2012. augusztus 8., szerda

Mentás, csokoládés panna cotta

A sok hagyományos íz közé egy új, üde aroma is szükséges.:)
Szándékosan nem nevezem After-Eight panna cottának, mert ahhoz még kellene egy kicsit csiszolni a kivitelezésén, de az íze abszolút a mentás krémmel töltött csokoládééra hasonlít. Még sosem készítettem panna cottát, bár nem tudom, miért vártam eddig vele. Igaz, azt is lehet mondani, hogy semmi különleges nincs benne, hiszen egy egyszerű puding, de azért mégis más. Az egész családnak ízlett, és a vendégek is - úgy láttam - szívesen ették.:) Hogy "merre induljak" pannacotta-ügyben, Petránál néztem meg, de aztán mentem a saját fejem szerint...


Mentás, csokoládés panna cotta

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 3 dl tej, 20 dkg 50% kakaótartalmú étcsokoládé, 1 púpozott evőkanál gyümölcscukor (vagy 2 csapott evőkanál cukor), 20 g zselatinpor, 12 dkg tejföl (igen, tejföl:)), 4-5 evőkanál mentaesszencia; a tálaláshoz: mentabóbita, 1-2 kocka After-Eight csokoládé.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1 dl vízbe. A tejet és a tejszínt összetöltjük, majd fölforraljuk. Félreveszsük a lángról, beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen fel nem oldódik benne. Közben visszatesszük egy-egy rövid időre a lángra, de már nem hagyjuk forrni. Amikor már egyneművé vált a folyadék, hozzáadjuk a cukrot is. A tejfölt egy tálkába tesszük, és egy-egy kevés csokoládés masszát adunk hozzá állandóan kevergetve. Felolvasztjuk a beáztatott zselatint, és szintén elkeverjük kevés csokoládémasszával, majd az egészet összevegyítjük. Végül pedig beletesszük a mentaesszenciát is. Tálkákba öntjük, és 3-4 órárára hűtőbe helyezzük. Tálaláskor mentabóbitát és mentakrémes csokoládét adunk mellé. (Még gyakorolnom kell a kiborítását a formából....) Ez az adag 5-6 személyre elég.

KT - 2013/1

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jó lehetett ez a csokis finomságod, guszta! Szavazni mindennap lehet ugye? Állandóan azt írja ki hogy" ön már szavazott"!

Kati írta...

Én is rég készülök kipróbálni, de még sosem tettem meg:) Nagyon finom lehet ez a csokis édesség, mondjuk én a mentás csokit nem szeretem, de menta nélkül bizony megkóstólnám, csak nem most, mert most diétázom:)

Sz. Zita írta...

Finom volt :)

sedith írta...

Éva, finom volt, bizony, mint Zita is tanúsítja, ugyanis ők voltak a vendégek, akik ettek belőle.:)
Szavazni elméletileg minden nap lehet, de már úgyis mindegy. Nem nyerek, de nem baj.:) KÖszönöm.:)

Kati, fogyás miatti diéta? Ha igen, akkor nem jó. Csak olyan étrendet szabad követni, ami nem zárja ki a szénhidrátokat. Ha másvalami, vagyis egy betegség miatt kell diétáznod, akkor nem szóltam semmit.
Mentával izgalmasabb volt, mint simán. Ha ráveszed magad, hogy ilyesmit készíts (és ajánlom, minél hamarabb:D) használj valami különleges fűszert bele, hogy bolondítsd meg a sima csokoládét!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 8., szerda

Mentás, csokoládés panna cotta

A sok hagyományos íz közé egy új, üde aroma is szükséges.:)
Szándékosan nem nevezem After-Eight panna cottának, mert ahhoz még kellene egy kicsit csiszolni a kivitelezésén, de az íze abszolút a mentás krémmel töltött csokoládééra hasonlít. Még sosem készítettem panna cottát, bár nem tudom, miért vártam eddig vele. Igaz, azt is lehet mondani, hogy semmi különleges nincs benne, hiszen egy egyszerű puding, de azért mégis más. Az egész családnak ízlett, és a vendégek is - úgy láttam - szívesen ették.:) Hogy "merre induljak" pannacotta-ügyben, Petránál néztem meg, de aztán mentem a saját fejem szerint...


Mentás, csokoládés panna cotta

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 3 dl tej, 20 dkg 50% kakaótartalmú étcsokoládé, 1 púpozott evőkanál gyümölcscukor (vagy 2 csapott evőkanál cukor), 20 g zselatinpor, 12 dkg tejföl (igen, tejföl:)), 4-5 evőkanál mentaesszencia; a tálaláshoz: mentabóbita, 1-2 kocka After-Eight csokoládé.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1 dl vízbe. A tejet és a tejszínt összetöltjük, majd fölforraljuk. Félreveszsük a lángról, beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen fel nem oldódik benne. Közben visszatesszük egy-egy rövid időre a lángra, de már nem hagyjuk forrni. Amikor már egyneművé vált a folyadék, hozzáadjuk a cukrot is. A tejfölt egy tálkába tesszük, és egy-egy kevés csokoládés masszát adunk hozzá állandóan kevergetve. Felolvasztjuk a beáztatott zselatint, és szintén elkeverjük kevés csokoládémasszával, majd az egészet összevegyítjük. Végül pedig beletesszük a mentaesszenciát is. Tálkákba öntjük, és 3-4 órárára hűtőbe helyezzük. Tálaláskor mentabóbitát és mentakrémes csokoládét adunk mellé. (Még gyakorolnom kell a kiborítását a formából....) Ez az adag 5-6 személyre elég.

KT - 2013/1

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jó lehetett ez a csokis finomságod, guszta! Szavazni mindennap lehet ugye? Állandóan azt írja ki hogy" ön már szavazott"!

Kati írta...

Én is rég készülök kipróbálni, de még sosem tettem meg:) Nagyon finom lehet ez a csokis édesség, mondjuk én a mentás csokit nem szeretem, de menta nélkül bizony megkóstólnám, csak nem most, mert most diétázom:)

Sz. Zita írta...

Finom volt :)

sedith írta...

Éva, finom volt, bizony, mint Zita is tanúsítja, ugyanis ők voltak a vendégek, akik ettek belőle.:)
Szavazni elméletileg minden nap lehet, de már úgyis mindegy. Nem nyerek, de nem baj.:) KÖszönöm.:)

Kati, fogyás miatti diéta? Ha igen, akkor nem jó. Csak olyan étrendet szabad követni, ami nem zárja ki a szénhidrátokat. Ha másvalami, vagyis egy betegség miatt kell diétáznod, akkor nem szóltam semmit.
Mentával izgalmasabb volt, mint simán. Ha ráveszed magad, hogy ilyesmit készíts (és ajánlom, minél hamarabb:D) használj valami különleges fűszert bele, hogy bolondítsd meg a sima csokoládét!:)