2011. október 31., hétfő

Diós gombafasírt paradicsomszósszal

Hagyományos ízvilágú vacsorára vágytam. De mivel ebédre májat ettünk, azaz húst, ezúttal valami húsmentest kívántam. Na, persze, és még gyors is legyen! Szétnéztem egy-két blogon ezügyben, és hamarosan sikerült is találnom valamit, ami tetszett: gombafasírtot, egycsipetnél. Nagyjából ragaszkodtam a recepthez, bár még hozzátettem ezt-azt, és kissé nagyobb adagban készítettem. És paradicsomszószt csináltam mellé. Fokhagymásan. Nagy sikere volt mindkettőnek; végre a férjem is azt mondta a paradicsomszószomra, hogy nagyon finom. Nagyobbik lányom pedig, aki amúgy nem eszi a gombát, és ezúttal is kiszúrt egy-két megmaradt nagyobb darabot:P, azt mondta rá, hogy isteni.:)



Diós gombafasírt paradicsomszósszal

Hozzávalók: 70 dkg gomba, 1 hagyma, 3 tojás, 5 dkg rozs- vagy zabpehely, 10 dkg száraz kenyér vagy zsemle, 5 dkg őrölt dió, 1 teáskanál paprikalekvár, olaj, só, bors, őrölt kömény, néhány friss bazsalikomlevél; a sütéshez: olaj; a mártáshoz: 5-6 hámozott paradicsom konzervből levével együtt, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál olaj, cukor, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, beleforgatjuk a rozspelyhet, és állni hagyjuk. Ha nincs száraz kenyerünk, akkor levágunk 4 kis szeletet, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és forró sütőben kiszárítjuk. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet készre pároljuk. Amikor elkészült, félrevesszük a tűzről, belekavarjuk a paprikalekvárt, és botmixerrel tetszés szerint pépesítjük. (Szerintem úgy finomabb, ha maradnak benne darabok is, de a lányom miatt én elég simára mixeltem.) Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a pelyhes tojást, az apró kockákra (kb. 5x5 mm-es) vágott szárított kenyeret, az őrölt diót, az apróra vágott bazsalikomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg őrölt köménnyel. Amíg elkészítjük a szószt, félretesszük.
Az áttört fokhagymátaz olajon kissé megfuttatjuk, majd rádobjuk a feldarabolt paradicsomot levével együtt. Felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk, amíg a paradicsomdarabok megpuhulnak. Ekkor öntünk rá még egy kevés vizet, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk tovább, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd jól kiforraljuk.
A fasírtmasszából gombócokat vagy korongokat formálunk, esetleg két evőkanál segítségével galuskaszerű darabokat szaggatunk ki (én ez utóbbit tettem), és forró olajban szép pirosra sütjük. A paradicsomszósszal tálaljuk. Hús-, zöldség-, és tésztanapon egyaránt ehető.

FŰSZ - 2013.

2011. október 28., péntek

Tejben pácolt, gyömbéres pisztráng

Halat kívántunk. Szerencsére szinte sosem fogy ki a fagyasztómból a halféle, most pont pisztrángra esett a választásom.



Tejben pácolt, gyömbéres pisztráng sütőben sütve

Hozzávalók: személyenként 1-1 kb. 30 dkg-os konyhakész pisztráng, só, bors, 1 teáskanál gyömbérpor vagy egy darabka friss gyömbér, 4-5 cikk fokhagyma, kb. 5 dl tej, kevés olaj; a tálaláshoz: citrom.

Elkészítése:
A halat megmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd kb. kisujjnyi távolságonként bevagdossuk. Jól bedörzsöljük sóval és borssal, majd félretesszük. Tálba öntjük a tejet, teszünk bele 1 teáskanálnyi sót, borsot és gyömbérport, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát is. Jól elkavarjuk, majd belehelyezzük a halakat is. A tálat 2-3 órán át a hűtőben tartjuk, ezalatt a halakat néha átforgatjuk a fűszeres tejben.
A halakat kivesszük a pácból, hőálló edénybe rakjuk át, majd meglocsoljuk kevés olajjal, és aláöntünk 1 dl-nyi vizet meg kb. 1 dl-nyit a pácléből. Az edényt lefedjük, forró sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt a halat szép pirosra sütjük benne. Citromlével meglocsolva kínáljuk. Hogy az íze jól érvényesüljön, szerintem nem is kell semmi köret mellé, csak egy kis kenyér, illetve max. valami saláta.

