2010. december 17., péntek

Házi laska, tarhonya

Éppen két hete, hogy "összeültünk" anyósommal és laskát, azaz cérnametéltet és tarhonyát készítettünk. Természetesen, a legközelebbi apropója a közelgő Ünnep, de az adag messze nem tud elfogyni ennyi idő alatt.
Én még sosem gyúrtam laskát, most is Anyu csinálta nagyrészét, én csak a tarhonya tésztájába segítettem kicsit bele.

EK - 2013/1










A cérnametélthez 6 tojáshoz kb. 0,5 kg lisztet használtunk, a tarhonyához 1 tojáshoz több, mint 10 dkg liszt kellett. Ennek a tésztának jóval keményebbnek kell lennie, hogy reszelhető legyen. Túl sok hozzáfűznivalóm már nincs. A meggyúrt tésztát először kinyújtottuk, aztán vékony csíkokra vágtuk, ezeket keresztben is elmetszettük, kb. 10 centis darabokra, majd a géppen hosszú csíkokká nyújtottuk. Kevés szikkadás után átnyomtuk a metélőn is, majd tiszta abroszra szórtuk, hogy teljesen megszáradjon.

11 megjegyzés:

JuditAu írta...

Felcsillant a szemem a házi tarhonyán (itt nem lehet boltit kapni). Ne haragudj, de nekem ez nem világos: tojásonként 10 deka liszttel kell számolni? És elég egy tojásos verzió? Lereszeljük és kiszárítjuk egy konyharuhán, ennyi? Só nem kell bele? Meg semmi más? Bocsánat, ha értetlenkedem, de sosem láttam még házi tarhonyakészítést...

sedith írta...

Judit, ne haragudj, hogy ennyire kivonatos voltam, teljesen jogosak a kérdéseid. Aki sosem készített, az biztos, hoyg nem az én leírásom alapján fog nekifogni. :P
Szintén 6 tojásból készítettük a tarhonyát is, annál kisebb adagot nem érdemes készíteni, lett belőle, kiszáradva úgy 70 dkg.
Igen, felütöd a tojásokat, felvered, majd adagolod hozzá a lisztet. Egy idő után nagyon nehezen megy, kész erőgyakorlat, de muszáj még beletukmálni annyit, hogy jó kemény legyen a tészta, reszelhető, illetve reszelés után ne ragadjanak össze a morzsák. 1 tojásra valamivel több, mint 10 dkg kell, hogy pontosan mennyi, nem tudom, mert anyós már csak szemre, ileltve érzésre csinálja. A továbbiak, pontosan, ahoyg írtad: konyharuhára lereszelni, és néhány napig meleg, száraz helyen szárítani. Amikor csontszáraz, vászon vagy papírzacskóba tenni és úgy tárolni. Szárítás közben még össze is lehet kicsit morzsolni, hogy minél apróbbak legyenek a darabkák.
Így most már remélem, segítségedre leszek. :) De ha még mindig nem tiszta valami, kérdezz. Ha nem tudom én sem, rákérdezek majd anyósnál. :)

JuditAu írta...

Ez így tiszta, érthető, köszönöm szépen!!! :)

4Gyerek írta...

Hihi. Egy hónap alatt kétszer kaptam házi készítésű cérnametéltet valamint "laskát". Iszonyat mennyiségben. Hát a jó Isten tartsa meg a nagynéném munkatársának anyósát (vagy anyukáját?). Teljesen a saját szórakoztatására csinálja, pénzt sem kér érte. Még az alapanyagok árát sem. S a saját családjában már fullos a készlet, ilyenkor jöhetnek a "perifériák". Így jutott nekem is, Édesanyámnak is.

Bianka írta...

Házinál nincs jobb :)

Sz. Zita írta...

Ez igen :) Ez is valami olyasmi, amihez nem érzem eléggé "felnőttnek" magam :) Nem mernék nekikezdeni, tutti nem jönne össze. De mindig csodáltam, biztos sokkal finomabb.

