2010. november 30., kedd

1 ÉVES AZ ERDÉLYI KONYHA!!!

Ezt is megértük! :)
Meg is jelent a decemberi jubileumi szám, +8 ajándékoldallal. De lássuk csak, mit is tartalmaz!

Rögtön a belső címlapon Jutka Feketeerdő-tortája indítja be a nyálelválasztásunkat! De hogy mégse zabáljunk egyből, a következő oldalon Alíz vezércikke késztet egy kis szusszanásra, amelyben a főszerkesztőasszony leírja az elmúlt egy év történéseit, sikereit, megvívott harcait és megvalósításait.

A 4-5. oldalon Edó kreatív konyhai ajándékötletei várják az olvasókat, és konyhatündér legyen a talpán, aki megállná, hoyg legalább egyet-kettőt ne készítsen el belőlük szeretteinek!:)
A következő két oldalon Gál Edith fogad mindenkit karácsonyi illat- és ízkavalkáddal, azaz különleges karácsonyi desszertekkel, édességekkel.
Fagyal  Hajnalka sertéshúsból készített a megszokottól eltérő finomságokat, tulajdonképpen több nemzet disznóhúsos fogását gyűjtötte egy csokorba.
Borsos Dalma ennivalóan gyönyörű karácsonyfát varázsolt a lap 10. és 11. oldalára, számos egyszerű, de nagyszerű ötletet osztott meg az olvasókkal arról, hogy hogyan díszíthetik a karácsonyfát ehető díszekkel.
A séf ajánlja rovatban Ottis a Lobogó éttermet kereste fel, ahol két főétel és egy desszert receptjét osztották meg az Erdélyi konyha olvasóival. Mindhárom étel méltó fogása lehetne a karácsonyi menüsornak.
A 14-15. oldalon Gál Edith ismét elkápráztat bennünket néhány desszerttel, de ezúttal torta- és süteménycsodákkal várja, hogy az asztalához üljünk!
Zsuzsiga fenséges húsmentes fogásokkal lepi meg és segíti a vegetáriánusokat (és nemcsak) az ünnepi menüsor összeállításában, majd a következő két oldalon Alíz interjúja olvasható, amit Dékány Ferenccel, Magyarország kolbászkirályával készített még Székelyudvarhelyen, az első alkalommal megszervezett Magyaros Ízek Napján.
Ismét Ottis írása olvasható a 20-21. oldalon, ezúttal egy hagyományos oroszhegyi ünnepi menüsorral kedveskedik az Erdélyi konyha olvasóinak.
Mivel decemberben nemcsak a karácsony az ünnep, hanem a szilveszter is, Edó változatos patrifalat-ötleteket ajánl, segítséget nyújtva ezáltal a háziasszonyoknak egy szemet-szájat gyönyörködtető büféasztal összeállításához. Teszi mindezt úgy, hogy a fogások értékét is megadja, tehát mindenki a saját költségvetéséhez igazodhat!
Jómagam alternatív karácsonyi fogásokkal sietek a háziasszonyok segítségére, azaz pulykát és halat kínálok az ünnepi asztalra.
A 26. oldalon Bányai Gyöngyi az ünnep fontosságáról ír és arról, hogy az advent és maga a karácsony is jó időszak a befelé fordulásra, az önmérsékletre. Az ünnepek idejére is javasolja a háromszori, kötött idejű étkezést, illetve más, praktikus tanácsokkal is ellátja az olvasókat!
Ünnepi fogásokkal, amelyek azonban a pszichowellness szabályainak is eleget tesznek, ismét én jelentkezem: finomságokat ajánlok húsnapra, zöldségnapra és tésztanapra is, illetve egy teljes hétre való menü is várja az olvasókat.

De itt még korántsem végeztünk... A 30. oldalon Kiss-Budai Tibor, a kolozsvári Spritz Café tulajdonosa ajánl néhány ízében-hangulatában karácsonyi italötletet, a 31. oldalon pedig Okos Melinda, a fiatal csíkszeredai lány, aki egyben a Spritz Café "édességfelelőse" is, egy csodás tortareceptet oszt meg az olvasókkal: karácsonyi csokitorta kandírozott naranccsal. Bár a finomság elkészítése - saját bevallása szerint - nem éppen kezdőknek való, a részletes leírás és a sok fázisfotó akár a debütálóknak is inspiráló lehet.

