2012. március 17., szombat

Rakott káposzta csirkegombóccal

"- Milyen finommal vársz?
- Még nem tudom, valami káposztással mindenképpen.
- Na, nehogy.... - jött a tétova, hitetlenkedő válasz.
- De, tényleg, hát tudod, vettük múltkor azt a fej káposztát, kár lenne, hogy tönkremenjen.
- De...
- Ne törődj, úgy fogom kitalálni, hogy finom legyen."

És így találtam ki:



Rakott káposzta csirkegombóccal

Hozzávalók: 60-70 dkg friss káposzta, 20 dkg sárgarépa, só, bors, 4-5 evőkanál olaj; a gombóchoz: 50 dkg darált csirkehús, 1 tojás, 3 kis maréknyi zabpehely, 1 teáskanál citrombors (vagy bors és citromhéj), 1 teáskanál szárított oregánó, esetleg kevés zsemlemorzsa; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet meg a fűszereket, és egynemű masszává dolgozzuk. Félretesszük, hogy a zabpehely megduzzadjon.
A káposztát csíkokra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A káposzta felét hőálló tálba terítjük, megszórjuk sóval és borssal, majd eloszlatjuk rajta a reszelt sárgarépát. Ezt is fűszerezzük, és betakarjuk a maradék káposztával. Sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk az olajat, aláöntünk 1-1,5 dl vizet, lefedjük és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk. Ezalatt a húsmasszát többször átgyúrjuk, de ha mégis túl lágy maradna, dolgozzunk bele 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és ráhelyezzük a káposztára. Lefedjük, és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a gombócok is elkészüljenek. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé. Húsnapon ehető.

KÁP. - 2015.

Értékelés: Amikor férjem tányérjáról elfogyott a kitálalt adag, "félve" kérdezte, hogy van-e még belőle. Nem győzött betelni vele, és azt mondta, ezt rögtön tegyem fel a blogra meg "a Konyhába".

Vajon mi lesz a sorsa a maradék káposztának ma? :)

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon érdekes étel, nemhogy nem ettem, de nem is hallottam ilyenről. Egyébként guszta és biztos finom is.

sedith írta...

Kedves Hobbychef, mint írtam, ilyet még mi sem ettünk, de tényleg nagyon finom lett!

Cirmicica írta...

Nagyon megtetszett ez a recept es eleg dietas is. Nagyon jo otletet adtal,koszi!

sedith írta...

Cirmicica, örülök, hogy megtetszett. És valóban, ez egy diétásnak is beillő fogás: cseppet sem zsíros, vitamindús, de nem kalóriabomba, sőt. Mégis nagyon laktató.

Related Posts with Thumbnails

2012. március 17., szombat

Rakott káposzta csirkegombóccal

"- Milyen finommal vársz?
- Még nem tudom, valami káposztással mindenképpen.
- Na, nehogy.... - jött a tétova, hitetlenkedő válasz.
- De, tényleg, hát tudod, vettük múltkor azt a fej káposztát, kár lenne, hogy tönkremenjen.
- De...
- Ne törődj, úgy fogom kitalálni, hogy finom legyen."

És így találtam ki:



Rakott káposzta csirkegombóccal

Hozzávalók: 60-70 dkg friss káposzta, 20 dkg sárgarépa, só, bors, 4-5 evőkanál olaj; a gombóchoz: 50 dkg darált csirkehús, 1 tojás, 3 kis maréknyi zabpehely, 1 teáskanál citrombors (vagy bors és citromhéj), 1 teáskanál szárított oregánó, esetleg kevés zsemlemorzsa; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet meg a fűszereket, és egynemű masszává dolgozzuk. Félretesszük, hogy a zabpehely megduzzadjon.
A káposztát csíkokra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A káposzta felét hőálló tálba terítjük, megszórjuk sóval és borssal, majd eloszlatjuk rajta a reszelt sárgarépát. Ezt is fűszerezzük, és betakarjuk a maradék káposztával. Sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk az olajat, aláöntünk 1-1,5 dl vizet, lefedjük és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk. Ezalatt a húsmasszát többször átgyúrjuk, de ha mégis túl lágy maradna, dolgozzunk bele 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és ráhelyezzük a káposztára. Lefedjük, és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a gombócok is elkészüljenek. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé. Húsnapon ehető.

KÁP. - 2015.

Értékelés: Amikor férjem tányérjáról elfogyott a kitálalt adag, "félve" kérdezte, hogy van-e még belőle. Nem győzött betelni vele, és azt mondta, ezt rögtön tegyem fel a blogra meg "a Konyhába".

Vajon mi lesz a sorsa a maradék káposztának ma? :)

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon érdekes étel, nemhogy nem ettem, de nem is hallottam ilyenről. Egyébként guszta és biztos finom is.

sedith írta...

Kedves Hobbychef, mint írtam, ilyet még mi sem ettünk, de tényleg nagyon finom lett!

Cirmicica írta...

Nagyon megtetszett ez a recept es eleg dietas is. Nagyon jo otletet adtal,koszi!

sedith írta...

Cirmicica, örülök, hogy megtetszett. És valóban, ez egy diétásnak is beillő fogás: cseppet sem zsíros, vitamindús, de nem kalóriabomba, sőt. Mégis nagyon laktató.