EK - 2011/12

2011. október 25., kedd

Ínyenc palacsinta

Ez a recept is a szeptemberi lapszámban jelent meg. Töltsétek le a KIFŐZTÜK-öt, és főzőcskézzetek, kísérletezgessetek bátran!:) 



Ínyenc palacsinta

Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
16 dkg liszt
3 dl tej
4 teáskanál olívaolaj
só, bors
1 csokor aprított petrezselyemzöld

a töltelékhez:
15 dkg krémtúró
5 dkg tejföl
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
8 szelet sonka
4 zsenge céklalevél vagy 2 marék rukkola saláta
5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 evőkanálnyi a paradicsom olajából
néhány bazsalikomlevél
bors

a tálaláshoz:
zöld levelek
paradicsom

Elkészítése
A palacsintamassza hozzávalóit kézi mixerrel összekeverjük, és hűtőben félórát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A krémtúrót simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, sózzuk és borsozzuk. Az aszalt paradicsomot apró darabokra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és a finomra vágott bazsalikommal, majd elkeverjük az olajjal. A sonkaszeleteket félbevágjuk. A céklaleveleket megmossuk, a vizet leitatjuk róluk, a vastagabb ereket kivágjuk, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A palacsintamasszából száraz serpenyőben 8 palacsintát sütünk. Mindegyiket megkenjük petrezselymes krémtúróval, rászórunk néhány céklalevélcsíkot, ráfektetünk két fél sonkaszeletet, és megkenjük fél teáskanálnyi bazsalikomos paradicsommal. Szorosan feltekerjük, majd rézsútosan félbevágjuk. Paradicsommal, zöld levelekkel tálaljuk.

Tipp: melegen, hidegen egyaránt finom.


2011. október 24., hétfő

Majonézes zöldbab

Ez a recept a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg. Akkoriban még frissből készült, de egész télen készíthető konzerv vagy fagyasztott zöldbabból is. Nagyon finom. 
A magazin az azóta megjelent újabb számokkal és különszámokkal együtt ingyenesen letölthető INNEN.

Majonézes zöldbab

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg zöldbab
2 evőkanál tejföl
1 kis lila hagyma
zellerzöld
bors

a majonézhez:
1 tojás
1 teáskanál mustár
2 dl olaj

citromlé

a tálaláshoz:
paradicsom
zöld paprika

Elkészítése:
A zöldbabot darabokra tördeljük, enyhén sós vízben puhára főzzük, kihűtjük, majd késsel felaprítjuk. Elkészítjük a félperces majonézt, hozzáadjuk a babot, az apróra vágott hagymát és zellerzöldet, majd tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. Félbarna magvas kenyérrel, paradicsommal és paprikával kínáljuk. 


2011. október 22., szombat

Nyers (élő) töltött káposzta

Ez volt a Parajdi töltöttkáposzta-fesztiválon az egyik töltöttkáposzta-fajta, amit az Erdélyi konyha csapata   készített. A receptet magam kísérleteztem ki, természetesen, miután többször is konzultáltam a témában egyik legjártasabb hozzáértővel, Gittával, és megfogadtam javaslatait, tanácsait, illetve alapul vettem Élő székelykáposzta receptjét, ami a Kifőztük 2011/márciusi számában jelent meg. Egyszerű hozzávalókból dolgoztam, és a különlegessége (illetve első hallásra - valljuk be - furcsasága ) ellenére is egy nagyon finom, a kollégák, de főleg a szakmai zsűri által is finomnak tartott fogást sikerült kihoznom belőle. Rendesen: káposztával, töltelékkel, paradicsomos szósszal és tejföllel. A férjemnek is ízlett, bár azért hozzátette, hogy ha töltött káposztát kérne (ami nála szörnyű nagy ritkaságnak számít: általában évente egyszer eszik ilyent, karácsonykor), akkor nem ilyenre fájna a foga. Végül megmagyarázta, hogy hogyan érti, és ezzel én is, illetve mindenki más egyetértett: ez így finom, ahogy van. Nem kell a hagyományos töltött káposzta ízeit keresni benne, mert egyszerűen nem lehet, és nem szabad. Szerintem érdemes kipróbálni mindenkinek. Legfeljebb többször nem fogja készíteni, bár azért kétlem.