Meglepetést is tartogattunk az olvasók számára:
Ettől a lapszámtól kezdődően Kajuk Gyula, a jó humorú budapesti író, költő és gasztroblogger, a Gastrodamus blog szerzője is munkatársunk lett, és mostantól rendszeresen olvashatóak Galagonya újabb történetei a lap hasábjain is. Természetesen, minden alkalommal egy-egy receptet is megoszt az erdélyi (és nemcsak:)) olvasókkal.:)

A decemberi számból sem hiányoznak Babszemanyu javaslatai, aki jópofa figurák álcájába öltöztetett reggeli- és vacsoraötletekkel szolgál az anyukáknak egyéves manócskáik táplálásához.
A Tini-konyha rovat főszereplője ezúttal a gyergyószentmiklósi Baricz-Tamás Boróka, aki Zöldségvarázs nevű salátájával már bebizonyította szüleinek, hogy a nyers zöldségek ízletesebbek főtt változataiknál és szílvaízes palacsintával teszi teljessé a menüt.

Sajtlexikon rovatunkban ezúttal a szlovák és a cseh sajtokat helyeztük reflektorfénybe, illetve rögtön mellette a Hajnalka által összeállított Horoszkóp kapott helyet.
A következő 4 oldalon pedig szintén meglepetést tartogatunk az olvasók számára: de ha elmondom, hogy miről van szó, már nem is annyira meglepetés, úgyhogy csak röviden: bemutatkoznak az Erdélyi konyha szerkesztői. A többi pedig a lapban vár. :)

A lap végén keresztrejtvényt is találhatnak az érdeklődők, itt olvashatók az előző lapszámok rejtvényeinek nyertesei, illetve további reklámok is vannak, többek között a pár nap múlva megjelenő Erdélyi Konyha Kalendáriumé is. :)

Marcu András fentebbi, gyönyörű címlapfotója már csak hab a tortán mindezek mellett/után!:)

Remélem, meghoztam a kedveteket/kedvüket az olvasáshoz!:) Jó szórakozást, kellemes olvasgatást, főzöcskézést kívánok!

17 megjegyzés:

Anna írta...

Ügyik vagytok! Holnap ha a városban járok megyek az újságárúshoz... :)

Alíz, Erdélyből írta...

Ügyes! Nagyon szépen összefoglaltad. Köszönöm szépen!

Jutka írta...

Nagyon jóóó :)

Gál Edith írta...

Le minden kalappal!! :)

szandra írta...

Gratulálok az 1 évhez!

Ami írta...

Én is szeretnék gratulálni! :)

Magyarországon kapható valahol? Nagyon szeretném megvenni...

Ági meg az angyalai írta...

A kedvenc gasztro lapom.
De szeretnék belelapozni, a kandalló mellett olvasgatni, tervezgetni a menüt. .. :-((

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek a csapat nevében is.:)))))))))

Ami, azt tudom, hoyg voltak lépések azügyben, hoyg Mo-n is megvásárolható legyen, de őszintén: nem tudom a dolgok jelenlegi állását. Talán Alíz visszatér, és ha tud valamit, felvilágosít.

Ágnes, :)

Ami írta...

Köszönöm Edith! Nagyon jó lenne, ha itt is kapható lenne...

Edó írta...

Edith,köszönjük a remek lapszemlét!Épp most kaptam kézbe a friss számot.

Bianka írta...

Gratulálok

trendo írta...

Sok sikert az EK-nak! :) Azaz: Nekünk! :)))))))

Kata írta...

Gratulálok az 1 évhez; biztosan kitűnő munkát végeztek:)

sedith írta...

Köszönöm a többieknek is!:)

Wise Lady írta...

Gratulálok! Nagyon jó munkát végeztetek! Még sok sikeres esztendőt!

Csíki Sándor írta...

Boldog Születésnapot!
Köszönöm az eddigi segítségeteket, s a jövőben is számítok a barátságotokra.

További szép éveket kívánok!

Üdvözlettel:
Csíki Sándor

sedith írta...

Köszönöm mindannyiunk nevében!:)

2010. november 30., kedd

1 ÉVES AZ ERDÉLYI KONYHA!!!

Bejegyezte: sedith dátum: 0:28
Ezt is megértük! :)
Meg is jelent a decemberi jubileumi szám, +8 ajándékoldallal. De lássuk csak, mit is tartalmaz!