Fagyal Hajnalka írta...

Annak idején, amikor a mamám gyúrt és nyújtott laskát, mindeig elkunyeráltama szélét, ahol egy kicsit vastagabb maradt, rátettük a spórra, és megsütöttük. Ettől ez felhólyagosodott, és olyan pászkaszerű valami lett, amit imádtunk ropogtatni az unokatestvérekkel.
Manapság a gyerekeim csinálják ezt anyukámmal :-)

Ja, és a házi tészta íze összehasonlíthatatlan a boltival:-)

Albert Zsuzsánna írta...

Fantasztikusnak tartom ezt az oldalt és hálás vagyok érte,hogy van.Falun élek a családommal és sokat gondolkodtam ,hogy én is készíthetnék házi cérnametéltet,köszönöm a receptet.Elfogom készíteni.Zsuzsa

sedith írta...

Kedves Zsuzsánna, nagyon örülök kedves szavaidnak! :) És örülök, hoyg úgy gondolod, jó és hasznos a blogom, remélem, egyre több számotokra is megfelelő receptet, ötletet találsz benne. Isten hozott az olvasóim között, mindig szeretettel várlak! :)

Margit írta...

Sziasztok! Én is csinálom a házi tészta minden fajtáját, magam, és a családom számára. Felénk a tarhonyát úgy készítjük, hogy minden tojáshoz adunk egy csipet sőt, Vagyis 8 tojáshoz, 8 csipet sót, és egy kiló lisztet, vagy kicsivel többet. Így nem kell annyira erőlködni a tészta össze állításánál. Reszelés közbe sűrűn lisztbe mártjuk a tésztát. Reszelni is könnyebb, Érdekes módon, hiába puhább a tészta mégse ragad össze. Nem tudom miért, lehet a só csinál vele valamit.

Marian írta...

Köszönöm Margit a kiegészítést, így 4 múlva tegnap kipróbáltam és tökéletesen működött.

Related Posts with Thumbnails

2010. december 17., péntek

Házi laska, tarhonya

Éppen két hete, hogy "összeültünk" anyósommal és laskát, azaz cérnametéltet és tarhonyát készítettünk. Természetesen, a legközelebbi apropója a közelgő Ünnep, de az adag messze nem tud elfogyni ennyi idő alatt.
Én még sosem gyúrtam laskát, most is Anyu csinálta nagyrészét, én csak a tarhonya tésztájába segítettem kicsit bele.

EK - 2013/1










A cérnametélthez 6 tojáshoz kb. 0,5 kg lisztet használtunk, a tarhonyához 1 tojáshoz több, mint 10 dkg liszt kellett. Ennek a tésztának jóval keményebbnek kell lennie, hogy reszelhető legyen. Túl sok hozzáfűznivalóm már nincs. A meggyúrt tésztát először kinyújtottuk, aztán vékony csíkokra vágtuk, ezeket keresztben is elmetszettük, kb. 10 centis darabokra, majd a géppen hosszú csíkokká nyújtottuk. Kevés szikkadás után átnyomtuk a metélőn is, majd tiszta abroszra szórtuk, hogy teljesen megszáradjon.

11 megjegyzés:

JuditAu írta...

Felcsillant a szemem a házi tarhonyán (itt nem lehet boltit kapni). Ne haragudj, de nekem ez nem világos: tojásonként 10 deka liszttel kell számolni? És elég egy tojásos verzió? Lereszeljük és kiszárítjuk egy konyharuhán, ennyi? Só nem kell bele? Meg semmi más? Bocsánat, ha értetlenkedem, de sosem láttam még házi tarhonyakészítést...

sedith írta...