Nyers töltött káposzta


Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg napraforgómag, 4 evőkanál lenmag, 2 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb hagyma, 1 szeletke zeller, 1 szeletke cékla, só, bors, pirospaprika; a mártáshoz: 2 kisebb paradicsom, 2 paprika, 1 kicsi lila hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, bors, őrölt kömény, kevés víz; a tejfölhoz: 10 dkg napraforgómag, 15 dkg kesudió, csipetnyi só, 1-2 teáskanál méz, 1-2 teáskanál citromlé, kevés víz; továbbá: 20 darab savanyított káposztalevél, 20 petrezselyem- vagy sárgarépaszár leveleikkel együtt, pirospaprika.

Elkészítése:
A káposztaleveleket lemossuk, vastagabb ereiket levágjuk. A töltelékhez a zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, majd a beáztatott, leszűrt napraforgómaggal, a lenmaggal és a fűszerekkel együtt késes aprítóban finomra aprítjuk. Jól összedolgozzuk, majd kézzel gombócokat formázunk belőle. Mindegyik káposztalevél közepére helyezünk egy-egy gombócot, batyuszerűen összefogjuk, majd mindegyiket átkötjük egy-egy zöld szárral, hogy ki ne bomoljanak. A mártás hozzávalóit a fűszerekkel együtt turmixgépben simára dolgozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet a jó krémes állag érdekében. A tejföl hozzávalóit szintén leturmixoljuk annyi vízzel, hogy tejföl állagú masszát kapjunk. Egy tányér aljára öntünk a paradicsomos mártásból, ráhelyezünk 2-3 káposztabatyut, ezt meglocsoljuk tejföllel, végül pedig megszórjuk pirospaprikával. A többi tejfölt mellé kínáljuk. 

LIGET - 2018/9.
BA - 2017/7
Edó fotója a fesztiválról

2011. október 15., szombat

Fűszeres csirke zöldségekkel

Múlt vasárnap ettük, a hússal együtt elkészült a köret is. A legnagyobb munka a zöldségek hámozása és feldarabolása, azonkívül nem sok dolgunk van vele. Mi nagyon szeretjük az ilyen fogásokat.


Fűszeres csirke zöldségekkel, római tálban

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész, konyhakész csirkecomb, 1-1 kávéskanál szemes bors, köménymag és borókabogyó, 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér, 4-5 cikk fokhagyma, olaj; 4 sárgarépa, 2 paszternák, 1 közepes zeller, 2-3 hagyma, 2 piros paprika, só, bors, olaj.

Elkészítése: A csirkecombot jól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és vastagabb részeinél 1-2 helyen éles késsel bevagdossuk. A szemes fűszereket kávédarálóval megdaráljuk, majd összekeverjük a gömbérporral, a zúzott fokhagymával és kb. 2 teáskanál sóval. Jól összekavarjuk, majd a keverékkel alaposan bedörzsöljük a combokat. Tálba helyezzük őket, és meglocsoljuk olajjal. 3-4 órán át hűtőben érleljük, közben pedig néhányszor átforgatjuk őket. Amikor hozzálátunk a zöldségek előkészítésének, a római tálat és a fedelét vízbe áztatjuk úgy, hogy kívül-belül érje a víz. A zöldségeket meghámozzuk, majd tetszés szerinti hasábokra vágjuk. Elterítjük őket a római tál alján, ha maradt a fűszerkeverékből, megszórjuk vele, ha pedig nem, akkor sóval és borssal szórjuk meg alaposan, és meglocsoljuk kevés olajjal. Ráhelyezzük a csirkecombokat, és meglocsoljuk a visszamaradt páclével. A tálat lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. Ekkor közepes hőfokra kapcsoljuk, és 45-50 percen át sütjük-pároljuk, majd levesszük a fedelét, és további 10-15 percig pirítjuk. A húst a mellette sült zöldségekkel tálaljuk. Ha valakinek ez mégsem elég, készíthet mellé krumplipürét is. Friss saláta vagy savanyúság is illik hozzá.
Krumpli nélkül húsnapi fogás.

2011. október 13., csütörtök

Sütőtökös krumplisaláta

Isteni, laktató őszi saláta. Mi vacsorára ettük, de köretként is el tudom képzelni húsok mellé. Vagy úgy, hogy csirkemellkockákat keverjek bele. Mert különben húsmentes.



