2012. július 27., péntek

Céklakrémes omlett

Múltkoriban, az Erdélyi konyhás találkozón egy isteni finom vargányakrémes omlettet ehettünk Zsuzsiga kezei alól kikerülve. Gyönyörű is volt, finom is volt, fenséges reggeli volt.
Tegnap, csak úgy hirtelen, minden előzetes bevezető nélkül, egyszercsak beugrott, hogy egy alkalommal gyönyörű bébicéklát vettem, és még nem használtam fel. Hogy a vargányakrémes omlett (aminek receptje benne lesz az augusztusi Erdélyi konyhában) hogyan jutott eszembe épp akkor, szintén nem tudom, csak azon kaptam magam, hogy céklát hámozok, és már dolgoznak a fogaskerekek a kivitelezésen. Csak egyszerűen elképzeltem, hogy milyen ízeket éreznék szívesen benne, és már ügyködtem is. Hogy milyen lett a végeredmény? Kettős. Egyrészt az íze isteni lett, sőt, számomra teljesen várakozáson felüli volt, a kinézetén viszont lenne még fejleszteni való. Mert a Zsuzsi omlettje szép magas maradt, az enyém meg "kissé" összeesett, és következő alkalommal csak úgy fogok hozzá az elkészítéséhez, ha lesz házi tojásom, hogy a színe szép sárga legyen, és ne egy szürkés-nagyon halvány sárgás akármi. De majd jövök a fejlesztésekkel is!:)


Céklakrémes omlett

Hozzávalók 2 személyre: 8 dkg cékla, 4 dkg lila hagyma, 2 cikk fokhagyma, szárított oregánó, só, bors, 2-3 dkg vaj, 4 tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A céklát, a hagymát meg a fokhagymát késes aprítóban finomra aprítjuk, majd egy tálkába tesszük, és rászórjuk az ízlés szerinti fűszereket. Egy kerek jénai tál oldalát kikenjük vajjal, a többi vajat pedig hozzáadjuk a céklához, és alaposan összedolgozzuk. A céklás krémet elsimítjuk a tál alján, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 6-7 percre. Ezalatt a tojásokat fölverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd beledolgozzuk a lisztet, és simára kavarjuk. A sütőből kivesszük a jénait, beleöntjük a tojást, majd a tetejére szórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. Visszatoljuk a sütőbe, 7-8 percig sütjük 200 fokon, majd visszavesszük 170 fokra, és további 7-8 perc alatt készre sütjük. Lila hagymával, paradicsommal tálaljuk. Húsnapon ehető.

Megjegyzés: Következő alkalommal megpróbálom úgy, hogy reszelt sajtot is teszek a tojásba, hátha nem esik össze sütés után.

EK- 2012/11

2 megjegyzés:

Adél írta...

Ilyen formában nem ettem még céklát, de nagyon ötletes.

sedith írta...

Adél, eddig én sem, de nem bántam meg!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 27., péntek

Céklakrémes omlett

Múltkoriban, az Erdélyi konyhás találkozón egy isteni finom vargányakrémes omlettet ehettünk Zsuzsiga kezei alól kikerülve. Gyönyörű is volt, finom is volt, fenséges reggeli volt.
Tegnap, csak úgy hirtelen, minden előzetes bevezető nélkül, egyszercsak beugrott, hogy egy alkalommal gyönyörű bébicéklát vettem, és még nem használtam fel. Hogy a vargányakrémes omlett (aminek receptje benne lesz az augusztusi Erdélyi konyhában) hogyan jutott eszembe épp akkor, szintén nem tudom, csak azon kaptam magam, hogy céklát hámozok, és már dolgoznak a fogaskerekek a kivitelezésen. Csak egyszerűen elképzeltem, hogy milyen ízeket éreznék szívesen benne, és már ügyködtem is. Hogy milyen lett a végeredmény? Kettős. Egyrészt az íze isteni lett, sőt, számomra teljesen várakozáson felüli volt, a kinézetén viszont lenne még fejleszteni való. Mert a Zsuzsi omlettje szép magas maradt, az enyém meg "kissé" összeesett, és következő alkalommal csak úgy fogok hozzá az elkészítéséhez, ha lesz házi tojásom, hogy a színe szép sárga legyen, és ne egy szürkés-nagyon halvány sárgás akármi. De majd jövök a fejlesztésekkel is!:)


Céklakrémes omlett

Hozzávalók 2 személyre: 8 dkg cékla, 4 dkg lila hagyma, 2 cikk fokhagyma, szárított oregánó, só, bors, 2-3 dkg vaj, 4 tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A céklát, a hagymát meg a fokhagymát késes aprítóban finomra aprítjuk, majd egy tálkába tesszük, és rászórjuk az ízlés szerinti fűszereket. Egy kerek jénai tál oldalát kikenjük vajjal, a többi vajat pedig hozzáadjuk a céklához, és alaposan összedolgozzuk. A céklás krémet elsimítjuk a tál alján, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 6-7 percre. Ezalatt a tojásokat fölverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd beledolgozzuk a lisztet, és simára kavarjuk. A sütőből kivesszük a jénait, beleöntjük a tojást, majd a tetejére szórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. Visszatoljuk a sütőbe, 7-8 percig sütjük 200 fokon, majd visszavesszük 170 fokra, és további 7-8 perc alatt készre sütjük. Lila hagymával, paradicsommal tálaljuk. Húsnapon ehető.

Megjegyzés: Következő alkalommal megpróbálom úgy, hogy reszelt sajtot is teszek a tojásba, hátha nem esik össze sütés után.

EK- 2012/11

2 megjegyzés:

Adél írta...

Ilyen formában nem ettem még céklát, de nagyon ötletes.

sedith írta...

Adél, eddig én sem, de nem bántam meg!:)