2012. május 5., szombat

Csőben sült zöldséges tészta sajtmártással

 Mi az? Hús nélküli, laktató, finom, meglehetősen gyors, és mindenki szereti nálunk. Hát zöldséges tészta! Sajtmártással pedig egyenesen mennyei fogás. Ezúttal nemcsak simán összekevertem a hozzávalókat, hanem sütőben össze is sütöttem kissé miután a tetejét bőven megszórtam sajttal. Nagyon finom lett. És nagyon kiadós is. Két adag másnapra is megmaradt belőle, pedig első alkalommal is igencska félreállt a hasunk tőle!:P
Különben maradékhasznosításhoz is kitűnő recept. Pl. a sajtmártást többféle sajt megszáradt-megkeményedett kérgéből készítettem. Összegyűjtöttem őket, félretettem, és a késes aprítóban egyszerűen ledaráltam, úgy adtam a mártáshoz. 15 deka gyűlt össze, és egy nagyon sajtos mártásom lett.:)



Csőben sült zöldséges tészta sajtmártással

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg száraztészta, 40 dkg fagyasztott vegyes zöldség (sárgarépa, karfiol, kétféle zöldbab, zöldborsó, színes húsú paprika volt nálam), só, bors, olaj; a mártáshoz: 2 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 4-5 dl tejföl, tejszín, tej, víz vegyesen (vagy bármelyik közülük), 15 dkg sajt(kéreg), 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tetejére: 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Kevés olajon roppanósra pároljuk a zöldségeket, közben sózzuk és borsozzuk őket. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat a vajjal, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel vagy vízzel. Miután simára kevertük, apránként hozzáöntjük a többi folyadékot (ami bármilyen tejtermék lehet), miközben állandóan kavarjuk. Jól kiforraljuk, hozzáadjuk a sajtot meg a reszelt fokhagymát, majd ha még szükséges, hígítjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a főtt tésztát, a párolt zöldséget meg a sajtmártást, majd hőálló tálba tesszük át, elegyengetjük, a tetejét pedig gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 20-25 perc alatt összesütjük.

3 megjegyzés:

iri írta...

Nagyon kivanatos!

? írta...

Sziasztok,
kipróbáltuk a sütőpapíros pisztráng receptet és isteni finom lett!!!!!! :) Várjuk a többi ötletet is, mert imádjuk a halakat!!!!!!

Rjmlp

sedith írta...

Iri, köszönöm szépen! És ez olyan recept, amit te is nyugodt lélekkel fogyaszthatsz!:)

Rékamarcipalkó, nagyon köszönöm, hogy beszámoltál róla!:) És örülök, hogy ízlett nektek is! Nézd csak meg a "halak" címkémet, mert elég sok receptet találsz ott.:) Persze, amint beindul ismét a horgásszezon, jövök majd újakkal is.:)

Related Posts with Thumbnails

2012. május 5., szombat

Csőben sült zöldséges tészta sajtmártással

 Mi az? Hús nélküli, laktató, finom, meglehetősen gyors, és mindenki szereti nálunk. Hát zöldséges tészta! Sajtmártással pedig egyenesen mennyei fogás. Ezúttal nemcsak simán összekevertem a hozzávalókat, hanem sütőben össze is sütöttem kissé miután a tetejét bőven megszórtam sajttal. Nagyon finom lett. És nagyon kiadós is. Két adag másnapra is megmaradt belőle, pedig első alkalommal is igencska félreállt a hasunk tőle!:P
Különben maradékhasznosításhoz is kitűnő recept. Pl. a sajtmártást többféle sajt megszáradt-megkeményedett kérgéből készítettem. Összegyűjtöttem őket, félretettem, és a késes aprítóban egyszerűen ledaráltam, úgy adtam a mártáshoz. 15 deka gyűlt össze, és egy nagyon sajtos mártásom lett.:)



Csőben sült zöldséges tészta sajtmártással

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg száraztészta, 40 dkg fagyasztott vegyes zöldség (sárgarépa, karfiol, kétféle zöldbab, zöldborsó, színes húsú paprika volt nálam), só, bors, olaj; a mártáshoz: 2 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 4-5 dl tejföl, tejszín, tej, víz vegyesen (vagy bármelyik közülük), 15 dkg sajt(kéreg), 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tetejére: 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Kevés olajon roppanósra pároljuk a zöldségeket, közben sózzuk és borsozzuk őket. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat a vajjal, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel vagy vízzel. Miután simára kevertük, apránként hozzáöntjük a többi folyadékot (ami bármilyen tejtermék lehet), miközben állandóan kavarjuk. Jól kiforraljuk, hozzáadjuk a sajtot meg a reszelt fokhagymát, majd ha még szükséges, hígítjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a főtt tésztát, a párolt zöldséget meg a sajtmártást, majd hőálló tálba tesszük át, elegyengetjük, a tetejét pedig gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 20-25 perc alatt összesütjük.

3 megjegyzés:

iri írta...

Nagyon kivanatos!

? írta...

Sziasztok,
kipróbáltuk a sütőpapíros pisztráng receptet és isteni finom lett!!!!!! :) Várjuk a többi ötletet is, mert imádjuk a halakat!!!!!!

Rjmlp

sedith írta...

Iri, köszönöm szépen! És ez olyan recept, amit te is nyugodt lélekkel fogyaszthatsz!:)

Rékamarcipalkó, nagyon köszönöm, hogy beszámoltál róla!:) És örülök, hogy ízlett nektek is! Nézd csak meg a "halak" címkémet, mert elég sok receptet találsz ott.:) Persze, amint beindul ismét a horgásszezon, jövök majd újakkal is.:)