2011. február 21., hétfő

Padlizsánfőzelék rizspuffanccsal

Tökéletes hasznosítása a maradék rizsnek. De vigyázat, a rizs legyen jól megfőve, különben élvezhetetlen lesz a "fasírt". Én pontosan "élesben" jártam meg vele.


Padlizsánfőzelék rizspuffanccsal

Hozzávalók:
a főzelékhez: 2 csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj, fél dl tejszín vagy 2-3 evőkanál tejföl, 50-60 dkg padlizsánpüré, só, bors, citromlé.
a puffancshoz: 25-30 dkg rizs, 2 marék fagyasztott kukorica, 2 tojás, 1 teáskanál fokhagymapor, 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:
Összeállítottam először a rizsmasszát. A rizst, a kukoricát, a tojásokat és a fűszereket jól összedolgoztam, majd 2 csapott evőkanál zsemlemorzsával jól formázható masszává varázsoltam. (Lehet, hogy kevesebb is elég hozzá, függ a rizs nedvességétől, illetve a tojások nagyságától.)
Ezután elkészítettem a padlizsánfőzeléket. Az olajon a lisztet felforrósítottam, majd felöntöttem kb. 2 dl hideg vízzel. Amikor sűrű mártás lett belőle, hozzáadtam a pürésített padlizsánt (persze, előzőleg lesütött és megtisztított padlizsánhús volt - még ősz elején szoktuk eltenni a fagyasztóba), elkevertem és hozzáöntöttem a tejszínt. További vízzel hígítottam a kívánt állagúra. Hagytam jól kiforrni, közben kavargattam és sóval, borssal, citromlével ízesítettem. Direkt nem tettem bele semmi más fűszert, mert a padlizsánnak úgyis elég intenzív az íze és a puffancs enyhén fokhagymás aromája jól kiegészítette.
Amikor a főzelékem megvolt, lefedtem, hogy melegen tartsam és kisütöttem a puffancsokat. Evőkanálnyi rizses masszából először golyókat formáztam, majd kissé ellapítottam őket, hogy könnyebben süljenek és kevesebb olajat kelljen használjak. Az ecetes paprika eredetileg csak díszként került mellé, de azzal együtt is finom volt. Mondanom sem kell: zöldségnapra, tésztanapra kitűnő fogás.

KAL - 2018.

7 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon jó ötlet,finni lehet!:-)

Sz. Zita írta...

Padlizsánfőzelék... hmmm, de jó ötlet zöldségnapra :)) Mindig vagy majonézes lesz belőle, vagy kisütöm, de ezt is ki kell próbáljam. Jól vagytok?

Bianka írta...

Hű de izgalmas, még egyiket sem ettem ilyen változatban

Ottis írta...

Biztos finom, én is nagyon szeretem a rizspuffancsot!

Kati írta...

Én imádom a vinettát, ahogy nálunk nevezik, én is gondoltam már rá,hogy fözelékként kipróbáljam, de féltem, hogy nem lesz olyan amilyennek képzeltem, de a receptedet látva azt hiszem megpróbálkozom én is.

Ildy írta...

Nagyon fincsi lehet, guszta!

Életünk és ételeink írta...

Különleges, irtó fini lehet, imádom a padlizsánt! Holnap megfőzöm a puffanccsal együtt, köszi az ötletet és jók a receptjeid!

Related Posts with Thumbnails

2011. február 21., hétfő

Padlizsánfőzelék rizspuffanccsal

Tökéletes hasznosítása a maradék rizsnek. De vigyázat, a rizs legyen jól megfőve, különben élvezhetetlen lesz a "fasírt". Én pontosan "élesben" jártam meg vele.


Padlizsánfőzelék rizspuffanccsal

Hozzávalók:
a főzelékhez: 2 csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj, fél dl tejszín vagy 2-3 evőkanál tejföl, 50-60 dkg padlizsánpüré, só, bors, citromlé.
a puffancshoz: 25-30 dkg rizs, 2 marék fagyasztott kukorica, 2 tojás, 1 teáskanál fokhagymapor, 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:
Összeállítottam először a rizsmasszát. A rizst, a kukoricát, a tojásokat és a fűszereket jól összedolgoztam, majd 2 csapott evőkanál zsemlemorzsával jól formázható masszává varázsoltam. (Lehet, hogy kevesebb is elég hozzá, függ a rizs nedvességétől, illetve a tojások nagyságától.)
Ezután elkészítettem a padlizsánfőzeléket. Az olajon a lisztet felforrósítottam, majd felöntöttem kb. 2 dl hideg vízzel. Amikor sűrű mártás lett belőle, hozzáadtam a pürésített padlizsánt (persze, előzőleg lesütött és megtisztított padlizsánhús volt - még ősz elején szoktuk eltenni a fagyasztóba), elkevertem és hozzáöntöttem a tejszínt. További vízzel hígítottam a kívánt állagúra. Hagytam jól kiforrni, közben kavargattam és sóval, borssal, citromlével ízesítettem. Direkt nem tettem bele semmi más fűszert, mert a padlizsánnak úgyis elég intenzív az íze és a puffancs enyhén fokhagymás aromája jól kiegészítette.
Amikor a főzelékem megvolt, lefedtem, hogy melegen tartsam és kisütöttem a puffancsokat. Evőkanálnyi rizses masszából először golyókat formáztam, majd kissé ellapítottam őket, hogy könnyebben süljenek és kevesebb olajat kelljen használjak. Az ecetes paprika eredetileg csak díszként került mellé, de azzal együtt is finom volt. Mondanom sem kell: zöldségnapra, tésztanapra kitűnő fogás.

KAL - 2018.

7 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon jó ötlet,finni lehet!:-)

Sz. Zita írta...

Padlizsánfőzelék... hmmm, de jó ötlet zöldségnapra :)) Mindig vagy majonézes lesz belőle, vagy kisütöm, de ezt is ki kell próbáljam. Jól vagytok?

Bianka írta...

Hű de izgalmas, még egyiket sem ettem ilyen változatban

Ottis írta...

Biztos finom, én is nagyon szeretem a rizspuffancsot!

Kati írta...

Én imádom a vinettát, ahogy nálunk nevezik, én is gondoltam már rá,hogy fözelékként kipróbáljam, de féltem, hogy nem lesz olyan amilyennek képzeltem, de a receptedet látva azt hiszem megpróbálkozom én is.

Ildy írta...

Nagyon fincsi lehet, guszta!

Életünk és ételeink írta...

Különleges, irtó fini lehet, imádom a padlizsánt! Holnap megfőzöm a puffanccsal együtt, köszi az ötletet és jók a receptjeid!