Sütőtökös krumplisaláta gombával


Hozzávalók: 6-7 héjában főtt krumpli, 20 dkg sült vagy párolt sütőtök, 20 dkg gomba, 1 kisebb lila hagyma, 1 adag félperces majonéz, 2-3 evőkanál tejföl vagy joghurt, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, szerecsendió, citromlé ízlés szerint

Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szeletekre vágott gombát, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi, és zsírjára nem sül. A krumplit meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk, valamint a sütőtököt is a krumplival nagyjából azonos méretű darabokra vágjuk, tálba tesszük, és kissé megsózzuk. A hagymát finomra aprítjuk, és elkészítjük a félperces majonézt. Az elkészült gombát és a hagymát hozzáadjuk a krumplihoz, majd ráöntjük a majonézt és a tejfölt. Jól összekavarjuk, és ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval meg citromlével ízesítjük. Ha szeretnénk, piros húsú paprikát is vághatunk bele, de lehet csak díszíteni is vele. Ehető zöldség- és  tésztanapon.

EK - 2011/11

2011. október 12., szerda

Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Finom őszi, szüreti főétel. Az előző levessel együtt kitűnő páros lehet egy őszi vasárnapi ebédhez. 



Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Hozzávalók: 70 dkg fehérkaraj, 3 dl jó minőségű vörösbor, só, bors, kevés liszt, olaj; a mártáshoz: 20 dkg szőlőszem, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál keményítő, 2 dl vörösbor, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál cukor, só; a tálaláshoz: 50 dkg aprószemű főtt krumpli, 1 evőkanál méz, 5 dkg vaj, só.

Elkészítése:
A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és megszórjuk sóval meg borssal. Kicsit állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, kevés felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Ekkor ráöntjük a bort, és addig pároljuk benne, amíg zsírjára nem sül. Kiszedjük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, hagyjuk, míg felforrósodik, majd beledobjuk a szőlőt és a mazsolát. Felöntjük 1 dl vízzel, ízesítjük sóval, borssal, cukorral, áttört fokhagymával, és 4-5 percig pároljuk. Ezalatt a keményítőt elkeverjük a borral, és hozzáöntjük a mártáshoz. Kavargatva besűrítjük, illetve jól kiforraljuk. Szükség szerint további vízzel vagy borral hígítjuk. A körethez meghámozzuk a főtt krumplit, egészben hagyjuk, és enyhén megsózzuk. A vajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a krumplit, és addig rázogatjuk a serpenyőt, amíg a karamelles zsiradék szépen bevonja a krumpliszemeket. Borssal, ízlés szerint további sóval ízesítjük.


EK - 2011/10

Mézes szőlőkrémleves



Mézes szőlőkrémleves

Hozzávalók: 50 dkg fehér szőlő, 15 dkg kék szőlő, 3 dl víz vagy must, 2 dl hideg tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint.

Elkészítése:
A vizet vagy mustot felforraljuk, beledobjuk a fehérszőlőszemeket, és addig főzzük, amíg a szőlő színt nem vált, illetve a héja meg nem repedezik (néhány perc). Ezalatt a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, felengedjük a hideg tejjel, és kavargatva besűrítjük. A megfőtt szőlőt leturmixoljuk, majd a levet szitán átszűrve a fehérmártáshoz adjuk, és elkeverjük. Felforraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sóval, citromlével és mézzel ízesítjük, majd néhány perc alatt kiforraljuk. A kék szőlőt jól megmossuk, a szemeket félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, és ezzel tálaljuk a jól behűtött krémlevest.
Szétválasztózók tésztanapon ehetik ezt a levest.

EK - 2011/10


2011. október 11., kedd

Paradicsomleves nyers zöldségből

Gyönyörű friss zöldségeim voltak: paprika, paradicsom, hagyma... Gondoltam, kár elrontani őket főzéssel, ezért a gyümölcskrémleves mintájára készítettem el.


Illatos paradicsomleves nyers zöldségekkel

Hozzávalók: 2 piros húsú paradicsompaprika, 4-5 paradicsom, 1 kis lila hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, néhány bazsalikomlevél; 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tej, 2-3 dl víz; só, bors, méz vagy cukor; a tálaláshoz: friss napraforgómag, bazsalikombóbita

Elkészítése: A zöldségeket és a fűszereket késes aprítóban vagy blenderben összeturmixoljuk. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és amikor fölforrt, felöntjük a hideg tejjel. Simára keverjük, majd tetszés szerint hígítjuk vízzel, és 4-5 percig forraljuk. Levesszük a lángról, belekeverjük a zöldségpürét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és mézzel édesítjük. Tálaláskor friss napraforgómagot szórunk a tányér közepébe és bazsalikommal díszítjük.
Szétválasztózók ehetik hús-, zöldség- és tésztanapon is. E két utóbbi napon a tejet ki lehet cserélni vízre, és helyette 1-2 evőkanál zsírosabb tejfölt használni.

