2012. augusztus 1., szerda

Padlizsánkrémmel töltött paradicsom

A padlizsánkrémet egyszerűen nem tudjuk megunni, télen-nyáron készítjük. Azért hogy mégse legyen túl egyhangú, próbálom néha a szokásostól kicsit eltérően készíteni. Az alább bemutatott változat azonban nagyon is szokásos errefelé, sőt, nyáron, a frissen lesütött padlizsánból általában így készül a krém, majonéz nélkül. Érdekes módon, télen, a fagyasztott zöldségből tényleg nem olyan finom, mint most.
Én, ha padlizsánkrémet, vagyis vinettát - ahogy mi hívjuk - készülők "kavarni", legalább 3-4 jókora darabot lesütök. Most azonban csak kettőből készítettem, mert csak hárman ettünk belőle.
A tálalási módja pedig a számomra régmúlt időkbe nyúlik vissza. Amikor frissen a rendszerváltás után ellepték Erdélyt a különféle segélyekkel érkező hollandok, hát a mi falunkat is megtalálták. Olyannyira, hogy évekre szóló kapcsolat lett a gyülekezetek között, sőt, az emberek, családok között is barátságok születtek. Nos, amikor egy-két év után egyszer egy ilyen holland delegáció érkezett a faluba, elérkezettnek találtuk az időt, hogy mi is meghívjuk őket egy étkezésre. Emlékszem, augusztus volt, és vasárnap este. És ha még jobban megerőltetem a memóriámat, talán '92-t írtunk. Vagy '93-at? Mindegy. Egész nap készülődtünk, csodásan megterítettem az asztalt, tényleg eltátották a szájukat a vendégek, amikor beléptek.:) Mama, Édesanyám és egy rokon néni pedig főztek, és főztek. A rokon néni pedig előételként padlizsánkrémmel töltött paradicsomot is készített. Nagyon szép volt a piros paradicsom a fehér tányéron petrezselyemzölddel díszítve. Addig sosem láttam ilyet. Hogy miért készítem azóta is annyira ritkán, fogalmam sincs. Pedig igazán mutatós és praktikus, hiszen már eleve tálalva van mellé a friss zöldség, kísérőnek!:)


Padlizsánkrémmel töltött paradicsom (majonézmentes)

Hozzávalók: kb. 80 dkg padlizsán, 1 kisebb hagyma, só, citromlé, kb. 1/2 dl olaj, 1 teáskanál mustár, 5-7 paradicsom (méretüktől függően); a díszítéshez: 1 főtt tojás, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A padlizsánt forró sütőben 40-45 perc alatt megsütjük (vagy grillrácson meggrillezzük) úgy, hogy közben 2x-3x meg s fordítjuk. Érdemes néhány helyen fogpiszkálóval megszurkálni is, hogy nehogy szétrobbanjon.:) Miután megsült, hagyjuk, hogy kissé hűljön, majd meghámozzuk, és a húsát tésztaszűrőbe helyezzük. 1/2-1 órán át hagyjuk alaposan lecsepegni, majd késsel vagy botmixxerrel pürésítjük. A padlizsánpéhez adjuk a mustárt, ízlés szerint sózzuk, majd nagyon vékony sugárban hozzáöntjük az olajat, miközben fakanállal vagy kézi mixerrel állandóan kavarjuk. A hagymát finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és belekeverjük a krémbe. Végül citromlével ízesítjük, illetve sózzuk, ha még szükséges. A paradicsomoknak levágjuk a szár felőli részét, majd egy éles kés, illetve kiskanál segítségével kivájjuk a belsejüket. Enyhén besózzuk őket, majd üregükkel lefele fordítva hagyjuk lecsepegni. Végül a padlizsánkrémet belekanalazzuk a paradicsomokba, tetejüket pedig főtt tojással és petrezselyemzölddel díszítjük. Húsnapon, zöldségnapon és tésztanapon egyaránt ehető.

KAL - 2013.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Gyönyörűséges!:)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki

sedith írta...

