2011. szeptember 17., szombat

Őszibarack- és rebarbara-almacsatni

Még sosem készítettem csatnit. Vagy chutney-t. De régóta kacérkodtam vele, és idén végre rá is szántam magam. Valamelyik Secretele bucatariei-ben találtam egy receptet, de mire nekiláttam volna, sehol sem találtam éppen azt a számot. Sebaj, nagyjából emlékeztem a hozzávalókra, és mentem a saját fejem után. Nem éppen most készült, még korai őszibarackból csináltam, de akkor már kezdtek finomak, levesesek lenni. A rebarbara-alamacsatni is annak mintájára készült; az is szezon után, de sógornőm kertjében egész nyáron volt rebarbara, így volt lehetőségem beszerezni. Jövőre talán másnak is jól fog a recept.

Őszibarackcsatni


Hozzávalók: ½ kg hagyma, ½ kg sárgarépa, 1 kg őszibarack, 1 dl olaj, 1 tasak 2:1-ben zseléfix, 50 ml ecet, cukor, só ízlés szerint.

Elkészítése: A barackot jól megmossuk, a hagymát és a sárgarépát meghámozzuk. Egy edényben vizet forralunk, és az itt-ott bevagdosott barackokat 1-2 percre beledobjuk. Utána jéghideg vízbe szedjük őket, és megszabadítjuk a héjától, illetve eltávolítjuk a magját. Közben a hagymát apróra vágjuk, és az olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, kissé megsózzuk, és tovább dinszteljük együtt. Amikor a leve kezd elpárologni, hozzáadjuk a kis darabokra vágott őszibarackot, és kb. 10 percig főzzük együtt. Ekkor beleöntjük az ecetet, a cukorral elkevert zseléfixet (a tasakon lévő utasítás szerint), illetve, ha szükséges, utánasózunk, és ízlés szerint további cukrot adhatunk hozzá. Felforraljuk, és a forrástól számított 5 percig főzzük tovább. Ekkor tiszta, száraz üvegekbe töltjük, rácsavarozzuk a kupakot, néhány percre fejreállítjuk az üvegeket, majd mehetnek a szárazdunsztba. Különféle húsok mellé kínáljuk. Nekem nagyon ízlett, kíváncsi vagyok, mit szól majd hozzá a család többi része.

Őszibarackcsatni


Rebarbara-almacsatni


Hozzávalók: 1/2 kg hagyma, 1/2 kg sárgarépa, 70 dkg rebarbara, 30 dkg édeskés alma, 1 dl olaj, 1 tasak 2:1-ben zseléfix, só, cukor ízlés szerint.

Elkészítése: Az eljárás megegyezik a fenti leírással, csupán annyi a különbség, hogy ebbe nem jár külön ecet a rebarbara savanykássága miatt. A rebarbarát, természetesen, meghámozzuk (bár talán intenzívebb maradna a színe, ha a héja is rajta marad) és darabokra vágjuk, az almákat pedig szintén meghámozzuk, és miután eltávolítjuk a magházát, feldaraboljuk. A főzési idő is ugyanannyi. 

Rebarbara-almacsatni
 

2 megjegyzés:

Ottis írta...

Ügyes vagy, egyszer én is ráveszem magam az biztos :)Régóta szeretnék én is készíteni.Különben milyen?

Kreatív konyha írta...

Chutney-val (vagy csatnival?) én is szemeztem már, ráadásul egy angol karácsonyi ételes könyvben van 2 recept, ami tetszene.... Belelkesültem! Az őszibarackos receptet elkérem.

Related Posts with Thumbnails

2011. szeptember 17., szombat

Őszibarack- és rebarbara-almacsatni

Még sosem készítettem csatnit. Vagy chutney-t. De régóta kacérkodtam vele, és idén végre rá is szántam magam. Valamelyik Secretele bucatariei-ben találtam egy receptet, de mire nekiláttam volna, sehol sem találtam éppen azt a számot. Sebaj, nagyjából emlékeztem a hozzávalókra, és mentem a saját fejem után. Nem éppen most készült, még korai őszibarackból csináltam, de akkor már kezdtek finomak, levesesek lenni. A rebarbara-alamacsatni is annak mintájára készült; az is szezon után, de sógornőm kertjében egész nyáron volt rebarbara, így volt lehetőségem beszerezni. Jövőre talán másnak is jól fog a recept.

Őszibarackcsatni


Hozzávalók: ½ kg hagyma, ½ kg sárgarépa, 1 kg őszibarack, 1 dl olaj, 1 tasak 2:1-ben zseléfix, 50 ml ecet, cukor, só ízlés szerint.

Elkészítése: A barackot jól megmossuk, a hagymát és a sárgarépát meghámozzuk. Egy edényben vizet forralunk, és az itt-ott bevagdosott barackokat 1-2 percre beledobjuk. Utána jéghideg vízbe szedjük őket, és megszabadítjuk a héjától, illetve eltávolítjuk a magját. Közben a hagymát apróra vágjuk, és az olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, kissé megsózzuk, és tovább dinszteljük együtt. Amikor a leve kezd elpárologni, hozzáadjuk a kis darabokra vágott őszibarackot, és kb. 10 percig főzzük együtt. Ekkor beleöntjük az ecetet, a cukorral elkevert zseléfixet (a tasakon lévő utasítás szerint), illetve, ha szükséges, utánasózunk, és ízlés szerint további cukrot adhatunk hozzá. Felforraljuk, és a forrástól számított 5 percig főzzük tovább. Ekkor tiszta, száraz üvegekbe töltjük, rácsavarozzuk a kupakot, néhány percre fejreállítjuk az üvegeket, majd mehetnek a szárazdunsztba. Különféle húsok mellé kínáljuk. Nekem nagyon ízlett, kíváncsi vagyok, mit szól majd hozzá a család többi része.

Őszibarackcsatni


Rebarbara-almacsatni


Hozzávalók: 1/2 kg hagyma, 1/2 kg sárgarépa, 70 dkg rebarbara, 30 dkg édeskés alma, 1 dl olaj, 1 tasak 2:1-ben zseléfix, só, cukor ízlés szerint.

Elkészítése: Az eljárás megegyezik a fenti leírással, csupán annyi a különbség, hogy ebbe nem jár külön ecet a rebarbara savanykássága miatt. A rebarbarát, természetesen, meghámozzuk (bár talán intenzívebb maradna a színe, ha a héja is rajta marad) és darabokra vágjuk, az almákat pedig szintén meghámozzuk, és miután eltávolítjuk a magházát, feldaraboljuk. A főzési idő is ugyanannyi. 

Rebarbara-almacsatni
 

2 megjegyzés:

Ottis írta...

Ügyes vagy, egyszer én is ráveszem magam az biztos :)Régóta szeretnék én is készíteni.Különben milyen?

Kreatív konyha írta...

Chutney-val (vagy csatnival?) én is szemeztem már, ráadásul egy angol karácsonyi ételes könyvben van 2 recept, ami tetszene.... Belelkesültem! Az őszibarackos receptet elkérem.