ÍZES-SZÍNES - 2012.
Related Posts with Thumbnails

2011. október 31., hétfő

Diós gombafasírt paradicsomszósszal

Hagyományos ízvilágú vacsorára vágytam. De mivel ebédre májat ettünk, azaz húst, ezúttal valami húsmentest kívántam. Na, persze, és még gyors is legyen! Szétnéztem egy-két blogon ezügyben, és hamarosan sikerült is találnom valamit, ami tetszett: gombafasírtot, egycsipetnél. Nagyjából ragaszkodtam a recepthez, bár még hozzátettem ezt-azt, és kissé nagyobb adagban készítettem. És paradicsomszószt csináltam mellé. Fokhagymásan. Nagy sikere volt mindkettőnek; végre a férjem is azt mondta a paradicsomszószomra, hogy nagyon finom. Nagyobbik lányom pedig, aki amúgy nem eszi a gombát, és ezúttal is kiszúrt egy-két megmaradt nagyobb darabot:P, azt mondta rá, hogy isteni.:)



Diós gombafasírt paradicsomszósszal

Hozzávalók: 70 dkg gomba, 1 hagyma, 3 tojás, 5 dkg rozs- vagy zabpehely, 10 dkg száraz kenyér vagy zsemle, 5 dkg őrölt dió, 1 teáskanál paprikalekvár, olaj, só, bors, őrölt kömény, néhány friss bazsalikomlevél; a sütéshez: olaj; a mártáshoz: 5-6 hámozott paradicsom konzervből levével együtt, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál olaj, cukor, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, beleforgatjuk a rozspelyhet, és állni hagyjuk. Ha nincs száraz kenyerünk, akkor levágunk 4 kis szeletet, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és forró sütőben kiszárítjuk. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet készre pároljuk. Amikor elkészült, félrevesszük a tűzről, belekavarjuk a paprikalekvárt, és botmixerrel tetszés szerint pépesítjük. (Szerintem úgy finomabb, ha maradnak benne darabok is, de a lányom miatt én elég simára mixeltem.) Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a pelyhes tojást, az apró kockákra (kb. 5x5 mm-es) vágott szárított kenyeret, az őrölt diót, az apróra vágott bazsalikomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg őrölt köménnyel. Amíg elkészítjük a szószt, félretesszük.
Az áttört fokhagymátaz olajon kissé megfuttatjuk, majd rádobjuk a feldarabolt paradicsomot levével együtt. Felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk, amíg a paradicsomdarabok megpuhulnak. Ekkor öntünk rá még egy kevés vizet, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk tovább, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd jól kiforraljuk.
A fasírtmasszából gombócokat vagy korongokat formálunk, esetleg két evőkanál segítségével galuskaszerű darabokat szaggatunk ki (én ez utóbbit tettem), és forró olajban szép pirosra sütjük. A paradicsomszósszal tálaljuk. Hús-, zöldség-, és tésztanapon egyaránt ehető.

FŰSZ - 2013.

2011. október 28., péntek

Tejben pácolt, gyömbéres pisztráng

Halat kívántunk. Szerencsére szinte sosem fogy ki a fagyasztómból a halféle, most pont pisztrángra esett a választásom.



Tejben pácolt, gyömbéres pisztráng sütőben sütve

Hozzávalók: személyenként 1-1 kb. 30 dkg-os konyhakész pisztráng, só, bors, 1 teáskanál gyömbérpor vagy egy darabka friss gyömbér, 4-5 cikk fokhagyma, kb. 5 dl tej, kevés olaj; a tálaláshoz: citrom.

Elkészítése:
A halat megmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd kb. kisujjnyi távolságonként bevagdossuk. Jól bedörzsöljük sóval és borssal, majd félretesszük. Tálba öntjük a tejet, teszünk bele 1 teáskanálnyi sót, borsot és gyömbérport, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát is. Jól elkavarjuk, majd belehelyezzük a halakat is. A tálat 2-3 órán át a hűtőben tartjuk, ezalatt a halakat néha átforgatjuk a fűszeres tejben.
A halakat kivesszük a pácból, hőálló edénybe rakjuk át, majd meglocsoljuk kevés olajjal, és aláöntünk 1 dl-nyi vizet meg kb. 1 dl-nyit a pácléből. Az edényt lefedjük, forró sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt a halat szép pirosra sütjük benne. Citromlével meglocsolva kínáljuk. Hogy az íze jól érvényesüljön, szerintem nem is kell semmi köret mellé, csak egy kis kenyér, illetve max. valami saláta.

