2011. április 21., csütörtök

Nyúl római tálban

Az első étel volt, amit a szülinapomra kapott római tálban készítettem. Isteni lett. Amúgy a nyúl is premier volt a konyhámban, mert annak ellenére, hogy gyerekkoromban sok nyúlhúst ettünk, már évek óta nem volt szerencsém hozzá. Most viszont kaptunk az Auchanban, és vettünk. Nagyon egyszerűen készítettem.

Nyúl római tálban, zöldségekkel

Hozzávalók: 4 nyúllapocka némi oldalbordával rajta, só, bors, pirospaprika, csipetnyi őrölt koriander, 4 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2 zellerszár, 1 nagy lila hagyma, 2 dl bor (nekem akor csak vörös volt), 2-3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:
A római tálat 20 percre hideg vízbe áztatjuk (vagy annyi időre, amennyit ír az utasításon). A fűszereket összekeverjük és a húsdarabokat alaposan megszórjuk vele. A zöldségeket meghámozzuk, nagyobb hasábokra vágjuk, és egy tálban összekeverjük. Megszórjuk sóval és borssal, és ismét jól összeforgatjuk. A tálat kivesszük a vízből, jól lecsepegtetjük, majd beleterítjük a zöldségeket és ráfektetjük a nyúldarabokat.

Aláöntjük a bort, meglocsoljuk az olívaolajjal, ráhelyezzük a fedelét és hideg sütőbe tesszük. bekapcsoljuk a sütőt először alacsony hőfokra, majd kb negyedóra múlva emelhetjük a hőfokot. Mérsékelt hőnél kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. A végén levehetjük az edény fedelét és rápiríthatunk a húsra, de vigyázat, mert hamar kiszáradhat!
Az alatta párolódott zöldségekkel tálaljuk. Kínálhatunk mellé tefölös/joghurtos retek-újhagymasalátát (nálunk ez volt), de igazi tzatzikivel is nagyon finom lehet! Jó étvágyat!:)
Akik szétválasztóznak, húsnapon ehetik a húst a répával, zellerrel és a salátával, zöldségnapon pedig a párolt zöldségeket salátával, csak akkor ne tejfölös-joghurtos legyen a saláta, hanem sima. Ez a fogás is kitűnő példa arra, hogy ha valaki szétválasztózik, nem kell feltétlenül mást főznie a családnak, mint magának. Én pl. nem ettem akkor krumplit, de nem is hiányzott. A maradék zöldséget pedig megettem másnap.

10 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ez nagyon is guszta.

Ami írta...

De ízletes lehetett! Nagyon szeretek római/pataki tálban sütni, olyan finomak lesznek a benne sült ételek.
A nyul igen egészséges és finom :)

Jutka írta...

Nagyon szeretem én is a nyulat, nekem is a gyerekkoromat idézi, amikor anyum megsütötte szép pirosra...nyámi- nyámi :)

Kriszta írta...

Hú,de megkóstolnám!Isteni!

LiliBazsa írta...

Szia! Nézz be hozzám egy kis játékra!:-)

Üdv,Edit

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Ditta írta...

Nagyon régen ettem már nyulat,pedig nagyon szeretjük,finomat készítettél!

Juci írta...

Nagyon irigyellek!:)
Friss halad is van meg nyuszid is!
Apukám tartott sok nyulat, ettünk is akkor ...
Kedves Edith!
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL ÉS SOK LOCSOLÓT!!!

Kati írta...

Szeretem a nyúlhúst is, meg a római tálat is, jó párosítás.

sedith írta...

Köszi mindenkinek! Ha hozzájuttok nyúlhúshoz, mindenképpen próbáljátok ki! Nagyon finom.

Edit, köszönöm, hogy rám is gondoltál a játékkal, és mivel már megírtam a húsvéti ajánlatomat, remélem, nem baj, ha csak pótolom a neveddel.:)

Juci, a nyúlhúst véletlenül láttam meg az Auchanban, és úgy tűnik, állandóan van. Tegnap is jártam ott és volt. Különben már legalább 10-15 éve, hogy nem ettem! Halunk pedig van, mert a férjem nagyon szeret horgászni. Nyáron, ahogy kis ideje van, mindig felkerekedünk valamerre, ahol halat is lehet fogni. Ehhez tavaly hozzájött a Dunadeltai kiruccanása, illetve minden ősszel elmegyünk Vármezőre is "feltankolni", úgyhogy halban nincs hiány a fagyasztómban. Néha meg filét is veszünk az üzletből.
NAgyon szeretjük és másokhoz képest elég gyakran eszünk halat, bár nálunk is csak úgy kb. kéthetente kerül terítékre.

2011. április 21., csütörtök

Nyúl római tálban

Bejegyezte: sedith dátum: 9:42
Az első étel volt, amit a szülinapomra kapott római tálban készítettem. Isteni lett. Amúgy a nyúl is premier volt a konyhámban, mert annak ellenére, hogy gyerekkoromban sok nyúlhúst ettünk, már évek óta nem volt szerencsém hozzá. Most viszont kaptunk az Auchanban, és vettünk. Nagyon egyszerűen készítettem.

