2012. április 15., vasárnap

Majonézes zöldségsaláta - a sokadik

Ilyenszerű majonézes zöldségsalátát szinte mindig készítek karácsonyra és húsvétra, vagy más ünnepi alkalmakra. Most is csináltam, és mint mindig, valamit változtatok, újítok, kicserélek benne a legutóbbi változathoz képest. Ezúttal főtt babbal és hagymával készítettem, és bár eleinte féltem a babtól, nagyon jó döntésnek bizonyult.



Hozzávalók: 5-6 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2-3 paszternák vagy petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 csemegekukorica-konzerv, 1 vesebabkonzerv, 4-5 savanyú uborka, 2-3 szál újhagyma, 1 adag félperces majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, só, bors, porcukor.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük, és meghámozzuk. A gyökérzöldségeket egészben megfőzzük, majd kis kockákra vágjuk. (Tökéletes ehhez a levesben főtt zöldség is - én abból készítettem.) A konzerveket leszűrjük, a babot pedig folyó víz alatt jól leöblítjük. A krumplit négybe majd szeletekre vágjuk, a savanyú uborkát kockára daraboljuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. Egy nagyobb tálban mindezeket összekeverjük a darabolt zöldséggel, a kukoricával meg a babbal, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összeforgatjuk. A majonézt elkeverjük a mustárral meg ízlés szerinti porcukorral, majd simára dolgozzuk a tejföllel. Az egészet a zöldségekre öntjük, jól összekavarjuk, ha szükséges, utánasózunk, és hűtőben érleljük 1-2 órát. Tálalás előtt kavarjuk át, és szükség szerint ízesítsük még sóval, borssal.
Zöldség- és tésztanapon ehető, bár ha kimondottan ezekre a napokra készítjük, érdemes csökkenteni a majonéz és a tejföl mennyiségét.

7 megjegyzés:

Kata írta...

Neee tényleg :) Ez is nagyon fincsi lehet, tetszik!:)

Kati írta...

Szívesen megkóstólnám én is:)

Kisildi írta...

A bab "testet" ad a salátának, én is rákaptam, édes, finom.

sedith írta...

Kata, finom volt!:)

Kati, majd legközelebb.

Ildi, igazad van! Édeskés ízével teljesen megváltoztatta azt az ízt, amihez addig hozzászoktam.

krinsz írta...

Nagyon jól néz ki:) Szoktam én is salátákat készíteni, de most elmaradt.

emese írta...

Edith, kerlek ird meg, ha tudod, merre lehet medvehagymat szedni errefele. Koszi

sedith írta...

Krinsz, én mindig készítek valami hideg salátát, mert így előre elkészíthető, illetve köret és "savanyúság" is egyben.:)

Emese, éppen azért ettem annyiszor medvehagymát eddig, mert tudom, hol lehet szedni!:P:P:P Szóval, sajnos, nem tudom. Itt nálunk még sosem találtam. Azt mondják, Vármezőn van, de ott is, ki tudja, merre. Mindenesetre, ha holnap szép idő lesz, remélem, rá tudom venni I-t, hogy arrafelé vegyük az irányt!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. április 15., vasárnap

Majonézes zöldségsaláta - a sokadik

Ilyenszerű majonézes zöldségsalátát szinte mindig készítek karácsonyra és húsvétra, vagy más ünnepi alkalmakra. Most is csináltam, és mint mindig, valamit változtatok, újítok, kicserélek benne a legutóbbi változathoz képest. Ezúttal főtt babbal és hagymával készítettem, és bár eleinte féltem a babtól, nagyon jó döntésnek bizonyult.



Hozzávalók: 5-6 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2-3 paszternák vagy petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 csemegekukorica-konzerv, 1 vesebabkonzerv, 4-5 savanyú uborka, 2-3 szál újhagyma, 1 adag félperces majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, só, bors, porcukor.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük, és meghámozzuk. A gyökérzöldségeket egészben megfőzzük, majd kis kockákra vágjuk. (Tökéletes ehhez a levesben főtt zöldség is - én abból készítettem.) A konzerveket leszűrjük, a babot pedig folyó víz alatt jól leöblítjük. A krumplit négybe majd szeletekre vágjuk, a savanyú uborkát kockára daraboljuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. Egy nagyobb tálban mindezeket összekeverjük a darabolt zöldséggel, a kukoricával meg a babbal, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összeforgatjuk. A majonézt elkeverjük a mustárral meg ízlés szerinti porcukorral, majd simára dolgozzuk a tejföllel. Az egészet a zöldségekre öntjük, jól összekavarjuk, ha szükséges, utánasózunk, és hűtőben érleljük 1-2 órát. Tálalás előtt kavarjuk át, és szükség szerint ízesítsük még sóval, borssal.
Zöldség- és tésztanapon ehető, bár ha kimondottan ezekre a napokra készítjük, érdemes csökkenteni a majonéz és a tejföl mennyiségét.

7 megjegyzés:

Kata írta...

Neee tényleg :) Ez is nagyon fincsi lehet, tetszik!:)

Kati írta...

Szívesen megkóstólnám én is:)

Kisildi írta...

A bab "testet" ad a salátának, én is rákaptam, édes, finom.

sedith írta...

Kata, finom volt!:)

Kati, majd legközelebb.

Ildi, igazad van! Édeskés ízével teljesen megváltoztatta azt az ízt, amihez addig hozzászoktam.

krinsz írta...

Nagyon jól néz ki:) Szoktam én is salátákat készíteni, de most elmaradt.

emese írta...

Edith, kerlek ird meg, ha tudod, merre lehet medvehagymat szedni errefele. Koszi

sedith írta...

Krinsz, én mindig készítek valami hideg salátát, mert így előre elkészíthető, illetve köret és "savanyúság" is egyben.:)

Emese, éppen azért ettem annyiszor medvehagymát eddig, mert tudom, hol lehet szedni!:P:P:P Szóval, sajnos, nem tudom. Itt nálunk még sosem találtam. Azt mondják, Vármezőn van, de ott is, ki tudja, merre. Mindenesetre, ha holnap szép idő lesz, remélem, rá tudom venni I-t, hogy arrafelé vegyük az irányt!:)