EK - 2011/12

2011. október 25., kedd

Ínyenc palacsinta

Ez a recept is a szeptemberi lapszámban jelent meg. Töltsétek le a KIFŐZTÜK-öt, és főzőcskézzetek, kísérletezgessetek bátran!:) 



Ínyenc palacsinta

Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
16 dkg liszt
3 dl tej
4 teáskanál olívaolaj
só, bors
1 csokor aprított petrezselyemzöld

a töltelékhez:
15 dkg krémtúró
5 dkg tejföl
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
8 szelet sonka
4 zsenge céklalevél vagy 2 marék rukkola saláta
5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 evőkanálnyi a paradicsom olajából
néhány bazsalikomlevél
bors

a tálaláshoz:
zöld levelek
paradicsom

Elkészítése
A palacsintamassza hozzávalóit kézi mixerrel összekeverjük, és hűtőben félórát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A krémtúrót simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, sózzuk és borsozzuk. Az aszalt paradicsomot apró darabokra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és a finomra vágott bazsalikommal, majd elkeverjük az olajjal. A sonkaszeleteket félbevágjuk. A céklaleveleket megmossuk, a vizet leitatjuk róluk, a vastagabb ereket kivágjuk, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A palacsintamasszából száraz serpenyőben 8 palacsintát sütünk. Mindegyiket megkenjük petrezselymes krémtúróval, rászórunk néhány céklalevélcsíkot, ráfektetünk két fél sonkaszeletet, és megkenjük fél teáskanálnyi bazsalikomos paradicsommal. Szorosan feltekerjük, majd rézsútosan félbevágjuk. Paradicsommal, zöld levelekkel tálaljuk.

Tipp: melegen, hidegen egyaránt finom.


2011. október 24., hétfő

Majonézes zöldbab

Ez a recept a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg. Akkoriban még frissből készült, de egész télen készíthető konzerv vagy fagyasztott zöldbabból is. Nagyon finom. 
A magazin az azóta megjelent újabb számokkal és különszámokkal együtt ingyenesen letölthető INNEN.

Majonézes zöldbab

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg zöldbab
2 evőkanál tejföl
1 kis lila hagyma
zellerzöld
bors

a majonézhez:
1 tojás
1 teáskanál mustár
2 dl olaj

citromlé

a tálaláshoz:
paradicsom
zöld paprika

Elkészítése:
A zöldbabot darabokra tördeljük, enyhén sós vízben puhára főzzük, kihűtjük, majd késsel felaprítjuk. Elkészítjük a félperces majonézt, hozzáadjuk a babot, az apróra vágott hagymát és zellerzöldet, majd tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. Félbarna magvas kenyérrel, paradicsommal és paprikával kínáljuk. 


2011. október 22., szombat

Nyers (élő) töltött káposzta

Ez volt a Parajdi töltöttkáposzta-fesztiválon az egyik töltöttkáposzta-fajta, amit az Erdélyi konyha csapata   készített. A receptet magam kísérleteztem ki, természetesen, miután többször is konzultáltam a témában egyik legjártasabb hozzáértővel, Gittával, és megfogadtam javaslatait, tanácsait, illetve alapul vettem Élő székelykáposzta receptjét, ami a Kifőztük 2011/márciusi számában jelent meg. Egyszerű hozzávalókból dolgoztam, és a különlegessége (illetve első hallásra - valljuk be - furcsasága ) ellenére is egy nagyon finom, a kollégák, de főleg a szakmai zsűri által is finomnak tartott fogást sikerült kihoznom belőle. Rendesen: káposztával, töltelékkel, paradicsomos szósszal és tejföllel. A férjemnek is ízlett, bár azért hozzátette, hogy ha töltött káposztát kérne (ami nála szörnyű nagy ritkaságnak számít: általában évente egyszer eszik ilyent, karácsonykor), akkor nem ilyenre fájna a foga. Végül megmagyarázta, hogy hogyan érti, és ezzel én is, illetve mindenki más egyetértett: ez így finom, ahogy van. Nem kell a hagyományos töltött káposzta ízeit keresni benne, mert egyszerűen nem lehet, és nem szabad. Szerintem érdemes kipróbálni mindenkinek. Legfeljebb többször nem fogja készíteni, bár azért kétlem.



