2011. július 2., szombat

Pácolt juhsajt kétféleképpen

Régóta ki szerettem volna próbálni, hogy milyen lehet az olívaolajban érlelt juhsajt,és amikor megláttam Ottis bejegyzését a pácolt mozzarelláról (mellesleg élőben is láttam az ominózus üveget, csak kár, hogy nem kóstolhattam meg.:D), megkaptam az utolsó löketet is a cselekvéshez. De utolsó pillanatban még gondoltam egyet, és végül nemcsak olajban pácolt sajtom lett!:) Megmondom őszintén, már fogalmam sincs, hogy mennyi sajtom volt, de szerintem ez nem is fontos, bármilyen kevéssel is ki lehet próbálni.


Pácolt juhsajt kétféleképpen

Hozzávalók: juhsajt, zöld és fekete olajbogyó, bazsalikom (vagy más, tetszés szerinti zöld fűszer), olívaolaj, só, víz

Elkészítése:
A juhsajtot kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, és enyhén lesózzuk. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten érleljük 1-2 napig, közben néha megrázogatjuk a tálat, hogy az alsó darabkák is kerülhessenek felszínre. Ezután csavaros befőttesüvegekbe rakjuk a sajtkockákat, azokba az üvegekbe pedig, amelyekre olívaolajat akarunk tölteni, olajbogyót, bazsalikomleveleket teszünk közéjük, és felöntjük olajjal. Rácsavarjuk a fedelet és hideg helyre tesszük legalább 1 hétre. Megkóstoltam hamarabb is, de csak kb. 1 hét után lett olyan finom, hogy késznek nyilvánítottam.:)
A másik fajta pácolt sajthoz a kockákat szintén csavaros befőttesüvegbe helyezzük, készítünk egy nagyon sós vizet, amivel felöntjük az üvegeket. Ezt is hideg helyre tesszük (ennek jobb is a hűtő), és naponta egyszer megrázogatjuk. 4-5 nap után leöntjük róla a nagyon sós vizet és felöntjük sima hideg vízzel. Ettől kezdve már fogyasztható is, krémes, szájban elomló, finom, fetához, telemeához hasonló sajtot kapunk.
Fogyasztás előtt mindkét féle sajtot ajánlatos legalább egy óráig szobahőmérsékleten tartani, úgy élvezhetőek igazán az ízek. Salátákba, de csak úgy simán kenyérrel is isteni mindkettő.:)

NÚ - 2018/DEC.

6 megjegyzés:

Edó írta...

Na látod,milyen jó ötlet!Tegnap vásároltam júhsajtot nagyobb mennyiségebn,túrónak elgyúrni.Lehet készítek ilyen pácolt sajtot is,ha már te ilyen szépen kitaláltad:)

sedith írta...

Edó, feltétlenül próbáld ki akkor! A férjemnek a vizes ízlik jobban, mert puha lesz a sajt, pedig a telemeát nem is szereti, én viszont nem tudok választani a kettő között. Mindkettő más, de mindkettő nagyon finom.

Jucó írta...

Ezt én is kipróbálom,nekünk itt nem gond a juhsajt!
Üdv, Judit.

Ottis írta...

Jó lehet a sós változat, ki fogom én is próbálni!

Kati írta...

Nekem nem küldenél egy üveggel? :-)))

sedith írta...

Judit, rajta!:)

Otti, szerintem ízleni fog nektek is!:)

Kati, ebből az adagból kb. 2-2 sajtkocka van még az alján. Te4rvezek én is többet venni, hogy begyúrjam túrónak, és ismét készíek. Nyitod majd az ablakot? :D

Related Posts with Thumbnails

2011. július 2., szombat

Pácolt juhsajt kétféleképpen

Régóta ki szerettem volna próbálni, hogy milyen lehet az olívaolajban érlelt juhsajt,és amikor megláttam Ottis bejegyzését a pácolt mozzarelláról (mellesleg élőben is láttam az ominózus üveget, csak kár, hogy nem kóstolhattam meg.:D), megkaptam az utolsó löketet is a cselekvéshez. De utolsó pillanatban még gondoltam egyet, és végül nemcsak olajban pácolt sajtom lett!:) Megmondom őszintén, már fogalmam sincs, hogy mennyi sajtom volt, de szerintem ez nem is fontos, bármilyen kevéssel is ki lehet próbálni.


Pácolt juhsajt kétféleképpen

Hozzávalók: juhsajt, zöld és fekete olajbogyó, bazsalikom (vagy más, tetszés szerinti zöld fűszer), olívaolaj, só, víz

Elkészítése:
A juhsajtot kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, és enyhén lesózzuk. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten érleljük 1-2 napig, közben néha megrázogatjuk a tálat, hogy az alsó darabkák is kerülhessenek felszínre. Ezután csavaros befőttesüvegekbe rakjuk a sajtkockákat, azokba az üvegekbe pedig, amelyekre olívaolajat akarunk tölteni, olajbogyót, bazsalikomleveleket teszünk közéjük, és felöntjük olajjal. Rácsavarjuk a fedelet és hideg helyre tesszük legalább 1 hétre. Megkóstoltam hamarabb is, de csak kb. 1 hét után lett olyan finom, hogy késznek nyilvánítottam.:)
A másik fajta pácolt sajthoz a kockákat szintén csavaros befőttesüvegbe helyezzük, készítünk egy nagyon sós vizet, amivel felöntjük az üvegeket. Ezt is hideg helyre tesszük (ennek jobb is a hűtő), és naponta egyszer megrázogatjuk. 4-5 nap után leöntjük róla a nagyon sós vizet és felöntjük sima hideg vízzel. Ettől kezdve már fogyasztható is, krémes, szájban elomló, finom, fetához, telemeához hasonló sajtot kapunk.
Fogyasztás előtt mindkét féle sajtot ajánlatos legalább egy óráig szobahőmérsékleten tartani, úgy élvezhetőek igazán az ízek. Salátákba, de csak úgy simán kenyérrel is isteni mindkettő.:)

NÚ - 2018/DEC.

6 megjegyzés:

Edó írta...

Na látod,milyen jó ötlet!Tegnap vásároltam júhsajtot nagyobb mennyiségebn,túrónak elgyúrni.Lehet készítek ilyen pácolt sajtot is,ha már te ilyen szépen kitaláltad:)

sedith írta...

Edó, feltétlenül próbáld ki akkor! A férjemnek a vizes ízlik jobban, mert puha lesz a sajt, pedig a telemeát nem is szereti, én viszont nem tudok választani a kettő között. Mindkettő más, de mindkettő nagyon finom.

Jucó írta...

Ezt én is kipróbálom,nekünk itt nem gond a juhsajt!
Üdv, Judit.

Ottis írta...

Jó lehet a sós változat, ki fogom én is próbálni!

Kati írta...

Nekem nem küldenél egy üveggel? :-)))

sedith írta...

Judit, rajta!:)

Otti, szerintem ízleni fog nektek is!:)

Kati, ebből az adagból kb. 2-2 sajtkocka van még az alján. Te4rvezek én is többet venni, hogy begyúrjam túrónak, és ismét készíek. Nyitod majd az ablakot? :D