Köszönöm szépen. :) És finom is. :)

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 1., szerda

Padlizsánkrémmel töltött paradicsom

A padlizsánkrémet egyszerűen nem tudjuk megunni, télen-nyáron készítjük. Azért hogy mégse legyen túl egyhangú, próbálom néha a szokásostól kicsit eltérően készíteni. Az alább bemutatott változat azonban nagyon is szokásos errefelé, sőt, nyáron, a frissen lesütött padlizsánból általában így készül a krém, majonéz nélkül. Érdekes módon, télen, a fagyasztott zöldségből tényleg nem olyan finom, mint most.
Én, ha padlizsánkrémet, vagyis vinettát - ahogy mi hívjuk - készülők "kavarni", legalább 3-4 jókora darabot lesütök. Most azonban csak kettőből készítettem, mert csak hárman ettünk belőle.
A tálalási módja pedig a számomra régmúlt időkbe nyúlik vissza. Amikor frissen a rendszerváltás után ellepték Erdélyt a különféle segélyekkel érkező hollandok, hát a mi falunkat is megtalálták. Olyannyira, hogy évekre szóló kapcsolat lett a gyülekezetek között, sőt, az emberek, családok között is barátságok születtek. Nos, amikor egy-két év után egyszer egy ilyen holland delegáció érkezett a faluba, elérkezettnek találtuk az időt, hogy mi is meghívjuk őket egy étkezésre. Emlékszem, augusztus volt, és vasárnap este. És ha még jobban megerőltetem a memóriámat, talán '92-t írtunk. Vagy '93-at? Mindegy. Egész nap készülődtünk, csodásan megterítettem az asztalt, tényleg eltátották a szájukat a vendégek, amikor beléptek.:) Mama, Édesanyám és egy rokon néni pedig főztek, és főztek. A rokon néni pedig előételként padlizsánkrémmel töltött paradicsomot is készített. Nagyon szép volt a piros paradicsom a fehér tányéron petrezselyemzölddel díszítve. Addig sosem láttam ilyet. Hogy miért készítem azóta is annyira ritkán, fogalmam sincs. Pedig igazán mutatós és praktikus, hiszen már eleve tálalva van mellé a friss zöldség, kísérőnek!:)


Padlizsánkrémmel töltött paradicsom (majonézmentes)

Hozzávalók: kb. 80 dkg padlizsán, 1 kisebb hagyma, só, citromlé, kb. 1/2 dl olaj, 1 teáskanál mustár, 5-7 paradicsom (méretüktől függően); a díszítéshez: 1 főtt tojás, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A padlizsánt forró sütőben 40-45 perc alatt megsütjük (vagy grillrácson meggrillezzük) úgy, hogy közben 2x-3x meg s fordítjuk. Érdemes néhány helyen fogpiszkálóval megszurkálni is, hogy nehogy szétrobbanjon.:) Miután megsült, hagyjuk, hogy kissé hűljön, majd meghámozzuk, és a húsát tésztaszűrőbe helyezzük. 1/2-1 órán át hagyjuk alaposan lecsepegni, majd késsel vagy botmixxerrel pürésítjük. A padlizsánpéhez adjuk a mustárt, ízlés szerint sózzuk, majd nagyon vékony sugárban hozzáöntjük az olajat, miközben fakanállal vagy kézi mixerrel állandóan kavarjuk. A hagymát finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és belekeverjük a krémbe. Végül citromlével ízesítjük, illetve sózzuk, ha még szükséges. A paradicsomoknak levágjuk a szár felőli részét, majd egy éles kés, illetve kiskanál segítségével kivájjuk a belsejüket. Enyhén besózzuk őket, majd üregükkel lefele fordítva hagyjuk lecsepegni. Végül a padlizsánkrémet belekanalazzuk a paradicsomokba, tetejüket pedig főtt tojással és petrezselyemzölddel díszítjük. Húsnapon, zöldségnapon és tésztanapon egyaránt ehető.

KAL - 2013.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Gyönyörűséges!:)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki

sedith írta...

Köszönöm szépen. :) És finom is. :)