2012. január 14., szombat

Szilvaízes puliszkatekercs

A puliszkát nagyon szeretjük. Pörkölttel, paprikással, túróval, "disznóságokkal", tejjel, rántottával, hallal,  bármivel. Most viszont gondoltam egyet, és édesen készítettem el. Isteni lett. Igazi hagyományos "falusi" étel.



Szilvaízes puliszkatekercs


Hozzávalók: 5 dl tej, 5 dl víz, 20 dkg kukoricadara, 1 teáskanál só, 3 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor; a töltelékhez: 35 dkg szilvalekvár, 1 teáskanál fahéj; a tálaláshoz porcukor.

Elkészítése:
Előkészítünk egy tiszta konyharuhát, majd letakarjuk egy ugyanakkora méretű sütőpapírdarabbal. Felforraljuk a tejet a vízzel, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd folytonosan kavargatva beleszórjuk a kukoricadarát, és egy kissé lágyabb állagú puliszkát főzünk belőle. Ahogy elkészült, ráöntjük az előkészített sütőpapírra, egy kanál segítségével pedig szép szögletesre simítjuk-igazítjuk. 1-2 percnyi hűlés után a puliszkára rákenjük a szilvalekvárt, megszórjuk fahéjjal, és a papír meg a konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük. Hideg helyen hagyjuk jól megdermedni, majd szép szeleteket vágunk belőle. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Tésztanapon ehető.

EK - 2012/2

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon tetszik:) Mi is szeretjük a puliszkát, szoktam is tejben főzni, de eddig csak pohárkrém formában készítettem, ez így szuper finom lehet:)

Vicuska írta...

Erre gondolni sem mertem, hogy így is készíthető, jó ötlet!

Edó írta...

Gyerekkorunkban gyakran ettük a puliszkát lekvárral vagy cukorral,nagyon finom!

Virág írta...

Én mindig is azt hittem, hogy ez alapból édes étel. Mi a búzadarát édesen készítjük, így mikor puliszkát készítettem (egyszer) az is édes volt. De lekváros tekercsben... :O Meg sem tudom számolni, mennyit nyeltem nagyot az elmúlt 2 percben... :o
Húúú.
Asszem lesz mivel villogni az ovi farsangi bálján... :D :D :D

sedith írta...

Trollanyu, pohárkrém, puliszkával?:O Na, ilyesmi legmerészebb álmaimban sem jutott volna eszembe. Nem semmi! Kíváncsi vagyok rá!

Vicuska, mint Edó is írta, mifelénk is szokás volt a puliszkát szilvaízzel enni. Mamám főleg a már kihűlt puliszkát tálalta így, miután felmelegítette.:)

Virág, van édes puliszka, de az mifelénk a málé. Zalában azt hiszem, prószának hívják.
Ha vinni akarod valahová ezt a tekercset, akkor vigyázz, a lekvár legyen jó srű, hogy ne folyjon ki a tekercsből. :) Majd számolj be róla, hogyan fogadták!:)

2012. január 14., szombat

Szilvaízes puliszkatekercs

Bejegyezte: sedith dátum: 12:04
A puliszkát nagyon szeretjük. Pörkölttel, paprikással, túróval, "disznóságokkal", tejjel, rántottával, hallal,  bármivel. Most viszont gondoltam egyet, és édesen készítettem el. Isteni lett. Igazi hagyományos "falusi" étel.



Szilvaízes puliszkatekercs


Hozzávalók: 5 dl tej, 5 dl víz, 20 dkg kukoricadara, 1 teáskanál só, 3 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor; a töltelékhez: 35 dkg szilvalekvár, 1 teáskanál fahéj; a tálaláshoz porcukor.

Elkészítése:
Előkészítünk egy tiszta konyharuhát, majd letakarjuk egy ugyanakkora méretű sütőpapírdarabbal. Felforraljuk a tejet a vízzel, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd folytonosan kavargatva beleszórjuk a kukoricadarát, és egy kissé lágyabb állagú puliszkát főzünk belőle. Ahogy elkészült, ráöntjük az előkészített sütőpapírra, egy kanál segítségével pedig szép szögletesre simítjuk-igazítjuk. 1-2 percnyi hűlés után a puliszkára rákenjük a szilvalekvárt, megszórjuk fahéjjal, és a papír meg a konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük. Hideg helyen hagyjuk jól megdermedni, majd szép szeleteket vágunk belőle. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Tésztanapon ehető.

EK - 2012/2

5 megjegyzés on "Szilvaízes puliszkatekercs"

trollanyu on 2012. január 14. 19:57 írta...

Nagyon tetszik:) Mi is szeretjük a puliszkát, szoktam is tejben főzni, de eddig csak pohárkrém formában készítettem, ez így szuper finom lehet:)

Vicuska on 2012. január 15. 1:13 írta...

Erre gondolni sem mertem, hogy így is készíthető, jó ötlet!

Edó on 2012. január 15. 16:51 írta...

Gyerekkorunkban gyakran ettük a puliszkát lekvárral vagy cukorral,nagyon finom!

Virág on 2012. január 16. 22:26 írta...

Én mindig is azt hittem, hogy ez alapból édes étel. Mi a búzadarát édesen készítjük, így mikor puliszkát készítettem (egyszer) az is édes volt. De lekváros tekercsben... :O Meg sem tudom számolni, mennyit nyeltem nagyot az elmúlt 2 percben... :o
Húúú.
Asszem lesz mivel villogni az ovi farsangi bálján... :D :D :D

sedith on 2012. január 16. 22:52 írta...

Trollanyu, pohárkrém, puliszkával?:O Na, ilyesmi legmerészebb álmaimban sem jutott volna eszembe. Nem semmi! Kíváncsi vagyok rá!

Vicuska, mint Edó is írta, mifelénk is szokás volt a puliszkát szilvaízzel enni. Mamám főleg a már kihűlt puliszkát tálalta így, miután felmelegítette.:)

Virág, van édes puliszka, de az mifelénk a málé. Zalában azt hiszem, prószának hívják.
Ha vinni akarod valahová ezt a tekercset, akkor vigyázz, a lekvár legyen jó srű, hogy ne folyjon ki a tekercsből. :) Majd számolj be róla, hogyan fogadták!:)

Related Posts with Thumbnails