2010. november 11., csütörtök

Fasole scăzută, avagy "összeesett" paszuly - gyerekkori ízek

Szó szerint fordítva, tényleg összeesett paszulyt jelent, de tulajdonképpen az étel állagára, sűrűségére utal a melléknév. Igazából egy nagyon babos, jó fokhagymás főzelékféle, amiről a végére elfő szinte az összes szaftja, csupán annyi marad rajta, amennyi kell még ahhoz, hogy finom és ne száraz legyen. Nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű. Vidékünkön a román asszonyok szokták készíteni főleg böjtös napokon, de mivel a családban mindenki szerette, Édesanyám is gyakran főzte zöldbabszezonban. Nálam sem éppen most készült, hanem október elején, azt hiszem az utolsó adag kerti zöldpaszulyból. Főleg a széles, lapos zöldbabból készítik, de a ceruzabab is jó hozzá.

Fasole scazuta

Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, pici olaj, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk és kb. 2-3 cm-es darabokra tördeljük. A fokhagymát megtisztítjuk és 1-2 cikk kivételével összezúzzuk. Kevés olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az áttört fokhagymát (csak néhány pillanatig, nehogy megégjen), rászórunk 1 teáskanálnyi pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és már fel is öntjük 1-2 dl vízzel. Hagyjuk fölforrni, majd beledobjuk a zöldbabot és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd annyi vizet öntünk rá, hogy a babot éppen ellepje és lassú tűzön, fedő nélkül addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul. Ekkor áttörjük a maradék fokhagymát is, és az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt hozzáadjuk az ételhez Összekeverjük, egyet-kettőt még lobbantunk rajta és már félre is vesszük a tűzhelyről. Eddig a leve jórésze már elfőtt, úgyhogy csak éppen kellően szaftos maradt. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Esetleg tejföllel is meglocsolhatjuk, de szerintem kár "elrontani" vele ezt a finom ételt.
Zöldségnapon kitűnő laktató fogás.

EK - 2016/7

 

6 megjegyzés:

Ami írta...

Milyen klassz! :)

Dia írta...

Mókás a neve :-)

Bianka írta...

Anyukám sokszor készítette. Nagyon szeretten :)

ex-Hobbiszakács írta...

Rogyasztott paszuly, azaz bab :-)

Fernel írta...

Ilyet anyukám is szokott készíteni, főleg télire régen majdnem így tette el a paszulyt.
Egy nagy fazékba rétegezett paszulyt, aprított hagymát, darabolt paradicsomot, petrezselyem és zellerzöldet, öntött rá valamennyi olajat, és lassú tűzön puhára párolta. A paszuly, meg a paradicsom engedett maga alá elég levet.

Hmm, megkívántam!

sedith írta...

Köszi szépen! Tényleg mókás a neve!:)

Hobbiszakács, igazad van, úgy is lehetne fordítani. :)

Fernel, mi is szoktunk olyat, csak mivel a zöldbab az egyetlen zöldség, amit a férjem semmi szín alatt nem eszik meg, nagyon ritkán teszek és akkor is keveset. Vagy két éve már nem csináltam, csupán lefagyasztottam 2-3 adagot, hogy legyen nekem és a lányoknak. De amúgy olyan jó, amikor nem tudod mit készíts/egyél és csak előkapod az üveget, megbontod és már eheted is. :)

Related Posts with Thumbnails

2010. november 11., csütörtök

Fasole scăzută, avagy "összeesett" paszuly - gyerekkori ízek

Szó szerint fordítva, tényleg összeesett paszulyt jelent, de tulajdonképpen az étel állagára, sűrűségére utal a melléknév. Igazából egy nagyon babos, jó fokhagymás főzelékféle, amiről a végére elfő szinte az összes szaftja, csupán annyi marad rajta, amennyi kell még ahhoz, hogy finom és ne száraz legyen. Nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű. Vidékünkön a román asszonyok szokták készíteni főleg böjtös napokon, de mivel a családban mindenki szerette, Édesanyám is gyakran főzte zöldbabszezonban. Nálam sem éppen most készült, hanem október elején, azt hiszem az utolsó adag kerti zöldpaszulyból. Főleg a széles, lapos zöldbabból készítik, de a ceruzabab is jó hozzá.

Fasole scazuta

Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, pici olaj, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk és kb. 2-3 cm-es darabokra tördeljük. A fokhagymát megtisztítjuk és 1-2 cikk kivételével összezúzzuk. Kevés olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az áttört fokhagymát (csak néhány pillanatig, nehogy megégjen), rászórunk 1 teáskanálnyi pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és már fel is öntjük 1-2 dl vízzel. Hagyjuk fölforrni, majd beledobjuk a zöldbabot és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd annyi vizet öntünk rá, hogy a babot éppen ellepje és lassú tűzön, fedő nélkül addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul. Ekkor áttörjük a maradék fokhagymát is, és az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt hozzáadjuk az ételhez Összekeverjük, egyet-kettőt még lobbantunk rajta és már félre is vesszük a tűzhelyről. Eddig a leve jórésze már elfőtt, úgyhogy csak éppen kellően szaftos maradt. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Esetleg tejföllel is meglocsolhatjuk, de szerintem kár "elrontani" vele ezt a finom ételt.
Zöldségnapon kitűnő laktató fogás.

EK - 2016/7

 

6 megjegyzés:

Ami írta...

Milyen klassz! :)

Dia írta...

Mókás a neve :-)

Bianka írta...

Anyukám sokszor készítette. Nagyon szeretten :)

ex-Hobbiszakács írta...

Rogyasztott paszuly, azaz bab :-)

Fernel írta...

Ilyet anyukám is szokott készíteni, főleg télire régen majdnem így tette el a paszulyt.
Egy nagy fazékba rétegezett paszulyt, aprított hagymát, darabolt paradicsomot, petrezselyem és zellerzöldet, öntött rá valamennyi olajat, és lassú tűzön puhára párolta. A paszuly, meg a paradicsom engedett maga alá elég levet.

Hmm, megkívántam!

sedith írta...

Köszi szépen! Tényleg mókás a neve!:)

Hobbiszakács, igazad van, úgy is lehetne fordítani. :)

Fernel, mi is szoktunk olyat, csak mivel a zöldbab az egyetlen zöldség, amit a férjem semmi szín alatt nem eszik meg, nagyon ritkán teszek és akkor is keveset. Vagy két éve már nem csináltam, csupán lefagyasztottam 2-3 adagot, hogy legyen nekem és a lányoknak. De amúgy olyan jó, amikor nem tudod mit készíts/egyél és csak előkapod az üveget, megbontod és már eheted is. :)