2012. január 20., péntek

Fánkszezon!!! - Churros - a spanyol fánk

Akkor legyen megint egy fánk! Az interneten nagyon sokféle recept kering róla, némelyikben van tojás, némelyikben nincs. Én tettem bele. Tulajdonképpen ugyanúgy indítjuk, mint a képviselőfánkot, csak nem sütőben sütjük meg, hanem olajban. Nagyon finom, habkönnyű; érdemes dupla adaggal számolni, mert erősen "még-íze" van!:)




Churros - spanyol fánk


Hozzávalók: 2,4 dl víz, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 30 ml olaj, 12,5 dkg liszt, 2 tojás; a sütéshez: bő olaj; a tálaláshoz: fahéjas porcukor, bármilyen lekvár, esetleg csokoládéöntet.

Elkészítése: Felforraljuk a vizet a cukorral, a sóval és az olajjal, majd egyből belezuttyintjuk a lisztet, félrevesszük a lángról, és simára kavarjuk. Amikor már csomómentes, rendre beledolgozzuk a két tojást is. A másodikat csak akkor adjuk hozzá, amikor az elsőt már teljesen eldolgoztuk benne. Ezután a masszát csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és egy enyhén megolajozott deszkára 5-6 cm hosszú rudacskákat nyomunk belőle. Az olajat felforrósítjuk, majd egy kés segítségével a rudakat átemeljük az olajba. Néhány perc alatt szép aranysárgára sütjük őket. Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral, illetve lekvárba vagy csokoládéöntetbe mártogatjuk. Én sárgadinnye-mangólekvárral tálaltam. 

Tipp: A masszát nyomhatjuk egyenesen az olajba is; ebben az esetben a kinyomott rudacskát egy kés segítségével leválasztjuk a csillagcsőről.

EK - 2012/2

5 megjegyzés:

Anazar írta...

Formás kis churroskákat sütöttél! Fahéjas-cukrosan PLUSZ forró csokoládéval a király ;-)

Kati írta...

Úgy látom nemzetközi fánksütés van nálad:) Dobhatnál egy pár darabot Szeredába:)

sedith írta...

Anazar, igazad van, csak amikor készítettem, csokoládéra nem fűlt a fogunk, a savanykás, exotikus lekvárra viszont annál inkább. De szerintem lesz ismétlése is, akkor meg tutti forró csokival vagy csokimártogatóssal készül. :)

Kati, aha, volt amerikai fánk is.:) Meg magyar, szalagos.:) Dobni csak a badushából dobhatnék, abból maradt meg tegnap néhány darab, és betettem a fagyasztóba, lássuk, mi lesz belőle!

Szitya írta...

Szia Edith!
Jöttem ide lelkendezni!! Köszi ezt a receptet! Már régóta meg akartam próbálkozni a Churros-szal, annyi izgalmas történetet hallottam róla, mint a spanyol bulis éjszakák velejárójáról, hogy most végre, hála neked, nekiveselkedtem! Finom és elég egyszerű, úgyhogy ismétlés lesz ebből!!!
Köszi!
Szilvi

sedith írta...

Szilvi, nagyon örülök, hogy ismét megörvendeztettelek.:) Köszi, hogy visszajeleztél a recepttel kapcsolatban. :)
Puszi

2012. január 20., péntek

Fánkszezon!!! - Churros - a spanyol fánk

Bejegyezte: sedith dátum: 14:49
Akkor legyen megint egy fánk! Az interneten nagyon sokféle recept kering róla, némelyikben van tojás, némelyikben nincs. Én tettem bele. Tulajdonképpen ugyanúgy indítjuk, mint a képviselőfánkot, csak nem sütőben sütjük meg, hanem olajban. Nagyon finom, habkönnyű; érdemes dupla adaggal számolni, mert erősen "még-íze" van!:)




Churros - spanyol fánk


Hozzávalók: 2,4 dl víz, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 30 ml olaj, 12,5 dkg liszt, 2 tojás; a sütéshez: bő olaj; a tálaláshoz: fahéjas porcukor, bármilyen lekvár, esetleg csokoládéöntet.

Elkészítése: Felforraljuk a vizet a cukorral, a sóval és az olajjal, majd egyből belezuttyintjuk a lisztet, félrevesszük a lángról, és simára kavarjuk. Amikor már csomómentes, rendre beledolgozzuk a két tojást is. A másodikat csak akkor adjuk hozzá, amikor az elsőt már teljesen eldolgoztuk benne. Ezután a masszát csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és egy enyhén megolajozott deszkára 5-6 cm hosszú rudacskákat nyomunk belőle. Az olajat felforrósítjuk, majd egy kés segítségével a rudakat átemeljük az olajba. Néhány perc alatt szép aranysárgára sütjük őket. Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral, illetve lekvárba vagy csokoládéöntetbe mártogatjuk. Én sárgadinnye-mangólekvárral tálaltam. 

Tipp: A masszát nyomhatjuk egyenesen az olajba is; ebben az esetben a kinyomott rudacskát egy kés segítségével leválasztjuk a csillagcsőről.

EK - 2012/2

5 megjegyzés on "Fánkszezon!!! - Churros - a spanyol fánk"

Anazar on 2012. január 20. 16:37 írta...

Formás kis churroskákat sütöttél! Fahéjas-cukrosan PLUSZ forró csokoládéval a király ;-)

Kati on 2012. január 20. 17:31 írta...

Úgy látom nemzetközi fánksütés van nálad:) Dobhatnál egy pár darabot Szeredába:)

sedith on 2012. január 20. 17:40 írta...

Anazar, igazad van, csak amikor készítettem, csokoládéra nem fűlt a fogunk, a savanykás, exotikus lekvárra viszont annál inkább. De szerintem lesz ismétlése is, akkor meg tutti forró csokival vagy csokimártogatóssal készül. :)

Kati, aha, volt amerikai fánk is.:) Meg magyar, szalagos.:) Dobni csak a badushából dobhatnék, abból maradt meg tegnap néhány darab, és betettem a fagyasztóba, lássuk, mi lesz belőle!

Szitya on 2012. január 25. 11:47 írta...

Szia Edith!
Jöttem ide lelkendezni!! Köszi ezt a receptet! Már régóta meg akartam próbálkozni a Churros-szal, annyi izgalmas történetet hallottam róla, mint a spanyol bulis éjszakák velejárójáról, hogy most végre, hála neked, nekiveselkedtem! Finom és elég egyszerű, úgyhogy ismétlés lesz ebből!!!
Köszi!
Szilvi

sedith on 2012. január 25. 12:56 írta...

Szilvi, nagyon örülök, hogy ismét megörvendeztettelek.:) Köszi, hogy visszajeleztél a recepttel kapcsolatban. :)
Puszi

Related Posts with Thumbnails