2011. augusztus 11., csütörtök

Halfalatok salátaágyon

Továbbra is azon igyekszem, hogy a halat minél változatosabb formában készítsem el. Próbálkozom, kísérletezem, és eddig még mindig sikerült nagyon finomakat kihozni belőle. Ezúttal egy nagyon érdekes és (számunkra legalábbis) különleges salátával tálaltam, amit zsenge karalábé- és céklalevelekből készítettem. Isteni az aromájuk ezeknek a "zöldeknek", eddig még sosem kóstoltam őket nyersen (a cékláét egyáltalán), de annyira kellették magukat Édesanyám kertjében, hogy muszáj volt leszedni és kipróbálni. 
A recept szintén a KIFŐZTÜK magazin augusztusi lapszámában található, amit ingyenesen lehet letölteni az előbbi linkről.  



Halfalatok különleges salátával

Hozzávalók 2 személyre:
1 kg halfilé
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
bors
1 dl száraz fehérbor

a salátához:
4-5 zsenge karalábélevél
8-10 zsenge céklalevél
1 kis lila hagyma
2 paradicsom
almaecet
olívaolaj
1 evőkanál aprított ecetes tárkony 

Elkészítése:
A halat átmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Tálba tesszük, megszórjuk sóval és borssal, rálocsoljuk a szójaszószt, a balzsamecetet, illetve 1 evőkanál olívaolajat, és jól összekeverjük. 15-20 percig hagyjuk pácolódni, ezalatt elkészítjük a salátát. A zsenge leveleket megmossuk, nagyságuktól függően hosszában kettőbe vagy háromba hasítjuk, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A paradicsomot kisebb darabokra, a hagymát pedig vékony karikákra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, rászórjuk az aprított tárkonyt, majd ízlés szerint sózzuk és savanyítjuk. Tálalás előtt meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal is. 
Felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a halat, és erős lángon, 2-3 percig pirítjuk. Ekkor ráöntjük a bort, és addig pároljuk – szintén nagy lángon – amíg zsírjára nem sül. A salátát tányérokba szedjük, és a tetejére halmozzuk a haldarabokat. Friss kenyér fogyasztható mellé. Húsnapon ehető.  

2 megjegyzés:

Márti írta...

Nagyon jó ötlet !

Petra írta...

Rendkívül finom lehet. :)))

Related Posts with Thumbnails

2011. augusztus 11., csütörtök

Halfalatok salátaágyon

Továbbra is azon igyekszem, hogy a halat minél változatosabb formában készítsem el. Próbálkozom, kísérletezem, és eddig még mindig sikerült nagyon finomakat kihozni belőle. Ezúttal egy nagyon érdekes és (számunkra legalábbis) különleges salátával tálaltam, amit zsenge karalábé- és céklalevelekből készítettem. Isteni az aromájuk ezeknek a "zöldeknek", eddig még sosem kóstoltam őket nyersen (a cékláét egyáltalán), de annyira kellették magukat Édesanyám kertjében, hogy muszáj volt leszedni és kipróbálni. 
A recept szintén a KIFŐZTÜK magazin augusztusi lapszámában található, amit ingyenesen lehet letölteni az előbbi linkről.  



Halfalatok különleges salátával

Hozzávalók 2 személyre:
1 kg halfilé
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
bors
1 dl száraz fehérbor

a salátához:
4-5 zsenge karalábélevél
8-10 zsenge céklalevél
1 kis lila hagyma
2 paradicsom
almaecet
olívaolaj
1 evőkanál aprított ecetes tárkony 

Elkészítése:
A halat átmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Tálba tesszük, megszórjuk sóval és borssal, rálocsoljuk a szójaszószt, a balzsamecetet, illetve 1 evőkanál olívaolajat, és jól összekeverjük. 15-20 percig hagyjuk pácolódni, ezalatt elkészítjük a salátát. A zsenge leveleket megmossuk, nagyságuktól függően hosszában kettőbe vagy háromba hasítjuk, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A paradicsomot kisebb darabokra, a hagymát pedig vékony karikákra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, rászórjuk az aprított tárkonyt, majd ízlés szerint sózzuk és savanyítjuk. Tálalás előtt meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal is. 
Felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a halat, és erős lángon, 2-3 percig pirítjuk. Ekkor ráöntjük a bort, és addig pároljuk – szintén nagy lángon – amíg zsírjára nem sül. A salátát tányérokba szedjük, és a tetejére halmozzuk a haldarabokat. Friss kenyér fogyasztható mellé. Húsnapon ehető.  

2 megjegyzés:

Márti írta...

Nagyon jó ötlet !

Petra írta...

Rendkívül finom lehet. :)))