2012. május 18., péntek

Káposztalével savanyított zöldségleves

Ez a leves amolyan Jolly Joker szerintem. Télen, hidegben melengető, nyáron, a hőségben hűsítő lehet. Télen a zöldségek egy részét lehet fagyasztottal helyettesíteni, nyáron pedig kimondottan jólesik a melegtől már kissé elfeledett káposztalé íze.:) Apósom mindig leszív néhány palacknyi káposztalevet a hordóból, és elteszi a pincébe, így tulajdonképpen egész évben van friss káposztalevünk. Lehet hússal is készíteni, de ennek a levesnek anélkül is nagyon finom, gazdag íze van.



Káposztalével savanyított zöldségleves

Hozzávalók: 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller, 15-15 dkg sárga és zöld hüvelyű zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 15-20 dkg karfiol, 1 paprika, 1 hagyma, 5 dk rizs, 2 evőkanál liszt, kb. 5 dl káposztalé, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, só, házi ételízesítő, olaj, lestyán, petrezselyemzöld .

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk, majd a sárgarépát karikára, a petrezselyemgyökeret, a zellert meg a hagymát apró kockákra, a paprikát pedig csíkokra vágjuk. A zöldbabot apró darabokra tördeljük, a karfiolt minél kisebb rózsáira szedjük. Egy nagyobb edényben felforrósítunk néhány evőkanálnyi olajat, rádobjuk a sárgarépát, és néhány percig dinszteljük rajta. Amikor az olaj már szépen megsárgult, felöntjük kb. 3 liter vízzel, és hagyjuk felforrni. Beletesszük a hagymát meg a zöldbabot, ételízesítővel enyhén megízesítjük, majd fedő nélkül hagyjuk főni kb. 10 percig. Ekkor beledobjuk a petrezselyemgyökeret, a zellert, a paprikát, a zöldborsót meg a rizst, és forrástól számítva ismét kb. 10 percig főzzük. Ekkor kerül bele a karfiol, majd amikor az is roppanósra főtt (kb. 5 perc), felöntjük a liszttel eldolgozott káposztalével. A káposztalé sósságát mindig vegyük figyelembe, nem szabad előtte megsózni az ételt! Forrástól számítva ismét kb. 5 percig főzzük, közben pedig kavargatjuk, hogy a habja nehogy kifusson. Ekkor elzárjuk a lángot, és belekeverjük a tejföllel elkevert tojássárgáját. Ha szükséges, még utánasózunk, végül pedig megszórjuk apróra vágott lestyánnal, illetve petrezselyemzölddel. Ha meleg van, hagyjuk kihűlni, és úgy kínáljuk, hidegben pedig hagyjuk, hogy a gőze, illata átjárja testünket-lelkünket.:)

KAL - 2018.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Milyen finom lehet, nagyon szeretem a savanykás leveseket! ha legközelebb veszek káposztát, nem öntöm ki a levét! Guszta!

Jutka írta...

Nagyon finom lehet..csorog a nyálam :)

trollanyu írta...

Nagyon finom lehet és gyönyörű színes:) Ráadásul imádom a savanyú káposzta levét, sokszor csak úgy megiszom.

Katalin írta...

De szép színes és guszta!

Related Posts with Thumbnails

2012. május 18., péntek

Káposztalével savanyított zöldségleves

Ez a leves amolyan Jolly Joker szerintem. Télen, hidegben melengető, nyáron, a hőségben hűsítő lehet. Télen a zöldségek egy részét lehet fagyasztottal helyettesíteni, nyáron pedig kimondottan jólesik a melegtől már kissé elfeledett káposztalé íze.:) Apósom mindig leszív néhány palacknyi káposztalevet a hordóból, és elteszi a pincébe, így tulajdonképpen egész évben van friss káposztalevünk. Lehet hússal is készíteni, de ennek a levesnek anélkül is nagyon finom, gazdag íze van.



Káposztalével savanyított zöldségleves

Hozzávalók: 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller, 15-15 dkg sárga és zöld hüvelyű zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 15-20 dkg karfiol, 1 paprika, 1 hagyma, 5 dk rizs, 2 evőkanál liszt, kb. 5 dl káposztalé, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, só, házi ételízesítő, olaj, lestyán, petrezselyemzöld .

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk, majd a sárgarépát karikára, a petrezselyemgyökeret, a zellert meg a hagymát apró kockákra, a paprikát pedig csíkokra vágjuk. A zöldbabot apró darabokra tördeljük, a karfiolt minél kisebb rózsáira szedjük. Egy nagyobb edényben felforrósítunk néhány evőkanálnyi olajat, rádobjuk a sárgarépát, és néhány percig dinszteljük rajta. Amikor az olaj már szépen megsárgult, felöntjük kb. 3 liter vízzel, és hagyjuk felforrni. Beletesszük a hagymát meg a zöldbabot, ételízesítővel enyhén megízesítjük, majd fedő nélkül hagyjuk főni kb. 10 percig. Ekkor beledobjuk a petrezselyemgyökeret, a zellert, a paprikát, a zöldborsót meg a rizst, és forrástól számítva ismét kb. 10 percig főzzük. Ekkor kerül bele a karfiol, majd amikor az is roppanósra főtt (kb. 5 perc), felöntjük a liszttel eldolgozott káposztalével. A káposztalé sósságát mindig vegyük figyelembe, nem szabad előtte megsózni az ételt! Forrástól számítva ismét kb. 5 percig főzzük, közben pedig kavargatjuk, hogy a habja nehogy kifusson. Ekkor elzárjuk a lángot, és belekeverjük a tejföllel elkevert tojássárgáját. Ha szükséges, még utánasózunk, végül pedig megszórjuk apróra vágott lestyánnal, illetve petrezselyemzölddel. Ha meleg van, hagyjuk kihűlni, és úgy kínáljuk, hidegben pedig hagyjuk, hogy a gőze, illata átjárja testünket-lelkünket.:)

KAL - 2018.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Milyen finom lehet, nagyon szeretem a savanykás leveseket! ha legközelebb veszek káposztát, nem öntöm ki a levét! Guszta!

Jutka írta...

Nagyon finom lehet..csorog a nyálam :)

trollanyu írta...

Nagyon finom lehet és gyönyörű színes:) Ráadásul imádom a savanyú káposzta levét, sokszor csak úgy megiszom.

Katalin írta...

De szép színes és guszta!