Rögtön a belső címlapon Jutka Feketeerdő-tortája indítja be a nyálelválasztásunkat! De hogy mégse zabáljunk egyből, a következő oldalon Alíz vezércikke késztet egy kis szusszanásra, amelyben a főszerkesztőasszony leírja az elmúlt egy év történéseit, sikereit, megvívott harcait és megvalósításait.

A 4-5. oldalon Edó kreatív konyhai ajándékötletei várják az olvasókat, és konyhatündér legyen a talpán, aki megállná, hoyg legalább egyet-kettőt ne készítsen el belőlük szeretteinek!:)
A következő két oldalon Gál Edith fogad mindenkit karácsonyi illat- és ízkavalkáddal, azaz különleges karácsonyi desszertekkel, édességekkel.
Fagyal  Hajnalka sertéshúsból készített a megszokottól eltérő finomságokat, tulajdonképpen több nemzet disznóhúsos fogását gyűjtötte egy csokorba.
Borsos Dalma ennivalóan gyönyörű karácsonyfát varázsolt a lap 10. és 11. oldalára, számos egyszerű, de nagyszerű ötletet osztott meg az olvasókkal arról, hogy hogyan díszíthetik a karácsonyfát ehető díszekkel.
A séf ajánlja rovatban Ottis a Lobogó éttermet kereste fel, ahol két főétel és egy desszert receptjét osztották meg az Erdélyi konyha olvasóival. Mindhárom étel méltó fogása lehetne a karácsonyi menüsornak.
A 14-15. oldalon Gál Edith ismét elkápráztat bennünket néhány desszerttel, de ezúttal torta- és süteménycsodákkal várja, hogy az asztalához üljünk!
Zsuzsiga fenséges húsmentes fogásokkal lepi meg és segíti a vegetáriánusokat (és nemcsak) az ünnepi menüsor összeállításában, majd a következő két oldalon Alíz interjúja olvasható, amit Dékány Ferenccel, Magyarország kolbászkirályával készített még Székelyudvarhelyen, az első alkalommal megszervezett Magyaros Ízek Napján.
Ismét Ottis írása olvasható a 20-21. oldalon, ezúttal egy hagyományos oroszhegyi ünnepi menüsorral kedveskedik az Erdélyi konyha olvasóinak.
Mivel decemberben nemcsak a karácsony az ünnep, hanem a szilveszter is, Edó változatos patrifalat-ötleteket ajánl, segítséget nyújtva ezáltal a háziasszonyoknak egy szemet-szájat gyönyörködtető büféasztal összeállításához. Teszi mindezt úgy, hogy a fogások értékét is megadja, tehát mindenki a saját költségvetéséhez igazodhat!
Jómagam alternatív karácsonyi fogásokkal sietek a háziasszonyok segítségére, azaz pulykát és halat kínálok az ünnepi asztalra.
A 26. oldalon Bányai Gyöngyi az ünnep fontosságáról ír és arról, hogy az advent és maga a karácsony is jó időszak a befelé fordulásra, az önmérsékletre. Az ünnepek idejére is javasolja a háromszori, kötött idejű étkezést, illetve más, praktikus tanácsokkal is ellátja az olvasókat!
Ünnepi fogásokkal, amelyek azonban a pszichowellness szabályainak is eleget tesznek, ismét én jelentkezem: finomságokat ajánlok húsnapra, zöldségnapra és tésztanapra is, illetve egy teljes hétre való menü is várja az olvasókat.

De itt még korántsem végeztünk... A 30. oldalon Kiss-Budai Tibor, a kolozsvári Spritz Café tulajdonosa ajánl néhány ízében-hangulatában karácsonyi italötletet, a 31. oldalon pedig Okos Melinda, a fiatal csíkszeredai lány, aki egyben a Spritz Café "édességfelelőse" is, egy csodás tortareceptet oszt meg az olvasókkal: karácsonyi csokitorta kandírozott naranccsal. Bár a finomság elkészítése - saját bevallása szerint - nem éppen kezdőknek való, a részletes leírás és a sok fázisfotó akár a debütálóknak is inspiráló lehet.

