2012. június 14., csütörtök

Pikáns csirkeszárny többféle körettel


Pikáns csirkeszárny többféle körettel 

Hozzávalók 4 személyre: 12 db csirkeszárny, só, bors, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál balzsamecet, 2-3 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj; a köretekhez: 1 kg sárgarépa, 1 kisebb póréhagyma vagy 2 csokor újhagyma, só, bors, olaj, bazsalikom vagy oregánó; 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, só, 1-2 dl meleg tej; 40 dkg brokkoli, só, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, felitatjuk róluk a vizet, majd csontos végeiket  levágjuk, vastagabb részeiknél pedig éles késsel bemetsszük, hogy könnyebben átsüljenek. Megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük őket. Egy nagyobb tálban (amibe a szárnyak beleférnek) összekeverjük a mézet, a mustárt, a paradicsompürét, a szójaszószt és a balzsamecetet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd habverővel belekavarjuk az olívaolajat is. A csirkeszárnyakat beletesszük a pácba, jól megforgatjuk benne, majd fóliával letakarva hideg helyre tesszük. Minimum 1-2 órát – de legjobb egy egész éjszakán át – érleljük benne, néha átforgatjuk őket, hogy egyenletesen pácolódjanak. Felforrósított, szalonnával jól megkent grillrácson, lassan, szép pirosra sütjük őket, és az időközben elkészített köretekkel tálaljuk. A krumplit meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Miután megpuhult, hozzáadjuk a vajat, megtörjük, és a meleg tejet kicsinként adagolva hozzá, kézi mixerrel jó habosra keverjük. A sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk, majd felforrósított olajon kissé megdinszteljük. Mellédobjuk a karikára vágott póré- vagy újhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve együtt pároljuk tovább. Ha szükséges, kevés forró vizet önthetünk időnként alá mindaddig, amíg a sárgarépa teljesen meg nem puhul. Végül megszórjuk finomra aprított bazsalikommal vagy oregánóval. Ha nincs friss zöld fűszerünk, és szárítottat használunk, akkor adjuk az ételhez, amikor sóval és borssal ízesítjük. Egy edényben vizet forralunk, amikor felforrt, megsózzuk, és kb. 10 perc alatt roppanósra főzzük benne a rózsáira szedett, megmosott brokkolit. Még jobb, ha a lobogó víz fölé hőálló szűrőt helyezünk, beletesszük a brokkolirózsákat, megsózzuk, majd lefedjük, és kb. 15 perc alatt roppanósra pároljuk. Amikor elkészült, meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

EK - 2012/7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2012. június 14., csütörtök

Pikáns csirkeszárny többféle körettel


Pikáns csirkeszárny többféle körettel 

Hozzávalók 4 személyre: 12 db csirkeszárny, só, bors, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál balzsamecet, 2-3 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj; a köretekhez: 1 kg sárgarépa, 1 kisebb póréhagyma vagy 2 csokor újhagyma, só, bors, olaj, bazsalikom vagy oregánó; 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, só, 1-2 dl meleg tej; 40 dkg brokkoli, só, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, felitatjuk róluk a vizet, majd csontos végeiket  levágjuk, vastagabb részeiknél pedig éles késsel bemetsszük, hogy könnyebben átsüljenek. Megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük őket. Egy nagyobb tálban (amibe a szárnyak beleférnek) összekeverjük a mézet, a mustárt, a paradicsompürét, a szójaszószt és a balzsamecetet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd habverővel belekavarjuk az olívaolajat is. A csirkeszárnyakat beletesszük a pácba, jól megforgatjuk benne, majd fóliával letakarva hideg helyre tesszük. Minimum 1-2 órát – de legjobb egy egész éjszakán át – érleljük benne, néha átforgatjuk őket, hogy egyenletesen pácolódjanak. Felforrósított, szalonnával jól megkent grillrácson, lassan, szép pirosra sütjük őket, és az időközben elkészített köretekkel tálaljuk. A krumplit meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Miután megpuhult, hozzáadjuk a vajat, megtörjük, és a meleg tejet kicsinként adagolva hozzá, kézi mixerrel jó habosra keverjük. A sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk, majd felforrósított olajon kissé megdinszteljük. Mellédobjuk a karikára vágott póré- vagy újhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve együtt pároljuk tovább. Ha szükséges, kevés forró vizet önthetünk időnként alá mindaddig, amíg a sárgarépa teljesen meg nem puhul. Végül megszórjuk finomra aprított bazsalikommal vagy oregánóval. Ha nincs friss zöld fűszerünk, és szárítottat használunk, akkor adjuk az ételhez, amikor sóval és borssal ízesítjük. Egy edényben vizet forralunk, amikor felforrt, megsózzuk, és kb. 10 perc alatt roppanósra főzzük benne a rózsáira szedett, megmosott brokkolit. Még jobb, ha a lobogó víz fölé hőálló szűrőt helyezünk, beletesszük a brokkolirózsákat, megsózzuk, majd lefedjük, és kb. 15 perc alatt roppanósra pároljuk. Amikor elkészült, meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

EK - 2012/7

Nincsenek megjegyzések: