2011. április 29., péntek

Csirkés salátaleves

Ennek a levesnek mostantól kezdve abszolút szezonja van, és tulajdonképpen egész nyáron át készíthető. Én mindig csak üresen készítettem, azaz hús nélkül, legfeljebb szalonnával, de a csirkés változata is pompás. A túrós puliszka ugyanúgy illik mellé, mint húsmentes változatához. A recept az áprilisi Kifőztükben jelent meg. A magazin ingyenesen letölthető ITT.


Csirkés salátaleves


A hosszú téli hónapok után mindenki igyekszik harsány „zöldekkel” felfrissíteni a szervezetét. A különféle leveles zöldségekből salátákat, mártásokat, leveseket, ivóleveket szokás készíteni. Bár a friss fejes salátát általában nyersen használjuk fel, Erdélyben nagy hagyománya van a salátalevesnek is, amit szalonnával és fokhagymával ízesítenek, de nagyon finom a szalonna nélküli változata is. Túrós puliszkával már-már „kőbe vésett” párost alkotnak. Ebben a lapszámban egy csirkehússal készült változatát mutatom be önöknek.

Hozzávalók: 
1 csirke aprólékja (háta, nyaka, szárnyak, belsőségek)
2 nagy fejes saláta
5-6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
2 dl tej
olaj
almaecet

 Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk mindenféle tollmaradványtól, jól megmossuk és feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy kb. 2-3 ujjal ellepje. Miután felforrt, megsózzuk, a keletkezett habot pedig szűrőkanállal eltávolítjuk a tetejéről. A salátát leveleire szedjük, egyenként megmossuk, majd apróra tépkedjük vagy több levelet összefogva, kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és 2-3 gerezdet felaprítunk. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, hirtelen megkapatjuk rajta a felaprított fokhagymát, és rádobjuk az előkészített salátát. Addig pirítjuk-pároljuk, amíg a kiengedett levét el nem főtte és a saláta össze nem esett. Ekkor hozzáöntjük a félig megfőtt húshoz és együtt főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul. Közben a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, és amikor minden megfőtt, behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, majd hozzáadjuk a kevés forró levessel elkevert tejfölt és a maradék összezúzott fokhagymát is. További sóval, almaecettel ízesítjük, tálaláskor pedig külön is kínálhatunk tejfölt mellé. 

Tipp: A levest lehet habarás nélkül is készíteni, ebben az esetben csak egyszerűen felöntjük tejjel és tejföllel.

Szétválasztáskor húsnapon ehető, hús nélkül viszont húsnapi, zöldségnapi és tésztanapi leves is lehet.

4 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon gusztán mutat a csirkehusival,de én is csak szalonnával készitettem eddig.

Ottis írta...

Érdekes párosítás, biztos finom!

Bianka írta...

Izgalmas, finom lehet

Éva írta...

Biztos nagyon finom,de a salátát én csak köretnek szeretem.Szegény édesanyám jut a salátáról eszembe, annyira szerette, mikor már szezonja volt a salátának a hűtőbe állandóan salátaleves volt. Ő tejfölösen készítette nagyon szerette és állandóan ráakart beszélni hogy az milyen finom.Nem volt ennyire kreatív hogy csirkével csinálta volna, pedig biztos ízlett volna neki.

Related Posts with Thumbnails

2011. április 29., péntek

Csirkés salátaleves

Ennek a levesnek mostantól kezdve abszolút szezonja van, és tulajdonképpen egész nyáron át készíthető. Én mindig csak üresen készítettem, azaz hús nélkül, legfeljebb szalonnával, de a csirkés változata is pompás. A túrós puliszka ugyanúgy illik mellé, mint húsmentes változatához. A recept az áprilisi Kifőztükben jelent meg. A magazin ingyenesen letölthető ITT.


Csirkés salátaleves


A hosszú téli hónapok után mindenki igyekszik harsány „zöldekkel” felfrissíteni a szervezetét. A különféle leveles zöldségekből salátákat, mártásokat, leveseket, ivóleveket szokás készíteni. Bár a friss fejes salátát általában nyersen használjuk fel, Erdélyben nagy hagyománya van a salátalevesnek is, amit szalonnával és fokhagymával ízesítenek, de nagyon finom a szalonna nélküli változata is. Túrós puliszkával már-már „kőbe vésett” párost alkotnak. Ebben a lapszámban egy csirkehússal készült változatát mutatom be önöknek.

Hozzávalók: 
1 csirke aprólékja (háta, nyaka, szárnyak, belsőségek)
2 nagy fejes saláta
5-6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
2 dl tej
olaj
almaecet

 Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk mindenféle tollmaradványtól, jól megmossuk és feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy kb. 2-3 ujjal ellepje. Miután felforrt, megsózzuk, a keletkezett habot pedig szűrőkanállal eltávolítjuk a tetejéről. A salátát leveleire szedjük, egyenként megmossuk, majd apróra tépkedjük vagy több levelet összefogva, kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és 2-3 gerezdet felaprítunk. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, hirtelen megkapatjuk rajta a felaprított fokhagymát, és rádobjuk az előkészített salátát. Addig pirítjuk-pároljuk, amíg a kiengedett levét el nem főtte és a saláta össze nem esett. Ekkor hozzáöntjük a félig megfőtt húshoz és együtt főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul. Közben a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, és amikor minden megfőtt, behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk, majd hozzáadjuk a kevés forró levessel elkevert tejfölt és a maradék összezúzott fokhagymát is. További sóval, almaecettel ízesítjük, tálaláskor pedig külön is kínálhatunk tejfölt mellé. 

Tipp: A levest lehet habarás nélkül is készíteni, ebben az esetben csak egyszerűen felöntjük tejjel és tejföllel.

Szétválasztáskor húsnapon ehető, hús nélkül viszont húsnapi, zöldségnapi és tésztanapi leves is lehet.

4 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon gusztán mutat a csirkehusival,de én is csak szalonnával készitettem eddig.

Ottis írta...

Érdekes párosítás, biztos finom!

Bianka írta...

Izgalmas, finom lehet

Éva írta...

Biztos nagyon finom,de a salátát én csak köretnek szeretem.Szegény édesanyám jut a salátáról eszembe, annyira szerette, mikor már szezonja volt a salátának a hűtőbe állandóan salátaleves volt. Ő tejfölösen készítette nagyon szerette és állandóan ráakart beszélni hogy az milyen finom.Nem volt ennyire kreatív hogy csirkével csinálta volna, pedig biztos ízlett volna neki.