2010. október 26., kedd

Füstölt nyelv tárkonyos mártással

Füstölt nyelv tárkonyos mártással
Amikor Alíznál láttam, már csorgott a nyálam utána, ugyanakkor azt is tudtam, hogy nem igazán adatik majd meg a kóstolása. Füstölt nyelv. Honnan? Amikor nálunk disznóvágás van, a belsőségeknek csakis egyetlen felhasználása lehetséges: a májas(hurka). Nem mondom, hogy ez nem finom, de most már úgy gondolom, hogy pazarlás, hiszen a májat, a vesét, a nyelvet olyan finoman el lehet készíteni másképp is!

Múltkor, egy nagybevásárláskor, amikor a füstölt húsos pult előtt haladtam el, megakadt a szemem valamin. "Limba afumata" - írta, azaz füstölt nyelv, és egy jókora példány 4 lej valamennyi baniba került (kb. 300 ft.), szóval majdnem ingyen volt. Nem volt kérdéses, hogy megevszem.

Másnap finom tejfölös zöldséglevest főztem belőle, magát a nyelvet pedig tárkonyos majonézmártással ettük, ahogy Alíz is leírta. Egyszerűen készítettem: 1 adag félperces majonézbe plusz sót, borsot, mustárt, citromlevet, porcukrot és egy csipet ecetes tárkonyt tettem, majd tejföllel hígítottam. Egyszerűen friss kenyérrel ettük. Mennyei volt a vajpuha nyelv a savanykás-pikáns mártással!

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ööö...s melyik bótban kapni ilyent?
mert max legközelebb a rokonságnak kiadom leckébe, hogy ilyent figyeljen.
s valóban, oly kicsi a disznó nyelve a marháéhoz képest, hogy házi disznóvágáskor egymagában kinek van türelme azt külön pátyolgatni?
de ez a tárkonyos majomméz, kipróbálásra hívogat.

sedith írta...

Éva, Auchan volt a merénylet elkövetője!:) És ez is disznónyelv volt. De legalább tudom, hogy következő alkalommal min. dupla adagot kell venni. :)

Ottis írta...

Ma én is nylevet készítettem .-)
Nagyon szeretem!!!

Jutka írta...

Finom lehet :)

4Gyerek írta...

na, ez hiányzik a brassói üzletfelhozatalból.
köszi.

Cakeni írta...

Nagyon finom lehet , biztos kipróbálom!:)

Bianka írta...

Bár nem vagyok egy nagy nyelvelő :)))) de így nagyon finom lehet

Related Posts with Thumbnails

2010. október 26., kedd

Füstölt nyelv tárkonyos mártással

Füstölt nyelv tárkonyos mártással
Amikor Alíznál láttam, már csorgott a nyálam utána, ugyanakkor azt is tudtam, hogy nem igazán adatik majd meg a kóstolása. Füstölt nyelv. Honnan? Amikor nálunk disznóvágás van, a belsőségeknek csakis egyetlen felhasználása lehetséges: a májas(hurka). Nem mondom, hogy ez nem finom, de most már úgy gondolom, hogy pazarlás, hiszen a májat, a vesét, a nyelvet olyan finoman el lehet készíteni másképp is!

Múltkor, egy nagybevásárláskor, amikor a füstölt húsos pult előtt haladtam el, megakadt a szemem valamin. "Limba afumata" - írta, azaz füstölt nyelv, és egy jókora példány 4 lej valamennyi baniba került (kb. 300 ft.), szóval majdnem ingyen volt. Nem volt kérdéses, hogy megevszem.

Másnap finom tejfölös zöldséglevest főztem belőle, magát a nyelvet pedig tárkonyos majonézmártással ettük, ahogy Alíz is leírta. Egyszerűen készítettem: 1 adag félperces majonézbe plusz sót, borsot, mustárt, citromlevet, porcukrot és egy csipet ecetes tárkonyt tettem, majd tejföllel hígítottam. Egyszerűen friss kenyérrel ettük. Mennyei volt a vajpuha nyelv a savanykás-pikáns mártással!

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ööö...s melyik bótban kapni ilyent?
mert max legközelebb a rokonságnak kiadom leckébe, hogy ilyent figyeljen.
s valóban, oly kicsi a disznó nyelve a marháéhoz képest, hogy házi disznóvágáskor egymagában kinek van türelme azt külön pátyolgatni?
de ez a tárkonyos majomméz, kipróbálásra hívogat.

sedith írta...

Éva, Auchan volt a merénylet elkövetője!:) És ez is disznónyelv volt. De legalább tudom, hogy következő alkalommal min. dupla adagot kell venni. :)

Ottis írta...

Ma én is nylevet készítettem .-)
Nagyon szeretem!!!

Jutka írta...

Finom lehet :)

4Gyerek írta...

na, ez hiányzik a brassói üzletfelhozatalból.
köszi.

Cakeni írta...

Nagyon finom lehet , biztos kipróbálom!:)

Bianka írta...

Bár nem vagyok egy nagy nyelvelő :)))) de így nagyon finom lehet