Meglepetést is tartogattunk az olvasók számára:
Ettől a lapszámtól kezdődően Kajuk Gyula, a jó humorú budapesti író, költő és gasztroblogger, a Gastrodamus blog szerzője is munkatársunk lett, és mostantól rendszeresen olvashatóak Galagonya újabb történetei a lap hasábjain is. Természetesen, minden alkalommal egy-egy receptet is megoszt az erdélyi (és nemcsak:)) olvasókkal.:)

A decemberi számból sem hiányoznak Babszemanyu javaslatai, aki jópofa figurák álcájába öltöztetett reggeli- és vacsoraötletekkel szolgál az anyukáknak egyéves manócskáik táplálásához.
A Tini-konyha rovat főszereplője ezúttal a gyergyószentmiklósi Baricz-Tamás Boróka, aki Zöldségvarázs nevű salátájával már bebizonyította szüleinek, hogy a nyers zöldségek ízletesebbek főtt változataiknál és szílvaízes palacsintával teszi teljessé a menüt.

Sajtlexikon rovatunkban ezúttal a szlovák és a cseh sajtokat helyeztük reflektorfénybe, illetve rögtön mellette a Hajnalka által összeállított Horoszkóp kapott helyet.
A következő 4 oldalon pedig szintén meglepetést tartogatunk az olvasók számára: de ha elmondom, hogy miről van szó, már nem is annyira meglepetés, úgyhogy csak röviden: bemutatkoznak az Erdélyi konyha szerkesztői. A többi pedig a lapban vár. :)

A lap végén keresztrejtvényt is találhatnak az érdeklődők, itt olvashatók az előző lapszámok rejtvényeinek nyertesei, illetve további reklámok is vannak, többek között a pár nap múlva megjelenő Erdélyi Konyha Kalendáriumé is. :)

Marcu András fentebbi, gyönyörű címlapfotója már csak hab a tortán mindezek mellett/után!:)

Remélem, meghoztam a kedveteket/kedvüket az olvasáshoz!:) Jó szórakozást, kellemes olvasgatást, főzöcskézést kívánok!

17 megjegyzés on "1 ÉVES AZ ERDÉLYI KONYHA!!!"

Anna on 2010. november 30. 1:36 írta...

Ügyik vagytok! Holnap ha a városban járok megyek az újságárúshoz... :)

Alíz, Erdélyből on 2010. november 30. 5:19 írta...

Ügyes! Nagyon szépen összefoglaltad. Köszönöm szépen!

Jutka on 2010. november 30. 8:25 írta...

Nagyon jóóó :)

Gál Edith on 2010. november 30. 9:11 írta...

Le minden kalappal!! :)

szandra on 2010. november 30. 9:55 írta...

Gratulálok az 1 évhez!

Ami on 2010. november 30. 10:57 írta...

Én is szeretnék gratulálni! :)

Magyarországon kapható valahol? Nagyon szeretném megvenni...

Ági meg az angyalai on 2010. november 30. 13:05 írta...

A kedvenc gasztro lapom.
De szeretnék belelapozni, a kandalló mellett olvasgatni, tervezgetni a menüt. .. :-((

sedith on 2010. november 30. 14:17 írta...

Köszönöm mindenkinek a csapat nevében is.:)))))))))

Ami, azt tudom, hoyg voltak lépések azügyben, hoyg Mo-n is megvásárolható legyen, de őszintén: nem tudom a dolgok jelenlegi állását. Talán Alíz visszatér, és ha tud valamit, felvilágosít.

Ágnes, :)

Ami on 2010. november 30. 14:19 írta...

Köszönöm Edith! Nagyon jó lenne, ha itt is kapható lenne...

Edó on 2010. november 30. 14:53 írta...

Edith,köszönjük a remek lapszemlét!Épp most kaptam kézbe a friss számot.

Bianka on 2010. november 30. 16:55 írta...

Gratulálok

trendo on 2010. november 30. 18:04 írta...

Sok sikert az EK-nak! :) Azaz: Nekünk! :)))))))

Kata on 2010. november 30. 20:17 írta...

Gratulálok az 1 évhez; biztosan kitűnő munkát végeztek:)

sedith on 2010. december 1. 9:20 írta...

Köszönöm a többieknek is!:)

Wise Lady on 2010. december 1. 23:53 írta...

Gratulálok! Nagyon jó munkát végeztetek! Még sok sikeres esztendőt!

Csíki Sándor on 2010. december 2. 17:14 írta...

Boldog Születésnapot!
Köszönöm az eddigi segítségeteket, s a jövőben is számítok a barátságotokra.

További szép éveket kívánok!

Üdvözlettel:
Csíki Sándor

sedith on 2010. december 9. 23:32 írta...

Köszönöm mindannyiunk nevében!:)

Related Posts with Thumbnails