2011. szeptember 28., szerda

Dinsztelt káposzta sertésoldalassal

4 kisebb fajta káposztafejet küldött Édesanyám múlt héten. Kettőnek megvan a rendeltetése, mert abból készülnek majd szombaton a töltött káposztáim a parajdi fesztiválon, a két legkisebbet viszont fel kellett használni. Lucskost terveztem, és annak is fogtam neki, csak időközben változott dinsztelt káposztává annál az egyszerű oknál fogva, hogy végül nem ebéd, hanem vacsora lett belőle. S bár a férjem nincs túlzottan oda a káposztás ételekért, ezt az egyszerű kis fogást ő is dicsérte tegnapelőtt. Ha nem számítjuk az oldalas főzési idejét (ami kuktában azért nem is volt annyira hosszú), akkor akár gyors ételnek is nevezhető, hiszen a káposzta része max. félóra alatt megvan. 



Dinsztelt káposzta sertésoldalassal

Hozzávalók: 70 dkg sertésoldalas, 1 kg friss káposzta, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 piros és 1 sárga húsú paprika, 2 paradicsom, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 dl olaj vagy 2-3 evőkanál disznózsír.

Elkészítése: A sertésoldalast enyhén sós vízben puhára főzzük, majd csontjait eltávolítjuk, a húst pedig falatnyi darabokra vágjuk. A csíkokra vágott hagymát és kétféle paprikát a felforrósított olajon vagy zsíron megdinszteljük, majd rádobjuk a legyalult káposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd állandóan kavargatva megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és apró kockákra vágott paradicsomot, felöntjük 1-2 merőkanálnyi lével az oldalas főzőlevéből, és addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ekkor rászórjuk a cukrot, ha szükséges, utánasózunk, rádobjuk a húskockákat és 1-2 perc alatt összerottyantjuk. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.
A visszamaradt húsléből bármilyen más leves főzhető, esetleg kisebb adagokban lefagyasztható, és víz helyett felhasználható.  
A fotóért elnézést kérek. 

EK - 2012/8

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Pedig most én egy jó lucskos káposztát ennék :)

Éva írta...

A káposztát minden formájában szeretjük. Nagyon guszta amit készítettél!:)

Sz. Zita írta...

Én is nagyon szeretem a káposztát, csak az aprításával van mindig bajom, sosem úgy jön össze, ahogy kéne, esik szét az egész :)

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Zita, hogy érted, hogy esik szét? Én megtisztítom a káposztát, lemosom és simán négybe vágom, egyenes felére fektetem és így tetszés szerint vághatom vékonyabbra vagy vastagabbra. Te biztos előre kiszeded a torzsáját, nem? Úgy biztos, hoyg szétesik!:) De utólag is el lehet dobni! Bár nálunk mindig megrágcsáljuk a lányokkal.:)

Sz. Zita írta...

Nem szoktam előre kiszedni a torzsáját. Késsel vágod, vagy a reszelő gyalu részén? Én ott próbálom, de a lapi mindig lehullnak :( Valahogy nem jön össze nekem.

sedith írta...

Zita, késsel, reszelni csak akkor szoktam, ha salátát készítek belőle.

Related Posts with Thumbnails

2011. szeptember 28., szerda

Dinsztelt káposzta sertésoldalassal

4 kisebb fajta káposztafejet küldött Édesanyám múlt héten. Kettőnek megvan a rendeltetése, mert abból készülnek majd szombaton a töltött káposztáim a parajdi fesztiválon, a két legkisebbet viszont fel kellett használni. Lucskost terveztem, és annak is fogtam neki, csak időközben változott dinsztelt káposztává annál az egyszerű oknál fogva, hogy végül nem ebéd, hanem vacsora lett belőle. S bár a férjem nincs túlzottan oda a káposztás ételekért, ezt az egyszerű kis fogást ő is dicsérte tegnapelőtt. Ha nem számítjuk az oldalas főzési idejét (ami kuktában azért nem is volt annyira hosszú), akkor akár gyors ételnek is nevezhető, hiszen a káposzta része max. félóra alatt megvan. 



Dinsztelt káposzta sertésoldalassal

Hozzávalók: 70 dkg sertésoldalas, 1 kg friss káposzta, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 piros és 1 sárga húsú paprika, 2 paradicsom, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 dl olaj vagy 2-3 evőkanál disznózsír.

Elkészítése: A sertésoldalast enyhén sós vízben puhára főzzük, majd csontjait eltávolítjuk, a húst pedig falatnyi darabokra vágjuk. A csíkokra vágott hagymát és kétféle paprikát a felforrósított olajon vagy zsíron megdinszteljük, majd rádobjuk a legyalult káposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd állandóan kavargatva megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és apró kockákra vágott paradicsomot, felöntjük 1-2 merőkanálnyi lével az oldalas főzőlevéből, és addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ekkor rászórjuk a cukrot, ha szükséges, utánasózunk, rádobjuk a húskockákat és 1-2 perc alatt összerottyantjuk. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.
A visszamaradt húsléből bármilyen más leves főzhető, esetleg kisebb adagokban lefagyasztható, és víz helyett felhasználható.  
A fotóért elnézést kérek. 

EK - 2012/8

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Pedig most én egy jó lucskos káposztát ennék :)

Éva írta...

A káposztát minden formájában szeretjük. Nagyon guszta amit készítettél!:)

Sz. Zita írta...

Én is nagyon szeretem a káposztát, csak az aprításával van mindig bajom, sosem úgy jön össze, ahogy kéne, esik szét az egész :)

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Zita, hogy érted, hogy esik szét? Én megtisztítom a káposztát, lemosom és simán négybe vágom, egyenes felére fektetem és így tetszés szerint vághatom vékonyabbra vagy vastagabbra. Te biztos előre kiszeded a torzsáját, nem? Úgy biztos, hoyg szétesik!:) De utólag is el lehet dobni! Bár nálunk mindig megrágcsáljuk a lányokkal.:)

Sz. Zita írta...

Nem szoktam előre kiszedni a torzsáját. Késsel vágod, vagy a reszelő gyalu részén? Én ott próbálom, de a lapi mindig lehullnak :( Valahogy nem jön össze nekem.

sedith írta...

Zita, késsel, reszelni csak akkor szoktam, ha salátát készítek belőle.