nagyon-nagyon finom lehet és igazán guszta, bár a mazsolát én kihagynám :))))

Edó on 2010. szeptember 5. 14:31 írta...

Ez de jó sztori!!:) Nagyon ügyes vagy,én is örültem volna,s el is sírtam volna magam.Szép lett nagyon!

sedith on 2010. szeptember 5. 23:31 írta...

Bianka, én is megkérdeztem, hoyg szereti-e a mazsolát, és bár végül nem vártam meg a választ (mert sürgősen kellett cselekedni) és beletettem, de szerencsére, hoyg szerette. :)

Edó, köszi, akkor legközelebb neked ütök össze valami gyorsat, finomat!:)

Related Posts with Thumbnails