2012. október 20., szombat

Mezőségi káposztás egytál


Íme egy recept a hagyományos ízek kedvelőinek. Kicsit hasonlít a székelygulyásra, kicsit hasonlít a mi lucskos káposztánkra, mégis más. Teljesen más. Nemcsak az elkészítési módja, hanem az íze is gazdag, hiszen több, változatosabb alapanyag jár bele, mint a fentebb említett ételekbe. 


Mezőségi káposztás egytál

Hozzávalók 5-6 személyre: 50 dkg sertéshús, 50 dkg borjúhús, 2 nagy hagyma, 1-1,2 kg friss vagy sarvalt (enyhén savanyított) káposzta, 30 dkg füstölt kolbász, 2 teáskanál pirospaprika, 3 dl paradicsomlé, 2,5 dl tejföl, só, bors, friss vagy szárított kapor és csombor (borsikafű), 2 nagy evőkanál sertészsír.

Elkészítése: 1 evőkanál zsíron megdinszteljük az egyik felaprított hagymát, majd rádobjuk a kis kockákra vágott sertéshúst. Addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik, majd megszórjuk pirospaprikával, enyhén megsózzuk, és felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt, néha kavargatva kb. 20 percig pároljuk. Ezalatt a maradék evőkanál zsíron megdinszteljük az apróra vágott másik hagymát, és rádobjuk a legyalult friss káposztát vagy a levétől jól kifacsart sarvalt káposztát. Állandóan kavargatva addig pároljuk, amíg kissé össze nem esik. 20 perc után a sertéshúshoz hozzáadjuk a szintén kockára vágott borjúhúst, és együtt pároljuk tovább, amíg majdnem puhára főnek. Ekkor egy nagy hőálló tálba (legjobb a cserépedény) öntjük a húst és a káposztát, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, ráöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt, illetve megszórjuk a finomra aprított kaporral meg csomborral, jól összekavarjuk, és lefedve 35-40 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálaláskor friss kenyeret és további tejfölt adhatunk mellé.
KAL - 2013.

4 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Finom lehet!Fel szeretném avatni cseréptálamat.
Van valami előzetes teendő főzés előtt?

sedith írta...

Márta, csupán az a teendőd, hogy beáztasd legalább 20 percre használat előtt a tálat és a fedőt is. Kivéve, ha mázas az edényed, mert úgy tudom, hoyg azokat már nem is kell áztatni. Azért olvass egy kicsit utána, mert nem szeretnék butaságot mondani.

Katalin írta...

Nagyon jól hangzik, ez ízlene nekem is :)

sedith írta...

Katalin, :)

Related Posts with Thumbnails

2012. október 20., szombat

Mezőségi káposztás egytál


Íme egy recept a hagyományos ízek kedvelőinek. Kicsit hasonlít a székelygulyásra, kicsit hasonlít a mi lucskos káposztánkra, mégis más. Teljesen más. Nemcsak az elkészítési módja, hanem az íze is gazdag, hiszen több, változatosabb alapanyag jár bele, mint a fentebb említett ételekbe. 


Mezőségi káposztás egytál

Hozzávalók 5-6 személyre: 50 dkg sertéshús, 50 dkg borjúhús, 2 nagy hagyma, 1-1,2 kg friss vagy sarvalt (enyhén savanyított) káposzta, 30 dkg füstölt kolbász, 2 teáskanál pirospaprika, 3 dl paradicsomlé, 2,5 dl tejföl, só, bors, friss vagy szárított kapor és csombor (borsikafű), 2 nagy evőkanál sertészsír.

Elkészítése: 1 evőkanál zsíron megdinszteljük az egyik felaprított hagymát, majd rádobjuk a kis kockákra vágott sertéshúst. Addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik, majd megszórjuk pirospaprikával, enyhén megsózzuk, és felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt, néha kavargatva kb. 20 percig pároljuk. Ezalatt a maradék evőkanál zsíron megdinszteljük az apróra vágott másik hagymát, és rádobjuk a legyalult friss káposztát vagy a levétől jól kifacsart sarvalt káposztát. Állandóan kavargatva addig pároljuk, amíg kissé össze nem esik. 20 perc után a sertéshúshoz hozzáadjuk a szintén kockára vágott borjúhúst, és együtt pároljuk tovább, amíg majdnem puhára főnek. Ekkor egy nagy hőálló tálba (legjobb a cserépedény) öntjük a húst és a káposztát, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, ráöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt, illetve megszórjuk a finomra aprított kaporral meg csomborral, jól összekavarjuk, és lefedve 35-40 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálaláskor friss kenyeret és további tejfölt adhatunk mellé.
KAL - 2013.

4 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Finom lehet!Fel szeretném avatni cseréptálamat.
Van valami előzetes teendő főzés előtt?

sedith írta...

Márta, csupán az a teendőd, hogy beáztasd legalább 20 percre használat előtt a tálat és a fedőt is. Kivéve, ha mázas az edényed, mert úgy tudom, hoyg azokat már nem is kell áztatni. Azért olvass egy kicsit utána, mert nem szeretnék butaságot mondani.

Katalin írta...

Nagyon jól hangzik, ez ízlene nekem is :)

sedith írta...

Katalin, :)