2012. szeptember 29., szombat

Olajos pityóka

Hogy ennek a finom salátának miért pontosan olajos a neve, nem tudom, hiszen a krumplin kívül más alapanyagok is vannak benne az olajon kívül, de gyanítom, hogy mégis azért, mert valamivel több olaj jár bele, mint amennyit normál esetben szokás használni egy salátához. Persze, ez ízlés szerint alakítható, illetve a krumpli fajtája is beleszólhat a szükséges mennyiségbe, de az az igazság, hogy ahhoz hogy finom legyen, és ne legyen túl száraz, a nagyjából 1 dl mindenképpen kell bele. És bár lehet, hogy első hallásra ez rengetegnek tűnik, nem szabad visszariadni tőle. Inkább kicsinként kell beleadagolni, és megállni, amikor elegendőnek ítéljük. A petrezselyemzöld hagyományosan nem jár bele, de mivel volt, és nagyon szeretem a friss zöld fűszereket, hát amibe csak lehet, beleteszem.:) Még annyit el kell mondanom, hogy kicsi adagot egyszerűen nem érdemes készíteni belőle, mert annyira eteti magát! Nálunk ez az adag csak éppenhogy elég a két felnőttnek és két gyereknek.

Olajos pityóka (Olajos krumplisaláta)

Hozzávalók 4-6 személyre: 1,5-2 kg közepes méretű krumpli, 7-10 tojás, 2-3 közepes lila hagyma, 1 csokorka petrezselyemzöld (elhagyható), 1-2 dl olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük. Hagyjuk kissé hűlni, majd meghámozzuk, és félbe, illetve szeletekre vágjuk. A tojást keményre főzzük, majd feldaraboljuk, a hagymát és a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Mindent egy nagy tálba teszünk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd meglocsoljuk olajjal, és alaposan összeforgatjuk. Az olajat ízlés szerint adagoljuk. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségtől, kell ennyi, hogy jó legyen a saláta, és ne legyen száraz.

Tipp: Az olaj lehet fele-fele arányban olíva- és napraforgóolaj, de semmiképpen se használjunk kizárólag olívát, mert az nagyon "elviszi" az ízét.

KT - 2013/2

3 megjegyzés:

fenci írta...

Ilyent én is szoktam késziteni, tojás nélkül is - nagyon finom!

Kisildi írta...

Finom étel, úgy ám!!!

Vicuska írta...

Kipróbálom!

Related Posts with Thumbnails

2012. szeptember 29., szombat

Olajos pityóka

Hogy ennek a finom salátának miért pontosan olajos a neve, nem tudom, hiszen a krumplin kívül más alapanyagok is vannak benne az olajon kívül, de gyanítom, hogy mégis azért, mert valamivel több olaj jár bele, mint amennyit normál esetben szokás használni egy salátához. Persze, ez ízlés szerint alakítható, illetve a krumpli fajtája is beleszólhat a szükséges mennyiségbe, de az az igazság, hogy ahhoz hogy finom legyen, és ne legyen túl száraz, a nagyjából 1 dl mindenképpen kell bele. És bár lehet, hogy első hallásra ez rengetegnek tűnik, nem szabad visszariadni tőle. Inkább kicsinként kell beleadagolni, és megállni, amikor elegendőnek ítéljük. A petrezselyemzöld hagyományosan nem jár bele, de mivel volt, és nagyon szeretem a friss zöld fűszereket, hát amibe csak lehet, beleteszem.:) Még annyit el kell mondanom, hogy kicsi adagot egyszerűen nem érdemes készíteni belőle, mert annyira eteti magát! Nálunk ez az adag csak éppenhogy elég a két felnőttnek és két gyereknek.

Olajos pityóka (Olajos krumplisaláta)

Hozzávalók 4-6 személyre: 1,5-2 kg közepes méretű krumpli, 7-10 tojás, 2-3 közepes lila hagyma, 1 csokorka petrezselyemzöld (elhagyható), 1-2 dl olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük. Hagyjuk kissé hűlni, majd meghámozzuk, és félbe, illetve szeletekre vágjuk. A tojást keményre főzzük, majd feldaraboljuk, a hagymát és a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Mindent egy nagy tálba teszünk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd meglocsoljuk olajjal, és alaposan összeforgatjuk. Az olajat ízlés szerint adagoljuk. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségtől, kell ennyi, hogy jó legyen a saláta, és ne legyen száraz.

Tipp: Az olaj lehet fele-fele arányban olíva- és napraforgóolaj, de semmiképpen se használjunk kizárólag olívát, mert az nagyon "elviszi" az ízét.

KT - 2013/2

3 megjegyzés:

fenci írta...

Ilyent én is szoktam késziteni, tojás nélkül is - nagyon finom!

Kisildi írta...

Finom étel, úgy ám!!!

Vicuska írta...

Kipróbálom!