Judit, ne haragudj, hogy ennyire kivonatos voltam, teljesen jogosak a kérdéseid. Aki sosem készített, az biztos, hoyg nem az én leírásom alapján fog nekifogni. :P
Szintén 6 tojásból készítettük a tarhonyát is, annál kisebb adagot nem érdemes készíteni, lett belőle, kiszáradva úgy 70 dkg.
Igen, felütöd a tojásokat, felvered, majd adagolod hozzá a lisztet. Egy idő után nagyon nehezen megy, kész erőgyakorlat, de muszáj még beletukmálni annyit, hogy jó kemény legyen a tészta, reszelhető, illetve reszelés után ne ragadjanak össze a morzsák. 1 tojásra valamivel több, mint 10 dkg kell, hogy pontosan mennyi, nem tudom, mert anyós már csak szemre, ileltve érzésre csinálja. A továbbiak, pontosan, ahoyg írtad: konyharuhára lereszelni, és néhány napig meleg, száraz helyen szárítani. Amikor csontszáraz, vászon vagy papírzacskóba tenni és úgy tárolni. Szárítás közben még össze is lehet kicsit morzsolni, hogy minél apróbbak legyenek a darabkák.
Így most már remélem, segítségedre leszek. :) De ha még mindig nem tiszta valami, kérdezz. Ha nem tudom én sem, rákérdezek majd anyósnál. :)

JuditAu írta...

Ez így tiszta, érthető, köszönöm szépen!!! :)

4Gyerek írta...

Hihi. Egy hónap alatt kétszer kaptam házi készítésű cérnametéltet valamint "laskát". Iszonyat mennyiségben. Hát a jó Isten tartsa meg a nagynéném munkatársának anyósát (vagy anyukáját?). Teljesen a saját szórakoztatására csinálja, pénzt sem kér érte. Még az alapanyagok árát sem. S a saját családjában már fullos a készlet, ilyenkor jöhetnek a "perifériák". Így jutott nekem is, Édesanyámnak is.

Bianka írta...

Házinál nincs jobb :)

Sz. Zita írta...

Ez igen :) Ez is valami olyasmi, amihez nem érzem eléggé "felnőttnek" magam :) Nem mernék nekikezdeni, tutti nem jönne össze. De mindig csodáltam, biztos sokkal finomabb.

Fagyal Hajnalka írta...

Annak idején, amikor a mamám gyúrt és nyújtott laskát, mindeig elkunyeráltama szélét, ahol egy kicsit vastagabb maradt, rátettük a spórra, és megsütöttük. Ettől ez felhólyagosodott, és olyan pászkaszerű valami lett, amit imádtunk ropogtatni az unokatestvérekkel.
Manapság a gyerekeim csinálják ezt anyukámmal :-)

Ja, és a házi tészta íze összehasonlíthatatlan a boltival:-)

Albert Zsuzsánna írta...

Fantasztikusnak tartom ezt az oldalt és hálás vagyok érte,hogy van.Falun élek a családommal és sokat gondolkodtam ,hogy én is készíthetnék házi cérnametéltet,köszönöm a receptet.Elfogom készíteni.Zsuzsa

sedith írta...

Kedves Zsuzsánna, nagyon örülök kedves szavaidnak! :) És örülök, hoyg úgy gondolod, jó és hasznos a blogom, remélem, egyre több számotokra is megfelelő receptet, ötletet találsz benne. Isten hozott az olvasóim között, mindig szeretettel várlak! :)

Margit írta...

Sziasztok! Én is csinálom a házi tészta minden fajtáját, magam, és a családom számára. Felénk a tarhonyát úgy készítjük, hogy minden tojáshoz adunk egy csipet sőt, Vagyis 8 tojáshoz, 8 csipet sót, és egy kiló lisztet, vagy kicsivel többet. Így nem kell annyira erőlködni a tészta össze állításánál. Reszelés közbe sűrűn lisztbe mártjuk a tésztát. Reszelni is könnyebb, Érdekes módon, hiába puhább a tészta mégse ragad össze. Nem tudom miért, lehet a só csinál vele valamit.

Marian írta...

Köszönöm Margit a kiegészítést, így 4 múlva tegnap kipróbáltam és tökéletesen működött.