2012. január 22., vasárnap

Fánkszezon!!!!!! - Doughnuts - amerikai fánk

No, akkor kerüljön már ez is ide fel, de egyelőre elég a fánkokból, mert már dugig vagyunk velük!:)
Ez is olyan recept, ami után sokat kutatgattam a neten angol nyelvű oldalakon, de szintén azzal szembesültem, hogy: ahány ház, annyi szokás, és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, ez lett a sajátom. De szerintem a normál szalagos fánk tésztájából is süthető ugyanígy, legfeljebb el lehet látni cukormázzal meg színes cukorkákkal, és máris "donut" lesz belőle. A lányok teljesen odavoltak érte!
Kipróbáltam a sütőben sütést is, de nekem az nem ízlett annyira. Az nem fánk volt már, hanem inkább kalács. Tehát, bő olaj ide vagy oda, ha fánkot akarok enni, olajban sütöm meg.:P




Doughnuts, avagy amerikai fánk

Hozzávalók: 7 g száraz élesztő vagy 1,5 dkg friss élesztő, 30 dkg liszt, 30 ml langyos víz, 1,75 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 3,5 dkg olaj; a cukormázhoz: 3,5 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliaaroma, 3 evőkanál forró víz; a szóráshoz: színes cukorkák vagy csokoládéreszelék, színes kókusz, reszelt narancshéj.

Elkészítése: Az élesztőt beleszórjuk a langyos vízbe, és hagyjuk habosodni, amíg kimérjük a többi hozzávalót. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, majd eldolgozzuk a tojással, az olajjal, az élesztős vízzel és a langyos tejjel. Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk ki, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a fánkok közepét is kiszúrjuk. Ezután ismét hagyjuk kelni kb. 20 percet, majd a fánkokat a felforrósított olajba tesszük, és mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük ki őket. Amíg a fánkok kelnek, elkészítjük a cukormázat. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot meg a vaníliaaromát, és felforraljuk. Ekkor félrevesszük a lángról, és kanalanként addig adagoljuk hozzá a vizet, amíg a máz enyhén folyós nem lesz. A fánkokat még forrón belemártjuk a mázba, illetve megszórjuk színes cukorkával, kókuszreszelékkel vagy reszelt csokoládéval, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: A fánkok kiszúrt közepét is süssük meg, a gyerekek nagyon fognak örülni a minifánkoknak!
Megjegyzés: Ha a fánk kihűl, a cukormáz kifehéredik és megkeményszik rajta.

EK - 2012/2



7 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól néznek ki:) Mindig szörnyülködve nézem az ameriaki filmeket, amikben ezt tömik magukba állandóan. A középső kis fánkok fogynak el elsőnek nálunk:)

iri írta...

Oh hat akkor csak fank(k-val),igy is finom lehet.:)))

sedith írta...

Trollanyu, azért ez sem rosszabb, mint a mi fánkunk. Persze, ha egy szezonban egyszer-kétszer sütjük, és nem ez a "mindennapi kenyerünk".

Iri, persze, és a doughnut meg h-val.:) Észrevettem az elírást, de már késő volt, a gyűjtőn hibásan jelent meg.

Panna írta...

Na most már tényleg fánkot kell sütnöm :) Nagyon guszták!

sedith írta...

Panna, köszönöm!:) És rajta!:)

Zsiri írta...

Mostanában nagyon rákattantam a fánkra, istenien néz ki :)

Timea írta...

Nagyon finomak! En is amarikai fankot csinaltam most egy hete, sok csokoladeval :).

2012. január 22., vasárnap

Fánkszezon!!!!!! - Doughnuts - amerikai fánk

Bejegyezte: sedith dátum: 12:12
No, akkor kerüljön már ez is ide fel, de egyelőre elég a fánkokból, mert már dugig vagyunk velük!:)
Ez is olyan recept, ami után sokat kutatgattam a neten angol nyelvű oldalakon, de szintén azzal szembesültem, hogy: ahány ház, annyi szokás, és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, ez lett a sajátom. De szerintem a normál szalagos fánk tésztájából is süthető ugyanígy, legfeljebb el lehet látni cukormázzal meg színes cukorkákkal, és máris "donut" lesz belőle. A lányok teljesen odavoltak érte!
Kipróbáltam a sütőben sütést is, de nekem az nem ízlett annyira. Az nem fánk volt már, hanem inkább kalács. Tehát, bő olaj ide vagy oda, ha fánkot akarok enni, olajban sütöm meg.:P




Doughnuts, avagy amerikai fánk

Hozzávalók: 7 g száraz élesztő vagy 1,5 dkg friss élesztő, 30 dkg liszt, 30 ml langyos víz, 1,75 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 3,5 dkg olaj; a cukormázhoz: 3,5 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliaaroma, 3 evőkanál forró víz; a szóráshoz: színes cukorkák vagy csokoládéreszelék, színes kókusz, reszelt narancshéj.

Elkészítése: Az élesztőt beleszórjuk a langyos vízbe, és hagyjuk habosodni, amíg kimérjük a többi hozzávalót. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, majd eldolgozzuk a tojással, az olajjal, az élesztős vízzel és a langyos tejjel. Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk ki, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a fánkok közepét is kiszúrjuk. Ezután ismét hagyjuk kelni kb. 20 percet, majd a fánkokat a felforrósított olajba tesszük, és mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük ki őket. Amíg a fánkok kelnek, elkészítjük a cukormázat. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot meg a vaníliaaromát, és felforraljuk. Ekkor félrevesszük a lángról, és kanalanként addig adagoljuk hozzá a vizet, amíg a máz enyhén folyós nem lesz. A fánkokat még forrón belemártjuk a mázba, illetve megszórjuk színes cukorkával, kókuszreszelékkel vagy reszelt csokoládéval, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: A fánkok kiszúrt közepét is süssük meg, a gyerekek nagyon fognak örülni a minifánkoknak!
Megjegyzés: Ha a fánk kihűl, a cukormáz kifehéredik és megkeményszik rajta.

EK - 2012/2



7 megjegyzés on "Fánkszezon!!!!!! - Doughnuts - amerikai fánk"

trollanyu on 2012. január 22. 13:18 írta...

Nagyon jól néznek ki:) Mindig szörnyülködve nézem az ameriaki filmeket, amikben ezt tömik magukba állandóan. A középső kis fánkok fogynak el elsőnek nálunk:)

iri on 2012. január 22. 17:26 írta...

Oh hat akkor csak fank(k-val),igy is finom lehet.:)))

sedith on 2012. január 22. 18:22 írta...

Trollanyu, azért ez sem rosszabb, mint a mi fánkunk. Persze, ha egy szezonban egyszer-kétszer sütjük, és nem ez a "mindennapi kenyerünk".

Iri, persze, és a doughnut meg h-val.:) Észrevettem az elírást, de már késő volt, a gyűjtőn hibásan jelent meg.

Panna on 2012. január 22. 21:47 írta...

Na most már tényleg fánkot kell sütnöm :) Nagyon guszták!

sedith on 2012. január 22. 21:52 írta...

Panna, köszönöm!:) És rajta!:)

Zsiri on 2012. január 25. 10:28 írta...

Mostanában nagyon rákattantam a fánkra, istenien néz ki :)

Timea on 2012. február 6. 22:15 írta...

Nagyon finomak! En is amarikai fankot csinaltam most egy hete, sok csokoladeval :).

Related Posts with Thumbnails