2012. augusztus 29., szerda

Lángos - sima és káposztás

Múltkor a strandon megkívántam a lángost. Guszták voltak, jól néztek ki, és hatalmasok is voltak, de bevallom, az 5 lejt mindenképpen sajnáltam kiadni rájuk. Így aztán, miután hazaérkeztünk, hiába volt még mindig vagy 35 fok a konyhában, én lángost sütöttem.
Most azt mondhatom, hogy tökéletesre sikeredett. Még sütöttem finom lángost, de ennyire puha, laza szerkezetű sosem lett. Tulajdonképpen a szokásos kenyértésztát indítottam, csak ezúttal tiszta fehér lisztből, és több folyadékot használtam hozzá. És mivel előző naprólt megmeradt némi paradicsomos dinsztelt káposztám, egy részét azzal töltöttem meg. Mindkettő nagyon finom volt.  A káposztásat sima tejföllel ettük, a sima lángost pedig fokhagymás-petrezselymes tejföllel. (A képen kissé csalóka a lángosok színe, mert nem voltak ennyire sötétek, de sajnos, a fotók villanyfénynél készültek, és ennél jobban nem sikerültek.:()


Lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál ecet, 2 evőkanál olaj, 3,8 dl víz; bő olaj, esetleg dinsztelt káposzta vagy túró; a tálaláshoz: tejföl, fokhagymás tejföl.

Elkészítése: A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgépbe pakoljuk, és puha, lágy tésztát dagasztatunk belőle. Hagyjuk megkelni (1 szűk óra), majd enyhén olajozott tálba borítjuk. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Előveszünk egy nagy lapos tányért, jól megolajozzuk a tányért és a kezünket is, majd 8-10 dkg-os darabokat szaggatunk ki a tésztából. A tányérra helyezzük, és ujjainkkal finoman kihúzogatjuk tányér nagyságúra. Ezután óvatosan felemeljük egyik felénél fogva (nem baj, ha kissé elnyúlik), néhányszor kézben is megforgatjuk, hogy visszanyerje nagyjából kerek formáját, majd a forró olajba engedjük. SZép aranysárgára sütjük, és papírtörlőre szedjük.
Ha tölteni akarjuk, akkor a tányéron kinyújtott tészta felére ráterítjük a tölteléket, majd ráborítjuk a másik felét, a széleit pedig jól lenyomkodjuk, és ezután teszsük a forró olajba. Tetszés szerint tejföllel, fokhagymás tejföllel tálaljuk.

KT - 2014/1


5 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon szépek a lángosaid!Férjem nagy kedvence a káposztás, én is sütöttem a hétvégén. :)

María írta...

Hú, ez nagyon finom lehetett!!!! Főleg a káposztás! Azt nagyon imádom!!

Top Cuisine avec Lavi írta...

Langos..........delicious! Great recipe! Love your blog!

Edó írta...

Jajj Edith..én így is olyan éhes vagyok,nemhogy ezek után!!!

sedith írta...

Adél, köszönöm. A fotók sajnos nem adják vissza a finomságukat!:)

María, legközelebb meghívlak!:D:D:D

Lavi, multumesc frumos! Incearca si tu reteta, n-o sa-ti para rau!:) Si iti multumesc si pentru vizita!:)

Edó, megint böjtölsz? Mert rám nagyon rámférne. Látnád hogy nézek ki július óta.:(

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 29., szerda

Lángos - sima és káposztás

Múltkor a strandon megkívántam a lángost. Guszták voltak, jól néztek ki, és hatalmasok is voltak, de bevallom, az 5 lejt mindenképpen sajnáltam kiadni rájuk. Így aztán, miután hazaérkeztünk, hiába volt még mindig vagy 35 fok a konyhában, én lángost sütöttem.
Most azt mondhatom, hogy tökéletesre sikeredett. Még sütöttem finom lángost, de ennyire puha, laza szerkezetű sosem lett. Tulajdonképpen a szokásos kenyértésztát indítottam, csak ezúttal tiszta fehér lisztből, és több folyadékot használtam hozzá. És mivel előző naprólt megmeradt némi paradicsomos dinsztelt káposztám, egy részét azzal töltöttem meg. Mindkettő nagyon finom volt.  A káposztásat sima tejföllel ettük, a sima lángost pedig fokhagymás-petrezselymes tejföllel. (A képen kissé csalóka a lángosok színe, mert nem voltak ennyire sötétek, de sajnos, a fotók villanyfénynél készültek, és ennél jobban nem sikerültek.:()


Lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál ecet, 2 evőkanál olaj, 3,8 dl víz; bő olaj, esetleg dinsztelt káposzta vagy túró; a tálaláshoz: tejföl, fokhagymás tejföl.

Elkészítése: A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgépbe pakoljuk, és puha, lágy tésztát dagasztatunk belőle. Hagyjuk megkelni (1 szűk óra), majd enyhén olajozott tálba borítjuk. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Előveszünk egy nagy lapos tányért, jól megolajozzuk a tányért és a kezünket is, majd 8-10 dkg-os darabokat szaggatunk ki a tésztából. A tányérra helyezzük, és ujjainkkal finoman kihúzogatjuk tányér nagyságúra. Ezután óvatosan felemeljük egyik felénél fogva (nem baj, ha kissé elnyúlik), néhányszor kézben is megforgatjuk, hogy visszanyerje nagyjából kerek formáját, majd a forró olajba engedjük. SZép aranysárgára sütjük, és papírtörlőre szedjük.
Ha tölteni akarjuk, akkor a tányéron kinyújtott tészta felére ráterítjük a tölteléket, majd ráborítjuk a másik felét, a széleit pedig jól lenyomkodjuk, és ezután teszsük a forró olajba. Tetszés szerint tejföllel, fokhagymás tejföllel tálaljuk.

KT - 2014/1


5 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon szépek a lángosaid!Férjem nagy kedvence a káposztás, én is sütöttem a hétvégén. :)

María írta...

Hú, ez nagyon finom lehetett!!!! Főleg a káposztás! Azt nagyon imádom!!

Top Cuisine avec Lavi írta...

Langos..........delicious! Great recipe! Love your blog!

Edó írta...

Jajj Edith..én így is olyan éhes vagyok,nemhogy ezek után!!!

sedith írta...

Adél, köszönöm. A fotók sajnos nem adják vissza a finomságukat!:)

María, legközelebb meghívlak!:D:D:D

Lavi, multumesc frumos! Incearca si tu reteta, n-o sa-ti para rau!:) Si iti multumesc si pentru vizita!:)

Edó, megint böjtölsz? Mert rám nagyon rámférne. Látnád hogy nézek ki július óta.:(