Nyers töltött káposzta


Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg napraforgómag, 4 evőkanál lenmag, 2 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb hagyma, 1 szeletke zeller, 1 szeletke cékla, só, bors, pirospaprika; a mártáshoz: 2 kisebb paradicsom, 2 paprika, 1 kicsi lila hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, bors, őrölt kömény, kevés víz; a tejfölhoz: 10 dkg napraforgómag, 15 dkg kesudió, csipetnyi só, 1-2 teáskanál méz, 1-2 teáskanál citromlé, kevés víz; továbbá: 20 darab savanyított káposztalevél, 20 petrezselyem- vagy sárgarépaszár leveleikkel együtt, pirospaprika.

Elkészítése:
A káposztaleveleket lemossuk, vastagabb ereiket levágjuk. A töltelékhez a zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, majd a beáztatott, leszűrt napraforgómaggal, a lenmaggal és a fűszerekkel együtt késes aprítóban finomra aprítjuk. Jól összedolgozzuk, majd kézzel gombócokat formázunk belőle. Mindegyik káposztalevél közepére helyezünk egy-egy gombócot, batyuszerűen összefogjuk, majd mindegyiket átkötjük egy-egy zöld szárral, hogy ki ne bomoljanak. A mártás hozzávalóit a fűszerekkel együtt turmixgépben simára dolgozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet a jó krémes állag érdekében. A tejföl hozzávalóit szintén leturmixoljuk annyi vízzel, hogy tejföl állagú masszát kapjunk. Egy tányér aljára öntünk a paradicsomos mártásból, ráhelyezünk 2-3 káposztabatyut, ezt meglocsoljuk tejföllel, végül pedig megszórjuk pirospaprikával. A többi tejfölt mellé kínáljuk. 

LIGET - 2018/9.
BA - 2017/7
Edó fotója a fesztiválról

2011. október 15., szombat

Fűszeres csirke zöldségekkel

Múlt vasárnap ettük, a hússal együtt elkészült a köret is. A legnagyobb munka a zöldségek hámozása és feldarabolása, azonkívül nem sok dolgunk van vele. Mi nagyon szeretjük az ilyen fogásokat.


Fűszeres csirke zöldségekkel, római tálban

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész, konyhakész csirkecomb, 1-1 kávéskanál szemes bors, köménymag és borókabogyó, 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér, 4-5 cikk fokhagyma, olaj; 4 sárgarépa, 2 paszternák, 1 közepes zeller, 2-3 hagyma, 2 piros paprika, só, bors, olaj.

Elkészítése: A csirkecombot jól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és vastagabb részeinél 1-2 helyen éles késsel bevagdossuk. A szemes fűszereket kávédarálóval megdaráljuk, majd összekeverjük a gömbérporral, a zúzott fokhagymával és kb. 2 teáskanál sóval. Jól összekavarjuk, majd a keverékkel alaposan bedörzsöljük a combokat. Tálba helyezzük őket, és meglocsoljuk olajjal. 3-4 órán át hűtőben érleljük, közben pedig néhányszor átforgatjuk őket. Amikor hozzálátunk a zöldségek előkészítésének, a római tálat és a fedelét vízbe áztatjuk úgy, hogy kívül-belül érje a víz. A zöldségeket meghámozzuk, majd tetszés szerinti hasábokra vágjuk. Elterítjük őket a római tál alján, ha maradt a fűszerkeverékből, megszórjuk vele, ha pedig nem, akkor sóval és borssal szórjuk meg alaposan, és meglocsoljuk kevés olajjal. Ráhelyezzük a csirkecombokat, és meglocsoljuk a visszamaradt páclével. A tálat lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. Ekkor közepes hőfokra kapcsoljuk, és 45-50 percen át sütjük-pároljuk, majd levesszük a fedelét, és további 10-15 percig pirítjuk. A húst a mellette sült zöldségekkel tálaljuk. Ha valakinek ez mégsem elég, készíthet mellé krumplipürét is. Friss saláta vagy savanyúság is illik hozzá.
Krumpli nélkül húsnapi fogás.

2011. október 13., csütörtök

Sütőtökös krumplisaláta

Isteni, laktató őszi saláta. Mi vacsorára ettük, de köretként is el tudom képzelni húsok mellé. Vagy úgy, hogy csirkemellkockákat keverjek bele. Mert különben húsmentes.



