2012. augusztus 17., péntek

Falafel mentás uborkaszósszal

Rákattantam a mentára. Kísérletezgetek. Olyasmikhoz is használom, amihez álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha kipróbálom. Azt sem hittem volna, hogy egyszer uborkamártást ízesítek vele... De hmmmm, milyen finom lett! A falafelnek tökéletes kísérője.

Még múltkor írtam, hogy megtaláltam az igazi falafel receptjét. Most is aszerint készültem készíteni. Aztán hogy, hogy nem, menet közben, hol szükségből, hol véletlenül történtek változtatások. Mert pl. A csicseriborsó végül szinte egy egész napig ázott, majd miután összegyúrtam a fűszerekkel, nem volt időm állni hagyni, hanem egyből sütöttem is. És amikor már megsült majdnem az összes, akkor jöttem rá, hogy szódabikarbónát elfelejtettem tenni bele. Az eredmény azonban? Isteni finom, kívül ropogós, belül puha fasírtocskák, melyekre a mentás-uborkás joghurtszósz csak egy plusz koronát rakott fel. Kicsi lányaim jól megdézsmálták a készletet még mielőtt vacsorához ültünk volna.

Ami szintén másabb volt az előző alkalomhoz képest, az a fűszerezése. Még mindig nem az eredeti szerint tettem, mert római köményt még mindig nem vettem, de most kissé bátrabb voltam, és erőteljesebben fűszereztem. Sőt, szárított csípős paprikát is tettem bele, de csak annyit, amennyitől kellemes pikáns utóíze volt, nem csípett.


Falafel mentás uborkaszósszal

Hozzávalók 20-25 kisebb darabhoz: kb. 30 dkg száraz csicseriborsó, 1 kicsi hagyma, 10 megtermett cikk fokhagyma, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál falafel-fűszerkeverék, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál gyömbérpor, 1/2 kávéskanál csilipor, 2 teáskanál szárított petrezselyemzöld, 1,5 teáskanál só, olaj; a mártáshoz: 2-3 uborka,  só, 10 dkg ömlesztett sajt, 2-3 dl sűrű joghurt vagy szána (erdélyi joghurthoz hasonló tejtermék), 3-4 szál friss menta, 3-4 szál petrezselyemzöld, limelé.

Elkészítése: A csicseriborsót 12-24 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és hagyjuk megszikkadni. Ezután a hámozott hagymával és fokhagymával együtt aprítógépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, majd a masszából diónyi gombócokat formázunk, és forró, bő olajban de közepes lángon szép pirosra sütjük őket. Az uborkát meghámozzuk, kissé besózzuk, majd félretesszük, amíg a többi hozzávalót összekeverjük. Az ömlesztett sajtot simára keverjük kevés joghurttal, majd állandóan kavargatva fokozatosan hozzáadjuk a többi joghurtot is. Enyhén megsózzuk és beletesszük az apróra vágott mentaleveleket és petrezselyemzöldet. Végül az uborkát kissé kifacsarjuk, és beletesszük a mártásba. Jól összekeverjük, majd citromlével ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk.
Továbbra is köszönet SZÉvának a NoSalty-n megjelent receptjéért!:)

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 17., péntek

Falafel mentás uborkaszósszal

Rákattantam a mentára. Kísérletezgetek. Olyasmikhoz is használom, amihez álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha kipróbálom. Azt sem hittem volna, hogy egyszer uborkamártást ízesítek vele... De hmmmm, milyen finom lett! A falafelnek tökéletes kísérője.

Még múltkor írtam, hogy megtaláltam az igazi falafel receptjét. Most is aszerint készültem készíteni. Aztán hogy, hogy nem, menet közben, hol szükségből, hol véletlenül történtek változtatások. Mert pl. A csicseriborsó végül szinte egy egész napig ázott, majd miután összegyúrtam a fűszerekkel, nem volt időm állni hagyni, hanem egyből sütöttem is. És amikor már megsült majdnem az összes, akkor jöttem rá, hogy szódabikarbónát elfelejtettem tenni bele. Az eredmény azonban? Isteni finom, kívül ropogós, belül puha fasírtocskák, melyekre a mentás-uborkás joghurtszósz csak egy plusz koronát rakott fel. Kicsi lányaim jól megdézsmálták a készletet még mielőtt vacsorához ültünk volna.

Ami szintén másabb volt az előző alkalomhoz képest, az a fűszerezése. Még mindig nem az eredeti szerint tettem, mert római köményt még mindig nem vettem, de most kissé bátrabb voltam, és erőteljesebben fűszereztem. Sőt, szárított csípős paprikát is tettem bele, de csak annyit, amennyitől kellemes pikáns utóíze volt, nem csípett.


Falafel mentás uborkaszósszal

Hozzávalók 20-25 kisebb darabhoz: kb. 30 dkg száraz csicseriborsó, 1 kicsi hagyma, 10 megtermett cikk fokhagyma, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál falafel-fűszerkeverék, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál gyömbérpor, 1/2 kávéskanál csilipor, 2 teáskanál szárított petrezselyemzöld, 1,5 teáskanál só, olaj; a mártáshoz: 2-3 uborka,  só, 10 dkg ömlesztett sajt, 2-3 dl sűrű joghurt vagy szána (erdélyi joghurthoz hasonló tejtermék), 3-4 szál friss menta, 3-4 szál petrezselyemzöld, limelé.

Elkészítése: A csicseriborsót 12-24 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és hagyjuk megszikkadni. Ezután a hámozott hagymával és fokhagymával együtt aprítógépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, majd a masszából diónyi gombócokat formázunk, és forró, bő olajban de közepes lángon szép pirosra sütjük őket. Az uborkát meghámozzuk, kissé besózzuk, majd félretesszük, amíg a többi hozzávalót összekeverjük. Az ömlesztett sajtot simára keverjük kevés joghurttal, majd állandóan kavargatva fokozatosan hozzáadjuk a többi joghurtot is. Enyhén megsózzuk és beletesszük az apróra vágott mentaleveleket és petrezselyemzöldet. Végül az uborkát kissé kifacsarjuk, és beletesszük a mártásba. Jól összekeverjük, majd citromlével ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk.
Továbbra is köszönet SZÉvának a NoSalty-n megjelent receptjéért!:)

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések: