2011. június 30., csütörtök

Citromos, rumos cseresznyedzsem

Elakadtam jónéhány percig, mert azon morfondíroztam, hogy akkor ez most dzsem vagy lekvár. Utánanéztem hamarjában a wikipédián, illetve egy-két fórumon, de 100%-osan biztos, kimerítő választ nem találtam. Végül az segített ki a bajból, hogy eszembe jutott: kaptam egyszer egy kis füzetszerű szórólapot néhány recepttel, abban pedig leírták a különféle elnevezéseket, hogy azok mit takarnak, és miben különböznek egymástól. A szórólap szerint pedig én dzsemet főztem, mert gyümölcsdarabok is vannak a produktumban, illetve zselésítőt használtam a gyümölcspép kocsonyásításához, sűrítéséhez.
Azért... attól függetlenül, hogy dzsem-e vagy lekvár ... nagyon finom. Ha pedig már nem lehet cseresznyét kapni (nálunk még van), akkor meggyből is elkészíthető, citromsó nélkül.


Citromos, rumos cseresznyedzsem

Hozzávalók: 1,8 kg cseresznye tisztítva, mag nélkül mérve, 3 dl víz, 50 dkg + 4 csapott evőkanál cukor, 8 g citromsó, 1 citrom, 2 tasak zseléfix, 25 ml rumaroma vagy 2 ml rumesszencia.

Elkészítése:
A tisztított cseresznyét fazékba tesszük, és botmixerrel részben pürésítjük. A gyümölcspéphez adjuk a vizet, a citromsót, a felkarikázott citromot, majd a 4 evőkanálnyi cukorral elkevert zseléfixet, és feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi cukrot és újra fölforraljuk. Attól kezdve, hogy elkezd rotyogni, további 5-6 percig főzzük állandóan kevergetve, majd elzárjuk a lángot, belekeverjük a rumaromát, kiszedjük a citromkarikákat és száraz, steril üvegekbe töltjük. A fedelet rácsavarjuk, 5 percre az üvegeket megfordítjuk, majd mehetnek szárazdunsztba takarók közé vagy hűtőtáskába (jégakkuk nélkül).

FF - 2017/6

3 megjegyzés:

Kati írta...

Mi most főztünk meggydzsemet, de csak kimagoltuk, se nem pürésítettük, és cukorral besűrítettük.

Edó írta...

Nagyon tetszik!!!

sedith írta...

Kati, egyszer régen én is készítettem úgy, de "zavart", hogy a meggydarabok körül csak egy lészerűség volt. Azért nyomtam bele most néhányszor a botmixert. A vizet meg ... szaporításképpen, hisz így is csak 4 kis üvegy lett belőle + a kevés a tálkában.:)

Edó, köszi! Hasonlít a tiedhez.:) Különben is, miutőán elolvastam a receptedet döntöttem úgy, hogy az 50 dkg + 4 kanál cukor bőven elég lesz, és tényleg, csak épp, hogy nem túl édes.

2011. június 30., csütörtök

Citromos, rumos cseresznyedzsem

Bejegyezte: sedith dátum: 17:03
Elakadtam jónéhány percig, mert azon morfondíroztam, hogy akkor ez most dzsem vagy lekvár. Utánanéztem hamarjában a wikipédián, illetve egy-két fórumon, de 100%-osan biztos, kimerítő választ nem találtam. Végül az segített ki a bajból, hogy eszembe jutott: kaptam egyszer egy kis füzetszerű szórólapot néhány recepttel, abban pedig leírták a különféle elnevezéseket, hogy azok mit takarnak, és miben különböznek egymástól. A szórólap szerint pedig én dzsemet főztem, mert gyümölcsdarabok is vannak a produktumban, illetve zselésítőt használtam a gyümölcspép kocsonyásításához, sűrítéséhez.
Azért... attól függetlenül, hogy dzsem-e vagy lekvár ... nagyon finom. Ha pedig már nem lehet cseresznyét kapni (nálunk még van), akkor meggyből is elkészíthető, citromsó nélkül.


Citromos, rumos cseresznyedzsem

Hozzávalók: 1,8 kg cseresznye tisztítva, mag nélkül mérve, 3 dl víz, 50 dkg + 4 csapott evőkanál cukor, 8 g citromsó, 1 citrom, 2 tasak zseléfix, 25 ml rumaroma vagy 2 ml rumesszencia.

Elkészítése:
A tisztított cseresznyét fazékba tesszük, és botmixerrel részben pürésítjük. A gyümölcspéphez adjuk a vizet, a citromsót, a felkarikázott citromot, majd a 4 evőkanálnyi cukorral elkevert zseléfixet, és feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi cukrot és újra fölforraljuk. Attól kezdve, hogy elkezd rotyogni, további 5-6 percig főzzük állandóan kevergetve, majd elzárjuk a lángot, belekeverjük a rumaromát, kiszedjük a citromkarikákat és száraz, steril üvegekbe töltjük. A fedelet rácsavarjuk, 5 percre az üvegeket megfordítjuk, majd mehetnek szárazdunsztba takarók közé vagy hűtőtáskába (jégakkuk nélkül).

FF - 2017/6

3 megjegyzés on "Citromos, rumos cseresznyedzsem"

Kati on 2011. június 30. 17:42 írta...

Mi most főztünk meggydzsemet, de csak kimagoltuk, se nem pürésítettük, és cukorral besűrítettük.

Edó on 2011. június 30. 23:16 írta...

Nagyon tetszik!!!

sedith on 2011. június 30. 23:42 írta...

Kati, egyszer régen én is készítettem úgy, de "zavart", hogy a meggydarabok körül csak egy lészerűség volt. Azért nyomtam bele most néhányszor a botmixert. A vizet meg ... szaporításképpen, hisz így is csak 4 kis üvegy lett belőle + a kevés a tálkában.:)

Edó, köszi! Hasonlít a tiedhez.:) Különben is, miutőán elolvastam a receptedet döntöttem úgy, hogy az 50 dkg + 4 kanál cukor bőven elég lesz, és tényleg, csak épp, hogy nem túl édes.

Related Posts with Thumbnails