Sütőtökös krumplisaláta gombával


Hozzávalók: 6-7 héjában főtt krumpli, 20 dkg sült vagy párolt sütőtök, 20 dkg gomba, 1 kisebb lila hagyma, 1 adag félperces majonéz, 2-3 evőkanál tejföl vagy joghurt, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, szerecsendió, citromlé ízlés szerint

Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szeletekre vágott gombát, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi, és zsírjára nem sül. A krumplit meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk, valamint a sütőtököt is a krumplival nagyjából azonos méretű darabokra vágjuk, tálba tesszük, és kissé megsózzuk. A hagymát finomra aprítjuk, és elkészítjük a félperces majonézt. Az elkészült gombát és a hagymát hozzáadjuk a krumplihoz, majd ráöntjük a majonézt és a tejfölt. Jól összekavarjuk, és ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval meg citromlével ízesítjük. Ha szeretnénk, piros húsú paprikát is vághatunk bele, de lehet csak díszíteni is vele. Ehető zöldség- és  tésztanapon.

EK - 2011/11

2011. október 12., szerda

Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Finom őszi, szüreti főétel. Az előző levessel együtt kitűnő páros lehet egy őszi vasárnapi ebédhez. 



Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Hozzávalók: 70 dkg fehérkaraj, 3 dl jó minőségű vörösbor, só, bors, kevés liszt, olaj; a mártáshoz: 20 dkg szőlőszem, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál keményítő, 2 dl vörösbor, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál cukor, só; a tálaláshoz: 50 dkg aprószemű főtt krumpli, 1 evőkanál méz, 5 dkg vaj, só.

Elkészítése:
A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és megszórjuk sóval meg borssal. Kicsit állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, kevés felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Ekkor ráöntjük a bort, és addig pároljuk benne, amíg zsírjára nem sül. Kiszedjük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, hagyjuk, míg felforrósodik, majd beledobjuk a szőlőt és a mazsolát. Felöntjük 1 dl vízzel, ízesítjük sóval, borssal, cukorral, áttört fokhagymával, és 4-5 percig pároljuk. Ezalatt a keményítőt elkeverjük a borral, és hozzáöntjük a mártáshoz. Kavargatva besűrítjük, illetve jól kiforraljuk. Szükség szerint további vízzel vagy borral hígítjuk. A körethez meghámozzuk a főtt krumplit, egészben hagyjuk, és enyhén megsózzuk. A vajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a krumplit, és addig rázogatjuk a serpenyőt, amíg a karamelles zsiradék szépen bevonja a krumpliszemeket. Borssal, ízlés szerint további sóval ízesítjük.


EK - 2011/10

Mézes szőlőkrémleves



Mézes szőlőkrémleves

Hozzávalók: 50 dkg fehér szőlő, 15 dkg kék szőlő, 3 dl víz vagy must, 2 dl hideg tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint.

Elkészítése:
A vizet vagy mustot felforraljuk, beledobjuk a fehérszőlőszemeket, és addig főzzük, amíg a szőlő színt nem vált, illetve a héja meg nem repedezik (néhány perc). Ezalatt a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, felengedjük a hideg tejjel, és kavargatva besűrítjük. A megfőtt szőlőt leturmixoljuk, majd a levet szitán átszűrve a fehérmártáshoz adjuk, és elkeverjük. Felforraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sóval, citromlével és mézzel ízesítjük, majd néhány perc alatt kiforraljuk. A kék szőlőt jól megmossuk, a szemeket félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, és ezzel tálaljuk a jól behűtött krémlevest.
Szétválasztózók tésztanapon ehetik ezt a levest.

EK - 2011/10


2011. október 11., kedd

Paradicsomleves nyers zöldségből

Gyönyörű friss zöldségeim voltak: paprika, paradicsom, hagyma... Gondoltam, kár elrontani őket főzéssel, ezért a gyümölcskrémleves mintájára készítettem el.


Illatos paradicsomleves nyers zöldségekkel

Hozzávalók: 2 piros húsú paradicsompaprika, 4-5 paradicsom, 1 kis lila hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, néhány bazsalikomlevél; 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tej, 2-3 dl víz; só, bors, méz vagy cukor; a tálaláshoz: friss napraforgómag, bazsalikombóbita

Elkészítése: A zöldségeket és a fűszereket késes aprítóban vagy blenderben összeturmixoljuk. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és amikor fölforrt, felöntjük a hideg tejjel. Simára keverjük, majd tetszés szerint hígítjuk vízzel, és 4-5 percig forraljuk. Levesszük a lángról, belekeverjük a zöldségpürét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és mézzel édesítjük. Tálaláskor friss napraforgómagot szórunk a tányér közepébe és bazsalikommal díszítjük.
Szétválasztózók ehetik hús-, zöldség- és tésztanapon is. E két utóbbi napon a tejet ki lehet cserélni vízre, és helyette 1-2 evőkanál zsírosabb tejfölt használni.

ÍZES-SZÍNES - 2012.