2011. december 6., kedd

Káposztaleves húsgombóccal

A káposzta nálunk igazából csak nyersen vagy savanyúságnak megy. Azért nagynéha, amikor már végképp nem tudom, mit főzzek, készítek egy-egy lucskost, vagy káposztás laskát, és le van tudva az étel.:) Kicsi lányom szombaton azt mondta, hogy imádja az oviban a káposztalevest, ezért vasárnapra azt terveztem. Utána meg fasírtot akartam sütni friss kolbászhúsból. Végül férjecském döntötte el a kérdést: csinálj húsgombócot a levesbe, úgy egykalapalatt meglesz a leves és a második is. És úgy lett.:)



Káposztaleves húsgombóccal

Hozzávalók: 1 kg káposzta, 30-40 dkg fűszerezett (só, bors, pirospaprika, fokhagyma) darált sertéshús, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, só, ecet, petrezselyemzöld, húslé vagy víz; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: Felforralunk 2-3 l vizet vagy húslevest (esetleg vegyesen), és beledobjuk a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát. Enyhén megsózzuk. A fűszerezett húst (ha nincs fűszerezve, akkor fűszerezzük ízlés szerint) alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát nyerjünk. Vizes kézzel apró gombócokat gömbölygetünk belőle, majd a félig főtt káposztához adjuk. További 15-20 percig főzzük, vagy amíg a hús és a káposzta is teljesen meg nem puhul. Végül utánasózunk, ha kell, enyhén savanyítjuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg. Húsnapon ehető.

KÁP. - 2015.

8 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon jó ötletet adott a férjed, finom lehet így a káposztaleves.:)

Éva írta...

Nagyon jól kitaláltátok, mert nagyon guszta és biztosan finom volt!

Aleda írta...

Ez csak finom lehet,amilyen jól mutat a kis tálacskádban.

trollanyu írta...

Imádom a káposztalevest, ha meg húsgombócot is teszek bele, akkor mindenki boldog lesz:) Nagyon jók a fotók, tetszik:)

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Sz. Zita írta...

Hmm, de finom, hogy megenném most.... Ha otthon olvasom, biztos felmentem volna egy tányér levesért :))

Katalin írta...

Finom és tartalmas erdélyi étel lehet ez a leves. Nagyon guszta,

Juci írta...

Nagy kedvenc nálunk is, csak a gombócokba rizset is teszek...
Finoom!

2011. december 6., kedd

Káposztaleves húsgombóccal

Bejegyezte: sedith dátum: 19:34
A káposzta nálunk igazából csak nyersen vagy savanyúságnak megy. Azért nagynéha, amikor már végképp nem tudom, mit főzzek, készítek egy-egy lucskost, vagy káposztás laskát, és le van tudva az étel.:) Kicsi lányom szombaton azt mondta, hogy imádja az oviban a káposztalevest, ezért vasárnapra azt terveztem. Utána meg fasírtot akartam sütni friss kolbászhúsból. Végül férjecském döntötte el a kérdést: csinálj húsgombócot a levesbe, úgy egykalapalatt meglesz a leves és a második is. És úgy lett.:)



Káposztaleves húsgombóccal

Hozzávalók: 1 kg káposzta, 30-40 dkg fűszerezett (só, bors, pirospaprika, fokhagyma) darált sertéshús, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, só, ecet, petrezselyemzöld, húslé vagy víz; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: Felforralunk 2-3 l vizet vagy húslevest (esetleg vegyesen), és beledobjuk a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát. Enyhén megsózzuk. A fűszerezett húst (ha nincs fűszerezve, akkor fűszerezzük ízlés szerint) alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát nyerjünk. Vizes kézzel apró gombócokat gömbölygetünk belőle, majd a félig főtt káposztához adjuk. További 15-20 percig főzzük, vagy amíg a hús és a káposzta is teljesen meg nem puhul. Végül utánasózunk, ha kell, enyhén savanyítjuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg. Húsnapon ehető.

KÁP. - 2015.

8 megjegyzés on "Káposztaleves húsgombóccal"

Kati on 2011. december 6. 19:58 írta...

Nagyon jó ötletet adott a férjed, finom lehet így a káposztaleves.:)

Éva on 2011. december 6. 20:34 írta...

Nagyon jól kitaláltátok, mert nagyon guszta és biztosan finom volt!

Aleda on 2011. december 6. 20:55 írta...

Ez csak finom lehet,amilyen jól mutat a kis tálacskádban.

trollanyu on 2011. december 6. 23:12 írta...

Imádom a káposztalevest, ha meg húsgombócot is teszek bele, akkor mindenki boldog lesz:) Nagyon jók a fotók, tetszik:)

sedith on 2011. december 7. 6:31 írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Sz. Zita on 2011. december 7. 10:51 írta...

Hmm, de finom, hogy megenném most.... Ha otthon olvasom, biztos felmentem volna egy tányér levesért :))

Katalin on 2011. december 7. 18:08 írta...

Finom és tartalmas erdélyi étel lehet ez a leves. Nagyon guszta,

Juci on 2011. december 7. 18:13 írta...

Nagy kedvenc nálunk is, csak a gombócokba rizset is teszek...
Finoom!

Related Posts with Thumbnails