Nyúl római tálban, zöldségekkel

Hozzávalók: 4 nyúllapocka némi oldalbordával rajta, só, bors, pirospaprika, csipetnyi őrölt koriander, 4 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2 zellerszár, 1 nagy lila hagyma, 2 dl bor (nekem akor csak vörös volt), 2-3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:
A római tálat 20 percre hideg vízbe áztatjuk (vagy annyi időre, amennyit ír az utasításon). A fűszereket összekeverjük és a húsdarabokat alaposan megszórjuk vele. A zöldségeket meghámozzuk, nagyobb hasábokra vágjuk, és egy tálban összekeverjük. Megszórjuk sóval és borssal, és ismét jól összeforgatjuk. A tálat kivesszük a vízből, jól lecsepegtetjük, majd beleterítjük a zöldségeket és ráfektetjük a nyúldarabokat.

Aláöntjük a bort, meglocsoljuk az olívaolajjal, ráhelyezzük a fedelét és hideg sütőbe tesszük. bekapcsoljuk a sütőt először alacsony hőfokra, majd kb negyedóra múlva emelhetjük a hőfokot. Mérsékelt hőnél kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. A végén levehetjük az edény fedelét és rápiríthatunk a húsra, de vigyázat, mert hamar kiszáradhat!
Az alatta párolódott zöldségekkel tálaljuk. Kínálhatunk mellé tefölös/joghurtos retek-újhagymasalátát (nálunk ez volt), de igazi tzatzikivel is nagyon finom lehet! Jó étvágyat!:)
Akik szétválasztóznak, húsnapon ehetik a húst a répával, zellerrel és a salátával, zöldségnapon pedig a párolt zöldségeket salátával, csak akkor ne tejfölös-joghurtos legyen a saláta, hanem sima. Ez a fogás is kitűnő példa arra, hogy ha valaki szétválasztózik, nem kell feltétlenül mást főznie a családnak, mint magának. Én pl. nem ettem akkor krumplit, de nem is hiányzott. A maradék zöldséget pedig megettem másnap.

10 megjegyzés on "Nyúl római tálban"

4Gyerek on 2011. április 21. 9:54 írta...

ez nagyon is guszta.

Ami on 2011. április 21. 10:05 írta...

De ízletes lehetett! Nagyon szeretek római/pataki tálban sütni, olyan finomak lesznek a benne sült ételek.
A nyul igen egészséges és finom :)

Jutka on 2011. április 21. 10:30 írta...

Nagyon szeretem én is a nyulat, nekem is a gyerekkoromat idézi, amikor anyum megsütötte szép pirosra...nyámi- nyámi :)

Kriszta on 2011. április 21. 12:47 írta...

Hú,de megkóstolnám!Isteni!

LiliBazsa on 2011. április 21. 13:19 írta...

Szia! Nézz be hozzám egy kis játékra!:-)

Üdv,Edit

Bianka on 2011. április 21. 15:18 írta...

Nagyon finom lehet

Ditta on 2011. április 21. 20:36 írta...

Nagyon régen ettem már nyulat,pedig nagyon szeretjük,finomat készítettél!

Juci on 2011. április 21. 23:49 írta...

Nagyon irigyellek!:)
Friss halad is van meg nyuszid is!
Apukám tartott sok nyulat, ettünk is akkor ...
Kedves Edith!
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL ÉS SOK LOCSOLÓT!!!

Kati on 2011. április 22. 0:43 írta...

Szeretem a nyúlhúst is, meg a római tálat is, jó párosítás.

sedith on 2011. április 22. 7:18 írta...

Köszi mindenkinek! Ha hozzájuttok nyúlhúshoz, mindenképpen próbáljátok ki! Nagyon finom.

Edit, köszönöm, hogy rám is gondoltál a játékkal, és mivel már megírtam a húsvéti ajánlatomat, remélem, nem baj, ha csak pótolom a neveddel.:)

Juci, a nyúlhúst véletlenül láttam meg az Auchanban, és úgy tűnik, állandóan van. Tegnap is jártam ott és volt. Különben már legalább 10-15 éve, hogy nem ettem! Halunk pedig van, mert a férjem nagyon szeret horgászni. Nyáron, ahogy kis ideje van, mindig felkerekedünk valamerre, ahol halat is lehet fogni. Ehhez tavaly hozzájött a Dunadeltai kiruccanása, illetve minden ősszel elmegyünk Vármezőre is "feltankolni", úgyhogy halban nincs hiány a fagyasztómban. Néha meg filét is veszünk az üzletből.
NAgyon szeretjük és másokhoz képest elég gyakran eszünk halat, bár nálunk is csak úgy kb. kéthetente kerül terítékre.

Related Posts with Thumbnails